18. SEPTEMBER  2007 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Detsky cin roka 2007

   Do Detskeho cinu roka v kategorii Pomoc prirode prispela aj Monika Sreinerova, v predchadzajucom skolskom roku ziacka VI. A triedy Zakladnej skoly Janosovka v Ciernom Balogu:
   Raz, ked som isla zo skoly, tak som sa stretla s kamaratkou. Mala maleho vtacika – vrabca. Mal zlomene kridlo a bolo mu smutno, lebo nemal pri sebe mamu... Prisla ku mne aj s vrabcekom Ferkom. Povedala mi, ci ho moze nechat na tri dni u nas. Mama povedala, ze moze. Tak mi dala klietku, jedenie a ostatne veci pre vtacika Ferka. Ferko nemohol lietat, tak som ho nechala v klietke a zakryla plachtou, aby po nom nemohli skakat macky. Vymienala som mu vodu a zranie. Obviazala som mu kridlo. Mama mi povedala, ze mu mam zabalit lad do obvazu a dat na kridlo. Za tri dni mal kridlo v poriadku. Lenze kamaratky nikde, ostala s mamou v Anglicku. Vrabcek Ferko mi ostal, ale po styroch rokoch som ho musela vypustit. A teraz spominame na vtacika Ferka, ako pekne spinkal a ako zral. Kamaratka sem teraz chodi na prazdniny.


 

 

Zjesenieva sa...

Ilustracne foto: Peter Bercik

 


Program zdrave srdce

   Na Slovensku po prvykrat vyvinuli inovativny subor vysetreni pre diagnostiku srdcovo-cievnych ochoreni. Od 1. septembra zacali vseobecni lekari pre dospelych v ramci beznej preventivnej prehliadky vykonavat jedinecny subor vysetreni, ktory pacientom predpovie riziko vzniku srdcovo-cievnych ochoreni este pred ich prepuknutim.

   Zdrave srdce je program APOLLO zdravotnej poistovne, a. s., ktory zostavili specialisti zdravotnej poistovne v intenzivnej spolupraci s kardiologmi a vseobecnymi lekarmi. Podkladom k tvorbe programu boli epidemiologicke data Narodneho centra zdravotnickych informacii o specifickej umrtnosti muzov a zien na choroby obehovej sustavy. Z nich vyplyva, ze vyznamnejsi narast umrtnosti na tieto ochorenia sa vyskytuje u vekovej skupiny 40 az 44 rokov. Na zaklade tychto statistik bola stanovena vekova hranica ohrozenej populacie, a to su ludia vo veku okolo roku 40 az 60. Program Zdrave srdce je teda urceny 29,1 % obyvatelom Slovenska. APOLLO zdravotna poistovna, a. s., registruje v spominanej skupine 32 % poistencov.
   Pri tvorbe programu bolo treba prioritne zodpovedat otazku, ci existuju take ukazovatele srdcovo-cievnych ochoreni, ktore by s velkou pravdepodobnostou predpovedali este klinicky nerozvinute ochorenie srdca, a ktore sa sucasne daju zistit v ambulancii prveho kontaktu. Na druhej strane bolo velmi dolezite prekonzultovat so vseobecnymi lekarmi technicku stranku vykonania tohto programu tak, aby nebol pre pacienta casovo narocny.

  
Program je nadstavbou beznej preventivnej prehliadky a vyuziva ako zaklad na urcenie celkoveho srdcovo-cievneho rizika system SCORE, ktory hodnoti rizikove faktory: pohlavie, vek, fajcenie, systolicky krvny tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Tento subor vysetreni je ucinnejsi ako vysetrenie EKG, pretoze prinasa informaciu o riziku ochorenia skor. EKG je elektrofyziologickym obrazom stavu srdcoveho svalu v realnom case. Program Zdrave srdce tieto zmeny s urcitou mierou pravdepodobnosti predpoveda do buducnosti.
  
Predpoklada sa, ze vysetrenie Zdrave srdce odhali aj pripady, ktore budu mat vyssie riziko ochorenia na srdcovo-cievne choroby a bude pre nich nutna intenzivna liecba. S tymto efektom poistovna pocita.
  
Program Zdrave srdce tymto kladie doraz na aktivny, efektivny a adresny vztah medzi poistovnou, lekarom prveho kontaktu a poistencom. Viac informacii najdete na www.zdravesrdce.sk.

(tk)

 Sutaz o knihu Modry anjel

   Strhujuci pribeh o laske a nenavisti, o mileneckych trojuholnikoch, nechcenych detoch a modrom anjelovi... 

   Rozpravac Peter tesne pred maturitou pride pri uraze o ruku. V nemocnici sa mu po prvy raz zjavi modry anjel a presviedca ho, ze zit sa oplati. Peter, zijuci v malom mestecku, ujde do Bratislavy a zamestna sa ako vratnik v Kablovke. Doma necha svoju studentsku lasku Evu. Dorobi si maturitu a zamiluje sa do Heleny, frajerky svojho kamarata Jana. Jano odide na vojencinu a vznikne prvy trojuholnik: Jano - Helena - Peter. Helena z vplyvnej rodiny v praktickom zivote taha za sebou Petra (zamestnanie, byt a pod.)  Casom vznikne dalsi trojuholnik: Eva - Peter - Helena. A rozpravac si kladie otazku, ci naozaj moze naraz milovat dve zeny? Ako to vlastne s laskou je, kde sa berie a kam sa neskor rozplynie a straca? A preco vzdy jeden lubi viac ako ten druhy a preco sa navzajom podvadzaju... Helena spava s Petrom aj Janom, otehotnie, porodi syna a napokon im obom ujde, vyda sa za Francuza a dvoch mladych muzov necha, nech sa navzajom nenavidia. A Petrovi, ked to najmenej caka, sa naplni predpoved modreho anjela. 
   Do zrebovania o novu knihu Petra Holku Modry anjel zaradime vsetkych, ktori najneskor do 27. septembra do nasej redakcie dorucia listky s kuponom a spravnou odpovedou na otazku (nezabudnite uviest vase telefonne cislo). Mena troch vyzrebovanych vyhercov uverejnime 2. oktobra.

   Otazka: Kolka v poradi je v tvorbe Petra Holku kniha Modry anjel?

  Spomedzi zaujemcov o knihu Fidel Castro: Zivotopis pre dva hlasy, ktori spravne odpovedali, ze F. Castro vladne na Kube vyse pol storocia, sme vyzrebovali Ivana Bursu z Brezna, Janu Vozarikovu z Valaskej a Emila Urbana z Brezna.

 KUPON – MODRY ANJEL


 Desatoro dobreho starostu

   1. Si starostom nielen tych obcanov, ktori ta volili, ale aj tych, ktori ta nevolili.

   2. Dovera spoluobcanov ta postavila na celo obce. Byt prvym obcanom v obci je velke vyznamenanie. Slub sam sebe na svoju cest a svedomie, ze tuto doveru nesklames!

   3. Prave tak nerozlisuj pri vykone svojho cestneho uradu prislusnikov roznych politickych stran - mas v nich vidiet len obcanov!

   4. Usiluj podla sil a moznosti obce, aby si ulahcil zivot starych, chudobnych a praceneschopnych obcanov!

   5. Podporuj vsetko, co napomaha skolstvu tvojej obce. Nic lepsieho ako dobre vzdelanie, okrem zdravia, nemozeme zelat nasim detom.

   6. Nezabudaj na obecnu kniznicu, ktora poskytuje uslachtilu zabavu a vzdelava obcanov!

   7. Mas byt uprimnym priatelom vsetkeho, co skrasluje a zveladuje zdravotnu uroven obce. Zasadit dobry strom na spravnom mieste znamena vykonat dobry skutok!

   8. Vynasnaz sa osvojit si cim skor najdolezitejsie pravne predpisy a zakony, aby si na nic nezabudol, co by mohlo byt obci na prospech!

   9. Obecny majetok spravuj a nakladaj s nim opatrnejsie a uzkostlivejsie ako so svojim vlastnym majetkom. Ak pregazdujes zo svojho, bude to tvoja skoda, ak premarnis obce, bude stratena tvoja cest!

   10. Davaj obci pekny priklad nielen dobreho starostu, ale aj riadneho obcana v sukromnom zivote. Jediny tichy priklad mava vacsiu cenu ako mnoho reci a velke kazanie!

(Obcianska nauka a vyuka pre mestianske skoly, 1936)


Psychoviny

- Co ma spravny hypochonder na nahrobku?

- Ja som vam to hovoril...

...

- Ty si vraj zacal sest hodin denne cvicit na klaviri?

- Clovek musi vediet, co chce dosiahnut.

- A co chces dosiahnut ty?

- Susedov byt.

...

- A kedy vas to najviac boli? - pyta sa lekar.

- Ked dycham.

- Tak ostante doma tri dni a nedychajte. Potom sa pridte ukazat.

...

Mama vezie svojho syna do skoly. Ked maly Jozko vystupi, este sa spyta:

- Ako to, mama, ze sme dnes nestretli ziadnych idiotov, amaterov, nemehla a slepych somarov?

- To je tym, ze ta dnes neviezol tvoj ocko.

...

Zena si pyta v drogerii nejaky cistiaci prostriedok.

- Tento, - presviedca predavac, - spravi za vas polovicu prace...

- No vyborne, zena na to, - dajte mi teda dve balenia!

...

- Tak co si date? - spytuje sa casnik hosta? - pivo, vino, ci daco tvrdsie?

- Dnes nemozem pit, mam tu motorku, - host na to.

- Ale, len si pokojne dajte, prave na nej niekto odisiel...

... 

Lekar vravi policajtovi po odbere krvi:

- Mate nulku.

- Coze? Tak malo?

...

Vravi kuchar veducej restauracie:

- Prepiste, prosim, v jedalnom listku palacinky na trhance. Dnes nie som akosi vo forme...

...

- Tak co, ako sa ti paci moj nastavajuci?

- Je celkom fajn, iba oci ma akesi prizmurene...

- O, nic sa neboj, ved sa mu po svadbe otvoria!

...

Pri horiacom dome hovori muz znamemu:

- Citim karamel.

- Pravdaze, ved moj dedo mal cukrovku.

...

- Moja zena chcela na Vianoce nieco zlate, - hovori Jano kamaratovi.

- No a co jej das?

- Co? Zlate stranky.

...

- Vcera k nam prisla Zuza a ja som jej cely vecer hrala na klaviri.

- To si dobre urobila, ja ju taktiez nemam rada.

...

- Marienka, vies, ze ja som sa narodil zo skumavky?

- Nic si z toho nerob, Ferko, nie kazdy pokus sa vydari.

...

Velitel da nastupit catu a hovori:

- Vojaci, kto ma rad tazku hudbu, nech vystupi dopredu.

Vystupili traja.

- Dobre, vyneste ten klavir na piate poschodie!

...

- Predstav si, Janka, moj muz sa so mnou nerozprava.

- Niecim si sa ho dotkla?

- Ano, panvicou...

...

Policajti vysetruju autohavariu. Jeden z nich pride k totalne zdemolovanemu autu, nazrie dnu a vravi:

- Toto nechapem. Vsetci su mrtvi, kto potom riadil auto?

...

- Jano, tu kacicu nemozem zastrelit, tvoja puska ma dostrel dvesto metrov a kacica je dalej...

- Dobre, ale ja mam duplovku!

...

- Pocul si? Vedci objavili novy kmen virusov.

- A naco. Nemame tych virusov uz dost?

Jozef Pupis


Kresba Rudolfa Kebluseka z Tisovca s nazvom Majstrovstva sveta v piti alkoholu sice v medzinarodnej sutazi O Bomburovu sablu nedostala ocenenie, ale vtip jej urcite nechyba.

 

 


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT