10. JUL 2007 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Hoci je leto - cas prazdnin a dovoleniek - mesto zije svoj zivot. Nie vsetci odcestovali, ba prave naopak - v ramci „stahovania narodov“ nas region i mesto Brezno navstevuje viac turistov. Spestrenim ich pobytu u nas okrem navstev historickych pamiatok a nakupov su aj akcie Breznianskeho kulturneho leta. V nasej ankete sme sa jej ucastnikov pytali, ci su spokojni s kulturnym zivotom v meste, pripadne co by privitali na jeho spestrenie.


S anketovym mikrofonom


o kulturnom zivote v meste

Anna Cipciarova, ucitelka nabozenstva, Brezno:
- Myslim si, ze kultura v Brezne je na dobrej urovni. Ale podla mna by bolo lepsie, keby boli ludia spontannejsi, keby sa vedeli radovat zo vsetkeho, co je pripravene. Aby ludia radi chodili na koncerty spevakov a na rozne kulturne podujatia, aby sa tesili z toho, co mestske kulturne stredisko pre nich vytvorilo. Lebo ked nie je zaujem, potom to upadne. Takze bola by som rada, keby ludia v prvom rade mali na kulturu a v druhom rade, aby sa potom tesili. Mozno, ze niekedy ani nevieme, co sa kde kona, akcie su malo spropagovane. Keby niektore podujatia boli pravidelne v tom istom case, ludia by si rychlejsie zvykli a mozno aj starsi ludia by sa potesili a vytiahli by sme ich z gaucov a od televizie.

Tana, zivnostnicka, Cierny Balog:
-
Privitala by som nieco pre mladych ludi, ale bez alkoholu, na namesti alebo v nejakom M-klube. Mam synov, preto vidim, ze jedina moznost su bary.

Marek Kamensky, student, Brezno:
- Na namesti by mohli castejsie koncertovat zname hudobne skupiny.

Zuzana Fonodova, studentka, Cierny Balog:
- Podla mna kultura v Brezne je vyborna. Velmi dobre boli Dni mesta Brezna, zaujali ma sutaze pre studentov a deti, ktore by mohli byt aj sucastou Breznianskeho kulturneho leta.

Katarina Chovancova, studentka, Lom nad Rimavicou:
- Myslim si, ze kulturne podujatia v Brezne sa rozbehli. Predtym sa nic nedialo a teraz v podstate skoro stale je nieco a pre kazdeho. Ja osobne davam prednost mladsim interpretom, sem-tam sa najde aj hip-hop.

Julius Adamec, dochodca, Tisovec:
- Na namesti by mohla castejsie vyhravat dychova hudba, hlavne popoludni. Postali by sme, popocuvali, pripadne si zatancovali. Hoci v Brezne nebyvam, som Breznan a rad sem chodim, som tu doma.

Maria Bobisova, dochodkyna, Brezno:
- Myslim si, ze je to celkom dobre, ale pre zdravotne postihnutych nulove. Mam sestru na vozicku, s ktorou by som rada isla na kulturne podujatia, lenze - zialbohu - v Brezne to nie je mozne. Do domu kultury sa nedostaneme a okrem toho chodniky v meste su v katastrofalnom stave. Privitali by sme hudbu zo starsich cias a viac podujati pre deti, aby sa aj ony mohli pozabavat.

(ng, pl)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Tradicia je tradicia

   Nas tyzdennik Horehronie vyrazne zmenil vzhlad svojej prvej strany od aprila 2007. Pri patnastom vyroci svojho vzniku redakcna rada a redakcia pripravili prekvapenie pre svojich citatelov v podobe novej grafickej upravy nazvu novin – hlavicky a zmenenie jej umiestnenia.
   Aky je moj nazor ako citatelky a publicistky na tuto inovaciu? Nepaci sa mi nova forma hlavicky Horehronia a ani zmena jej miesta z vodorovnej polohy do zvisleho stlpca. Tradicia sa ma zachovavat. Zahlavie Horehronia informuje, ze je to tyzdennik pre mesto Brezno a obce okresu Brezno. Noviny su teda pre ludi. Ich tvorcovia a vydavatelia by mali najprv urobit anketu nazorov svojich citatelov pred uskutocnenim takej zavaznej zmeny. Zmena nie vzdy byva vitana a pozitivna. Aj predajcovia v novinovych stankoch pocituju a zaznamenavaju nasledky tejto modernizacie. Horehronie sa tazsie predava. Vsetky noviny a casopisy su vylozene na pultoch v rade a naukladane na seba tak, aby ich nazvy vycnievali a lakali. Inovovane Horehronie je ako bez hlavicky. Z novinarskeho hladiska nazov novin ma byt umiestneny vodorovne hore na celnej strane a ma sa citat zlava doprava. Hlavicka ma ostat hlavickou. Tradicia je tradicia.

Ing. Irena Helcova, clenka Unie slovenskych novinarov

 

Kinderiada 2007

   Koncom maja sa Zakladna skola s materskou skolou Pionierska 2 Brezno zucastnila na atletickych pretekoch v Banskej Bystrici pod nazvom Kinderiada. Su to preteky, kde sutazi v jednom druzstve osem ziakov z druheho az piateho rocnika v behu na sestdesiat metrov, v skoku z miesta, v skoku do dialky, v hode kilogramovou loptou, v hode kriketkou a v stafetovom behu. V krajskom kole sa zucastnilo tridsat skol, postup do celoslovenskeho finale si mohli vybojovat len tri najlepsie skoly. Pretekali sme s odhodlanim podat co najlepsi vykon, dobre reprezentovat skolu a nezlaknut sa superov. V zaverecnom hodnoteni sme obsadili tretie miesto, co nam zabezpecilo postup na majstrovstva Slovenska v Bratislave.
   Mali sme pred sebou ciel, ktoremu sme podriadili vsetko. Neunavne sme trenovali, zdokonalovali sme si techniku behu, skoku a odrazu. Az konecne prisiel 18. jun, kedy sme sa vybrali do Bratislavy „spravit vysledok“, za ktory by sme sa nemuseli hanbit. V zltych trickach s logom skoly sme hrdo 19. juna o 10. hodine nastupili na stadion Mlada Garda. V slnecnom pocasi sme podali super vykon, ved M. Meskan v silnej kategorii piatakov v behu na sestdesiat metrov obsadil prve miesto a M. Fujkova medzi druhackami tretie miesto. V hodnoteni osemnastich skol z celeho Slovenska sme obsadili osme miesto. Do Brezna sme sa vratili s peknymi zazitkami a s predsavzatim, ze na buduci rok sa budeme este viac snazit, aby sme sa umiestnili este lepsie.

Mgr. R. Ciparova Martinko Matula

 Kvietok radosti

   Predskolaci z Dolnej Lehoty sa so svojou materskou skolou rozlucili slavnostne. Ich koncorocny vylet smeroval do Vazeckej jaskyne a do Aquacity v Poprade. Svoje vedomosti, piesne, basne, hadanky mali moznost ukazat pri Janskej vatre. Vesely spev sprevadzany panom Stierankom a panom Tazkym a vona spekacikov sa rozliehali takmer po celej dedine. Najvacsiu radost clovek pociti, ked sa mu do ruk dostane kvietok. Navyse darovany detmi so zelanim radostneho zivota. Takyto kvietok dostavali ludia v D. Lehote. Boli zaskoceni, no milo prekvapeni a nejednemu z nich sa z oka vykotulala slzicka stastia. Buducim prvakom zo srdca zelame uspesne vykrocenie do dalsej cesty za vzdelanim.

Darina Hucikova

 Dockali sme sa celoslovenskych vitazov

   Tymto by sme mohli zacat rozpravanie o ceste vitazstiev cez okresne, krajske a celoslovenske kola solistov spevakov, instrumentalistov, ludovych hudieb a spevackych skupin za vytuzenym titulom laureata. Interpreti museli nimi postupne  a zasluzene prejst, aby sa mohli zucastnit na najprestiznejsej celoslovenskej folklornej prehliadke Cassovia folkfest 2007 v Kosiciach. Za Banskobystricky kraj nas v kategorii solo spev reprezentovalo duo Ludka Chovanova a Danka Sandorova z FS Telgart. O svojich spevackych  kvalitach 23. juna presvedcili odbornu porotu a za ich predvedeny vykon im udelila zlate pasmo a titul laureata. Sme pysni, ze sa titul laureata dostal prave do Telgartu a tym zviditelnil nasu obec a Horehronie. Dakujeme dievcatam za uspesnu reprezentaciu a  zelame vela uspechov. Nech vam to spieva aspon tak ako doteraz.

MKS Telgart 

Najkrajsi koncert

   Zaverecny koncert Zakladnej umeleckej skoly v Brezne, posledny v skolskom roku 2006/2007, sa dna 21. juna niesol pod majestatnou klembou rimskokatolickeho kostola na namesti. Prostredie chramu evokuje k zamysleniu sa nad zakladnymi otazkami zivota: Kto som, kam smerujem?
   Posluchaci, ktori zaplnili kostol, si vypoculi prevazne hudbu baroka, myslienkoveho a umeleckeho prudu, ktory je prvym prejavom novoveku. Nazov barocco znamena v preklade perlu nepravidelneho tvaru. Oznacenie sa vztahovalo na umenie, ktore zdoraznovalo dekorativnost, ozdobnost, pompeznost, nadheru, citovu vzrusenost, velkolepost, prepych. Mozno prave citova mnohotvarnost baroka, netypicke prostredie, ale i rozlucka so skolskym rokom inspirovala ucinkujucich k vynikajucim, vyrovnanym a hlboko precitenym produkciam. Odzneli skladby velikanov, akymi boli Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Handel a narocny koncert pre husle a slacikovy orchester od Antonia Vivaldiho. Zaujimavo znela barokova skladba na cimbale alebo skladba zo sucasneho americkeho muzikalu, ktoru zaspievala solistka so zborom. Nechybali makko znejuce zoskupenia gitar, ale i klasicke solove nastroje - husle, flauta, syntetizator. Akordeonove kvarteto prednieslo skladbu J. S. Bacha. Ziaci klavirneho oddelenia mali moznost skusit svoje umenie preniest z klavesnice klavira na velkolepy, pestrymi registrami prepleteny zvuk krala nastrojov - organu.
   Tony skveleho koncertu ponukli pre nase usi i duse silny esteticky a emocionalny zazitok alebo aj poznanie, ze umenie moze byt aj v tazkych chvilach, kedy sa cloveku neraz ruca svet, svetielkom v tmach, medzierkou, ktorou sa da presmyknut pomedzi temne chmary k slnku stastia a spokojnosti.
   Dovidenia v ZUS-ke v novom skolskom roku 2007/2008.

Maria Longauerova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT