15. MAJ  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

    Na Banisku v Brezne dosial nezisteny pachatel vylomil okno na prizemi budovy niekedy od piatka 4. do pondelka 7. maja.  Vlamal sa do kuchyne, kancelarie a skladu. Odtial ukradol cukrovinky a sposobil skodu dovedna za viac ako desattisic korun.

   Vozidlo Skoda Felicia, ktore parkovalo od pondelka 7. maja do utorka 8. maja na odpocivadle cesty z Cierneho Balogu do Hrinovej, ktosi „vyzul“. Odmontoval z auta vsetky styri disky s pneumatikami. Majitel z Cierneho Balogu prisiel kradezou o 25 000 korun.

   V utorok 8. maja popoludni sa 52-rocny muz z Brezna vyhrazal zabitim svojej matke. Fyzicky ju napadol a vzbudil dovodnu obavu o jej zdravie a zivot. Nasilnik bol obvineny z trestneho cinu nebezpecneho vyhrazania.

   Kaviaren v Michalovej navstivil do rana 9. maja nezvany host. Obsluzil sa sam, vylomil dvere, vzal alkohol a na dovazok cipsy. Po jeho navsteve zostala skoda za 2400 korun.

    Niekedy od soboty 21. aprila do stredy 9. maja nezisteny pachatel vosiel do autobusu zaparkovaneho v oplotenom strazenom objekte. Z autobusu vzal LCD televizor, videoprehravac a z nadrze odcerpal sestdesiat litrov paliva. Spolocnost z Banskej Bystrice kradezou poskodil o viac ako 32 000 korun.

   Za predajnou potravin na Ulici CSA v Brezne parkovalo 10. maja vo stvrtok popoludni nakladne auto Iveco. Kym sofer odbehol, ktosi sa bez pouzitia nasilia dostal do vozidla a vzal mu mobilny telefon, penazenku s financnou hotovostou, bankomatove karty a doklady. Sposobil mu skodu za priblizne pattisic korun.

   Policia v Banskej Bystrici (UJKP KR PZ) vysetruje podozrive umrtie 59-rocneho muza z Cierneho Balogu. Susedia ho nasli v piatok 11. maja v popoludnajsich hodinach v jeho rodinnom dome na Skolskej ulici. Dvere boli uzavrete zvnutra zavorou a telo mrtveho bolo v posteli prikryte perinou. Neboheho naposledy videli miestni obcania  9. maja. Privolani znalci z odboru sudneho lekarstva nevylucili cudzie zavinenie a nariadili sudnu pitvu. Smrt nastala priblizne styri az pat dni pred najdenim. Po vykonani pitvy sa zistilo, ze bezprostrednou pricinou smrti bolo zlyhanie mozgu v dosledku mozneho epileptickeho zachvatu. Cudzie zavinenie vylucili.

   V sobotu 12. maja nasli na srotovom poli v Podbrezovej delostrelecky granat pravdepodobne z obdobia druhej svetovej vojny. Granat prevzal pyrotechnik Krajskeho riaditelstva  Policajneho zboru v Banskej Bystrici na zneskodnenie.

 

(Podla informacii zastupkyne hovorkyne KR PZ B. Bystrica npor. PhDr. Petry Babulicovej)


Pomahaju svojou kvapkou krvi

   Skolsky rok 2006/2007 je jubilejnym 10. rocnikom darcovstva krvi studentov Hotelovej a Obchodnej akademie v Brezne. Tento odvazny ludsky cin v tomto skolskom roku absolvovalo tridsatstyri studentov. Rok co rok pribuda coraz viac mladych ludi, ktori chcu pomoct svojou „kvapkou krvi“ k zachrane zivota. Dokazom toho su aj studenti 3. rocnika, ktori prekrocili prah dospelosti. Nenahraditelnu tekutinu darovali pochopitelne aj starsi - niekolkonasobni darcovia 4. a 5. tried.
   Vnutorna sila a myslienka pomoct ludom, ked to najviac potrebuju, zvitazila nad strachom a bolestou z „velkej“ ihly. Podmienkou darovania vzacnej tekutiny je aj dobry zdravotny stav darcu. Mnoho z nas by chcelo pomoct takymto hrdinskym cinom, no doznievajuca chripka alebo vysoky krvny tlak to nedovoluju.
   „Prostrednictvom tychto slov by sme sa chceli prihovorit vsetkym tym, ktori nemaju strach z ihiel a chcu pomoct pri zachrane zivota. Ved nikto netusi, kedy bude potrebovat vzacnu a pre zivot taku dolezitu krv,“ povedali nam piatacky Lenka Kurianova a Anna Bazelova.

(kb)

 V stredu 9. maja v Hotelovej a Obchodnej akademii v Brezne, ako kazdy rok, vyhodnotili akciu Kvapka krvi.

 Foto: Stefan Vozar


  Den matiek je stale zivy sviatok

 

   Uplynula nedela patrila sviatku vsetkych mam a starych mam. Den matiek ma svoju historiu uz v starovekom Grecku, kde zenu oslavovali ako symbol plodnosti a lasky. Den matiek ako oficialny sviatok vznikol v USA, kde ho do kalendara zaviedol prezident W. Wilson. Na Slovensku tento sviatok obnovili po roku 1989.

   Druhu majovu nedelu deti obdaruvali mamicky darcekmi, manzelia svoje zeny kytickami. Na matky, stare a prastare matky z Brezna nezabudol ani primator mesta a clenovia Zboru pre obcianske zalezitosti. Potesili ich darcekom v podobe mileho kulturneho programu na namesti.

 

(r) Foto: Stefan Vozar

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT