18. SEPTEMBER 2007 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Mnoziace sa dopravne nehody autobusov, ked zaciatkom septembra pocas niekolkych dni zahynulo sedem ludi, prinutili konat. Minister vnutra presadil, aby policajti na cestach castejsie kontrolovali technicky stav autobusov. Policajne akcie potvrdili, ze cast vodicov pocas jazdy nedodrziava bezpecnostne prestavky, soferuje pod vplyvom alkoholu a sada si do vozidiel v nevyhovujucom technickom stave. Podla pripravovanej novely vyhlasky ministerstva dopravy sa skrati interval pravidelnych technickych kontrol autobusov starsich ako osem rokov na sest mesiacov zo sucasnych dvanast. V suvislosti s tragickymi havariami autobusov sme sa pytali: Bojite sa cestovat autobusom? 


S anketovym mikrofonom


o bezpecnosti cestovania autobusom

Bozena Susorova, zivnostnicka, Polomka:
- Teraz nastastie autobusom necestuvam, lebo jazdim autom. Myslim si, ze caste havarie zapricinuje zly technicky stav autobusov.

Jan Bukovina, dochodca, Brezno:
- Autobusom cestujem do prace a z prace a vobec sa nebojim. Ja soferom verim, ze ich autobusy su v dobrom stave, su to profesionali, ale - ako sa hovori - kto nerobi, nepokazi. Clovek havariu neovplyvni, je to zakon schvalnosti, raz sa daco musi stat. Aj ja som zazil havariu, este za byvaleho rezimu sme sa autobusom obratili „hore zipsom“. Nebola posypana cesta, sofer musel dodrzat spoj a jazdit aj v poladovici. Nastastie sa zranilo len jedno dievcatko.

Martina Hudecova, na materskej dovolenke, Podbrezova:
- Autobusom cestujem kazdy den. Teraz, po tych velkych havariach, clovek ma pocit strachu. Bud zohrala svoje rychlost, ked sa ponahlali domov, alebo zlyhala technika. Nase autobusy su v zlom stave, vsetko je to stare. Hadam sa to zmeni a svoje urobia aj castejsie kontroly.

Irena Veverkova, dochodkyna, Brezno:
- Dost casto cestuvam dialkovymi autobusmi do Hurbanova a do Novych Zamkov. Autobusy nie su najspolahlivejsie, preto mavam pocit neistoty. Ked soferi nie su oddychnuti, staci mala nepozornost. Technicky stav niektorych autobusov uz nevyhovuje, preto ich treba  castejsie kontrolovat.

Neznama pani:
- Autobusom cestuvam a nedavne havarie ma neovplyvnili, aj ked clovek sa trochu boji. Velmi sa nesustredujem na cestu, pretoze som zaneprazdnena myslienkami. Clovek nikdy nevie, co sa kde moze stat. K havariam sa vyjadrovat nemozem, pretoze nepoznam okolnosti. Treba, aby sa vodici naucili jazdit tak, ako sa ma.

Eva Sedilekova, dochodkyna, Banska Bystrica:
   - Myslim si, ze soferi autobusov su opatrni, zatial nemam ziadne vyhrady. Clovek ma obavy, ked pocuje o havariach s tragickymi nasledkami. Ale ked si sadnem do autobusu, sustredim sa na svoj ciel a nemyslim na najhorsie. Nikdy si nesadam dopredu, ale k strednym dveram.

Nadezda Tkacikova, dochodkyna, Brezno:
   - Moj nazor je, ze havarie sposobil zly technicky stav autobusov, nic ine. Autobusmi cestuvam bez obav len v meste a na dlhsie trate davam prednost rychliku.

(ng, pl)

 hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Letne stretnutie seniorov

   Stalo sa tradiciou, ze koncom augusta Komunitne centrum, n. o., Cierny Balog usporaduva stretnutia venovane seniorom obce, resp. ich rodakom. Samozrejme, bolo to tak aj tento rok - 24. augusta na Strelnici vo Vydrovskej doline sa uskutocnilo letne stretnutie seniorov.
   Noc predtym prebehla nasim regionom strasna burka, ktora sposobila vela skod, no na druhy den rano slniecko ukazalo svoje luce a hrialo nas pocas celeho nasho stretnutia. Zaciatok nam spestrili programom deticky zo skolky pod vedenim  ucitelky Anky Lehockej a nadejny spevak Romanko Svantner, ziak zakladnej skoly. Celym stretnutim nas sprevadzala ludova hudba Kalo parno, ktora roztancovala takmer cely areal. Program ukoncil senior Stefan Stulrajter, ktory svojim prihovorom, hrou na husle a spevom rozziaril nejedno srdiecko. Po chutnom gulasi sme pripravili pre ucastnikov rozne sutaze. Najlepsi boli odmeneni drobnymi darcekmi, ktore pre nich pripravila Tvoriva dielna v komunitnom centre. Vzhladom na vek seniorov a ich zdravotne problemy, vyzarovala z nich energia,  entuziazmus a bojovnost, ktore castokrat chybaju aj ovela mladsim.

Mgr. Jana Gazdikova


 

 Od 31. augusta do 9. septembra clenovia Klubu dochodcov v Brezne oddychovali na krasnom ostrove Brac.

Foto: Stefan Vozar

 

 

 

 


Valastan uspesne reprezentoval

 

   Folklorny subor Valastan po uspesnom vystupeni v ramci Breznianskeho kulturneho leta sa zucastnil na prvom folklornom festivale. Valasku reprezentoval 12. augusta v malej dedinke Praznov, ktora lezi niekolko kilometrov od Povazskej Bystrice.

   Doobeda sme si prezreli malebne zakutia Maninskej Tiesnavy, hospodarsky dvor a kosikarske umenie pana Kuliku, znameho kosikara tejto oblasti. V dome zariadenom svojskym stylom, nabytkom z prutia, nam zahral na viacerych nastrojoch a spolu s nim si zahrali aj nasi mali hudobnici zo zakladnej umeleckej skoly.

   Na festival do Praznova sme prisli v najvacsom lejaku, ale tesne pred zaciatkom programu prestalo prsat a mnozstvo suborov z Povazia a okolia sa mohlo predviest v plnej parade. Podla velkeho potlesku sa nase vystupenie pacilo. „Ten detsky subor Valastan bol najzdatnejsi aj preto, lebo jeho program bol svojsky a iny, na ake sme zvyknuti,“ to boli slova viacerych divakov. Dodalo nam to elan do dalsej prace.

   Dakujeme vsetkym, ktori nam pomohli tento festival absolvovat.

 

Alena Kurekova

  


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT