13. MAREC 2007 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Spominali na Jozefa Medveda

   V Horehronskom muzeu sa vo stvrtok 8. marca uskutocnilo spomienkove stretnutie pri prilezitosti nedozitych osemdesiatych narodenin vyznamneho slovenskeho rezisera Jozefa Medveda, breznianskeho rodaka, ktory urcity cas svojho zivota prezil aj v Bacuchu. Podujatie zorganizovali miestny odbor Matice slovenskej a Horehronske muzeum v spolupraci so Slovenskym filmovym ustavom v Bratislave.
   Podnet na stretnutie dal najma Ing. Milan Kovacik, ktory sa intenzivne venuje skumaniu rodokmena Kovacikovcov, ale i Medvedovcov. Zivot a dielo Jozefa Medveda prostrednictvom premietnutia fotografii so sprievodnym slovom priblizila Mgr. Hana Peterajova. Na fotografiach boli zabery zo studentskych cias J. Medveda v Brezne i z nakrucania jeho filmov (Stvorylka, Brana k domovu, Siedmy kontinent a Plamene, ktoreho interiery a exteriery boli realizovane aj v Brezne - Zadnych Halnoch). Nechybali ani fotografie z futbaloveho zapasu medzi vtedajsim M-klubom (v tomto zariadeni bol stab filmu Plamene) a hercami (1972).
   O zazitkoch s reziserom J.  Medvedom hovorili jeho spoluziaci z breznianskeho gymnazia Zlatica Kupcokova, Ladislav Jorcik a MVDr. Jan Pinka. Jeho nevlastny brat Ing. Miroslav Fasko podakoval organizatorom. Na zaver si hostia pozreli televizny film Jergus Lapin, ktory nakrucali v okoli Brezna, na Dunajci, v Lome nad Rimavicou, v Tisovci a v Nizkych Tatrach.

(DaRa)  Foto: Stefan Vozar

 Studenti obchodnej akademie si priniesli zo Strasburgu vitazstvo v Eurogame

   Europsky parlament v Strasburgu ako jeden z organov Europskej unie (EU) sa podiela na legislativnom, rozpoctovom, kontrolnom a politickom riadeni EU. Stretavaju sa tu poslanci zo vsetkych dvadsiatich siedmich clenskych statov spolocenstva. Dvadsiateho prveho februara nahradili volenych europoslancov studenti zo sedemnastich krajin EU, medzi ktorymi nechybala ani Obchodna akademia v Brezne ako zastupca Slovenskej republiky.  O podrobnostiach nam porozpravali studenti Peter Varga a Lucia Istvanova:

Ako sa prave vam podarilo dostat do Strasburgu?
   - Informacna kancelaria Europskeho parlamentu (EP) na Slovensku vyhlasila aj tento rok sutaz o najlepsi projekt pod nazvom Euroscola. Podmienkou projektu je zorganizovanie workshopu na temy vyhlasene Informacnou kancelariou EP. Samozrejme, aj my sme zorganizovali workshopy na temu EU a ochrana ludskych prav, kde sme mali pozvanych specialistov zo Slovenskeho narodneho strediska pre ludske prava. Z podujatia sme vypracovali zaverecnu spravu, ktoru hodnotila Informacna kancelaria EP v Bratislave, a tak vdaka uspesnym workshopom sme sa  dostali medzi devat postupujucich skol z celeho Slovenska, ktore maju moznost zucastnit sa na rokovani v Europskom parlamente v Strasburgu.

Moznost zucastnit sa na rokovani v EP ste vyuzili a spojili s poznavanim Rakuska a Nemecka. Co vas zaujalo?
   - U nasich juhozapadnych susedov sme navstivili stvrte najvacsie mesto Rakuska - Salzburg. Cim nas zaujalo? Je nielen rodiskom znameho hudobneho skladatela Wolfganga Amadea Mozarta, ale nachadza sa tu takmer presna napodobenina Katedraly svateho Petra v Rime. Pochutnali sme si aj na tradicnych „mozartkugeln“. V Nemecku sme navstivili zamok v nadhernom prostredi Alp Neuschweistein, ktory preslavil Ludovit Bavorsky.

Vrcholom vasej cesty vsak bola navsteva Europskeho parlamentu v Strasburgu. S akym programom?
   - Po prichode a vzajomnom predstaveni vsetkych statov a skol sme zacali rokovanie v zasadacej sale EP. Predstavitelia EP nas blizsie oboznamili s cinnostou a cielmi  EU. Diskusia na seba nenechala dlho cakat a neustale dvihajuce sa ruky signalizovali zaujem o tuto problematiku. Podmienkou bolo diskutovat v anglickom alebo francuzskom jazyku. Napriek tomu bola diskusia burliva - prerokuvali sa tam problemy, ako vstup Turecka do EU, nekoordinacia zahranicnej politiky EU, napr. v  Iraku, preco nie je nemcina uradnym jazykom EP a pod. Popoludnie sme stravili v salach vyborov EU. Uz pred odchodom sme boli rozdeleni do piatich pracovnych skupin: Europska ustava a demokracia; Zivotne prostredie, doprava a energia; diskutovalo sa aj na temy Miesto Europy vo svete; Vzdelavanie, kultura a sport ci Buducnost Europy. Studenti prichadzali k roznym stanoviskam a zaverom a navrhovali napr. prijat rezoluciu ku krize v Iraku, vytvorit fond, ktory by pomohol riesit problemy hladu v rozvojovych krajinach a i. V zasadacej sale sme si vyskusali aj hlasovanie o uzneseniach, ktore sme schvalili po diskusii v spominanych vyboroch. Prezidenti a hovorcovia vyborov nam predniesli, k comu sme spolocne dospeli v pracovnych skupinach. Kazdy student mal pravo zaujat stanovisko pocas hlasovania a opat vyslovit svoj nazor - som za, proti alebo zdrziavam sa.

O vasej dokladnej priprave svedcilo aj aktivne zapajanie sa do riesenia tychto otazok, problemy vam nerobila ani anglictina. Dokazom toho je aj vitazstvo Lucie v sutazi Eurogame...
   - Patnasti studenti z OA pracovali v timoch s Grekmi, Spanielmi, Anglicanmi, Nemcami, Cechmi, Svedmi, Finmi, ... Svoj tim sme zalozili spolu s kolegom z Ciech, ktory ma oslovil. Potom sme sa spojili so sutaziacim z Grecka a Anglicka. A to bolo konecne zlozenie nasho timu. Na dosiahnutie vitazstva sme museli prejst prvym narocnym kolom, v ktorom sme prezentovali vedomosti na polozene otazky. Bolo ich osemnast a kazda bola v inom jazyku EU. Takze sme sa museli vynajst a hladat odpovede nielen v anglictine a nemcine, ale aj finstine, spanielcine, taliancine, estoncine. Najvacsie hlavybolenie nam sposobila grectina. Uspesnym absolvovanim tohto kola som sa s timom ocitla vo finale. Do finale sa okrem nas dostali este dalsie tri timy. Sutazili sme priamo v hlavnej Zasadacej sale EP pred mladymi „europoslancami“, ktorych tam bolo z celej Europy asi 511, sutaznym jazykom vsak uz bola anglictina. Vitazom sa stal nas tim a zaroven ziskal aj najvacsie sympatie. Ako cenu som si domov odniesla velky globus. Vitazstvo si vybojovali aj nasi vyucujuci, ktori sa stali najlepsim timom medzi profesormi v tej istej sutazi a pochvalit sa mozu medailou.

Zaujala vas praca europoslanca?
   - Praca europoslanca je velmi zaujimava a uz len diskusia v EP stoji za to, aby sme sa do projektu zapojili aj o rok. Vieme, ze vsetci z nas nemozu byt europoslanci, ale  mozno aspon jeden z nas...

(vi)

Breznianski studenti pred Europskym parlamentom v Strasburgu


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT