26. JUN 2007 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Nezamestnani, ktori nerezignovali a aktivne si hladaju zamestnanie, mali v utorok 19. juna predpoludnim moznost vybrat si z volnych pracovnych miest na regionalnej burze prace. Tretikrat ju organizoval Urad prace, socialnych veci a rodiny v sale hotela Dumbier v Brezne. Zucastnilo sa na nej viacero firiem z Horehronia aj zo vzdialenejsich regionov. Nezamestnanych, ktori sem prisli, sme sa pytali, ci si prostrednictvom burzy nasli pracu a tiez na ich nazor na opodstatnenost organizovania takehoto podujatia.


S anketovym mikrofonom


na burze prace

Lubomir Sico, Dolna Lehota:
- Som strojar a nenaslo sa pre mna miesto, iba v stavebnej vyrobe. Ale to nehrozi, lebo nemam „vodicak“ a vo vyskach nemozem pracovat zo zdravotnych dovodov. Bol som tu prvykrat a myslim si, ze je to o nicom. Skoro dva roky som bol na chorej a dalsie dva som nezamestnany. Musim porozmyslat, co si vyberiem.

Bozena Bercikova, Cierny Balog:
- Zatial som spokojna, bola som v dvoch agenturach, do Podbrezovej som sa ponukla a uvidim, co zavazi pri vybere. Doma som rok, medzitym som par mesiacov robila brigadnicky v Belame. Firmu zrusili, a preto sa pokusam najst pracu. Je to tazke v tomto regione.

Lucia Mutisova, Brezno:
- Dve prace som si tu nasla, v Zeleziarnach v Podbrezovej a vo firme z Trencina. Nezamestnana som dva roky, burzu prace povazujem za uzitocnu pri hladani zamestnania. Nebola som tu prvykrat, uz vlani som sa bola pozriet, co ponuka.

Marcela Camborkova, Podbrezova:
- Bola som sa spytat v Leoni. Mam malu dceru, tak hladam nieco, co by mi vyhovovalo. Vacsinou su tu stavebne firmy a ponukaju volne miesta pre muzov. Po materskej dovolenke som rok pracovala, ale prestahovali sme sa a uz to bude tri roky, co som bez prace. Bola som sa pozriet prvykrat na burzu a som spokojna. Pre tych, co su dlhodobo nezamestnani, je to fajn. Mozno nabuduce si aj ja nieco najdem.

Bibiana Trnavska, Pohronska Polhora:
- Bohuzial nie, je to vacsinou pre muzov. Da sa povedat, ze zenam skoro nic neponukaju, hadam okrem vzdelania. Nezamestnana som uz dost dlho, na hladanie prace vyuzivam internet. Na burze som este nebola. Mozno muzom sa podari nieco najst, napriek vysokej nezamestnanosti je tu pomerne siroka ponuka muzskych profesii.

Peter Smola, Valaska:
- Ponukli mi pracu v banke, co som v zivote nerobil, aj sa toho trochu obavam. Pojdem na vyberove konanie a uvidim. V Hronstave potrebuju lakyrnika, to by som zobral. Som bez praxe, skoncil som skolu, siel som na vojencinu a odvtedy som nezamestnany. Pomaly tri roky. Z uradu prace ma poslali sem, aby som sa informoval o volnych miestach. Vacsinou hladaju zvaracov a podobne profesie.

Jozef Holubcik, Pohronska Polhora:
- Ja som si tu nevybral, nemaju moj odbor. Mam lesnicku skolu a na burzu prisli hlavne fabriky, takze pre mna nemaju nic. Ponuk je malo, ale je to dobra vec. Nezamestnany som pol roka. Cez urad prace chodim na rekvalifikacny kurz pre pracovnikov SBS.

(ng, pl)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Malovanie na panely

   Centrum volneho casu v Brezne v spolupraci s miestnym odborom Matice slovenskej uskutocnilo 13. juna  treti  rocnik vytvarnej akcie CVC ocami deti. Dakujeme detom a ich pedagogom zo Zakladnej skoly Karola Raposa, z Pohorelej a zo Zakladnej umeleckej skoly Brezno, ze opat skraslili svojou malbou s rozpravkovym motivom na paneloch Skolsku ulicu, sidlo centra volneho casu. Mala prechadzka potesi urcite aj vas!

Centrum volneho casu

 

Nasi mali skolkari

   A je tu tak ako kazdy rok mesiac jun a s nim aj koniec skolskeho roka v nasich materskych skolach. Nase deti spolu so svojimi ucitelkami na zaver skolskeho roka pripravili pre vsetkych rodicov a ostatnych obcanov Podbrezovej prekvapenie. V dnoch od 28. maja do 7. juna bola v prislusnej hale Obecneho uradu v Podbrezovej vystava prac deti materskej skoly z odpadoveho a prirodneho materialu. Kto navstivil tuto krasnu vystavu, nestihal sa cudovat, na co vsetko sa da takyto material vyuzit, napr. skatulky, vrchnaky, orechy, drievka,...
   Prace boli vyrobene podla styroch rocnych obdobi a mnohe z nich sa stali inspiraciou pre domace dekoracie. Pestrost a fantazia materialov a motivov bola krasna a velmi putava. Deti z materskej skoly so svojimi sikovnymi ucitelkami nam opat ukazali svoju sikovnost a zrucnost. Vdaka patri detom a trpezlivym ucitelkam, ktore vedu nase deti od malicka k rozumnemu vyuzitiu prirodnych materialov.

Mgr. Janka Kutliakova

 Gymnazisti na medzinarodnych skuskach DELF A1

   V utorok 5. juna sa patnast francuzstinarov sekundy Gymnazia Jana Chalupku v Brezne zucastnilo na medzinarodnych skuskach DELF A1. Na skusky nas svedomito pripravila pani profesorka Jakubcova, za co jej v mene nasej triedy dakujem. Skuska sa skladala zo styroch casti: posluch, pisomne porozumenie, pisomna produkcia a konverzacia s francuzskym lektorom. S radostou vam mozem oznamit, ze skusky spravili vsetci, menovite: I. Bartonkova, J. Batko, Z. Brzkova, A. Bullova, J. Bubeliny, D. Durcova, J. Havran, A. Kruzliak, M. Kovacova, L. Molcani, S. Pauliakova, A. Polacekova, M. Popper, B. Slivkova, T. Stulrajter. Predsedom poroty bol Pierre Guilhaume, ktory pracuje na Fakulte medzinarodnych vztahov UMB v Banskej Bystrici. Bolo mozne dosiahnut maximalne 100 bodov. Najviac sa k tejto mete priblizila Ivana Bartonkova (99 bodov). Priemer skupiny bol 91,8 boda, na dosiahnutie diplomu bolo treba dosiahnut limit 50 bodov. Uz teraz sa zaciname pripravovat na splnenie poziadaviek na ziskanie diplomu DELF A2, o ktory by sme sa chceli pokusit o rok.

Ivana Bartonkova

 Na zamyslenie

   Na odporucenie interneho lekara sme isli do nemocnice s tym, ze ma budu hospitalizovat. Na prijme sme cakali na vysledky krvi dve hodiny. Nakoniec ma neprijali na oddelenie a poslali domov. Za nami prisiel pacient zjavne pod vplyvom alkoholu a toho okamzite prijali. Chcem podotknut, ze to nebolo prvykrat. Mam vazne zdravotne problemy, ale stalo sa mi, ze ma z pohotovosti doviezli domov aj po polnoci. Hoci bol moj stav vazny, nenechali ma v nemocnici ani na pozorovanie! Je na zamyslenie spravanie nasich lekarov k chorym.

(zk)

 Sme Supertrieda 2007

   Tak sa znova ozyvame. My tvoriva IV. A zo Zakladnej skoly s materskou skolou Pionierska 2 v Brezne. V 21. cisle Horehronia sme sa tesili, ze postupujeme na celoslovenske kolo sutaze hudobnych divadiel s nazvom Supertrieda. Vystupenie bolo v bratislavskom Istropolise 28. maja. Predstavenie sme si uzivali. Necitili sme ziadnu tremu. Mozno preto, ze nam do oci svietili reflektory. Ked nam nakoniec oznamili, ze sme vyhrali a stavame sa Supertriedou 2007, nasa radost bola obrovska. Tesili sme sa este viac, ked nas nasa ucitelka Mgr. Lenka Velanova vzala do zoologickej zahrady a odpustila i nejake domace ulohy... Sme radi, ze sa nasa namaha vyplatila.

Adam Knaze a Lukas Mesaros

A uz konci skolsky rok...

   Mozno sme si vsetci v Materskej skole v Hronci vydychli s ulavou nad tym, ze v tomto skolskom roku nam vsetko stastne dopadlo, ze rodicia neprejavili nespokojnost, ale hlavne pre vsetkych zamestnancov skolky bolo, ze aj „nasi“ skolkari boli spokojni.

   Pocas skolskeho roka sme sa „starali“ o dvadsattri deti vo veku od troch do siestich rokov. Nasa materska skola je jednotriedna, ma to urcitu vyhodu, ze v jednej triede „ziju“ deticky rozneho veku. Snazili sme sa detom a rodicom spestrit ich zivot v skolke na roznych akciach. Rozlucime sa s „predskolakmi“, ale prijali sme nove deticky, na ktore sa uz tesime.

   Touto formou sa chcem podakovat rodicom: Sojkovi, Prcovi, Ing. Kofirovi, Stasakovej, Matuskovi, Hornej, Butorovi a inym za aktivnu spolupracu. Moje podakovanie patri tiez celemu kolektivu skolky za vykonanu pracu. Skolsky rok ukoncime so zelanim, aby sme sa aj ten buduci mohli spolocne podielat na vychove a vzdelavani „nasich“ malych skolkarov.
 

Lenka Fackova, riaditelka


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT