10. JUL  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

  Niekedy od nedele 24. do pondelka 25. juna sa do skladu naradia vlamal dosial nezisteny pachatel. Zo skladu pri stavbe kulturneho domu v Bystrej odcudzil tri motorove pily, tri priklepove vrtacky a rozbrusovacku. Svojim konanim pripravil „stavbarov“ o viac ako osemdesiattisic korun.

   Priblizne o tretej popoludni v utorok 26. juna zistil 70-rocny zakaznik velkopredajne v Brezne, ze ho okradli. Z bocneho vrecka nohavic mu ktosi „potiahol“ hnedu kozenu penazenku, v ktorej mal tisicdvesto korun, bankomatovu kartu a ine doklady. Dochodca bol Holandan a zlodej mu okrem neprijemneho prekvapenia sposobil skodu za viac ako 5000 korun. Policia zacala trestne stihanie neznameho pachatela pre precin kradeze.

   V utorok 26. juna po 22. hodine sa na Chalupkovej ulici v Podbrezovej spred rodinneho domu stratil bicykel zeleno-ciernej farby. Ani zamknuta brana, o ktoru bol bicykel oprety, neodradila zlodeja. Majitel si vsimol, ze po ceste smerom do Podbrezovej v predpokladanom case kradeze prechadzali traja chlapci. Skodu vycislil na 13 000 korun.

   Vysetrovatel z Brezna trestne stiha 17-rocneho Ivana z Brezna, ktory sa v stredu 27. juna predpoludnim vyhrazal zabitim svojej 39-rocnej matke. Pritom jej oplzlo nadaval priamo v mieste trvaleho bydliska. Policia nevdacneho syna obvinila z precinu nebezpecneho vyhrazania.

   V noci na piatok 29. juna sa na pozemok rodinneho domu v Ciernom Balogu dostal zlodej. V dome na Hlavnej ulici si vyhliadol kotolnu, cez ktoru sa dostal dovnutra. Odcudzil motorovu pilu a majitelovi domu sposobil skodu za takmer 30 000 korun.

   Skoro rano v piatok 29. juna sa do objektu skladky tuheho komunalneho odpadu na Tisovskej ceste v Brezne dostal kmin, ktory z nadrze buldozera odcerpal dvestodvadsat litrov motorovej nafty. Spolocnosti z Brezna vznikla skoda za 9000 korun.

   Pol hodiny pred polnocou v piatok 29. juna na ceste 1/66 pri autobusovej zastavke v Prednych Halnoch dosial nezisteny pachatel bezdovodne napadol 21-rocneho muza zo Zadnych Halan. Sposobil mu zranenia, z ktorych sa bude liecit dva mesiace. Vysetrovatel z Brezna zacal trestne stihanie pre ublizenie na zdravi.

   V case od stredy 20. do soboty 30. juna na Zahradnej ulici v Brezne ktosi vytrhol drevene laty z okna chaty, rozbil okno a vosiel dnu. Vlamanim a kradezou riadu a osatenia majitelke chaty z Brezna sposobil skodu za necelych 7000 korun.

   Nadranom v nedelu prveho jula na policajnej stanici sposobil rozruch 27-rocny Richard S. Policajtom pri kontrole odmietol preukazat svoju totoznost a ked ho predviedli na stanicu, stolickou rozbil sklenenu vypln dvier. Policajti po incidente pouzili proti Richardovi donucovacie prostriedky. Vysku skody zatial nevycislili.

(Podla informacii zastupkyne hovorkyne KR PZ B. Bystrica npor. PhDr. Petry Babulicovej)

 

Zrusia niektore matriky?

   Ministerstvo vnutra do pripomienkoveho konania predlozilo navrh novely zakona o matrikach, na zaklade ktorej chce zrusit matriky vo viacerych obciach. Argumentuje racionalizaciou struktury matricnych uradov, co ma byt v sulade s Programovym vyhlasenim vlady a tiez zefektivnenim a skvalitnenim cinnosti na tomto useku. S rusenim matrik v obciach vsak nesuhlasi Zdruzenie miest a obci Slovenska. Podla vyjadrenia jeho predsedu Michala Sykoru, bude to zmena k horsiemu, pretoze takymto navrhom sa jednoznacne vzdialia obcanom.

(tt)

 Aby sa mohli stretavat cely rok

   Konto Orange v tychto dnoch vyhlasilo vysledky dvoch grantovych programov urcenych na podporu volnocasovych aktivit. V ramci programu Podporime velke napady prerozdelia tri miliony korun medzi styridsatdevat zaujimavych a zmysluplnych projektov aktivnych mladych ludi, ktore realizatori pripravia pre svojich rovesnikov. Konto Orange zaroven pomaha aj ludom s hendikepom a osobitnym grantovym programom s nazvom Pomozeme vam rozprestriet kridla podpori tridsattri projektov, ktore umoznia ludom so zdravotnym postihnutim plnohodnotnejsie travit svoj volny cas.
   V Banskobystrickom kraji z tridsiatich styroch predlozenych projektov v programe Podporime velke napady uspelo desat. Medzi nimi projekt Aby sme sa mohli stretavat cely rok, ktory predlozila Vydra - vidiecka rozvojova aktivita z Cierneho Balogu. Minule leto mladi ludia z celeho Slovenska i zo zahranicia v ramci Vydrovskych letnych taborov vybudovali otvoreny dreveny pristresok a zrekonstruovali stanove taborisko, cim vytvorili predpoklady na zachovanie a rozvoj dobrovolnickej tradicie v Ciernom Balogu.
Cielom tohtorocneho projektu je opravou stareho dreveneho zrubu, ktory je sucastou taboriska, vytvorit priestor pre celorocne aktivity mladych dobrovolnikov.

(tt)

Raztocky sviatok

    V sobotu 30. juna a v nedelu 1. jula bol v Raztoke Raztocky sviatok. Tento rok bol ozvlastneny o nove aktivity. Sobotny sportovo-zabavny program sa uskutocnil za priazniveho pocasia a vitazstvo Raztoky nad susednym Pohronskym Bukovcom sportovci oslavovali na vecernej zabave.
  Velky ohlas mala nedelnajsia vystavka fotografii Raztoka vcera a dnes, aj prva sutaz v peceni ceresnovych zakuskov. Zo strnastich druhov zakuskov si prvenstvo odniesla Vierka Crepova, ktorej zakusok ocenila porota, ale aj anonymne navstevnici sutaze. Zaver nedele patril kulturnemu programu detskeho divadelneho suboru Raztocan, po krajskom oceneni za rozpravku Bozeny Němcovej  Berona sa predviedol i na domacom javisku. Deti zozali velky potlesk. Subor Ciertaz z Nemeckej rozospieval pritomnych divakov. Vsetci rodaci, navstevnici, ktori zavitali do Raztoky po tieto dva dni, ocenili originalitu sviatocnych dni a odchadzali plni dojmov nielen z celeho programu, ale aj z priatelskych stretnuti a rodinnej atmosfery.

(zv)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT