26. JUN 2007 Strana 10

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT

Majster Terchovej z Helpy

   Obecny urad a Miestne kulturne stredisko v Terchovej v sobotu 23. juna usporiadali osme Majstrovstva Terchovej v koseni kosou ako 4. kolo Slovenskej koseckej ligy. V slnecnom pocasi pred bohatou divackou kulisou a za medzinarodnej ucasti vyse patdesiatich koscov sa sutazilo v styroch kategoriach.
   Vysledky: muzi do 50 rokov (13 ucastnikov, kosili 0,5 ara): 1. Jan Mestan - Mucak z Helpy, 2:10,0 min (na fotografii), muzi nad 50 rokov (20, 0,5 ara): 1. Lubomir Kosut Klin, 1:46,2 min (novy rekord SR), 2. Lukas Janoska - Kindera z Pohorelej, 2:10,0 min, 7. Jozef Horsky z Bacucha, 3:20,0 min, patclenne druzstva (4, 10 arov): 3. Horehronski gadi (Jozef Horsky, Jan Mestan, Karol Grantner, Pavol Hudak, Lukas Janoska). Zensku kategoriu obsadili Horehronky iba medzi divakmi. Tuto sobotu sa kosci prestahuju do Liptovskej Teplicky .

(lj) Foto: Zuzana Stajerova

 Z okresu do okresu

   Styridsatsest bezcov z celeho Slovenska v nedelu 24. juna sutazilo v Pohronskej Polhore na 22. rocniku cestneho behu Z okresu do okresu. V zenskych kategoriach na start nastupilo jedenast bezkyn, v kategoriach mladsi a starsi ziaci/ziacky pretekalo tridsatosem ucastnikov.
   Vitazi jednotlivych kategorii: muzi: od 18 do 39 rokov: M. Gad (SK Copy-servis LM), od 40 do 49 rokov: P. Fasko (JM Bardejov), od 50 do 59 rokov: I. Macko (Autodanubius), od 60 do 69 rokov: J. Babka (Obecny urad Jasenie), nad 70 rokov: D. Pasko (Tatrakon Poprad); zeny: od 18 do 29 rokov: M. Merkova (ASK Grafobal Skalica), od 30 do 39 rokov: D. Grexova (Obecny urad H. Lehota), od 40 do 49 rokov: R. Barcikova (BK Sliac); mladsie ziacky: S. Blazeniakova (P. Polhora); mladsi ziaci: P. Cenka (TJ Sokol Benedikova); starsie ziacky: P. Fialkova (C. Balog - Biatlon); starsi ziaci: M. Kupec (C. Balog - Biatlon).

(ls)

 Hokejbalova horehronska liga

   V nedelu 24. juna sa v druhom semifinalovom zapase medzi Hbk Dogy a Damix Brezno po vysledku 4:11 rozhodlo o dalsom finalistovi I. rocnika HBHL. V piatok 29. juna o 20. hodine na „zimaku“ tak v historicky prvom finale proti sebe nastupia Wanderers Valaska verzus Damix Brezno. Este predtym o 18. hodine zapas o tretie miesto odohraju Hbk Dogy a Victors. Organizatori srdecne pozyvaju vsetkych fanusikov hokejbalu do hladiska, pridte povzbudit svojich oblubencov.

Libor Kvak

Galavecer bojovych umeni v Brezne

   Za ucasti desiatok medialnych a financnych sponzorov z celeho Slovenska sa v sobotu 7. jula na zimnom stadione v Brezne so zaciatkom o 17. hodine uskutocni Galavecer bojovych umeni.
   V atraktivnom programe hlavnou hviezdou vecera bude rodak z Helpy, reprezentant Slovenska a dvojnasobny majster sveta v thajskom boxe Rudo Durica, ktory sa stretne v hmotnostnej kategorii do 65 kg s Poliakom D. Adamczikom (Rudo ma na „svojom tricku“ vyse 70 vitazstiev, jeho super 22). Na programe je dalsich sedem profi zapasov v Muay Thai, zapas o majstra Slovenska ALMT STB, exhibicia Wing Tsun, MMA, Kyokushin Karate a Capoiera. V profi zapasoch prislubili ucast do 71 kg M. Ocenasek z Cerbeross NMNV proti M. Vavrovi z Ceska, do 75 kg by mal nastupit M. Misun z Puchova proti M. Tomkovi z Power Gym Zvolen, do 78 kg V. Moravcik z Fire Gym proti M. Selesimu z KO Gym Dubnica a v kategorii do 91 kg  A. Zilin z Ukrajiny proti P. Johanikovi z ARES Zilina. V zapase o amaterskeho medzinarodneho majstra Slovenska 2006/2007 sa stretne v kategorii do 76 kg M. Cingel zo Ziliny s L. Forgacsom z Thay Hodonin, v kategorii do 71 kg by sa mal stretnut M. Kormanis z STS Poprad s P. Zelinom z Ceska, nastupit by mal aj V. Konsky z klubu Leon proti M. Scibranovi z Fire BB Zilina.
   Organizatori pozyvaju vsetkych milovnikov bojovych a adrenalinovych sportov. Vstupne je 200 korun.

(jp)

 Rekordna ucast na Behu olympijskeho dna

   Vyse tisic aktivnych ucastnikov na Behu olympijskeho dna v piatok 22. juna v Brezne! Taku ucast organizatori doteraz nezaznamenali. Podujatie, ktore po sestnasty raz vyhlasil Slovensky olympijsky vybor na pocest vzniku Medzinarodneho olympijskeho vyboru je vyznamnym podujatim podporujucim olympijsku myslienku. Organizatori - Olympijsky klub Banska Bystrica, Atleticky klub Mostaren MSK Brezno, ZP Sport, a. s., Podbrezova, SOU Brezno – privitali na mestskom stadione v Brezne najma ziakov zakladnych skol. Najmladsou ucastnickou bola Daniela Kovacsova z Materskej skoly Nalepkova ulica Brezno, rocnik 2002. Najpocetnejsie zastupenie mala Materska skola so ZS Pionierska 2 Brezno. Spolu s centralnym Behom olympijskeho dna 2007 v Brezne sa toto podujatie uskutocnilo aj v Helpe, Polomke ci v SSOUh v Podbrezovej. Do konecneho poctu ucastnikov BOD 2007 organizatori zapocitaju aj ucastnikov dalsich sprievodnych sportovych akcii, ktore sa uskutocnia v tomto tyzdni.

M. Cernak Foto: Stefan Vozar

 Stretnutie s turistami z Turian

   Velky Fatransky Krivan (1708 m n. m.), Mojzisove pramene a Sutovsky vodopad boli cielom breznianskych turistov v sobotu 23. juna. Padajuci drobny dazdik vital breznianskych turistov, ked vystupili z autobusu vo Vratnej. Potvrdilo sa vsak, ze odvaznym stastie praje.

   Nakup listkov na novovybudovanu lanovku a uz sa vezu v kabinkach pod Snilovske sedlo. Prestava prsat, mraky sa pretrhavaju, opar stupa nahor. Dopoludnajsiu kavu a obcerstvenie uz konzumuju v lucoch slnka. Okolite stity sa postupne vynaraju z oblakov. Tesi ich, ze prvym je Velky Fatransky Krivan, Pekelnik, Maly Fatransky Krivan a obcas sa vynarajuci Velky Rozsutec. S velkou chutou vystupuju do Snilovskeho sedla, kde sa zacinaju fotograficke hody. Niektori netrpezlivci stupaju dalej na hranu Velkeho Fatranskeho Krivana, takze nie su na kolektivnom zabere. V pohode, uz za nadhernej viditelnosti na juzne svahy Malej Fatry po necelej hodine dosahuju najvyssi vrch Velky Fatransky Krivan. Na vrchole sa stretaju desiatky turistov, pretoze turisti z Turian na tento den zorganizovali uz 35. rocnik tradicneho vystupu na Velky Fatransky Krivan. Stretnutia s novymi priatelmi, pozvanie na 37. rocnik vystupu na Dumbier, vrcholove fotografie a treba ist, co sa im ako nechce. Uz vidno aj Stefanovu, Boboty, Velky Rozsutec a oproti stojaci Chleb. V dobrej nalade zostupuju cez Snilovske sedlo k chate pod Chlebom. Odpocinok, obcerstvenie, kava, pivko a nadherne vyhlady na okolite stity vyzdobene neuveritelnymi tonmi zelenej farby, na priehradu Kralovany su im kralovskou odmenou. Po  styridsiatich piatich minutach oddychu treba zacat najtazsiu a najneprijemnejsiu cast. Vystup pod Chleb a tisic metrov skoro kolmy zostup okolo Mojzisovych pramenov k Sutovskemu vodopadu. Pri Mojzisovych pramenoch sa zastavuju, doplnaju tekutiny a davaju odpocinut kolenam, ktore su pri strmom zostupe extremne namahane. Su to pramene vytekajuce z kolmej skalnej steny vyzdobenej horcami a materinou duskou, ktore napajaju Sutovsky vodopad. Opat fotodokumentacia a nadherne vyhlady na Stoh a v slnku sa kupajuci Velky Rozsutec. Po dalsej hodine namahaveho zostupu usi zacinaju registrovat hukot padajucej vody. Musi to byt sila, lebo do rana aj tu lialo. Pomedzi zelene vetvicky stromov sa zacina mihat biela farba padajucej, rozstrekujucej sa vody a stoja pred nim. Z 38-metrovej vysky padaju vody Sutovskeho vodopadu, ktore po nocnej burke vytvaraju impozantnu nadheru. Je jednym z najvyssich na Slovensku, zasluzi si titul prirodna pamiatka. Breznianski turisti sa s uzasom kochaju touto neskutocnou nadherou, fotografuju, osviezuju sa v rozstrekujucich prudoch huciacej vody. Po dalsej hodine zostupu sa dostavaju do civilizacie chaty Vodopad. Obcerstvenie a santenie na vysadkarskom mostiku ponad Sutovsky potok je vyjadrenim pohody a spokojnosti s dalsim ohromnym turistickym zazitkom.
   V sobotu je zmena programu – kosenie turistickych taborisk a cistenie chodnikov. Informacie: Elena Slavkovska, tel. 6113327, 0908 646311.

(tj) Foto: Ing. Anton Jursa


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT