10. JUL  2007 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Paulo Coelho: Pisanie je moj sen...

   Carodejnica z Portobella je nazov romanu brazilskeho autora Paula Coelha, jedneho z najcitanejsich a najvplyvnejsich autorov sucasnosti.

   Narodil sa v roku 1947 v Rio de Janeiro v Brazilii a prv, ako sa stal spisovatelom, pracoval ako riaditel divadla, skladatel a novinar. Otextoval cely rad piesni pre znamych brazilskych spevakov. Mimoriadny ohlas vzbudil autobiografickym dielom Putnik z Compostely (Magov dennik) z roku 1987, v ktorom cerpal zo svojich zazitkov a duchovnych cviceni na pesej puti do galicijskeho mesta Santiago de Compostela. Jeho druha kniha Alchymista (1988), ktora je takmer rozpravkovym pribehom spanielskeho pastiera hladajuceho poklad, mu zaistila celosvetovy uspech. Medzi jeho dalsie diela patri Brida (1990), Valkyry (1991), Na brehu Rio Piedra som si sadla a plakala (1994), Piata hora (1996), Veronika sa rozhodla zomriet (1998), Demon a slecna Prymova (2001), Jedenast minut (2003) a Zahir (2005). Coelho vydal aj subor svojich textov publikovanych v novinach. Vlani vysla v slovenskom preklade jeho kniha Ako rieka, ktora plynie. Paulo Coelho bol za literarnu cinnost oceneny mnohymi medzinarodnymi cenami. Jeho knihy boli prelozene do 63 jazykov a v 150 krajinach sveta sa ich predalo viac ako 75 milionov vytlackov.
Pisanie je moj sen,“ hovori Paulo Coelho. „V skutocnosti som mohol uz davno prestat pisat, keby to nebol moj sen. Ja som sa vsak rozhodol byt spisovatelom, kazda nova kniha je pre mna novou vyzvou, citim pri nej rovnaku dychtivost, rovnake vzrusenie ako pri prvej, a to dava mojmu zivotu zmysel.“

 Sutaz o knihu Carodejnica z Portobella
   Roman Paula Coelha je pribehom mladej Atheny, „carodejnice z Portobella“, vyrozpravany osobami, ktore okolo nej zili. Athena je adoptivna dcera libanonskych emigrantov, ktorych z Bejrutu vyhnala vojna. Pocas univerzitnych studii v Londyne sa zoznami s muzom, narodi sa im dieta. Vztah vsak nema dlhu zivotnost, znicia ho problemy, s ktorymi sa mlada rodina musi popasovat. Athena sa zamestna v banke, kde tajomnym a velmi nekonvencnym sposobom neuveritelne zlepsi vykonnost celej pobocky, neskor sa stane uspesnou predavackou pozemkov na Strednom Vychode. Neustale vsak mysli na svoju biologicku matku, ktora ju po narodeni opustila, preto sa rozhodne vydat do Transylvanie, aby ju vyhladala. Pocas svojho putovania dospeje k poznaniu, ktore naveky zmeni nielen jej zivot, ale aj zivoty ludi v jej okoli...
   To je kratky obsah knihy Carodejnica z Portobella. Mozete ju vyhrat, ak do 19. jula do nasej redakcie dorucite listky s kuponom a vasim telefonnym cislom. Meno vyzrebovaneho vyhercu uverejnime 24. jula.

(ag)

   Zrebovali sme: Tricko a dve vstupenky na velku letnu sou v B. Bystrici vyhrava Lenka Sebova z Lopeja. Pri zrebovani o tri knihy Aprilove dievca sa stastena usmiala na Radku Donovalu, Zuzanu Zahorcovu a Annu Mlakytovu z Brezna.

 KUPON – CARODEJNICA Z PORTOBELLA


 Citatelia nam pisu

Listy povzbudenia...

   Predpokladam, ze meno Pavla Datka z kanadskeho Windsoru obyvatelia Brezna aspon z pocutia poznaju. Tym menej informovanym pripomeniem, ze aj on, spolu s dalsimi Slovakmi z Kanady, prispel peknou sumou na sochu Martina Razusa. Pan Datko, ale aj my sme radi, ze tato socha sa ocitla na dostojnom mieste v mestskom parku.
   Ako hej, ako nie, Pavol Datko, je aj cestnym obcanom mesta Brezna, sa hned po odhaleni sochy (a ci aj skor) dozvedel, ze sa ma pracovat na zriadeni Pamatnej izby M. Razusa. Potesil sa aj tomu, ze pri Miestnom odbore Matice slovenskej v Brezne vznikol Klub M. Razusa a ze tento Klub ma vo svojom plane podielat sa na vytvoreni Izby.
   Pan Datko v tom dobrom duchu zareagoval a zacal medzi krajanmi propagacno-organizacnu cinnost na podporu planovaneho podujatia. A hned mal i pripomienku, ze nielen M. Razus, ale aj K. Kuzmany a J. Chalupka - Velka trojka. Vysledok rozhovorov medzi kanadskymi rodakmi je prospesny aj pre samotny Klub Marosko.
   V listoch, ktore na adresu Maroska P. Datko posiela, nachadzame vela povzbudenia, rad, na co nesmieme pozabudnut, pozornost obracat na mladez a velikanov, ktori Slovensko a slovensku rec presadzovali. Vsimat si treba ich odkazy, ale...
   Kedze P. Datko pochadza z nasho regionu (narodil sa v Ciernom Balogu), obcas ma v tych listoch i akesi nostalgicke myslienocky, tuzbu po domove. V liste z aprila tohto roka sa objavilo i niekolko versovanych a ci skor piesnovych ponasok. Ich stresne nazvy su: Slovensko, Cernova, Ciernobalocky kostolik a Ciernobalocka... V poslednej citatel zisti, ze Slovensko, rodny kraj nie je mu ani po rokoch lahostajny, lebo ako pise: „Ej, balocke cierne hory, nevidiet vas, srdce boli. Srdce boli, dusa tuzi, tam sa vratit a v nich ostat...“, aby v zavere potvrdil tuzbu po domove, ked hovori: „Domov sa ber noha moja, tam, kde cierne hory stoja...“
   Co dodat? Treba podakovat P. Datkovi za doteraz poskytnutu pomoc a verit, ze planovanu Pamatnu izbu M. Razusa aj za podpory obyvatelov mesta Brezna i jeho okolia sa podari zrealizovat.
   Za Klub M. Razusa Marosko pri MO MS v Brezne

S. Giertl

Vecna tuzba...?

   Dna 26.juna o 16. hodine sa v priestoroch Kulturneho domu Valaska uskutocnila slavnostna akademia absolventov 1. rocnika tanecnej pripravy.
   Vdacnemu a pocetnemu publiku sa so svojimi tanecnymi uspechmi pochvalili skolkari, skolaci aj dospeli, vsetci velmi hrdi na to, ze absolvovali taky vzacny odbor v nasej zakladnej umeleckej skole. Velmi prijemnu a uvolnenu atmosferu vytvorila nasa trenerka, majsterka tanca Ing. Viera Harmanova, ktora sa nam venovala pocas celeho polroka a predstavila nam aj svojich profesionalnych ziakov.
   Nase sebavedomie na tanecnom parkete este nie je velke, ale ta snaha naucit sa vyjadrit hudbu pohybom, precitit ju a az navrat k detskej hravosti a radosti, ze sme tu, stoji za to. Len jeden tienik pada na nasu euforiu – muzov a chlapcov bolo v kurze ako safranu. Budu na plesoch a zabavach tancovat zenske dvojice? Netuzia nasi muzi po vsetkej tej krase a radosti, co tanec dava? Ved ako povedala nasa ucitelka tanca, co moze byt krajsie ako tanec s milovanym clovekom?

(zm)


 

Nie je lahke nasytit tolko hladnych krkov...

Foto: F. Hrablay

 

 


 

Ochrana cloveka a prirody

   Ziaci zo Zakladnej skoly Janosovka - Cierny Balog mali  tyzden pred koncom skolskeho roka tradicne podujatie s nazvom Ochrana cloveka a prirody. Na akciu prizvali hasicov z Hasicskeho zasahoveho zboru v Brezne, Mariu Parobekovu zo Slovenskeho Cerveneho kriza a psovodov z breznianskej poriadkovej policie.
   Hasici predviedli ziakom ukazku vyslobodenia raneneho cloveka z auta, potom Maria Parobekova poskytla nazornu ukazku prvej pomoci - na figurine, aj na ziakovi skoly. Psovodi so svojimi stvornohymi zverencami prezentovali nacvik poslusnosti, zadrzanie a zatykanie pachatela.
    Kazdorocne organizovana akcia Ochrana cloveka a prirody  spolu s jej hostami ma za ulohu vstepovat ziakom pohotovost a duchapritomnost v necakanych situaciach, ukazat, ako postupovat, komu a na ake cisla v pripade nudze volat. Na zaver si este ziaci zblizka prezreli hasicske auto, kde im hasici predviedli ochranne skafandre a hasicske pomocky.
    Dakujeme vsetkym pozvanym za ich plnohodnotne rady a tesime sa na dalsi rocnik Ochrany cloveka a prirody.

(rr)

Rozlucka so skolskym rokom 2006/2007

   „Nie sme zli, azda byvame bezradni, bez chyb nie je nik...“ Slovami tejto piesne sa 29. juna lucili ziaci deviateho rocnika so svojou „Alma mater“ – Zakladnou skolou s materskou skolou na Ulici MPCL 35 v Brezne. No nelucili sa iba oni, ale aj ostatni ziaci skoly, ktori sa po narocnom 10-mesacnom skolskom maratone tesili na dni plne slnka, vody, smiechu, radosti a dobrej nalady.
   Skor, nez zvonec poslednykrat zazvonil a ziaci dostali z ruk svojich triednych ucitelov vysvedcenia, v atriu skoly slavnostne odmenili ziakov, ktori sa pocas skolskeho roka zapojili do roznych sutazi organizovanych Ministerstvom skolstva SR, ako aj Centrom volne´ho casu v Brezne. A boli naozaj uspesni, na co sme nalezite hrdi. Oceneni ziaci: Paulinka Temniakova, Lucia Budajova, Zuzka Kubekova, Petra Vatamanova, Matej Korencik, Tomas Medved, Veronika Francistyova, Janka Jergelova, Maria Ambrozova, Martina Grexova, Anna Kucerakova, Armand Medved, Danka Kormendyova, Marko Havas, Veronika Tazka, Veronika Aschenbrierova, Katarina Giertlova, Simona Blazeniakova, Marek Slivka, Simona Machyniakova, Magdalena Mackova, Zuzana Kovacikova, Terezia Roncakova, Ondrej Paciga, Jan Fodor, Frantisek Svantner. Vsetkym srdecne blahozelame a prajeme pekne prazdniny!

(as, zg)I


Dovolenkoviny

 Pocas dovolenky sa zbavujeme sil, ktore nam po celorocnej praci este ostali.

... 

- Kam idete s tymi kuframi, sused?

- Na dovolenku. Na Capri.

- Ale ved kapra si mozes chytit aj u nas v rybniku.

...

Ciel rodinnej dovolenky je takmer vzdy vysledkom damskej volenky.

... 

Turista v Benatkach sa nahlas cuduje:

- Tito Taliani su poriadne cudni! Mesto maju zaplavene vodou a oni si vyspevuju...

... 

Milujem leto, nepyta sa ma, co som robil v zime.

...

Rodina ide na vylet do hor. Cestou ich kontroluje policia. Otec vravi:

- Auto mam v poriadku, ale prosim vas, zoberte mi technicky preukaz, aby som mal konecne pokoj od tychto rodinnych vyletov.

... 

U nas je turistickou atrakciou aj ochotny casnik.

...

Kapitan turistickej lode zaveli:

- Vyhodit kotvy!

- To uz ich nebudeme potrebovat?

... 

Prezil napinavu dovolenku. Po konzumacii pokazeneho jedla ho stale napinalo na zvracanie.

...

Recepcny informuje turistov:

- Ceny izby? Na prvom poschodi 2000, na druhom 1500 a na tretom 1000 korun.

- Juj, tento hotel je pre nas prinizky.

...

Kto sa boji, nech nejde do sukromneho lesa.

...

- Anka, skusila si uz ist na dovolenku oddelene bez manzela?

- Ano, pred dvoma rokmi a dodnes sa nevratil.

... 

Dovolenka v Egypte moze pre niektore penazenky znamenat sedem egyptskych ran.

... 

- V nedelu vraj bude koniec sveta...

- Viem, moja stara sa vracia z dovolenky.

... 

Do koho chodi dusa spavat, ten este nie je hotelierom.

...

Turista sa pyta:

- Prosim vas, je toto druha ulica vpravo?

... 

Pocas obdobia dovoleniek prudko klesa nezamestnanost bytovych zlodejov.

...

V noci idu za sebou traja trampi. Prvy kychne.

- Nazdravie, - hovori druhy.

- A mne nenalejete? - sklamane sa pyta treti.

Zozbieral: J. Pupis

 


Fero a Jozo, s. r. o.“ - takto nazvala svoju kresbu Karin Kovacikova zo Zakladnej skoly s materskou skolou na Pionierskej 4 v Brezne. Na 12. rocniku medzinarodnej sutaze kresleneho humoru a satiry O Bomburovu sablu s nou ziskala 3. miesto v kategorii do patnast rokov.


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT