29. MAJ  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Predajnu maziv a olejov v Pohronskej Polhore si vyhliadol kmin, ked bola od nedele 20. do pondelka 21. maja zatvorena. Z predajne na Hlavnej ulici odcudzil rozne druhy oleja, cim majitela z Pohronskej Polhory poskodil o 31 000 korun.

   Usilovny „veriaci“ navstivil faru v Lome nad Rimavicou niekedy v pondelok 21. maja. Pri navsteve poskodil zamky na troch dverach a odniesol si dve flase alkoholu. Skoda bola vycislena na triapoltisic korun.

   Otvorom v murovanej stene, ktory vytvoril niekedy od soboty 19. do stredy 23. maja, sa do chatky v Hornej Lehote dostal zlodej. Ukradol motorovu pilu, dalekohlad a alkohol. Majitelovi z Bratislavy sposobil skodu za viac ako 28 000 korun.

   V rovnakom case (od 19. do 23. maja) sa v casti Richtarovo v katastri Hornej Lehoty dostal do chaty nezvany host tak, ze vypacil drevene vchodove dvere. Z chaty odniesol prietokovy ohrievac vody a bojler. Majitel z Brezna nahlasil skodu za desattisic korun.

   Policia v Brezne vysetruje dopravnu nehodu, ktora sa stala o 8.15 hodine v stredu 23. maja nedaleko Brezna. Skoda Octavia, ktoru viedol 32-rocny Jelsavcan, pri vyhybani sa traktoru presla do protismeru a celne sa zrazila so Skodou Felicia. Po naraze Feliciu posunulo dozadu, co sposobilo zrazku s prednou castou dalsieho auta. Feliciu viedol 31-rocny Hrachovcan a tretim ucastnikom nehody bola 36-rocna vodicka Fordu Mondeo z Banskej Bystrice. Alkohol ani u jedneho z vodicov policia nezistila. Skodu na vozidlach odhadla na 90 000 korun. Pri nehode sa lahko zranil vodic Octavie a jeho 56-rocna spolujazdkyna, liecit sa budu priblizne tyzden. Miera zavinenia dopravnej nehody je v stadiu vysetrovania.

   V noci zo stredy 23. na stvrtok 24. maja si vyhliadol dosial nezisteny pachatel Skodu Felicia Combi. Auto parkovalo na Ulici CSA pred vchodom do cinziaka. Zlodej rozbil okno a ukradol autoradio s CD prehravacom. Majitelovi z Cierneho Balogu sposobil skodu dovedna za 9000 korun.

   Nadranom v sobotu  26. maja v klube na Sturovej ulici v Brezne odcudzil niekto zo stola kabelku s dokladmi, mobilom a siestimi tisicami korun. Okradnuta zena vycislila skodu dovedna na 12 000 korun.

   V nedelu 27. maja na SLN v Brezne sa niekto vlamal do Skody Felicia a ukradol autoradio, cim majitelovi vozidla z Brezna sposobil skodu za 9000 korun.

 (Podla informacii zastupkyne hovorkyne KR PZ B. Bystrica npor. PhDr. Petry Babulicovej)


V ramci medzinarodneho filmoveho festivalu Envirofilm Banska Bystrica, ktory putal pozornost medii i tym, ze sa na nom zucastnilo okrem odbornej verejnosti i sest velvyslancov, predstavil svoje fotografie v samostatnej vystave v Stredoslovenskom muzeu nazvanej Zrkadlenie ladovych pieskov i brezniansky fotograf Jaroslav Surina. Lady Hrona v jeho umeleckom podani boli v rovnovahe s mimoriadne zaujimavymi fotografiami pieskov Tyrhenskeho mora spoluautorky vystavy Jany Orlickej (na fotografii). Dalsou zastavkou vystavy bude Taliansko, obaja autori sa predstavia so Zrkadlenim i v Brezne na jesen tohto roka.

 

Foto: Mgr. Jaroslav Surina


 Horehronci na Europskom kongrese v Polsku

   Institut rozvoja vidieka a polnohospodarstva v Polsku ako odborny partner kongresu v dnoch 24. - 26. maja privital v dedinke Kamien Slaski ucastnikov siesteho Europskeho kongresu obnovy dediny z Ciech, Slovenska a Polska. Nas region reprezentovali starosta Bacucha Jan Turosik, ktory je zaroven clenom predsednictva Spolku obnovy dediny na Slovensku, starostka Bravacova Valeria Sperkova a prednostka Obecneho uradu v Zavadke nad Hronom Alena Lilkova.
   Kongres bol obsahovo zamerany na program Leader v Polsku v case systemovej a europskej transformacie a obnovu dediny v Polsku. Problematika obnovy dediny zaznela aj v dalsich vystupeniach odbornikov viacerych statov Europy. Nasi ucastnici mali moznost sa presvedcit na navstevach osmich obci, ze obnova dediny v Polsku dosiahla vyrazne zmeny v ich zveladovani, ktore mozu byt velkou inspiraciou pre obnovu dediny a jej financovania aj na Slovensku.

(jt) Foto: Jan Turosik

 Priemyslovaci v Meudone

   Ziakom a ucitelom Spojenej skoly v Brezne - Strednej priemyselnej skoly, pracujucim na skolskom projekte Socrates pod nazvom Electrotechnical engineering SK - FR - CZ - EU, sa konci trojrocna praca. Spolu s partnermi z Prahy a Meudonu pracovali na projekte, ktory bol zamerany na skvalitnenie vyucby praktickych merani v predmete elektrotechnika.

   Pripravili dvanast navodov na meranie v anglickom, francuzskom, ceskom a slovenskom jazyku. Vyrobili sest meracich kufrov na meranie, po jednom si partnerske skoly navzajom vymenia. Na pomoc ziakom bol vytvoreny slovnik odbornych nazvov v anglickom a v rodnych jazykoch partnerov.
   Na poslednom pracovnom stretnuti v Meudone ucitelia skompletizovali navody na merania a skontrolovali vybavenost meracich kufrov, aby vyhovovali predpisom a normam platnym v statoch EU.
   Vsetci partneri sa zhodli, ze usilie ucitelov a ziakov prinieslo svoje ovocie. Uz buduci skolsky rok sa skvalitni praca ziakov pri meraniach, ziskaju vacsie teoreticke, ale najma prakticke zrucnosti. Okrem prace pri pracovnych navstevach ziaci a ucitelia spoznavali jednotlive skoly, historiu a sucasnost Pariza, Meudonu a Prahy.

(jp)


Zo zapisnika mestskej policie vyberame

Ponik „na vandrovke“
   Popoludni 14. maja sa v oplotenom priestore skladky odpadu v Rohoznej prechadzal ponik. Hliadka pomahala hasicom vypatrat jeho majitela. Vysvitlo, ze ponik prevratil plot v objekte na Zubriku a vybral sa do sveta. Majitelovi pomohli „tulaka“ dopravit domov.

Zatulal sa
   Dva dni sa po Stvrti Ladislava Novomeskeho potuloval pes, co obyvatelia sidliska oznamili policii. O pol siedmej rano 14. maja hliadka za asistencie veterinarneho lekara zasiahla. Psa uspali a po skontrolovani jeho ciasky vyzvali majitela, aby si zviera vyzdvihol. Vsetky vydavky spojene s vyjazdom a zasahom veterinara musel psickar zaplatit.

Zaskolaci „na muske“
   Hladat zaskolakov pomahala hliadka 17. maja od osmej do jedenastej predpoludnim na zaklade dohody s riaditelkou specialnej zakladnej skoly a kuratorkou uradu prace. Navstivili rodicov na Stromovej, Lesnej ulici, v Prednych Halnoch, na Jarmocisku, Vrbovej a na Mladeznickej ulici.

Pes pohryzol dievcatko
   Vecer 17. maja z dvora firmy na Razusovej ulici usiel pes prave vo chvili, ked tadial prechadzal otec s malou dcerkou. Pes dievcatko pohryzol, preto zasahovala hliadka s veterinarom. Vratnika vyzvali, aby psa uviazal na retaz, z ktorej sa udajne odtrhol. Pes bol nastastie zaockovany, ale aj napriek tomu pripad bude mat svoju dohru.

Zabludili?
   Pomoc hliadky 18. maja o pol deviatej vecer potrebovala vratnicka v nemocnici. Schovavali sa tam totiz dvaja muzi, ktori pred nou usli. M. M. a L. P. z Predajnej hliadka nasla na chodbe a „sranda“ skoncila. Za priestupok neuposluchnutia vyzvy zaplatili blokovu pokutu a nemocnicu opustili.

Nove „zakutie“
   Zda sa, ze zostrena hliadkova cinnost v oboch cintorinoch, kde zvykla popijat mladez pred odchodom na diskoteky, pomohla. V cintorinoch vladne pokoj, ale mladez si nasla nove „zakutie“. O deviatej vecer 18. maja hliadka za kolkarnou na Hradbach „vyrusila“ dvoch popijajucich mladencov z Cierneho Balogu a Pohorelej.

Vsetko zle je na nieco dobre
   Areal skoly na Mazornikove po skonceni vyucovacich hodin laka k nezbednostiam. Do rana 14. maja tam ktosi porozbijal osem sklenenych tabuli na skolskom skleniku. O pol siestej vecer 20. maja odtial hliadka vysikovala jedenast deti, ktore sa do arealu dostali cez dieru v plote. Pred tym, ako odisli, vsak museli pozbierat vsetky smeti na dvore.

Agresivny „pacient“
   O jedenastej vecer 21. maja telefonovali z vratnice nemocnice, kde si nevedeli poradit s agresivnym opitym muzom, ktory sa dozadoval osetrenia a kopal do dveri.
Opilec nereagoval ani na vyzvy hliadky a trval na tom, aby ho odviezli domov do Helpy. Kedze bol drzy a odmietol preukazat svoju totoznost, museli pouzit donucovacie prostriedky a odviezt ho na policiu. Za porusenie vseobecne zavazneho nariadenia o verejnom poriadku a za priestupok neuposluchnutia policajnej vyzvy blokova pokuta K. M. z Helpy urcite neminie.

(pa)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT