18. SEPTEMBER  2007 Strana 5

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 
Program kina Mostar od 18. do 25. septembra

23. ne - Hory maju oci (USA, MP/15, 19.30) – Jednotka vojakov ma namierene do zakladne v Novom Mexiku. Vyda sa do kopcov, netusi vsak, ze kraca priamo do narucia ludozrutskych mutanov... Horor.


KULTURA

   Banskobystricky samospravny kraj, Stredoslovenske osvetove stredisko v Banskej Bystrici, mesto Brezno, Divadelny subor Jana Chalupku, Mestske kulturne stredisko a Centrum volneho casu v Brezne v dnoch 19. - 21. septembra

pozyvaju milovnikov divadla, dobrej hudby a slobodnej zabavy na III. rocnik inspirativneho festivalu DIVADELNA CHALUPKA

   streda – 8.00 a 10.00 sala MsDK Brezno - A. Misurova: KOCUR V CIZMACH (Babkove divadlo jedneho herca, Ruzomberok), 8.00 a 10.00 synagoga Brezno - V. Toth: PRIBEHY Z MEDZIPOSCHODIA (Celkom male divadlo, Levice), 10.00 MDK Cierny Balog - A. Demkova: KLAUNI A KOLOTOC (Divadlo Materinky, Sala), 16.00 namestie v Brezne - DIVADELNY ORLOJ (Jaro Janicek – Tomas Pohorelec a ostatni), 19.00 sala MsDK Brezno - slavnostne otvorenie festivalu - F. Svantner: MALKA (divadlo Commedia, Poprad) - inscenacia ocenena v roku 2004 ako TVORIVY CIN ROKA, 21.00 synagoga Brezno - A. Strinberg: SLECNA JULIA (Celkom male divadlo, Levice)

   stvrtok - 8.00 a 10.00 sala MsDK Brezno - KLAUNI A KOLOTOC, 8.00 – 13.00 materske skoly mesta Brezna - J. Holasova: O SLEPICCE A INE (J. Holasova, Hradec Kralove – CR),10.00 MDK Podbrezova – KOCUR V CIZMACH, 8.00 a 10.00 synagoga Brezno - B. Brecht - J. Krasula: MALOMESTIAKOVA SVADBA (A-Divadlo a divadlo Shanti, Prievidza), 12.00 sala MsDK Brezno:

J. Chalupka: 4 SVADBY NA 1 POHREBE (Divadlo VHV, Bacsky Petrovec – Srbsko), 16.00 namestie v Brezne - DIVADELNY ORLOJ a koncert skupiny Druzina, 19.00 MDK Podbrezova - M. Gavran: VSETKO O MUZOCH (Divadlo J. Palarika, Trnava), 18.30 sala MsDK Brezno - STYRI SVADBY NA 1 POHREBE, 21.00 synagoga Brezno -  MALOMESTIAKOVA SVADBA

   piatok -  8.00 a 10.00 synagoga Brezno - KONKURZ (Presporske divadlo, Bratislava), 10.00 MDK Pohronska Polhora - KLAUNI A KOLOTOC, 10.00 MDK Zavadka - KOCUR V CIZMACH, 11.00 MDK Podbrezova - 4 SVADBY NA 1 POHREBE, 16.00 namestie v Brezne - DIVADELNY ORLOJ a koncert skupiny Sto much, 19.00 sala MsDK Brezno - M. Gavran: KED ZOMIERA HEREC (Divadlo J. Zaborskeho, Presov), slavnostne ukoncenie festivalu.

. . .

   Bombura klub v Brezne v sobotu 22. septembra o 20. hodine pozyva na koncert:

*  WAKING VISION

   Waking Vision je zvuk vychadzajuci z lasky k zivotu s neustalou spiralou hladania a silnym spojenim s prirodou. Sklada sa z trojice mladych hudobnikov novej generacie kreativnej sceny (John Shannon – gitara, Derek Nievergelt – basa, Martin Valihora – bicie).
* DAN BRANTIGAN QUARTET (USA)
   Po absolvovani troch uspesnych turne po Slovensku sa americky trumpetista Dan Brantigan opat vracia na Slovensko, aby predstavil svoje elektro akusticke kompozicie s
vplyvmi moderneho jazzu a roznych etnickych kultur. Dan Brantigan Quartet prinasa so sebou poprednych hudobnikov kreativnej newyorskej sceny -  John Shannon – gitara, Oskar Rozsa - basgitara a Martin Valihora – bicie. Na koncerte bude k dispozicii debutovy album Becoming, ktory vznikol pocas predminuleho turne v roku 2004 na Slovensku, na ktorom spolupracovali muzikanti v tom istom zlozeni.

* JOHN SHANNON SOLO - GiTARA

   Na gitaru zacal hrat v siedmich rokoch. Spolupracoval s mnohymi hudobnymi skupinami a spevakmi. Je zakladatelom  skupin Passenger Messenger a Waking Vision.


DAKUJEME ...  

   V auguste vo Vydrovskej doline v Ciernom Balogu Komunitne centrum, n. o., usporiadalo letne stretnutie seniorov, ktore by nebolo mozne uskutocnit bez pomoci starostu obce Ing. Frantiska Budovca a jeho zamestnancov. Sponzormi podujatia boli: Dexia banka, Piliarska vyroba Jan Rosik, Eva Motykova, Jan Kovacik, Lesy Cierny Balog, CHZ Cierny Balog. Vsetkym patri srdecna vdaka!

(jg)


SPORT

Stafetovy beh vdaky, mieru a svornosti Banska Bystrica – Kalinov

   Institut vzdelavania, umenia a sportu - ITAS Presov organizuje uz 36. rocnik stafetoveho behu z Banskej Bystrice do Kalinova – prvej oslobodenej obce na Slovensku.

   Casovy program bezcov v Breznianskom okrese: streda 19. septembra – 14.00 Nemecka, 15.00 Predajna – Jasenie, 16.00 Lopej – pripojenie bezcov z Dolnej Lehoty, 16.45 Podbrezova, 17.15 Valaska, 18.00 Brezno – pripojenie bezcov miestnych skol a z Cierneho Balogu, stretnutie s reprezentantmi sportujucej mladeze; stvrtok 20. septembra – pripojenie pozdravnej stuhy MsU a ObV SZPB v Brezne,   start - 7.30 Brezno, 8.30 Benus, 9.30 Bacuch, 10.30 Polomka, 12.30 Zavadka, 13.30 Helpa, 15.00 Pohorela, 16.00 Sumiac, 17.00 Telgart.

   Vo vsetkych uvedenych obciach sa uskutocni stretnutie s miestnymi obcanmi spojene s pietnym aktom pri pomnikoch SNP a po dohovore organizatora s primatorom mesta a starostami obci bude prijatie v mestskom urade a obecnych uradoch. Organizatori odporucaju pripnut pozdravne stuhy obci na stafetovy kolik a podla moznosti pripojit miestnych bezcov do najblizsej obce.


  INE

Centrum volneho casu, Skolska 7, Brezno

PONUKA  ZAUJMOVYCH  UTVAROV v skolskom roku  2007/2008

PRACA S POCITACOM -  praca s PC pre I. A II.  stupen ZS

POCITACOVE  HRY -  I. A II. stupen ZS

PROGRAMOVANIE  - tvorba programov - deti ZS, zaciatocnici a pokrocili

MULTIMEDIALNY - programovanie, praca s internetom – II. stupen ZS

PLASTOVY MODELAR - zhotovenie plastovych  modelov  lietadiel, lodi abojovej techniky

LETECKY MODELAR – stavba modelov lietadiel pre ZS a SS

ELEKTROTECHNICKY MODELAR – pre deti ZS a SS

STOLNY TENIS - nacvik, ucast na sutaziach – chlapci a dievcata ZS

STRELECKY KRUZOK I. - strelba zo vzduchovej pusky, chlapci – dievcata ZS

STRELECKY KRUZOK II. – strelba z pistole, chlapci a dievcata ZS a SS (od 12 r.)

SACHOVY KRUZOK  - hra, sutaze, riesenia uloh, chlapci – dievcata ZS + dospeli

FITNES - cvicenie pre chlapcov a dievcata II. stupna ZS, stredne skoly

TANECNY AEROBIC A FITLOPTA  i.  -  tanecna a aerobna priprava pre dievcata I. st. ZS 

TANECNY AEROBIC i. I. – II. stupen ZS cvicenie na fit loptach  pre dievcata so zaujmom si zacvicit a starat sa osvoju postavu

FIT TEAM – II. stupen ZS – kombinacia cviceni zameranych na spevnenie svalstva a tvarovanie postavy, cvicenia vo fitness, kickbox aerobik, body forming 

FITNES - cvicenie pre chlapcov a dievcata II. stupna ZS, stredne skoly

PRAKTICKE DIEVCA, SIKULKY - varenie, pletenie, vysivanie, hackovanie

VYTVARNY, TVORIVACIK  - rozne vytvarne techniky pre I.a II. stupen  ZS

JASI DIELNA – vytvor nieco z prirodneho materialu – pre deti ZS 1. – 4. roc.

POHYBOVE HRY – zdravotne cvicenia – pre deti ZS 1. – 4. roc.

TVORIVE  DIELNICKY – svet farieb – pre deti ZS 1. – 4. roc.

ATELIER MLADYCH  MAJSTROV - – pre deti ZS 1. – 4. roc.

PRACOVNO– VYTVARNY – pre deti ZS 1. – 4. roc.

SIKOVNE PRSTEKY – zamerane na vytvarnu vychovu – MS

ZBERATEL, HLAVOLAMY, KRIZOVKY

RYBARSKY - teoreticka a prakticka priprava, ziskanie rybarskeho preukazu – deti ZS

MLADY  PESTOVATEL – pestovanie izbovych a zahradnych kvetin – pre deti ZS

VESELE  HRANIE S ANGLICTINOU – (5- az 9-rocne deti) -  zoznamovanie sa s AJ hravou formou

ANGLICKY JAZYK – (10- az 11- rocne deti) - precvicovanie a zdokonalovanie zakladov jazyka, zaklady                                                  konverzacie  

JAZDECKA SKOLA – vyucba jazdy na konoch, osetrovanie – deti ZS

Poplatok 2000 Sk/ cely skolsky rok – platba polrocne

KLUBY PRILEZITOSTNEJ CINNOSTI –  PC a internet, stolny futbal, stolny tenis, sipky 

Moznost vyuzitia vzdelavacich poukazov
Informacie: denne od 8.00 do 17.00 v CVC, Skolska 7, Brezno
Tel:  6116601

. . .

Svetovy den cestovneho ruchu
   Den 27. september je vyhlaseny za SVETOVY DEN CESTOVNEHO RUCHU. Pri tejto prilezitosti Turisticko-informacna kancelaria v spolupraci s Horehronskym muzeom v Brezne pripravuje niektore aktivity, ktore maju prispiet k propagacii a k prezentacii kulturnych a historickych hodnot mesta, ale aj k vychove miestneho obyvatelstva k cestovnemu ruchu. Sucastou aktivit bude aj
vyskum nazorov obyvatelov mesta a regionu na sluzby cestovneho ruchu v Brezne a okoli. Pocas nasledujucich dvoch tyzdnov, ale hlavne vo stvrtok 27. septembra v meste stretnete anketarov – studentov Spojenej skoly, Strednej skoly podnikania v Brezne so zameranim na cestovny ruch. Vyplnenim kratkeho dotaznika prispejete k poznaniu nazorov na riesenie problemov v tejto oblasti.

 . . .

    Krestanske spolocenstvo Milost v utorky srdecne pozyva  na premietanie filmov so zaujimavou tematikou: 18. septembra – Evolucia vs. Biblia, 25. septembra - Unik z pekla, 2. oktobra – Chvile pote.
   Zaciatok premietania o 18.00 na Nam. gen. M. R. Stefanika 14 (nad hrackarstvom).

 . . .

   Starostka obce Pohronska Polhora a Obecny urad v Pohronskej Polhore pozyvaju na MICHALSKE HODY, ktore sa uskutocnia v dnoch 28., 29. a 30. septembra (piatok - nedela).
   Program: piatok – 18.00 videoprojekcia Historia farnosti a videoprojekcia zivota v. d. p. Vojtecha Cunderlika (v Rimskokatolickom kostole sv. Michala v Pohronskej Polhore, po svatej omsi), 19.00 koncert skupiny Hrdza - objav roka 2007 (v amfiteatri za kinom)
  sobota – pocas celeho dna bude spristupnena vystava Plody zeme (v Rimskokatolickom kostole sv. Michala v P. Polhore a vystava prac v Zakladnej umeleckej skoly v P. Polhore (v budove obecneho uradu na 2. poschodi), 9.00 Polhorsky jarmok, 10.00 Gajdosske pastorale (v Rimskokatolickom kostole sv. Michala), 10.45 zenska spevacka skupina Hronky (v amfiteatri za kinom), 11.00 vystupenie folklornej skupiny z Tisovca (v amfiteatri za kinom), 12.00 sutaz koni (pri garazach), 13.00 sutaze pre deti a dospelych (v parku), 15.00 Duro Trulo – vystupenie detskeho divadelneho suboru Pramienok z Pohronskej Polhory (v kine), 17.00 prehliadka heligonkarov (v kine), 20.00 predstavenie Dusana Gruna, Martina Jakubca a Miriam Klimentovej spojene so zabavou – hra DJ Majo (v restauracii v Pohronskej Polhore)
   nedela – 8.00, 11.00 svate omse (v Rimskokatolickom kostole sv. Michala), 15.00 Skola sa predstavuje – program ziakov a pedagogov ZS a ZUS v Pohronskej Polhore (v kine).

 .  .  .

    Materske centrum DUHA v Helpe (v areali materskej skoly) pozyva vsetky mamicky aj z okolitych obci do svojich priestorov. Ponuka pre vase deticky hernu s peknymi hrackami a pre mamicky moznost odreagovat sa a spoznat novych ludi. Blizsie informacie na c. tel.: 0907 647267.

 . . . 

   Obec Zavadka nad Hronom pozyva na 1. rocnik sutaze furmanov TAZKO TOMU FURMANOVI, ktory sa uskutocni v sobotu 22. septembra.
   Program: 8.30 – 9.00 sprievod furmanov obcou, 9.15 – 9.45 otvorenie sutaze, 9.45 – 10.00 priprava sutaziacich na prvu disciplinu, 10.00 - 11.15 prva sutazna disciplina - Presnost a furmanska zrucnost, 11.15 – 12.15 druha sutazna disciplina – Majstrovsky slalom, 12.15 – 13.15 obednajsia prestavka, 13.15 – 14.15 tretia sutazna disciplina - Stihacia s metrovicou,  14.15 – 15.00 stvrta sutazna disciplina - Silova v tahu dreva, 15.00 – 15.30 vyhodnotenie sutaze a spocitane vysledkov, 15.30 – 16.00 zaverecne odovzdavane oceneni a vyhlasenie vitaza.

 . . . 

   Obcianske zdruzenie Pekny den v spolupraci s Obecnym uradom a DHZ vo Valaskej pozyvaju na SUTAZ O NAJCHUTNEJSIU HARULU VO VALASKEJ, ktora bude v nedelu 23. septembra na ihrisku pred Kulturnym domom vo Valaskej ako sprievodne podujatie pred vystupenim J. Ambroza, ludovej hudby Borievka a humoristu P. Sperku v ramci Kulturnej jesene 2007.
   Program: 11.30 prezentacia druzstiev, 12.00 otvorenie a predstavenie druzstiev, 12.30 zaciatok sutaze, 15.15 vyhodnotenie.
   Popoludnie sprijemnia svojimi kratkymi vystupeniami: detsky krestansky zbor Lastovicka, detsky folklorny subor Valastan, Spevokol pri MO MS Valaska, Dychova hudba Valaska, heligonkari.
   Na sutazi sa mozu zucastnit 3-clenne druzstva – rodiny, pracovne kolektivy, ine celky, na celu sutaz bude dozerat odborna porota.
   Ceny udelia v hlavnej kategorii za najchutnejsiu harulu, vo vedlajsich kategoriach za rychlost, esteticky dojem, originalitu druzstva a najlepsi fan klub.
   Tesit sa mozete na sutaze pre deti i dospelych, atrakcie, obcerstvenie.

 . . .

Slovensko na dlani
   Medzi slovenskymi knihami dlho chybala publikacia, ktora by mesta Slovenska, ale aj prirodu a pamiatky ukazala, z vtacej perspektivy, prostrednictvom leteckych fotografii. Tuto medzeru vyplnilo nove vydanie uspesnej obrazovo – slovnej knihy dvojice slovenskych fotografov Vladimira Bartu a Vlada Bartu (syna) SLOVENSKO NA DLANI. Publikacia  je vyznamna tym, ze z nadhladu predstavuje najkrajsie slovenske mesta, hrady, zamky a kastiele, kostoly a klastory a ciastocne aj volnu krajinu. V uvode publikacie Slovensko na dlani nechybaju  zakladne geograficke a demograficke udaje o nasom state a najvyznamnejsie letopocty z jeho historickeho vyvinu.

. . .

 Pomozte svojmu srdcu - vyliecte sa zo zavislosti
od nikotinu
  
Jednym z negativnych faktorov ovplyvnujucich narast kardiovaskularnych ochoreni je fajcenie. Fajciari, ktori su rozhodnuti prestat fajcit, maju od januara tohto roku uz aj na Slovensku moznost podporit svoje odvykanie najmodernejsou medicinskou terapiou vyvinutou specialne na odvykanie od zavislosti od nikotinu. Pripravok s ucinnou latkou vareniklin uviedla v decembri minuleho roka na slovensky trh spolocnost Pfizer, ktora prinasa aj patentovany podporny psychologicky a behavioralny program Life Rewards. Nejde o substitucnu nikotinovu terapiu, vareniklin nedodava do tela ziaden nikotin - nahradza v tele posobenie nikotinu.
  
Pre fajciarov snaziacich sa prestat, spustila spolocnost Pfizer aj internetovu stranku www.prestatfajcit.sk. Stranka obsahuje udaje o zdravotnych rizikach suvisiacich s fajcenim, ucinne tipy na odvykanie, informacie o podpore odvykania, kontakty na miesta pomoci pri odvykani a dalsie udaje.

 . . .

Oblastny vybor SZPB v Brezne informuje

 Projekt vagon – Muzeum holokaustu na kolajniciach

   Muzeum SNP spristupnuje verejnosti zvastnu vystavu v dobovych dobytcich vagonoch – dokumenty, fotografie, vratane imitovanych postav deportovanych osob, tragicke osudy slovenskych Zidov v obdobi 1939 – 1945, ich cesty do koncentracnych taborov, ktore boli pre tisice ludi tabormi smrti. Muzeum otvorili na zeleznicnej stanici v Brezne v pondelok 17. septembra o 10. hodine a spristupnene bude do 21. septembra od 9. do 18. hodiny.

   Oblastny vybor SZPB v Brezne touto formou pozyva na ojedinelu a neopakovatelnu vystavu siroku verejnost, mladu generaciu a skolsku mladez.

   Specialna zakladna skola v Ciernom Balogu vypisuje konkurz na hospodarku skoly s ekonomickym vzdelanim (na 4 hodiny).    Znalost prace s PC je nutna.
   Ziadosti zasielajte na adresu: SZS C. Balog, Hlavna 236/7, 976 52 Cierny Balog do utorka 25. septembra.

 . . .

   V zmysle § 5 ods. 3 zakona NR SR c. 552/2003 Z. z. o vykone prace vo verejnom zaujme Urad prace, socialnych veci a rodiny v Banskej Bystrici ako zriadovatel vypisuje vyberove konanie na pracovne miesto:
riaditel Detskeho domova  vo Valaskej

   Poziadavky:
- vysokoskolske vzdelanie II. stupna,
- riadiace schopnosti,
- znalost pravnych predpisov suvisiacich so socialnopravnou ochranou deti a s riadenim rozpoctovej organizacie,  charakterove a osobnostne predpoklady pre pracu s detmi,
- bezuhonnost,
- vyrovnany postoj k pracovnemu zatazeniu.
   Zoznam pozadovanych dokladov:
- ziadost o ucast na vyberovom konani,
- odpis z registra trestov nie starsi ako tri mesiace,
- fotokopia dokladu o najvyssom ukoncenom vzdelani,
- strukturovany  zivotopis,
- motivacny list,
- projekt riadenia detskeho domova.

   Ziadost o ucast na vyberovom konani spolu s pozadovanymi dokladmi treba zaslat najneskor do 1. oktobra na adresu: Urad prace, socialnych veci a rodiny Banska Bystrica, Osobny urad, Zvolenska cesta 27,                                                          974 05 Banska Bystrica.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT