15. MAJ 2007 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 V pondelok 7. maja - v predvecer 62. vyrocia ukoncenia druhej svetovej vojny a Dna vitazstva nad fasizmom - sa v Brezne uskutocnili spomienkove oslavy. Medzi ucastnikov oslav pripominajucich si majove dni roku 1945, ktore priniesli koniec zomierania a utrpenia nevinnych ludi, sme sa zaplietli aj my a niektorym z nich sme polozili otazku: Myslite si, ze ma vyznam pripominat si taketo vyrocia?


S anketovym mikrofonom


na spomienkovych oslavach

Edita Weisenpacherova, dochodkyna, Brezno:
- Je mile, ze dnes si este niekto na taketo vyrocie spomenie. Terajsia mladez uznava len same hip-hop a ziadne vzacne pamiatky. Ved oslobodenie spod fasizmu je krasna udalost. Velmi pekne dakujem za dnesny den. Moj otecko bol v koncentracnom tabore v Buchenwalde, v januari bol zajaty a koncom maja sa vratil. U nas bol za vojny partizansky sklad a ja, hoci som mala len pat rokov, velmi dobre si pamatam na tie udalosti. Preto sa tu dnes zucastnujem a som aj clenkou SZPB.

Anna Francistyova, dochodkyna, Brezno:
- My starsi sme tieto udalosti prezili. Bola som v najhorsom veku - v puberte – a mam v zivej predstave, ako nam bolo, ako sme trpeli a co vsetko sme prezivali. Hovorili sme si, ze budeme jest obarene zemiaky, len nech je uz pokoj a ze si to budeme pripominat kazdy den. Kym vladzem, pridem si uctit takyto vyznamny den. Bolo by mi luto, keby ostal bez povsimnutia.

Maria Siminska, dochodkyna, Brezno:
- Moj muz bol z Bujakova a ja som sa do Brezna vydala. Manzel bol partizanom v okoli Ziaru nad Hronom, tazke casy prezival. Ja som clenkou SZPB od roku 1983. Prisla som si pripomenut vyrocie oslobodenia. Ked mozem, vzdy pridem.

Anna Husenicova, dochodkyna, Brezno:
- Vo vojne som stratila blizku rodinu, ja som sa na konci vojny narodila. Viete, je to memento pre buduce pokolenie a v dejepise by sa malo o tom ucit. Pre mna je to sviatok, preto roky chodim klast vence. Nie je to moja povinnost, ale som stastna, ked mozem polozit tu kyticku. Ludom, ktori polozili za nas zivoty, sa treba podakovat. Ked im nemozeme povedat: „Z celeho srdca ti dakujem“, tak to vyjadrim aspon kvietkom.

Anton Pobis, clen plena UR SZPB a tajomnik ObV SZPB v Brezne:
- Na utrapy 2. svetovej vojny by sme nemali zabudat. Nemali by sme zabudat na pamatniky, ale ani na tych par zijucich priamych ucastnikov vojny, aby im boli prinavratene vyhody, ktore boli schvalene zakonom c. 255 z roku 1946. Robime vsetko pre to, aby nieco dostali v socialnej a zdravotnej starostlivosti.

Ing. Jan Longauer, clen plena UR SZPB, podpredseda ObV SZPB a predseda ZO SZPB c. 1 v Brezne:
- Taketo vyrocia si treba pripominat, pretoze prejavy fasizmu su stale markantne hlavne v radoch mladeze. Co to pre mna znamena? Je to pamiatka na mojho otca, ktory bol ucastnikom narodnooslobodzovacich bojov, na celu moju rodinu, ktorej clenovia sa pocas SNP alebo 2. svetovej vojny priamo so zbranou v ruke zucastnovali na bojoch, a samozrejme aj na otcovu sestru, ktora pomahala zasobovat povstalcov. Aj v Brezne medzi nami ziju priami ucastnici, hoci je ich uz velmi malo, treba sa im kazdorocne aspon podakovat za to, ze mozeme zit tak, ako zijeme teraz.

(ng, pl) 

Foto: Stefan Vozarhcitpisu.jpg (8894 bytes)

Citatelia nam pisu

 Brezniansky slavik

   Krasne slnecne rano a usmiate deti v ludovych krojoch sa ponahlaju v sprievode svojich uciteliek, rodicov, starych rodicov do Zakladnej umeleckej skoly Brezno. Pytate sa, co sa deje? Odpovieme!

   Organizacny vybor materskych skol Brezna v spolupraci s mestom Brezno pripravil pre 5- az 6-rocne deti 19. aprila uz siedmy rocnik prehliadky spevu ludovych piesni Brezniansky slavik. Zucastnilo sa na nom dvadsatdva deti z materskych skol z celeho okresu Brezno. Prehliadku sprevadzali rozpravkove postavicky Matko a Kubko, pri ktorych deti stratili tremu a nebali sa veru aj zatancovat. Odmenou pre vsetky deti bol velky potlesk od pritomnych divakov a hosti, medzi ktorymi nechybala inspektorka Statnej skolskej inspekcie pre materske skoly M. Dubinyova, veduca odboru skolstva a kultury mesta Brezno Mgr. V. Chudikova a referent pre zakladne skoly Mgr. P. Macko, starostovia obci okresu Brezno, sponzori.
   Porota vysoko hodnotila spevacke vykony vsetkych ucinkujucich deti, zvlast pochvalila maleho spevaka z Materskej skoly Cierny Balog – Dobroc Petka Belku. Vsetky deti dostali diplomy a darceky s medailami, ktore im budu pripominat ucast na siedmom rocniku spevackej prehliadky Brezniansky slavik.
   Pekne dopoludnie sa skoncilo. Vsetci mali aj velki odchadzali spokojni, naplneni dojmami a v ocakavani osmeho rocnika Breznianskeho slavika.

 Zdenka Englerova, zastupkyna MS (ZS s MS Pionierska 4, Brezno)

 

Jazykovy pobyt

   Cim bol pre nas ziakov Pionierskej 2 vynimocny datum 15. april? Toho dna sme sa vybrali do rakuskych Alp na jazykovo-relaxacny pobyt. Islo nas dovedna tridsat ziakov a traja ucitelia. Rano o 7.15 hodine sme nasadli na vlak, ktorym sme sa dostali na vlakovu stanicu v Bratislave. V hlavnom meste sme prestupili na autobus, ktory nas zaviezol do nasho hotela s nazvom Semmering.  Za ruzovym hotelom sa ukryvali nase male bungalovy. Kazdy vecer sme mali bohaty program, o ktory sa starali nielen ucitelia, ale aj my sami. Strava bola pestra, no na nas vkus jej bolo privela. Kazdy den sme mali vyucovanie cudzich jazykov s lektormi, ktori sa nam neunavne venovali. Jeden den sme sa vybrali do mesta Glognitz, kde sme dostali ulohy zistit co najviac o meste, v ktorom sme sa nachadzali a komunikovat cudzimi jazykmi. Poslednu noc nasho pobytu nas ucitelia pozvali na veselu opekacku s dobrou hudbou. Druhy den kazdy odchadzal smutny, no s nadejou, ze sa tam este niekedy vratime. Teraz nam uz na Rakusko zostali len pekne spomienky a vesele fotografie. Dakujeme vedeniu skoly a sprevadzajucim pedagogom za prijemne straveny tyzden.        

Simona Molcanova  

 

 Spomienka na Klaru Jarunkovu, nasu rodacku

   V Zakladnej skole v Sumiaci si vyucujuci a ziaci pripomenuli nedozite  85. narodeniny Klary Jarunkovej, spisovatelky, ktora sa narodila v Cervenej Skale (dnes sucast Sumiaca). Pri tejto prilezitosti sa dna 27. aprila konal uz 4. rocnik regionalnej sutaze Jarunkovej jar v Sumiaci - sutaze v prednese povodnej slovenskej poezie a prozy.
   Na sutazi sa zucastnili ziaci zakladnych skol Sumiac, Telgart, Pohorela, Helpa, Zavadka nad Hronom, Polomka, Benus, Brezno - Pionierska 4. O krasne knihy sutazilo 42 vybornych recitatorov. Sucastou sutaze bola aj vystava pod nazvom Z truhlice starej mamy, vystavka ziackych prac a vystava venovana zivotu a tvorbe Klary Jarunkovej.
Pri prilezitosti oslav narodenin Klary Jarunkovej  sa vyucujuci a ziacky ZS Sumiac zucastnili aj na vernisazi Slovensky talizman v Slovenskom narodnom literarnom muzeu v Martine.  Na vernisazi bola pritomna aj dcera pani Jarunkovej - akademicka maliarka Dana Zacharova, ktora prislubila ucast na 5. rocniku sutaze Jarunkovej jar v Sumiaci.

M. Hrabovska

 Postreh

   Vo vestibule kulturneho domu sme mali moznost pozriet si vystavku prac ziakov z vytvarneho odboru Zakladnej umeleckej skoly Valaska. Aj javisko bolo vyzdobene jarnymi a velkonocnymi motivmi. Strohost a sedivost tychto priestorov sa podarilo ozivit kresbami mladych vytvarnikov, ktori pracuju pod vedenim snaziveho a talentovaneho pedagoga – vytvarnika Mgr. Rastislava Turnu.
   Prace jeho ziakov skrasluju aj vstupne priestory, chodby a okna ZUS vo Valaskej. Za kratky cas posobenia v nasej obci sa zviditelnil aj vystavkou zo svojej tvorby a aktivnou ucastou na roznych kulturnych podujatiach. Takehoto cloveka si treba cenit, vazit a podporovat v jeho aktivitach.

Maria Luptakova

 Najuspesnejsia Horehronka

Andrejka Kanosova z Telgartu 

   Viacnasobna vitazka Horehronskej valasky Andrea Kanosova uspesne skoncila ucinkovanie v tejto okresnej sutazi. Miestne kulturne stredisko Telgart reprezentovala od 1. rocnika zakladnej skoly, ziskala dovedna 45 bodov a zo sutazi o Horehronsku valasku si odniesla 23 cien. Z niekolkych prvych miest sa Andrejka prebojovala sedemkrat do krajskeho kola, trikrat postupila do celoslovenskej sutaze. Minuly rok v solo speve ziskala cenu Zlateho pasma a skoncila medzi tromi najlepsimi spevackami na Slovensku.
   Hadam najuspesnejsi v jej spevackej kariere bol rok 2002, kedy spolu so svojou sestrou Martinkou vyhrala v speve celoslovensku sutaz a ziskali cenu Laureatov Slovenska. Presne v tom istom roku vyhrali aj hlavnu cenu Horehronska valaska so siedmimi diplomami a dvanastimi bodmi. Aby toho o Andrejke nebolo malo, nesmieme nespomenut jej kvality v hre na heligonku, ktora jej prirastla k srdcu vdaka staremu otcovi Matejovi Lunterovi z Telgartu, ktory svojim vnuckam venuje cely svoj volny cas. Na Horehronskej valaske ziskala i v tejto kategorii sedem prvych miest a jedno druhe. V roku 2004 sa prebojovala v hre na heligonku medzi pat najlepsich heligonkarov Slovenska ako jedine dievca.
   Nuz, posudte sami. Je velmi jednoduche vypisat ziskane Andrejkine body a umiestnenia, tazsie je objavit v sebe talent, trpezlivost, zdrave sebavedomie a postavit sa na javisko reprezentovat nielen svoj talent na okresnych, krajskych, ale aj na celoslovenskych sutaziach, a tak zviditelnovat Telgart a jeho tradicie.
   Co dodat na zaver? Mila Andrejka! K vsetkym tvojim uspechom ti zo srdca gratulujeme a dakujeme za niekolkorocnu reprezentaciu MKS Telgart. Do dalsich rokov ti zelame este vela, vela uspechov a nech sa ti i nadalej dobre hra a spieva. Si pre nas nezabudnutelnym talentom.

Danka Sandorova, MKS Telgart


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT