22. MAJ  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Niekedy od piatka 11. do pondelka 14. maja v katastri obce Benus v miestnej casti Zubra zatial nezisteny pachatel „ozbijal“ lesnu lanovku. Zmizla kladka lanoveho vozika, dva zaistovacie pasy, styri metre textiloveho uvazku, ocelove lano, retazove uvazky, lanove klzaky, zdvihak a 50 kN kladka. Kradezou vznikla spolocnosti z Bratislavy skoda za vyse 71 000 korun. Vysetrovatel zacal trestne stihanie pre precin kradeze a zlodejovi hrozi trest odnatia slobody az na tri roky.

   Zo zlocinu lupeze obvinil vysetrovatel z Banskej Bystrice 18-rocneho Michala z Mazornikova. V sobotu 12. maja podvecer lupezne prepadol 20-rocneho Banskobystricana. Pristupil k nemu za budovou nakupneho centra na Internatnej ulici a pytal zlatu retiazku, odcudzenu pred rokom, alebo nech mu za retiazku da 24 000 korun. Ked odmietol, Michal sa mu zacal vyhrazat bitkou. Dostal strach, preto Michalovi povedal, ze doma ma dvetisic korun. Breznan prikazal jednemu zo svojich kamaratov, aby isiel s Bystricanom domov a zobral od neho peniaze. No ked sa dostal do bytu, zamkol za sebou dvere a privolal policiu.

   Viac ako dva mesiace neopravnene uziva byt na Ulici CSA v Brezne 42-rocna zena a jej syn. Mestsky urad zrusil jej trvaly pobyt na CSA a vydal rozhodnutie o vystahovani z bytu, ktoreho majitelkou je 66-rocna Breznianka. Na vyzvy majitelky zena so synom nereaguje a odmieta byt opustit. Vo stvrtok 17. maja zacal vysetrovatel trestne stihanie a vzniesol obvinenie za precin neopravneneho zasahu do prav k domu, bytu alebo k nebytovym priestorom.

   Od stvrtka 17. do piatka 18. maja sa ktosi pokusil ukradnut BMW zo Sladkovicovej ulice v Brezne. Do auta s farbou striebornej metalizy chcel vojst dverami na strane vodica,

pritom poskodil zamok a klucku na dverach, vytrhol vnutornu cast zamku a poskrabal lak pod kluckou. Majitelovi auta vznikla skoda za priblizne dvadsattisic korun.

   V rovnaku noc na piatok 18. maja sa pokusil dosial nezisteny pachatel ukradnut ciernu Skodu Octavia. Na dverach auta vylomil zamok a odtrhol klucku. Poskodenie auta vyjde majitelku na patdesiattisic korun.

   Tentokrat nie auto, ale naklad, ktory prevazalo, zaujal zlodeja na Sturovej ulici v Polomke. V noci na nedelu 20. maja tam parkovalo nezamknute vozidlo z Banskej Bystrice a zaujimavym nakladom bol specialny zavodny zjazdovy bicykel cervenej farby. Majitel prisiel kradezou o 120 000 korun.

   Pri chatke v Mlynnej doline parkovala Skoda Fabia v noci na nedelu 20. maja. Kmin z nej ukradol autoradio s MP3 prehravacom a styri nahradne kolesa na hlinikovych diskoch. Skoda dovedna cini 32 000 korun.

 (Podla informacii zastupkyne hovorkyne KR PZ B. Bystrica npor. PhDr. Petry Babulicovej)


Domov socialnych sluzieb Kotva v Brezne zlepsil kvalitu svojich sluzieb

   Celkove zlepsenie kvality socialnych sluzieb a skvalitnenie zivotnych podmienok klientov priniesla rekonstrukcia Domova socialnych sluzieb (DSS) Kotva v Brezne. Priestory po prestavbe slavnostne odovzdali do uzivania v utorok 15. maja. Naklady na rekonstrukciu dosiahli 19,7 miliona korun. Z toho Europsky fond prispel sumou 11,9 miliona, prispevok zo statneho rozpoctu predstavoval 2,2 miliona, Banskobystricky samospravny kraj ako zriadovatel sa podielal na nakladoch sumou 5,6 miliona korun.

   Kotva je zariadenie s celorocnym pobytom pre  patnast dospelych, zdravotne postihnutych muzov s dusevnymi poruchami a poruchami spravania. Je to jedine zariadenie tohto typu v okrese Brezno. Do zariadenia prijimaju klientov, ktori uz nemozu zotrvat vo svojom prirodzenom prostredi, a to ani s pomocou poskytovania terennych sluzieb socialnej starostlivosti. Cakanie na prijatie do zariadenia bolo sedem rokov, v mnohych pripadoch aj viac. Budova zariadenia mala nedostatok priestorov pre individualny zivot, respektujuci osobnost cloveka spolu s jeho potrebami a zaujmami, co vyrazne obmedzovalo suverenitu a identitu kazdeho jedinca. Ubytovacie podmienky boli nehumanne, klienti  byvali v troch izbach, 4-, 5- a 6-postelovych, s plochou asi 4,5 mē na klienta. Pristavbou sa ziskali dvoj- a jednopostelove izby, s plochou dosahujucou standardy vyse 8 mē na klienta. Pristavba vyriesila aj nedostatok prevadzkovych priestorov. Vybudovali sa hygienicke zariadenia pre klientov aj pre zamestnancov. V podkrovi su kancelarie a satne zamestnancov, ktore boli v jedinej nevyhovujucej miestnosti. Pristavba je prepojena s existujucou budovou a v tychto priestoroch vznikla spolocenska miestnost a izby pre klientov. V zadnej casti garaz, dielna a sklad. Modernizaciou sa dosiahla bezbarierovost celeho zariadenia, sluzby pre vsetkych obcanov sa rovnocenne spristupnili.
   Kotva vykazuje 100 %-nu vyuzitelnost, len 20 % (3 klienti) vyuziva dovolenku mimo zariadenia, o 20 % klientov nejavia pribuzni zaujem a az 60 % klientov uz nema pribuznych. Tym, ze klienti su ochudobneni o primarne socialne vazby, zariadenie im nahradza ich rodinne prostredie. Zrealizovanim projektu sa zvysila kapacitu zariadenia o pat miest. Zastavana plocha sa zvacsila z asi 275 mē na 712,47 mē. Domov socialnych sluzieb vytvoril dve nove pracovne miesta. Zaviedli sluzby, ktore v regione chybaju – denny pobyt pre desat klientov, cim Kotva umozni rodinnym prislusnikom zlepsit ich ekonomicku situaciu, klienti zostavaju integrovani, rodinne vztahy sa nepretrhaju.

(el)

Spevokol v Cechach

   V piatok 18. maja Spevacky zbor mesta Brezna odisiel do Ciech. V Hradci Kralove sa zucastnil na Kralovohradeckych zborovych slavnostiach. Prvy vecer koncertoval v Trutnove, kde bol hostom spevackeho zboru Chorea Concortica. V sobotu festival pokracoval v katedralach sv. Ducha a knaza Ambroze, kde vystupili spevokoly aj s hradeckou filharmoniou. V nedelu sa festival skoncil na Masarykovom namesti, kde vystupili vsetky zahranicne spevokoly. Dirigent prof. Milan Pazurik nastudoval so spevokolom latinske skladby zo 16. – 17. storocia, slovenske a moravske ludove v upravach a povinne skladby B. Smetanu a G. Verdiho.

(mh)

 Seniorske spevacke skupiny vo Zvolene

   Krajska organizacia Jednoty dochodcov na Slovensku Banska Bystrica v spolupraci s okresnymi organizaciami JDS pripravila krajsku prehliadku spevackych skupin seniorov, ktora sa uskutocnila v stredu 9. maja v Divadle JGT vo Zvolene. Na prehliadke sa predstavilo devat suborov z Banskobystrickeho kraja a jeden hostujuci z Martina – Zaturcia, stodvadsatsedem spevakov, osem harmonikarov, jedna fujara, klavesy a ustna harmonika. Odznelo styridsat zborovych a solovych piesni roznych zanrov. Najvacsi uspech dosiahla a srdcia divakov si ziskala solovym spevom 93-rocna Anna Sklenarikova z Murana, ked obecenstvo stalo a odmenilo ju dlhotrvajucim potleskom. Nas okres reprezentoval spevacky zbor Chabenec zo ZO JDS Jasenie a predseda OO JDS Tibor Gilla v ulohe moderatora. Prehliadka dokazala, ze slovenske piesne, piesne ospevujuce krasy nasho Slovenska a piesne nasich rodicov a prarodicov su srdcu blizke, este ziju a dochodcovia si ich radi zaspievaju. Prehliadka mala velmi dobru uroven.

(tg)

Sutaz o vstupenky na Katapult

   Rockova legenda, ceska kapela Katapult, vystupi v stredu 30. maja v Banskej Bystrici! No a vy mozete byt pri tom. V spolupraci s banskobystrickym Parkom kultury a oddychu sme pre vas pripravili sutaz o vstupenky na koncert tejto kapely, ktora prichadza na Slovensko po desiatich rokoch a v povodnej zostave. Katapult v roku 1975 zalozili Jiři „Dědek“ Sindelař, Oldřich Řiha a Anatoli M. Kohout. Zacali hrat pre potesenie a lasku k rock and rollu, a to plati stale. Na koncerte v stredu 30. maja (sportova hala Stiavnicky o 19. hodine) sa o tom mozete presvedcit. Do zrebovania o vstupenky na koncert zaradime vsetkych, ktori do pondelka 28. maja do nasej redakcie dorucia listky s kuponom (nezabudnite uviest vase telefonne cislo). Meno vyhercu, ktoremu venujeme dve vstupenky, uverejnime 5. juna.

KUPON – KATAPULT


Policia patra

   Policia v Brezne ziada obcanov o pomoc a spolupracu pri patrani po hladanom 34-rocnom Pavlovi Kravcukovi z Brezna. Okresny sud v Banskej Bystrici vydal prikaz na jeho zatknutie pre trestny cin porusovania domovej slobody spolupachatelstvom v stadiu pokusu. Zdrziavat sa moze v Bratislave, kde sa pohybuje medzi bezdomovcami, prilezitostne pracuje v stavebnych firmach. V januari ho hospitalizovali v bratislavskej nemocnici U Milosrdnych sestier.
   Pavol Kravcuk meria 170 cm, ma stihlu postavu, kratke svetle vlasy, modre oci. Na lici ma 2-centimetrovu jazvu a na lavom ramene tetovanie.
   Akekolvek informacie o hladanom oznamte v ktoromkolvek utvare Policajneho zboru alebo na zname telefonne cislo 158.


Upozornenie! Vzhladom na opakovane kradeze v areali byvaleho Masokombinatu v Brezne sa jeho majitel rozhodol monitorovat objekt bezpecnostnou kamerou. Dalsie
narusenie objektu moze viest k trestnemu stihaniu pachatela.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT