13. MAREC  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)Letny cas predlzeny
   Letny cas bude na Slovensku aj v nasledujucich rokoch 2007 az 2011. Vyplyva to z nariadenia, ktore schvalila vlada. V tomto roku sa letny cas zacina v nedelu 25. marca, ked sa o druhej hodine stredoeuropskeho casu posunu hodiny na tretiu. Letny cas potrva do nedele 28. oktobra. Zaciatok a koniec letneho casu vychadza zo smernice EU. Na Slovensku sa letny a zimny cas zaviedol po prvykrat pocas prvej svetovej vojny v rokoch 1915 a 1916, potom v rokoch 1940 az 1949. Od roku 1979 sa stredoeuropsky letny cas uplatnoval kazdy rok. Az do roku 1995 SELC trval sest mesiacov. Od roku 1996, ked sa jeho dlzka na Slovensku zosuladila so smernicami EU, trva sedem mesiacov.

(jp)

Dedina roka 2007
   V piatok 9. marca v Banskej Bystrici na celoslovenskej konferencii Cesta slovenskej dediny do Europy vyhlasili stvrty rocnik narodnej sutaze Dedina roka. Na konferencii sa predstavili doterajsie vitazne obce, ktorych zastupcovia diskutovali na temu Co nam dala a co nam vzala sutaz. Vysledky tohtorocnej sutaze budu zverejnene v oktobri. Cestne ceny udeli minister zivotneho prostredia vo vitaznej obci koncom roka. Okrem siestich oblasti hodnotenia bude udelena osobitna cena ministra Za starostlivost o zivotne prostredie. Cielom tejto sutaze je prezentovat uspechy, krasu a jedinecnost slovenskeho vidieka a prispiet k zvysovaniu konkurencieschopnosti a prestize slovenskeho vidieka, k zvysovaniu povedomia obcianskej spolocnosti o hodnote krajiny na trhu jedinecnosti, originality a narodnej hrdosti.

(ak)

Lesnici a spracovatelia dreva: „Sme odsudeni na spolupracu“
  
Zvaz spracovatelov dreva Slovenskej republiky (ZSD SR) spolu so statnym podnikom Lesy Slovenskej republiky pripravil informacnu kampan, ktorou chcu priblizit spolocne ciele. V pondelok 5. marca prezentovali jeden zo zakladnych nastrojov kampane - informacny bulletin. Sloganom kampane je heslo Viac dreva do zivota - zabranme klimatickym zmenam. Zvaz spracovatelov dreva informacny bulletin predstavil verejnosti v utorok 6. marca na otvoreni medzinarodnej vystavy Nabytok a byvanie, v pavilone M3 v areali vystaviska v Nitre. Sucastou prezentacie bulletinu bolo aj jeho uvedenie do zivota, ktore vykonali spolocne prezident ZSD Ing. Igor Patras a generalny riaditel s. p. Lesy SR doc. RNDr. Ing. Jozef Mindas, PhD. Rozhodnutie pripravit spolocnu kampan so ZSD je odzrkadlenim snahy podporit rozvoj vidieka aj takymto sposobom, teda podporou domacich spracovatelov dreva.

(pg)


Ucitelia zasadli do skolskych lavic

   Vedenie Sukromneho stredneho odborneho ucilista hutnickeho ZP, a. s., v Podbrezovej (v Lopeji) sa rozhodlo vytvorit projekt, ktoreho cielom je zvysenie zrucnosti pedagogickych pracovnikov v oblasti informacnych a komunikacnych technologii. Projekt zacal realne kontury naberat v roku 2004. Ministerstvo skolstva ho v roku 2005 schvalilo, pricom financie v objeme viac ako 1 milion korun pomaly pritekaju z Europskeho socialneho fondu. Do tohto projektu vstupili aj partneri, ktori taktiez citia potrebu vzdelavania svojich zamestnancov. Projekt dostal nazov Odbornym vzdelavanim pre uplatnenie sa na trhu prace, a okrem SSOUH ZP, a. s., v Podbrezovej sa donho zapojili SOU Brezno a Spojena skola Brezno. Projekt sa uskutocnil v dvoch etapach, v ktorych si ucitelia okrem prace s internetom osvojili aj pracu v programoch MS Word, MS Excel ci MS Powerpoint.
   Nove poznatky predstavili v piatok 9. marca na zaverecnom worshope v priestoroch SSOUH v Lopeji, kde v kratkych ukazkach, za pomoci digitalnych pomocok, prezentovali nove sposoby komunikacie so ziakmi na vyucovacich hodinach. Posobive prezentacie zucastnenych pedagogickych pracovnikov sa vyznacovali vyuzivanim digitalne spracovanych informacii, ktore su studentom podavane hravou formou s moznostou spatnej vazby. Zaujimavy je aj projekt komunikacie studenta a vyucujuceho prostrednictvom internetu, kde student aj pocas svojej nepritomnosti na vyucovani dokaze plnohodnotne dobehnut zameskane ucivo, ci pomocou testov zistit uroven dosiahnutych vedomosti. Plody prace sa prejavili v druhej casti workshopu, v ktorej sa so svojimi digitalne spracovanymi projektmi predstavili aj samotni studenti.
   Proces vzdelavania v sucasnosti skutocne nema hranice, co potvrdila aj riaditelka SSOUH ZP, a. s., v Podbrezovej Ing. Anna Pavlusova, ktora nam na zaver prezradila:
„V poslednom case sme pripravovali dalsi projekt vzdelavania vyucujucich, vo vyucovani cudzich jazykov. Europsky socialny fond v tejto oblasti ponuka mnoho zaujimavych projektov zalozenych na baze spoluprace s inymi skolami zo zahranicia. Kedze v tejto oblasti mame rezervy, bola by som rada, keby mohli nasi vyucujuci ziskat nove poznatky prostrednictvom podobnych skusenosti.“

M. Jancovic

 Sviatky jari

   Horehronske muzeum v spolupraci s Miestnym odborom Ziveny v Brezne pripravuje aj v tomto roku velkonocnu vystavu, ktora potrva od 26. marca do 4. aprila. Opat budete mat moznost vidiet, ale aj kupit rozne kraslice, ine ozdobne predmety a ludovoumelecke vyrobky.
   Ak chcete ponuknut svoje prace, mozete ich priniest od 19. do 23. marca v case od 8. do 16. hodiny do budovy Horehronskeho muzea na Namesti gen. M. R. Stefanika c. 13  (Mestiansky dom). Aj tohtorocna vystava vam urcite sprijemni jarne dni a obohati vas o velkonocne vyrobky pravidelnych, ale aj novych dodavatelov. Organizatori vas radi privitaju.

(hp)

 Zeny zenam

   V znameni Medzinarodneho dna zien sa nieslo rokovanie valneho zhromazdenia Obvodnej organizacie Unie zien Slovenska Brezno, ktore sa uskutocnilo v utorok 6. marca popoludni. Okrem cleniek UZS boli pozvane aj zeny - recitatorky z okresu Brezno, ktore sa pravidelne zucastnuju na Vansovej Lomnicke.

   Rokovanie pozdravila ziacka Pavlinka Brvenikova basnou od V. Mihalika List cakajucej. Predsednicka organizacie Ing. Maria Sabakova v sprave o cinnosti za rok 2006 zhodnotila akcie, ktore zeny zorganizovali alebo boli spoluorganizatorkami a ucastnickami. Podobne planuju aj v tomto roku, napriklad 1. rocnik prehliadky tvorivosti deti predskolskeho veku, Vansovej Lomnicku, zaciatok a ukoncenie skolskeho roka a ine. Tak ako doteraz, chcu spolupracovat hlavne s mestskym kulturnym strediskom, klubom dochodcov, Maticou slovenskou a s obcianskymi zdruzeniami v okrese, ktore pomahaju zenam s rodinami a detmi.
   Hostom rokovania bola numerologicka Ing. Svetlana Simurdova so zaujimavou prednaskou Jedlo ako liek - jedlo ako jed. Jej humor a sugestivne rozpravanie zaujalo zeny, ktore s nou popri prednaske zivo diskutovali, a tak sa posedenie s obcerstvenim predlzilo do vecernych hodin.

(ap)


Usiel z liecenia
   O pol piatej popoludni 23. februara mestska policia zadrzala V. K. z Brezna, ktory usiel z povinneho liecenia. Muza zastihli pred jeho domom a predviedli na obvodne oddelenie Policajneho zboru, odkial prisiel prikaz na jeho zadrzanie.

Napchaval sa „podpivnikmi“
   V pohostinstve na Sturovej ulici pomoc hliadky potrebovali 24. februara vecer. V. T. z Brezna sa tam prechadzal po stoloch a napchaval sa „podpivnikmi.“ Ukazalo sa, ze ide o dusevne choreho muza, ktoreho sa potom ujal jeho brat.

Napadol ju manzel
   Manzelske nezhody hliadka riesila 25. februara podvecer. Z bytu na Nalepkovej ulici telefonovala zena, ktoru zbil jej manzel. Pripad prevzali statni policajti, kde zenu odviezli, aby podala trestne oznamenie. Odtial do nemocnice na lekarske osetrenie.

Mali zlodeji
   Po prechode Ulicou Bozeny Němcovej 26. februara predpoludnim hliadka „vyrusila“ maloletych A. P. a O. L. z Brezna. Robili si totiz „zalusk“ na kovovy srot nachadzajuci sa na jednom z dvorov. Pripad je v rieseni.

„Fetacky brloh“
   Pri kontrolnej cinnosti vecer 1. marca hliadka nadabila na 17-rocneho P. L. a 21-rocneho B. A., ktori si v krikoch na dvore skoly na Skolskej ulici zriadili „fetacky brloh“. Mnozstvo flias od toluenu, ktore sa tam povalovali, hovori za vsetko. Jednoducho preskocia plot a su vo „svojom raji“. Mladenci okrem zaplatenej blokovej pokuty budu musiet vsetko poupratovat a po vycisleni sposobenu skodu uhradit.

Mali futbalisti
   Popoludni 4. marca hliadka na zaklade upozornenia obcanov zasahovala v objekte byvalej materskej skoly na Bastovej ulici proti osmim malym futbalistom. Vysvetlili im, ze futbal si musia zahrat na ihrisku a nie na cudzom travniku.

Maly sprejer
   Na maleho sprejera hliadku upozornili 6. marca o pol piatej popoludni. A. C. na Mazornikove posprejoval mur pred skolou, do ktorej chodi. Kedze tvrdil, ze ma povolenie od spravcu majetku, mestska policia pripad doriesi az po jeho vyjadreni. Podla trestneho zakona c. 300/2005 Z. z., § 246, odst. 1, ten, kto poskodi cudziu vec tym, ze ju postrieka, pomaluje, popise farbou alebo inou latkou, dopusta sa trestneho cinu.

Pomohol mu kamerovy system
   „Oko kamery“ 6. marca vecer tesne pred osmou hodinou odhalilo muza leziaceho na namesti pred Dumbierikom. Hliadka po prichode zistila, ze ide o bezdomovca J. H., ktory bol taky opity, ze nevladal ani komunikovat. Odviezli ho do nemocnice, ale tym sa to neskoncilo. Bude sa este zodpovedat za vzbudzovanie verejneho pohorsenia.

(pa)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT