11. JUL 2006 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Sum v detasovanom pracovisku MTF Trnava?

   So zaujmom som si precital clanok v c. 25 Horehronia pod nazvom Ocakavame stabilizaciu detasovaneho pracoviska – rozhovor s veducim detasovaneho pracoviska Ing. Milanom Kovacikom.
   Ako Breznan a dlhorocny poslanec Mestskeho zastupitelstva v Brezne som hrdy na to, ze najma zasluhou mesta a Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria, ale aj Ing. Kovacika pracovisko MTF v Brezne poskytuje prve dva roky vzdelanie mnohym nasim mladym ludom z Brezna, blizkeho okolia, ale aj dalsich regionov. Som hrdy aj na to, ze Stredna priemyselna skola v Brezne vychovava studentov schopnych uspesne zvladnut narocne vysokoskolske studium na MTF Trnava.
   Mrzi ma ale, ze v tomto clanku Ing. Kovacik o historii 16 rokov cinnosti detasovaneho pracoviska povedal len pocty studentov uspesne skonciacich studium a nasledne rozsiahle opisal rok 2005 (vlastne by sa to malo tykat len obdobia september az december 2005).
   Pre citatelov si dovolim povedat, ze tu „intenzivnu kampan jednej skoly“ mal na mysli Spojenu skolu – Strednu priemyselnu skolu podnikania v Brezne, v ktorej detasovane pracovisko sidli. Pise, ze v roku 2005 manazeri tejto skoly (zabudol, ze do 30. juna 2005 bol aj on zamestnancom tejto skoly a dovtedy ziadne problemy vo vztahoch neboli) vyvijali usilie dostat detasovane pracovisko z ich „velmi exponovanych“ priestorov. Neviem, ktore su pre Ing. Kovacika „velmi exponovane priestory“.
   Ved uz koncom minuleho skolskeho roka sme vedeli a vedel to aj Ing. Kovacik, ze rozhodnutim poslancov BBSK ukonci svoju cinnost v priestoroch v Piesku Dievcenska odborna skola, neskorsie premenovana na Strednu skolu podnikania a bude prestahovana do priestoorv SPS v Brezne. Viete si predstavit to mnozstvo prace, aby sa to uskutocnilo k 1. septembru 2005? Ved do skoly pribudlo sest tried, bolo treba vytvorit dalsie odborne ucebne vypoctovej techniky, administrativy a korespondencie, jazykov, upravit vyucovacie hodiny v telocvicni.
   A to bol dovod, preco sme Ing. Kovacikovi navrhli hladat si priestory na vyucovanie teoterickych predmetov, pretoze sucasne sa kapacitne nedalo zabezpecit vyucovanie v doobednajsich hodinach. Pre vyucovanie popoludni sme mu ponechali jednu velku prednaskovu miestnost pre 60 studentov a dalsie ucebne, v ktorych sa do 14. hodiny vyucuju ziaci Strednej skoly podnikania. Neskorsie, na jeho ziadost, sme uvolnili na vyucovanie aj miestnost urcenu ziakom byvajucim v domove mladeze.
  Uz raz Ing. Kovacik otvoril otazku detasovaneho pracoviska v clanku Na prednaskach sedia vo vetrovkach v SMER Magazine 6. decembra 2005. Hned v dalsom vydani som reagoval clankom Komplikuju studentom vyucbu?, kde som faktami ozrejmil a upresnil jeho nie celkom presne a pravdive informacie. Preto sa cudujem, ze sa znova zaobera problemami priestorov, zarucene – nezarucenymi spravami o spochybneni vyucby v detasovanom pracovisku v Brezne, prestahovanim...
   Kto rozsiroval zarucene – nezarucene spravy o spochybneni vyucby v Brezne? Na to nech si odpovie Ing. Kovacik sam, alebo nech sa spyta studentov. Ja som to urcite nebol.
   To, ze som ako poslanec MsZ a obcan mesta Brezna ponukol Ing. Kovacikovi viac moznosti na ziskanie priestorov pre teoreticke vyucovanie, by malo byt hodnotene z jeho strany skor ako pomoc, nie ako snaha o likvidovanie detasovaneho pracoviska, ako sa to, neviem z  ktorych ust, roznieslo po meste. Na zaklade rozhovorov s prislusnymi veducimi pracovnikmi som mu ponukol priestory byvalej materskej skoly na Mazornikove, zakladnej skoly na Skolskej ulici, v mestskom stadione, v Sokolovni a Mestskom dome kultury v Brezne.
  Ing. Kovacik zaujal stanovisko – ja nic, mne je v priemyslovke dobre, preco mam hladat cestu na vyriesenie problemu. Uznavam, ze priestory v Sokolovni aj na mestskom stadione neboli v tom case prisposobene na vyucovanie. No, zakladna skola ponukala tri triedy, Mestsky dom kultury zasadacku a materska skola cely komplex, ktoreho uprava by bola najrychlejsia, urobilo by ju mesto, najom po dohode s poslancami MsZ, ktori toto riesenie jednomyselne schvalili, by bol 1 Sk za rok. Teda velmi vyhodne podmienky pre fungovanie detasovaneho pracoviska MTF.
   A s priestormi Materskej skoly 9. maja 53 na Mazornikove Ing. Kovacik suhlasil, prejavil spokojnost az dovtedy, kym nedostal oznam z MsU Brezno, ze sice najom bude za 1 Sk/m2 /rok, ale energie si bude musiet hradit zo svojho rozpoctu. Odrazu tieto priestory boli „nad ramec potrieb a vysoko ekonomicky narocne na prevadzkovanie“. Samozrejme, ved od vzniku detasovaneho pracoviska az do roku 2005 bolo detasovane pracovisko v priestoroch SPS bez hradenia najomneho, energii, boli mu poskytnute odborne ucebne v skole, telocvicna, ubytovanie pedagogov, vypomoc s upratovanim...
  Hlavny argument – zariadenie detasovaneho pracoviska pri odbornej skole vobec nespochybnujem, ved pouzivanie dvoch laboratorii, ucebne vypoctovej techniky a telocvicne sme ani v mysli neodmietali. V sucasnosti je podpisana s MTF najomna zmluva, ktoru od nas nas zriadovatel vyzaduje.
   Nie zrusenie, ale hladanie najprijatelnejsich podmienok pre studium stredoskolskych aj vysokoskolskych studentov je cielom vedenia Spojenej skoly Brezno. Od juna 2005 je to uz zopar mesiacov, vsetko stalo a padalo na Ing. Kovacikovi. Keby sa bol rozhodol v juni, pripadne v auguste, mesto uz mohlo davno pripravit priestory materskej skoly pre potreby detasovaneho pracoviska. Poslanci tuto alternativu jednoznacne podporuju a trvaju na zachovani detasovaneho pracoviska v Brezne. Tak ako pise Ing. Kovacik „nastastie v meste a regione su ludia, funkcionari, ktori poslanie a rozvoj vysokoskolskeho studia v Brezne chapu a podporuju“.Svedci o tom aj uznesenie c. 181/2005/2 z 8. novembra 2005, kde mestske zastupitelstvo odporucilo primatorovi mesta Ing. Jaroslavovi Demianovi uzatvorit najomnu zmluvu s MTF Trnava na najom arealu MŚ 9. maja 53 na Mazornikove na vykon vyucby Detasovaneho pracoviska MTF Trnava so sidlom v Brezne.
   Nuz pan veduci Ing. Kovacik, bol som ozaj iniciatorom tohto uznesenia, bola to ozaj filozofia manazera strednej skoly a poslanca MsZ ako sa o mne vyjadrujete v Horehorni.
   Takto riesite vztahy Spojena skola Brezno – MTF Trnava. Vyrabate kauzy, na ktore uz nikto neskoci, dokonca ani studenti. Potrebujete sa zviditelnit? Na to mate vela inych moznosti, nie sirenie polopravd, vyrabanie nepriatelov detasovaneho pracoviska, sirenie nezmyselnych teorii. Co vas k tomu vedie, viete len vy sam, nie je mojou ulohou hladat pricinu, preco ste zanevreli na ludi, s ktorymi ste dlhe roky spolupracovali, nielen ako veduci detasovaneho pracoviska, ale aj ako ucitel SPS az do odchodu na dochodok.
   Bol by som velmi rad, keby sa konecne prestali sirit nezmyselne informacie o podkopavani cinnosti detasovaneho pracoviska, dokonca o jeho ruseni. Tomu mozete prispiet svojimi rozhodnutiami aj vy Ing. Kovacik.

Ing. Jan Pampurik, poslanec MsZ


   Riaditel Krajskeho riaditelstva Hasicskeho a zachranneho zboru v Banskej Bystrici, Komenskeho 27,  Banska Bystrica vyhlasuje vyberove konanie na obsadenie volneho funkcneho miesta v pripravnej statnej sluzbe samostatny inspektor Okresneho riaditelstva Hasicskeho a zachranneho zboru v Brezne
   Kvalifikacne predpoklady: uplne stredne vzdelanie alebo vyssie odborne vzdelanie, odborna prax viac ako sest rokov a osobitny kvalifikacny predpoklad podla osobitneho predpisu, vodicske opravnenie skupiny „B“ vitane.
   Uchadzaci musia splnat poziadavky uvedene v § 17 zakona c. 315/2001 Z.z. v zneni neskorsich predpisov. V ramci vyberoveho konania sa uchadzac podrobi lekarskemu a psychologickemu vysetreniu.
   K prihlaske do vyberoveho konania je potrebne pripojit vyplneny osobny dotaznik, zivotopis, overeny doklad o vzdelani, odpis z registra trestov, nie starsi ako 3 mesiace, doklad o ovladani anglickeho jazyka, kde sa pozaduje.Prihlaska musi byt dorucena do 31. jula na adresu: Krajske riaditelstvo Hasicskeho a zachranneho zboru v Banskej Bystrici, Komenskeho 27, 974 01 Banska Bystrica.


Vitazom detskej kategorie Bomburova sabla sa stal osemrocny M. Gonda  z Brezna  

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT