6. NOVEMBER 2007 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Vianoce, Vianoce prichadzaju... Podla vas je este skoro na taketo vyspevovanie? No z televiznych a rozhlasovych prijimacov uz dva mesiace pred sviatkami zaznievala vianocna reklama. Vo velkom casovom predstihu pred Vianocami niektori obchodnici na pultoch svojich predajni zacali ponukat aj tradicne vianocne tovary. Cast obchodnej siete uz skraslili vianocne ozdoby a nepotrva dlho a atmosferu predajni budu postupne dotvarat uz spomenute tony klasickych vianocnych piesni. Nie je to skoro? - pytali sme sa v nasej ankete.


S anketovym mikrofonom


o vianocnej reklame

                                                 

Monika Galovicova, studentka, Revuca:
- Podla mna reklamy su este predcasne, potom nemam taku radost z Vianoc. Neschvalujem to. Asi je to dost skoro, lebo nie je este taka atmosfera ako na prave Vianoce. Vianoce vlastne prezivame par dni a nie dva mesiace dopredu, potom to nie je take prijemne. Podla mna by s reklamnou kampanou mali zacat az koncom novembra, pripadne zaciatkom decembra.

Drahoslava Zoldayova, nezamestnana, Brezno:
- Z vianocnych reklam a letakov sa tesime. Podla mna to nie je predcasne, ludia sa aspon pripravuju a tesia. Mozeme v predstihu nakupit darceky, aby sme do Vianoc vsetko stihli. Tesim sa, ze sa blizia Vianoce, len sniezik nam chyba.

Katarina Svabova, zivnostnicka, Sumiac:
- Podla mna je to este skoro. Akurat sme sa s manzelom rozpravali, ze to s reklamami aj s predajom vianocneho tovaru prehanaju. Ved Vianoce su este daleko. Podla mojho nazoru prihodny cas je mesiac pred sviatkami. Teraz to este nevycari tu pravu atmosferu.

Jozef Barczy, dochodca, Brezno:
- Zatial som si to nevsimol, pretoze reklamu v televizii vobec nesledujem. Pocas reklamy si idem nieco urobit. Podla mna zacat s vianocnou reklamou dva mesiace dopredu je skoro, staci dva tyzdne pred Vianocami. Straca to svoj vyznam a svoje caro.

Zuzana Cellarova, sprostredkovatelka poistenia, Brezno:
- Reklamu ani nestiham sledovat, akurat, co som si vsimla letaky z hypermarketu s vianocnou ponukou, hrackami a podobne. Myslim si, ze to ani nie je skoro. Kazdy sa chce na Vianoce pripravit skor, aby vsetko neostalo na poslednu chvilu.

Katarina Giertlova, servirka, Pohronska Polhora:
- Este nie som velmi zorientovana, lebo tri mesiace som bola v zahranici. Ale myslim si, ze na vianocnu reklamu je dost skoro. Inac ja si to ani velmi nevsimam. Na vianocne darceky velmi neminam peniaze, my si davame darceky pocas celeho roka. Mam rada skor Stefansku diskoteku a Silvester, ale Vianoce nie.

(ng, pl)

 hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Brno - Helpa vzdialenost, ktora nas spaja

   V dnoch 12. - 14. oktobra ziaci Zakladnej skoly v Helpe, ktori aktivne pracovali na eTwinningovom (partnerskom) projekte Brno - Helpa vzdialenost, ktora nas spaja, sa zucastnili na vymennom pobyte v Zakladnej skole v Brne.
   Uprsane piatkove popoludnie, ktore nas odprevadzalo zo Slovenska, vystriedali krasne slnecne dni. Pocas pobytu sme si prezreli skolu (tu sme si zahrali futbal), centrum mesta, ZOO, hrad Veveři, priehradu na rieke Svratka. Ani na cesku kuchynu si nemozeme stazovat, strava nam velmi chutila. Tento projekt bol ohodnoteny aj v ramci Slovenska NSS v Ziline 4. miestom. Ziaci na projekte pracovali tvorivo, aktivne, sami prinasali nove napady. Pracovali ako jeden kolektiv a vdaka hlavnemu sponzorovi mohli svoje vztahy este viac utuzit. Dobrym spravanim sme zviditelnili nielen seba, ale aj svoju zakladnu skolu. Podakovat sa chceme aj partnerskej Zakladnej skole Merhautova 37 v Brne, ucitelom, ktori sa nam venovali, aj riaditelke, ze nam prenajala skolu. Deti si pracou na projekte utuzili vztahy, naucili sa pracovat v kolektive. A hlavne si uvedomili, ze ich snaha ukazat nieco zo zivota v skole pomocou internetu inej skole vo svete, sa da a praca ich pritom moze bavit. Chceme podakovat aj NSS Zilina, ze nas oslovila a naucila uzatvarat partnerstva.

Maria Sikulova

Noc s knihou

   Z piatka 19. na sobotu 20. oktobra sme zorganizovali pre ziakov tretieho a stvrteho rocnika Noc s knihou. Ucitelka a vychovavatelka, prezlecene za rozpravkove postavy, si vecer o siedmej prevzali dvadsatsedem ziakov od rodicov. Spolu sa premiestnili do priestorov skolskej kniznice. Tu ich privitala rozpravka O deduskovi Vecernickovi. Po skonceni deti presli do skolskych satni, kde len pri svetlach lampasov hladali ulohy o rozpravkovych bytostiach, magickych cislach, hadali nazvy rozpravok, ktore im ukryl knizny skriatok. Komu sa ich podarilo vyriesit, ziskal jeho poklad. Po skonceni hry sa pokracovalo v tanecnom rytme v kostymoch rozpravkovych postaviciek. No a potom uz – sup do spacakov – a na dobru noc este jedna rozpravka od deduska – Vecernicka. Rano deti v skolskej kuchynke cakali vonave buchty a kakao. O deviatej si ich prevzali rodicia.
   Pokracovanim bola navsteva skolskej kniznice v pondelok 22. oktobra. Pracovnicka kniznice Svetlana Schwarzbacherova si pre kazdy rocnik pripravila zaujimave rozpravanie o vzniku knih, o detskych rozpravkaroch, zberateloch ludovych rozpravok... Deti hadali z ukazok nazvy rozpravok, hlavne postavy, pocuvali pribeh o psikovi Konorovi, prezerali si knihy. Verime, ze navsteva kniznice prehlbila vztah deti ku kniham a citaniu.
   Touto formou by sme chceli podakovat Svetlane Schwarzbacherovej za odborne a zaujimave priblizenie sveta knih detom. Dufame, ze aj v buducom skolskom roku oslavime Medzinarodny den skolskych kniznic podobnou zaujimavou akciou.

Mgr. Zuzana Auxtova, ZS s MS MPCL 35, Brezno

 Ucta k starsim zacina v mladosti

    Jesen prinasa sychrave pocasie, kratke dni a dlhe vecery. Jesenou volame obdobie zivota cloveka, kedy sa kroky spomalia a dni otazeju. Oktober bol mesiacom ucty k starsim, kedy viac myslime na rodicov a starych rodicov, vyjadrujeme im vdacnost a uctu za vsetko, co nam obetovali. Chceme im zaroven pripomenut, ze jesen zivota nemusi byt sychrava a nie je vsetkym peknym dnom koniec.

   Obec Benus pozvala svojich starsich obcanov na stretnutie v nedelu 21. oktobra. Zo stodvadsatpat pozvanych nad sedemdesiat rokov prislo sedemdesiat. Po malom obcerstveni a prihovore starostu potesili svojim programom deti zakladnej skoly, spevacky subor Benusianka a ludova hudba Sajgalici. Vsetci ucinkujuci sa postarali o prijemnu atmosferu, z ktorej sa nikomu nechcelo odist. Nakoniec sa rozisli s dobrou naladou a malym darcekom vo forme penazneho prispevku tristo korun pre jednotlivca a patsto korun pre manzelske pary.
   Stari ludia si uctu zasluzia po cely rok. Krasny mlady clovek je obycajnou hrackou prirody, ale krasny stary clovek je umeleckym dielom.

Katarina Chvalova


Aj mementom nech je

 

Kolka uzkost cloveka biedneho,

ked nema tu sucitu ziadneho.

Sucitu, ani tej nadeje, kde sa s trapenim

svojim - kde sa len podeje.

Ten smutok na dusi - tych srdca bolesti,

to v zivote tvojom nic dobre nevesti.

Aj mementom nech je beznadej a ubiedenost

sedin tvojich, ze dozil si tu nechcenych

starych rokov svojich.

Neraz vzdychnes si, naco starych rokov,

nicota ked denne otvara ti dvere,

bieda a prazdnota.

 

                                                Milan Kovacik


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT