26. JUN 2007 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Bacuchom sa niesli spevy...

   ...spevy zien a muzov – zvucne hlasy vobec nepoznacene vekom – piesne o mladosti a laske, vernosti a zrade, o krase rodnych dediniek i o vznesenosti a malebnosti nasho Slovenska – piesne zartovne i smutne, rezke i tahave – podmanive zvuky akordeonov i heligoniek, husli i fujary – taky bol Bacuch v sobotu 16. juna. Po siestykrat bol Kulturny dom v Bacuchu dejiskom okresnej prehliadky spevackych skupin seniorov, ktoru organizovali Okresna organizacia Jednoty dochodcov na Slovensku, Zakladna organizacia JDS Bacuch a obec Bacuch.
   Zo sedemnastich zakladnych organizacii ma svoje spevacke skupiny trinast a dvanast sa prezentovalo so svojim novym programom. Vlozili do neho cele svoje srdce a schopnosti. Spievaniu sa venuju po cely rok, ale na prehliadku si pripravuju to najlepsie a najkrajsie. Niekde maju aj hudobne vzdelanych umeleckych veducich, v inych talentovanych hudobnikov a textarov. Pre vsetkych je to vsak v prvom rade vec srdca a zanietenia. Kto by nechcel uznat, ze spev robi zivot lepsim a krajsim, ze zlepsuje a skrasluje aj cloveka. A naviac obec, ktora ma svojich amaterskych hudobnikov a spevakov, ma postarane o program na slavnosti obecne i cirkevne, lebo vsetky tieto zbory sa plne angazuju aj na tomto poli. A tak je podpora obecnych zastupitelstiev prirodzena. Dokazovala to aj pritomnost starostov a starostiek niektorych obci.
   Obycajny divak nevie odborne posudit spevacku, hudobnu, textovu a herecku uroven vystupujucich.  Ale divak s laskou ku kulture moze nadsene, vdacne a s obdivom pochvalit svojich vrstovnikov, ktori si uchovavaju vecnu mladost v srdci spievanim, skladanim vtipnych textov k pesnickam, stretavaju sa po veceroch a nacvicuju, spievaju, recituju. A zavse si urobia zart aj zo svojich stareckych neduhov.
   Za vsetkych, ktori naplnili salu ako divaci, uprimne treba pochvalit spevakov a hudobnikov z Bacucha, Bravacova, Brezna, Dolnej Lehoty, Helpy, Hronca, Jasenia, Michalovej, Nemeckej, Polomky, Valaskej a Zavadky za radost, ktoru priniesli a ktora rozospievala aj salu a vysluzila si potlesk. Veselu a slavnostnu atmosferu tvorila aj kvetinova vyzdoba, erby zucastnenych obci na javisku, umelecke prace – malovane obrazy, vysivky, cipky, kozene opasky, pracky, fujary, pistalky, dreveny salas a detsky vozik dochodcov z Bacucha, Michalovej, Nemeckej.
   Celu prehliadku tvorivo spojila v jeden celok reziserka, moderatorka, predsednicka ZO JDS Bacuch Mgr. Maria Cesnakova. Zaverecnou bodkou bola hra styroch heligonkarov a spev vsetkych ucinkujucich s divakmi. Domov si odnasali ucinkujuci diplomy a dobry pocit z pekne preziteho dna. Vzacnym a cestnym hostom bol Ing. Dusan Svantner, podpredseda Banskobystrickeho samospravneho kraja a statny tajomnik ministerstva dopravy. 

(ms) Foto: Maria Kemkova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT