18. SEPTEMBER  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Styroch tinedzerov obvinil vysetrovatel z Brezna z majetkovej trestnej cinnosti, ktoru pachali v poslednych siestich mesiacoch. Zameriavali sa na kradeze vozidiel v Brezne, Banskej Bystrici a Krupine. 19-rocny Breznan Mario T., 18-rocny Hroncan Peter R. a dvaja mladistvi z Valaskej 16-rocny Milan S. a 14-rocny Patrik P. sa v ukradnutych autach vozili po okoli Brezna a Banskej Bystrice, potom ich odstavili na roznych miestach. Niektore vozidla poskodili, hodnotne veci z nich si ponechali. Okrem „vybielenia“ aut maju na svedomi vlamanie do predajne a skladu potravin. Vysetrovatel Petra R. pre viacere preciny (neopravnene pouzivanie cudzieho motoroveho vozidla,  kradez a poskodzovanie cudzej veci, spachane formou spolupachatelstva) stiha vo vazbe, hrozi mu trest odnatia slobody az na pat rokov. Ostatni mladi muzi su stihani na slobode a hrozi im trest odnatia slobody na dva a pol roka (v pripade Maria T. na pat rokov).

   V piatok popoludni 7. septembra v areali mazornikovskej skoly z volne polozenej tasky ziaka zmizol mobilny telefon v hodnote 15 000 korun. Mobil patril chlapcovej matke.

    Na Hronskej ulici vo Valaskej sa zlodej vlamal do auta niekedy od nedelnajsieho vecera 9. do pondelnajsieho rana 10. septembra. Rozbil sklenenu vypln okna na pravych prednych dverach Hyundaya Tuscon a z panelu pristrojovej dosky vzal autoradio. Majitelovi auta z Brezna sposobil skodu za 16 000 korun.

   Dielnu rodinneho domu v Michalovej na Ulici Trosky navstivil „zrucny“ vlamac z pondelka 10. na utorok 11. septembra. Majitelovi domu z Brezna ukradol buracie kladivo, priklepovu vrtacku, sadu montaznych klucov, dve sady skrutkovacov, dve letovacky, plynovu pistol a ine pracovne naradie dovedna za 41 500 korun.

   Od soboty vecera 8. septembra do utorka 11. septembra nadranom vnikol neznamy pachatel do budovy cajovne na Namesti gen. M. R. Stefanika v Brezne tak, ze vypacil plastove dvere a okno, aj stvoro drevenych dveri na kancelarii a cajovni na poschodi. Za vynalozene usilie sa „odmenil“ patsto korunami, ktore tam nasiel. V zlosti porozbijal pat cajnikov, keramicku cajovu supravu a varne sklo v hodnote priblizne tri a pol tisic korun. Zaroven poskodil kovanie na starozitnom nabytku. Breznianskej majitelke cajovne sposobil kradezou a rozbitim zariadenia skodu dovedna za 4000 korun, dalsia skoda za 9500 korun vznikla majitelovi budovy pri vylamovani dvier a okna.

   Z odberneho miesta Cersla pri Polomke ktosi vzal v presne nezistenom case od soboty poludnia 8. septembra do stredy rana 12. septembra 25 m³ gulatiny smrekoveho dreva. Pasienkove spolocenstvo z Polomky kradezou pripravil o 45 000 korun.

   Zadarmo „natankoval“ v areali SAD na Ceste osloboditelov  v Brezne kmin niekedy od 11. do 12. septembra. Odstranil visiaci zamok na nadrzi autobusu a odcerpal 278 litrov nafty. Spolocnosti z Banskej Bystrice tak sposobil skodu bezmala za 10 000 korun.

(Podla informacii hovorkyne KR PZ B. Bystrica npor. PhDr. Marie Faltaniovej)


 Odpustova slavnost v Polomke

   Katolicka cirkev si 15. septembra pripomina sviatok Sedembolestnej Panny Marie – patronky Slovenska. V sobotu si v Polomke tak ako po minule roky tento vyznamny sviatok uctili odpustovou slavnostou a putou k polnej kaplnke, kde sa o 10.30 konali bohosluzby. Hlavnym celebrantom bol generalny vikar roznavskej diecezy mons. Dusan Lukac a koncelebrovali mons. Jan Kubus, assesor, domaci spravca farnosti Jozef Palusak a pomocny duchovny ThDr. Pavol Kolivoska, PhD.

Foto: Ing. F. Hereta


V nedelu 16. augusta poslednou jazdou parnej lokomotivy podla cestovneho poriadku ukoncili sezonu 2007 na Ciernohronskej zeleznici v Ciernom Balogu. Lakadlom pre priblizne dvesto navstevnikov bola tanecna skupina Petronela, ktora predviedla zmes irskych, spanielskych, mexickych a country tancov. Pocas leta zeleznicku navstivilo styridsattisic turistov, z ktorych vacsina sa previezla do Vydrovskej doliny a prezrela si lesnicky skanzen. Za vydarene projekty prave ukoncenej sezony riaditel Ing. Ales Bilek povazuje prepajanie atrakcii v blizkom okoli –  Ciernohronskej zeleznice a lanovych drah strediska Ski Jasna ci predaj spolocnych listkov CHZ a Zeleznicnej spolocnosti Slovakia pre hromadne skolske vylety pod nazvom Vlak – vlacik.


 Hlavne body ostatneho rokovania mestskeho zastupitelstva

   boli tri: plnenie rozpoctu mesta a prispevkovych organizacii mesta za prvy polrok 2007, navrh siestej zmeny rozpoctu a dodatok c. 1 k zasadam hospodarenia a nakladania s majetkom mesta. Program piateho rokovania zastupitelstva doplnili poslanci o navrh na vyplatenie odmien poslancom zastupitelstva za prvy polrok, o body fungovanie mestskej hromadnej dopravy v Brezne a otazky poslancov riaditelom rozpoctovych, prispevkovych a obchodnych organizacii, ktorych zriadovatelom je mesto. Dodatkom k VZN reagovali na zmenu zakona c. 369/90 Z. z. o obecnom zriadeni, ktorym zastupitelstvo schvalilo primatorovi kompetenciu rozpoctovymi opatreniami realizovat zmeny rozpoctu mesta v neobmedzenej vyske. Zaroven ulozili prednostovi uradu, aby na kazdom zastupitelstve o prijatych rozpoctovych opatreniach informoval poslancov.

Hospodarenie mesta a prispevkovych organizacii
    Hospodarenie mesta za prvy polrok vyzera optimisticky. Vydavky za prvy polrok nedosiahli hranicu patdesiatich percent, pretoze sa nerealizovali vsetky naplanovane investicne akcie. Planovany prebytok rozpoctu ku koncu roka sa pravdepodobne dodrzi, mozno aj prekroci. Niektore zmeny sa realizovali presunmi - o 1 550 000 korun sa navysil rozpocet technickym sluzbam, aby z neho dokoncili a sprevadzkovali svetelne zariadenia na krizovatke Svermovej a Razusovej ulice. Postupne sa prebuduju aj autobusove zastavky na Svermovej ulici, ktore kapacitne nevyhovuju poctu spojov a cestujucich na tejto trase. Na vystavbu zastavok bolo vyclenenych dalsich 2 000 000 korun a naklady tak dosiahnu 4 000 000 korun. Spravy o hospodareni prispevkovych organizacii predkladali riaditelia technickych sluzieb, mestskeho kulturneho strediska a mestskeho sportoveho klubu, poslanci ich vzali na vedomie.

Nacelnik mestskej policie
  
predkladal spravu za polrocnu cinnost a tentokrat sa stretla so zvysenym zaujmom poslancov. Upozornovali na vyskyt tulavych psov, priestupky majitelov, ktori si neplnia povinnosti vyplyvajuce zo VZN o chove psov v meste a tiez na meranie rychlosti jazdy aut na usekoch s rychlostou obmedzenou dopravnym znacenim. Mesto rokuje so spolocnostou, ktora moze zapozicat alebo prenajat zariadenie na zistovanie rychlosti tzv. ramer, ktory umozni mestskej policii kontrolovat vodicov na miestnych komunikaciach.

Delegovali troch poslancov do skolskej rady
   noveho subjektu ZS s MS K. Raposa Pionierska 4, a to Ing. J. Pampurika, Ing. M. Dolnana a Ing. E. Skacanovu. Spravu o kontrole vybavovania staznosti obcanov v mestskom urade v roku 2006 vzali poslanci na vedomie. Pokracovali spravami o naslednych financnych kontrolach – inventarizacie v Centre volneho casu, ktory sa stal samostatnou rozpoctovou organizaciou, hospodarenia materskej skoly pri ZS K. Raposa Pionierska 4 a hospodarenia s majetkom mesta v spolocnosti s r. o. Hotel Dumbier. Kontrola bola rozdelena do troch casti, po zhodnoteni vysledkov sa otazkou fungovania hotela v buducnosti bude zaoberat mestske zastupitelstvo.

Odmeny si poslanci schvalili
  
vo vyske tridsat percent suctu odmien vyplatenych za prvych sest mesiacov tohto roka. Odmeny navysia vydavkovu cast rozpoctu o priblizne 190 000 korun.
   V bode majetkove zalezitosti poslanci prerokovavali okrem ineho ziadost spolocnosti Orange Slovensko, ktora chce do casti priestorov mestskej zvonice umiestnit telekomunikacnu stanicu. Majetok, ktory chce mesto prenajat, musi zastupitelstvo vyhlasit za prebytocny. To sa udialo aj v pripade nehnutelnosti hotel Dumbier, ktoru prenajali vlastnej spolocnosti Hotel Dumbier, s. r. o., Brezno, pricom zastupitelstvo schvalilo vysku najmu na urovni rocnych odpisov. Poslanci schvalili predaj pozemku (teraz parkovisko) na Ulici CSA zaujemcovi, ktory vo verejnej sutazi predlozil najvyssiu cenu. Aj v tejto lokalite sa v buducnosti pocita s vybudovanim zastavky pre autobusy.
   Zastupitelstvo potom schvalilo vyradenie zmarenych investicii. Ide napriklad o doterajsie investicie do vystavby domu smutku v priestoroch stareho cintorina vzhladom na skutocnost, ze uz v minulosti poslanci pre vystavbu tejto budovy vytipovali inu lokalitu. Bez pripomienok zastupitelstvo odsuhlasilo navrh zapisu do mestskej kroniky za uplynuly rok. Po schvaleni poslancami dojde k zmene clenov komisie zastupitelstva pre verejny poriadok a komisie pre sport.

Mestsku hromadnu dopravu (MHD) v Brezne
   prevadzkuje Dopravny podnik, s. r. o., Brezno. Pocet liniek MHD sa rozsiril z troch na sest, cim doslo k zmenam cestovnych poriadkov. Prave tieto boli predmetom diskusie. Poslanci ziadali o zmeny v cestovnom poriadku, ktore by „zahustili“ spoje, pripadne korigovali nevyhovujuce casy k spokojnosti obyvatelov jednotlivych mestskych casti. Zastupitelstvo prijalo uznesenie, ktore uklada prednostovi mestskeho uradu vykonat monitoring realneho fungovania MHD a na jeho zaklade navrhnut dodatocne zmeny cestovnych poriadkov.

Studiu rekonstrukcie severnej casti namestia
   dostali na zastupitelstve vsetci poslanci. Mestsky urad ma zaujem studiu v najblizsom case publikovat a predlozit tak verejnosti na sirsiu diskusiu. Uverejnena bude v buducom cisle novin Horehronie. Pocita sa v nej s parkoviskom v mieste byvaleho autobusoveho nastupista. Verejnu zelen studia riesi tak, ze „zviditelni“ bustu Jana Chalupku v mestskom parku a presvetli sa okolie kostola. Zaroven pre ucely turisticko informacnej kancelarie vznikne novy pavilon v severozapadnom rohu namestia. Priestor za starou radnicou sa bude vyuzivat na vystupenia mensich umeleckych telies. Prizemie zvonice spristupnia ucinkujucim pocas podujati na namesti.

(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT