Týždenník pre mesto Brezno  a obce okresu Brezno
       ROČNÍK  15 

 ČÍSLO  27

10.jul 2007

 CENA  9,- SK

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Milovnikov bojovych a adrenalinovych sportov na Zimny stadion Ladislava Horskeho v Brezne prilakal sobotnajsi galavecer. Hlavnou hviezdou v atraktivnom programe, pozostavajucom z niekolkych profi zapasov, bol rodak z Helpy, reprezentant Slovenska a dvojnasobny majster sveta v thajskom boxe Rudolf Durica (kratky rozhovor s nim najdete na 15. strane).

Fofo: (mp)


   Slovenska narodna strana a mesto Brezno pozyvaju
 na oslavy 15. vyrocia
 Vyhlasenia zvrchovanosti Slovenskej republiky,
ktore sa budu konat v nedelu 15.  jula o 16.00 h na futbalovom stadione v Brezne.

Program:spevak Jan Ambroz-prihovor predsedu SNS Jana Slotu-folklorny subor Sarisan-spevak Robo Kazik-
zoskok parasutistov-ukazky motoroveho paraglidingu-vyhliadkove lety z letiska Rohozna -zapalenie vatry na Jamach o 20.00 h-ohnostroj


STYRI OTAZKY

 riaditelovi Ciernohronskej zeleznice Ing. Alesovi Bilkovi

„Kto nesniva, ten nikdy nic nedokaze“

Na junovom stretnuti subjektov cestovneho ruchu vam odovzdali putovnu cenu za cin roka a sek venovany anglickou firmou L a R International Management Development Ltd. Co pre vas ocenenie Strieborny tanier znamena?
   - Samozrejme, ze kazde ocenenie je velmi prijemne. Neberiem to ako ocenenie mojej osoby, ale zeleznicky a vsetkych, ktori na nej robili alebo robia, a toho vsetkeho, co zeleznicka za dvadsatpat rokov dokazala. Je to urcite prijemne. S usmevom dodavam, ze za financnou odmenou spojenou s touto cenou, ktora v tomto pripade bola pattisic korun, zabudli dve - tri nuly. Ale vazne. V tomto pripade ide skor o prestiznu zalezitost, takze potesilo ma to. Zeleznicka uz dostala niekolko cien, ktore jej pomahaju pri ziskavani velkych financnych prostriedkov z Europskej unie alebo z roznych grantov, ci na rokovaniach so sponzormi, ktori vidia, ze nejde len o aktivitu par ludi.

Ake bude dalsie smerovanie Ciernohronskej zeleznicky?
   - Spracovali sme uceleny material, ktory prerokuvame v jednotlivych obecnych zastupitelstvach mikroregionu Cierny Hron. Sedem obci tohto mikroregionu (Hronec, Valaska, Cierny Balog, Lom nad Rimavicou, Sihla, Drabsko, Osrblie) je totiz vlastnikom zeleznicky a snazime sa najst cestu jej ufinancovania. Nacrtli sme moznosti smerovania zeleznicky v dalsich dvadsiatich piatich rokoch. Existuju aj projektiky prepojenia zeleznicky na Tale, do Myta pod Dumbierom. Su to sice sny, ale vo svojej podstate, kto nesniva, ten nikdy nic nedokaze. Podla vyziev z Europskej unie, ktore budu zverejnovane na jesen, spracujeme konkretne projekty ci uz na predlzenie trati alebo na skvalitnenie sluzieb, vytvorenie regionalnej dopravy, integrovaneho dopravneho systemu do Banskej Bystrice a na mnohe ine napady.

Ked ste v roku 1983 prisli brigadovat na Ciernohronsku zeleznicku, urcite ste netusili, ze jej upisete svoj zivot...
   - Prisiel som do prvych taborov na zachranu zeleznicky. Do roku 1988 to bola vojna s lesmi, snazili sme sa presadit zachovanie zeleznicky. Od roku 1988 zacala fungovat ako sprava ucelovych zariadeni SZM. Od roku 1995 je v majetku obci, pretoze stat ju prestal financovat, a tak sa borime uz len na urovni regionu. Riaditelom zeleznicky som sa stal v roku 1992. Najsmutnejsie na celej praci je to, ze za dvadsatpat rokov sa nenasiel system, ako zeleznicku financovat. Zeleznicka sa vsetkym velmi paci, ale je len velmi malo institucii a ludi, ktori konkretne dokazu pomoct. Skor sme odkazani na sponzorov a reklamnych partnerov, ale na oficialnej rovine je to smutne. Kym ostatne zachovane zeleznicky na Slovensku su etablovane ako muzea, maju svoje rozpocty, stalych zamestnancov, my sa cez zimu zivime, ako sa da. Nemame proste staly personal a vsetko robime ako zivnostnici alebo dobrovolnici, aby sme to vobec utiahli. Financne je to doslova tragedia. Robime to, pretoze nas to bavi. Verime, ze zeleznicka ma perspektivu, ze to takto nebude vecne, ze sa najde system jej financovania. Vsade vo svete funguju taketo zeleznicky a region si ich priam „hycka“. Kvoli zeleznicke sem ludia pridu, ale zarobit daju inde (ubytovanie, stravovanie...), a tak zeleznicka ostane iba ako nakladova polozka. Verim, ze sa to do piatich rokov rozhybe. Ekonomicka situacia Slovenska sa zlepsuje a z toho vyplyva aj tlak na zlepsovanie sluzieb v turistickom ruchu. Velkou injekciou by bolo, keby sme dostali nieco z europskych fondov. Trat potrebuje generalnu opravu, pretoze sme ju opravovali iba ako dobrovolnici uz pred vyse dvadsiatimi rokmi. Chceme skvalitnit aj vozidla, predovsetkym interiery voznov, aby sme ludi mohli vozit komfortnejsie, napriklad aj prvou triedou.

Prednedavnom sme zverejnili staznost citatelky na nespravne zauctovanie cestovnych listkov vo vlaciku. Hned na to sme informovali o vasom oceneni, na co zareagoval citatel, ci kritika a odmena patria k sebe. Co vy na to?
   - Kazdy ma pravo kritizovat nasu pracu, ale logickejsi sposob by bol zajst za prevadzkovatelom a tam si uplatnit reklamaciu, ktoru by sme vybavili za pat minut. Sprievodca – dobrovolnik na strojceku neumyselne natocil zlu sumu, bola to ojedinela zalezitost, nic podobne sa nam nevyskytlo. Chyba sa stala. Ospravedlnili sme sa. Mozno, ze ocenenie takuto kritiku vyvrati, mozno, ze nie. Zalezi, ako to ukrivdeny clovek zoberie. Myslim si, ze ako celok robime pre region velmi velku, nedocenenu sluzbu. Myslim si, ze o Ciernom Balogu by sa dnes tak vela nehovorilo nebyt zeleznicky. Asi ani lesnicky skanzen by v Ciernom Balogu nebol, keby nebolo zeleznicky.

Malokto si to uvedomuje.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT