26. JUN  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

    Na Ulici 9. maja v Brezne ktosi skalami rozbil sklenene vyplne piatich plastovych okien v byte na prvom poschodi niekedy od nedele 17. juna do pondelka 18. juna rano. Zaroven poskodil okenne zaluzie a majitelke bytu sposobil skodu za 30 000 korun.

   Do pondelka rana 18. juna mali v Obecnom urade v Drabsku navstevnika, ktory za sebou zanechal skodu za vyse sedemtisic korun. Vylomil vchodove dvere, odstranil mrezu a z kancelarie starostu ukradol tisic korun a dve sekery. Potom sa navstevnik presunul do predajne potravin, najprv vsak odstranil petlicu a zamok dveri. Ukradol rozne alkoholicke napoje, tabakove vyrobky, cukrovinky a drogeriovy tovar. Spolocnosti z Brezna sposobil skodu za 44 000 korun.

    V pondelok 18. juna pred osmou rano 60-rocny vodic autobusu zrazil o rok mladsieho chodcu na ceste z Brezna do Cierneho Balogu. Chodec prechadzal cez cestu mimo vyznaceneho priechodu pre chodcov a pri zrazke utrpel tazke zranenia, ktorym este predpoludnim v nemocnici podlahol. Policia v Brezne vysetruje pricinu nehody a mieru zavinenia, vodic autobusu nemal pozitivny nalez alkoholu v krvi. Na autobuse vznikla skoda za 20 000 korun.

   Osemtisickorunovu skodu na aute zistil v pondelok 18. juna popoludni majitel auta Renault Master, ktoremu na parkovisku na Ulici 9. maja niekto prepichol vsetky styri pneumatiky.

    Na ceste z Helpy do Pohorelej v pondelok vecer (18. juna) zapricinil 21-rocny Zavadcan M. P. dopravnu nehodu. Viedol auto s ceskym evidencnym cislom, vo velkej rychlosti sa na ceste viackrat prevratil a havaroval vpravo vedla vozovky. Utrpel vazne zranenie hlavy, ktore si vyziada liecenie viac ako 42 dni. Navyse sa dopustil trestneho cinu neopravneneho pouzivania cudzieho motoroveho vozidla, pretoze mu auto nepatrilo, a hrozi mu trest odnatia slobody na dva roky.  

   Niekedy od soboty 16. do stvrtka 21. juna sa na Lucnej ulici v Brezne vlamal do rodinneho domu zlodej. Vypacil dvere na garazi, cez ktoru sa dostal do domu, vzal plazmovy televizor a dvestotisic korun. Majitelovi domu vlamanim sposobil skodu za 305 000 korun.

   Z novostavby rodinneho domu na Ceste osloboditelov v Brezne niekedy vo stvrtok 21. alebo v piatok 22. juna zmizli dva elektricke kable na 360 V a dalsi na 220 V. Kable boli zamknute v plechovej bude s visiacim zamkom, ktory musel zlodej vylomit. Majitelovi stavby sposobil skodu za 6500 korun.

   V piatok 22. juna hodinu po polnoci v klube na Namesti gen. M. R. Stefanika v Brezne vystrajal 35-rocny Breznan. Po miestnosti rozhadzal biliardove gule, s ktorymi hrali zakaznici, z otvoreneho okna vysmaril umele kvety na namestie... Skodu sice nesposobil, ale zakaznici po tomto incidente z podniku radsej odisli. O hodinu neskor pokracoval vo vytrznostiach v stanku s rychloobcerstvenim na namesti. Cez otvorene vydajne okienko prestrcil ruku a vzal zopar balickov zuvaciek a plynove zapalovace. U obsluhy si objednal bagetu, ale nezaplatil ju. Pri odchode este poprevracal stoliky. Majitelovi stanku sposobil skodu za 400 korun. Policia muza stiha pre precin vytrznictva.

 (Podla informacii zastupkyne hovorkyne KR PZ B. Bystrica npor. PhDr. Petry Babulicovej)

 

 

V polovici juna zastupcovia mesta Brezno navstivili polsky Ciechanow pri prilezitosti stretnutia partnerskych miest. Okrem inych rozhovorov absolvoval primator Brezna tlacovu konferenciu, na ktorej sa novinari pytali na moznosti cestovneho ruchu v nasom regione pre mnohomilionove Polsko. Zaujimali ich najma moznosti ubytovania a bezpecnost navstevnikov. Aj toto je sposob, ako rozvijat nase mesto a region.

 


Sutaz o vstupenky na velku letnu plazovu sou

   Sucastou banskobystrickeho Kulturneho leta 2007 je aj velka letna sou Radia Okey Fernet Stock Citrus, ktora sa uskutocni uz tradicne na plazovom kupalisku Stiavnicky. Sou uvadzaju moderatori Timea a DJ Python, vystupia kapely Desmod a IMT Smile, ktore, ako iste vsetci fanusikovia tychto kapiel vedia, prednedavnom koncertovali na festivale Pulse v Londyne. Vsetko sa udeje, ako sme uz uviedli, na plazovom kupalisku, v sobotu 14. jula od 19. hodiny. A vy mozete byt pritom aj vdaka vstupenkam, ktore mozete vyhrat v sutazi, ktoru sme pre vas pripravili v spolupraci s PKO Banska Bystrica. Navyse, vyhrat mozete aj originalne tricko s logom podujatia. Vase listky s kuponom a odpovedou na otazku cakame v redakcii do stredy 4. jula. Meno vyzrebovaneho vyhercu, ktoremu venujeme dve vstupenky a tricko, uverejnime 10. jula.

   Otazka: Uvedte nazvy aktualnych albumov skupin Desmod a IMT Smile.

 KUPON – SOU NA PLAZI

 

 Opytali sme sa za vas

primatora Brezna Ing. Jaroslava Demiana

   o V utorok 19. juna ste rokovali s Ing. arch. Jozefom Frtusom, ktory bol pri tvorbe koncepcie a projektu rekonstrukcie namestia. S akym vysledkom?

   - Na rokovani sa zucastnili pracovnici oddelenia vystavby mestskeho uradu, riaditel Technickych sluzieb mesta Brezno, ale prizval som aj Ing. arch. Jana Kralika, ktory pracoval v mestskom urade a bol pri tvorbe koncepcie celkoveho riesenia namestia. Vyjasnili sme si, ake projekcne a realizacne prace sa uz uskutocnili. Bola vyprojektovana tzv. prva etapa, ktora riesila cast namestia od statnej cesty po priecelie Horehronskeho muzea a kostola, vratane fontany a pamatnika. Druha etapa bola cast, ktoru sme zrealizovali pod zvonicou, tzv. juzna cast namestia. Dodatkom k druhej casti bola rekonstrukcia chodnikov pred obchodnym domom, pred mestskym uradom smerom na Ulicu CSA, ale len po koniec budovy mestskeho uradu. Dohodli sme sa, ze dodatok k druhej etape urychlene dopracuju tak, ze budu spravene obidve strany celej ulice s tym, ze budeme riesit aj verejne osvetlenie a zelen na tejto ulici. Malo by to byt zrealizovane na jesen postupne, najskor jedna a potom druha strana chodnika. Tretia etapa zahrnuje severnu cast namestia od kostola a radnice. Existuje studia, ktora hovori, ako by namestie malo vyzerat a co vsetko by malo splnat. Vzhladom na to, ze od jej spracovania uplynul isty cas, dohodli sme sa aj na zapracovani realii, ktore sa medzitym udiali - zrekonstruovali sme verejne WC, osadili sochu Martina Razusa, pretoze v povodnej studii sa to planovalo inak. Tieto zmeny pan architekt zapracuje a do dvoch tyzdnov zainteresovane strany - mestsky urad, technicke sluzby - daju pripomienky tak, aby Ing. arch. J. Frtus mohol spracovat dalsi navrh. Hotovu studiu chceme dat na verejne pripomienkove konanie, zverejnime ju v TIK-u, v Horehroni, v casopisoch, uradnych tabuliach, aby obcania mali moznost vyjadrit sa. V utorok sa v mestskom urade zislo vela skusenych ludi, mysleli sme na rozne detaily, ale nechame si poradit aj od obcanov. Ako sa hovori - viac hlav, viac rozumu. Verim, ze obcania sa do diskusie aktivne zapoja. Kazdy rok v septembri, oktobri robim stretnutia s obcanmi, preto vyuzijem aj tento priestor na priblizenie projektov a zamerov a vypocujem si nazory obcanov. Chceme, aby projektova dokumentacia bola hotova na jesen, aby sme projekt mohli prihlasit pri pripadnej vyzve na rozvoj cestovneho ruchu z fondov Europskej unie. Urobime vsetko, aby sme ho uskutocnili, ale chvilku to este potrva, lebo od vyhlasenia vyzvy mame tri mesiace na podanie ziadosti a potom sa caka na vyhodnotenie. Vidim to ako realne, ved pekne, kulturne, ucelne prostredie v centre mesta moze len pozdvihnut a podporit cestovny ruch. Brezno je vstupnou branou do Nizkych Tatier, na Muransku planinu, do Cierneho Balogu, ale aj na Horehron ako taky, preto chceme, aby namestie bolo pekne.
 

 

Zo zapisnika mestskej policie vyberame

Chytali tulavych psov
   Zatulane steniatko sa 7. juna rano tmolilo po terase na Razusovej ulici. Privolana hliadka psika chytila a zaniesla k veterinarovi, ktory sa pokusi najst mu noveho majitela. Mozno sa postasti aj psikovi bez majitela, ktory sa 18. juna predpoludnim potuloval pred poliklinikou. Hliadka ho na poziadanie odchytila, aj tohto „tulaka“ sa ujal veterinarny lekar.

Co sposobi alkohol...
   O tristvrte na pat rano 9. juna na lavicke pri autobusovej zastavke na Ulici CSA spala 18-rocna L. K. zo Zavadky nad Hronom. Vraj zameskala na autobus a driemajuc cakala na dalsi spoj. Podobny „spac“ sa 11. juna popoludni ulozil na lavicke pred cinziakom na Razusovej ulici. P. S. z Brezna po prebrati tvrdil, ze tam byva jeho dcera, a tak ho k nej nasmerovali. O desiatej vecer 15. juna vo vchode na Nalepkovej ulici vyspaval alkoholom zmoreny mlady muz. Hliadka zistila, ze M. K. byva na Sladkovicovej ulici, zavolala jeho otca a odviezla ich domov. Pri krcme v Stvrti Ladislava Novomeskeho 19. juna o siestej popoludni spadol bezdomovec, ktory mal trznu ranu na oboci a krival. Hliadka mu poskytla prvu pomoc a zabezpecila odvoz do nemocnice. Ani nie o dve hodiny hliadka startovala na Malinovskeho ulicu, kde sa na chodniku ulozil opity V. J. Nebol schopny chodze, preto ho odviezla domov na Nalepkovu ulicu. Okrem odvezenia, podobne ako ostatni, bude musiet zaplatit aj pokutu za vzbudzovanie verejneho pohorsenia. Plati to aj pre bezdomovca J. M., ktoreho alkohol a horucava „skolili“ 20. juna popoludni pri stadione. Hliadka ho prebrala a odisiel po svojich.

Znecistili potok
   Popoludni 12. juna hliadka prevzala spravu o znecisteni potoka na Banisku. Spenena voda v potoku nevestila nic dobre, preto hliadka zavolala pracovnikov Inspektoratu zivotneho prostredia v Banskej Bystrici. Ti pripad prevzali, zobrali vzorky a zistili zdroj znecistenia. Vinnik trestu neujde.

Nevsimli si tabulku o zakaze?
   Anonymny telefonat 13. juna pred stvrtou popoludni oznamil porusenie vseobecne zavazneho nariadenia o vodeni a drzani psov v meste. Na Mazornikove dve zenicky z Ulice 9. maja totiz vodili svojich psov po detskom ihrisku, kde je to zakazane. Blokova pokuta ich hadam poucila.

Cestni „pirati“
   Trinasteho juna od desiatej do pol piatej si hliadky vzali na musku vodicov nakladniakov, konkretne dodrziavanie dopravnych znaciek zakaz vjazdu nakladnych motorovych vozidiel. Az sedem vodicov zaplatilo blokovu pokutu, pretoze si skratili cestu, ked obisli krizovatku na Razusovej ulici a vydali sa popri rodinnych domoch na Jesenskeho a Hviezdoslavovej ulici a dalsi v Stvrti Ladislava Novomeskeho na krizovatke nesmerovali na Ulicu CSA, ale k benzinovej stanici, kde je povoleny vjazd len dopravnej obsluhe.

Podhrabal sa
   Na Ceste osloboditelov 16. juna o osmej vecer sa popod plot objektu podhrabal strazny pes. Po ulici prave prechadzala zena so psom, ktoreho napadol. Telefonicky zavolala hliadku, ktora psa odviedla, kam patri. Opat uradovala blokova pokuta.

Dve zlodejky
   o jednej popoludni 18. juna chytili vo velkopredajni na Ulici CSA. Banskobystricanka M. B. a Zvolencanka J. R. si do ruksaku naukladali dvanast flias alkoholu a vyrazili von. Vzhladom na to, ze J. R. zo Zvolena za dvanast mesiacov kradla uz druhykrat, odviezli ju k statnym policajtom pre trestny cin kradeze. M. B. zaplatila pokutu za priestupok proti majetku.

(pa)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT