6. NOVEMBER  2007 Strana 5

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 
Program kina Mostar od 6. do 13. novembra

11. nedela – TEPUY: CESTA DO HLBIN ZEME (SR, MP, 19.30) – Strhujuci filmovy dokument Pavla Barabasa. 


KULTURA

    Banskobystricky samospravny kraj, Stredoslovenske osvetove stredisko v Banskej Bystrici, Mestske kulturne stredisko v Brezne a country skupina Vodopad v sobotu 17. novembra pozyvaju na krajsku  prehliadku hudobnych skupin a solistov viacerych hudobnych zanrov pod zastitou predsedu BBSK

STRUNOBRANIE
* v M-klube Mestskeho domu kultury v Brezne
* o 14.00 sutaz skupin a solistov; vstupne 40 Sk
* o 20.00 XXVII. country vecer s country balom; vstupne 149 Sk (Vrtaci z Ceskeho Těsina, Vodopad z Brezna, country tanecny subor Sillmarion z Bratislavy)

. . .

 Mestske kulturne stredisko a Horehronske muzeum v Brezne v sobotu 10. novembra o 18. h pozyvaju do velkej saly Mestskeho domu kultury v Bezne na 7. rocnik celoslovenskeho festivalu heligonkarov PODSTAVEKOVA   HELIGONKA.
  Predpredaj vstupeniek za 70 Sk je od stredy 31. oktobra v Turisticko–informacnej kancelarii v Brezne, c. tel.: 6114221.
  Podujatie sa uskutocni pod zastitou primatora mesta Ing. Jaroslava Demiana.

. . .

    Vystupenie Jiřiny Bohdalovej, ktore sa malo uskutocnit v sobotu 10. novembra v kine Urpin, je pre nezaujem zrusene.


DAKUJEME ...  

   Uprimne podakovanie patri vsetkym pracovnikom domova dochodcov a domova socialnych sluzieb Luna v Brezne za prikladnu a laskavu starostlivost o nasu mamu Martu Podobovu z Brezna, cim jej sprijemnili posledne dni zivota.

Vdacne deti

   Ziaci Zakladnej skoly v Helpe, ktori pracovali na eTwinningovom (partnerskom) projekte Brno – Helpa vzdialenost, ktora nas spaja, sa zucastnili na vymennom pobyte v Brne vdaka sponzorom: Ing. Milan Filo – Ecoinvest (hlavny sponzor), p. Babelova – Ozeba Brezno, Mgr. Gnip – FU Helpa.

Maria Sikulova


SPORT

HK Brezno

   patri ku klubom posobiacim v meste pri MSK a zastresuje cinnost siestich kolektivov vo vsetkych kategoriach. Muzstva sa snazia o co najlepsie umiestnenia vo svojich kategoriach. Za zmienku stoji dlhodobo uspesne ucinkovanie seniorskeho muzstva v II. lige, v ktorej sa pohybuje na najvyssich prieckach uz poslednych pat sezon, a hlavne jeho dvojnasobna  ucast v barazi o I. ligu, do ktorej by sa rad HK Brezno prebojoval aj vzhladom na stale sa lepsiace podmienky na Zimnom stadione L. Horskeho. Dorast uz druhu sezonu posobi v I. lige, co by malo byt motivaciou a vyzvou pre ziakov, ktori tak mozu najst uplatnenie vo vrcholovom hokeji pocas strednej skoly. V   pripravke a medzi ziakmi vyrasta niekolko skutocne talentovanych hokejistov aj vdaka podpore HK, ktory sa snazi pomoct aj materialne. Ladovy hokej je pre mnohych ludi v meste moznostou sebarealizacie, ci uz ako priamych akterov, hracov, funkcionarov alebo ako divakov.       

. . .

Korculovanie pre verejnost v novembri

   7. streda: 17.45 – 19.15, 9. piatok: 16.00 – 17.30, 10. sobota: 14.30 – 16.00, 11. nedela: 15.30 – 17.00.

. . .

Otvaracie hodiny pre verejnost v krytej plavarni na Mazornikove

   Pondelok: 13.00 – 14.30 baby, 14.00 – 17.00, 18.30 – 21.00, utorok: 14.00 – 16.00, 16.00 – 18.00 Podbrezova, 18.00 – 21.00, streda: 13.00 – 14.30 baby, 14.00 – 17.00, 18.30 – 21.00, stvrtok: 14.00 – 21.00, piatok: 14.00 – 16.30, 1.30  21.00, sobota: 14.00 – 21.00, nedela: 10.00 – 12.00 Podbrezova, 12.00 – 16.00, 18.00 – 21.00.


  INE

TOP /7/ seven Brezna 2007

 pre vas pripravila uz 4. rocnik ankety TOP /7/ seven. Dovolte nam, aby sme vam predstavili kategoriu – TOP organizacia. Zvolte si vasu TOP organizaciu a odoslite jej svoj hlas uz teraz formou sms v tvare: TOP – nazov organizacie, vase meno a priezvisko, telefonne cislo a odoslite ju na tel. c. 0918 255666 a budete zaradeny do zrebovania o luxusnu veceru pre dve osoby v celkovej hodnote 5000 Sk. Hlasovanie prebieha aj prostrednictvom internetu na stranke www.aybee.sk.

    1. Divadelny subor Jana Chalupku mesta Brezno – dejiny divadla sa datuju niekde na konci 18. storocia. Rok 1923 je dany ako vznik novodobej historie divadelneho suboru. Patri medzi najstarsie a najaktivnejsie neprofesionalne divadelne subory na Slovensku. Funguje ako obcianske zdruzenie a ma 40 clenov. Subor v minulosti spolupracoval s vyznamnymi profesionalnymi umelcami a ziskal desiatky oceneni z divadelnych festivalov a prehliadok v ramci Slovenska. Je trojnasobnym drzitelom ceny za tvorivy cin roka. Subor je znamy i tym, ze sa systematicky venuje uvadzaniu hier slovenskych klasikov. Uspesne sa zucastnil na mnohych festivaloch v zahranici (Taliansko – Sicilia, Belgicko, Gruzinsko, Dansko, Polsko ... ).  Znacne uspechy zne s inscenaciou F. Urbanka – Pani richtarka.  Svojou dramaturgiou, objavnostou a vynikajucimi hereckymi vykonmi zozali clenovia niekolko uspechov. Odohrali 26 repriz a je predpoklad dalsich uspesnych predstaveni.

   2. Hokejovy klub Brezno – patri ku klubom posobiacim v meste pri MSK a zastresuje cinnost siestich kolektivov vo vsetkych kategoriach. Muzstva sa snazia o co najlepsie umiestnenia vo svojich kategoriach. Za zmienku stoji dlhodobo uspesne ucinkovanie seniorskeho muzstva v II. lige, v ktorej sa pohybuje na najvyssich prieckach uz poslednych pat sezon, a hlavne jeho dvojnasobna  ucast v barazi o I. ligu, do ktorej by sa rad HK Brezno prebojoval aj vzhladom na stale sa lepsiace podmienky na Zimnom stadione L. Horskeho. Dorast uz druhu sezonu posobi v I. lige, co by malo byt motivaciou a vyzvou pre ziakov, ktori tak mozu najst uplatnenie vo vrcholovom hokeji pocas strednej skoly. V   pripravke a medzi ziakmi vyrasta niekolko skutocne talentovanych hokejistov aj vdaka podpore HK, ktory sa snazi pomoct aj materialne.

   3. Okresne riaditelstvo PZ – novozriadeny utvar Policajneho zboru vznikol 1. oktobra 1996. Okresne riaditelstvo sidli v budove byvaleho zdravotneho strediska mostarne na Mostarenskej ulici. V ramci organizacnej struktury sa cleni na sluzbu justicnej, kriminalnej, poriadkovej, dopravnej policie a ine. Krajske riaditelstvo PZ v Banskej Bystrici hodnoti vyslednky prace okresneho riaditelstva velmi dobre, o com svedci aj umiestnenie justicnej policie v roku 2006 v useku vysetrovania na 3. mieste v ramci SR a 5. miesto v ramci SR v useku skrateneho vysetrovania. Objasnenost trestnej cinnosti (52 %) je nad krajsky a celoslovensky priemer. V roku 2007 v ramci pilotneho projektu kvality v podmienkach Policajneho zboru, kde v ramci SR vybrali dva okresy - OR PZ v Brezne a OR PZ v Senici, sa v Breznianskom okrese uskutocnil monitoring spokojnosti obcanov. Z jeho vysledkov vyplyva, ze z pohladu konania a spravania policajtov voci obcanom vyslovili spokojnost a policajtov vnimaju ako profesionalov, zaroven obcania maju vysoku mieru pocitu bezpecia. V poslednom obdobi doslo v okresnom riaditelstve k personalnej zmene funkcionarov a kolektiv policie je zlozeny prevazne z mladych prislusnikov v priemere do 30 rokov, ktori maju zaujem pracovat na svojom odbornom raste.

  4. FS Sumiacan - miestne ludove zvyky a krasne piesne sa rozhodli mladi nadsenci zo Sumiaca v januari 1957 predstavit i za chotarom obce a zalozili subor Sumiacan. Vdaka nadsencom sa ludova piesen rozniesla nielen po celom Slovensku, ale az za hranice. Svedci o tom piesen Na Kralovej holi stoji strom zeleny, vrch ma nakloneny do sumiackej zemi. Tento amatersky subor s profesionalnou urovnou ma za sebou tisicky vystupeni doma na folklornych festivaloch, i v zahranici, kde neraz rozospieval a potesil srdcia posluchacov. Bohatstvo ludovych piesni zo Sumiaca je nevycerpatelnou studnicou, ktoru  sa folklorny subor pokusil zachytit a zvecnit na troch kazetach. V juni 2004 Sumiacan vydal velmi uspesne CD s nazvom  Sumiac dedinocka moja (Rok v piesnach)  a na jesen 2005 CD s nazvom Vianocne piesne a vinse zo Sumiaca. Najnovsie CD Sumiac dedinocka moja (Zahrajte, zahrajte husle javorovo) do zivota uviedol 14. jula tohto roku osobne  prezident SR Ivan Gasparovic). Folklorny subor Sumiacan oslavil tento rok 50. vyrocie zalozenia. Clenovia maju istotne na co spominat. Na stovky nacvikov, na prve vystupenia, na okresne, krajske, celoslovenske sutaze, na vystupenia na roznych slavnostiach, festivaloch v Detve, Vychodnej, Helpe,  Straznici, Myjave, Liptovskej Teplicke, Vazci, na roznych vyznamnych kulturno-spolocenskych podujatiach, na nespocetnych vystupeniach v zahranici, a to v Madarsku, Polsku, Nemecku, Taliansku, Cine, Srbsku, Chorvatsku, Rakusku. Na nezabudnutelny zazitok z prvej zamorskej cesty v USA a ucinkovanie na Slovenskom festivale v New Jersey v septembri 2002. A na posledny krasny zazitok z ucinkovania v Rusku v maji 2006 priamo na Cervenom namesti pod Kremlom.

   5. OZ Vydra - vzniklo v aprili 1997 z ekocentra Stromu zivota, nadvazujuce na 15-rocnu historiu mladeznickeho hnutia na zachranu Ciernohronskej zeleznice. Poslanim organizacie je prostrednictvom dobrovolnickych aktivit zachovavanie tradicii, kulturnych a prirodnych hodnot, trvala spolupraca s Ciernohronskou zeleznicou a podpora trvalo udrzatelneho rozvoja vidieckeho mikroregionu Cierny Hron. Nosne programy organizacie su: Podpora trvalo udrzatelneho rozvoja vidieckeho Mikroregionu Cierny Hron: poskytovanie poradenstva pre zacinajucich podnikatelov, neziskove organizacie, samospravu, budovanie infrastruktury v Ciernom Balogu a MR CH (nastupiste CHZ, Vydrovska drevenica, historicka chlebova pec,.. ), Podpora rozvoja vidieckeho turizmu v mikroregione Cierny Hron: prevadzkovanie muzea CHZ a 2 turistickych informacnych kancelarii v Ciernom Balogu a Vydrovskej doline, sprievodcovske sluzby, ekologicke hry, animacne programy, organizovanie kulturnych podujati v Ciernom Balogu. Vydavanie a distribucia propagacnych materialov o regione, ucast na vystavach cestovneho ruchu. Podporou rozvoja vidieckeho turizmu ci uz prostrednictvom informovania miestnych obyvatelov a navstevnikov mikroregionu Cierny Hron v TIK, jeho propagaciou, alebo budovanim infrastruktury. Spolkova cinnost – Vydra vytvara podmienky pre mladych ludi z celeho Slovenska a Ciech, ich neformalne stretavanie sa za ucelom zmysluplneho vyuzivania volneho casu, sebarealizaciu, formovanie vztahu k zivotnemu prostrediu, ochrane a zveladovaniu kulturneho aj prirodneho bohatstva vidieckej krajiny v mikroregione Cierny Hron. Organizovanie dobrovolnych pracovnych vikendovych stretnuti – pomoc CHZ, Lesnickemu skanzenu, Vydrovske letne tabory pre deti a mladez z celeho Slovenska, vratane obyvatelov Cierneho Balogu.

 . . .

 Stredne odborne uciliste, Mladeznicka 3, Brezno

prijme na dobu urcitu uctovnicku.

   Poziadavky: stredoskolske vzdelanie, min. 1 rok praxe vo vedeni podvojneho uctovnictva.

   Nastup: ihned.

   Napln prace: vedenie uctovnictva v prispevkovej organizacii, zostavovanie uctovnych zavierok.

   Tel: 6113650, Mgr. Medvedova

 

. . .

 

Povedzte NIE rakovine krcka maternice!

Mile slecny, damy!

   Rakovina krcka maternice je tretou najcastejsou pricinou umrti zien vo veku 15 - 45 rokov. Kazdy druhy den zomrie na Slovensku jedna zena na rakovinu krcka maternice!

Ochorenie sposobuje mimoriadne rozsireny virus, ktory sa nazyva ludsky papilomavirus alebo HPV. Prenasa sa pohlavnym stykom alebo uz pri intimnom kontakte s kozou v oblasti vonkajsich pohlavnych organov. Riziko nakazy teda hrozi kazdej sexualne aktivnej zene.

   Teraz mate moznost predchadzat tomuto ochoreniu ockovanim! Ucast na pravidelnom cytologickom vysetreni bude aj nadalej dolezitou sucastou ochrany pred vznikom rakoviny krcka maternice.

   O moznosti ockovania sa informujte u svojho detskeho lekara, gynekologa alebo v onkogynekologickej ambulancii v Brezne.

. . .

 Primator mesta Brezna pozyva na spolocny dialog so zastupcami mesta

* 6. novembra v Polnohospodarskom druzstve Dumbier,

* 7. novembra v Zakladnej skole na MPCL,

* 8. novembra v klubovni na zimnom stadione,

* 9. novembra v jedalni stredneho odborneho ucilista,

* 12. novembra v jedalni Zakladnej skoly na Pionierskej 2,

* 14. novembra v zasadacej miestnosti na Nam. gen. M. R. Stefanika 3.

   Vsetky stretnutia sa uskutocnia so zaciatkom o 16.30 hodine.

 . . .

   Banskobystricky samospravny kraj a Horehronske muzeum v Brezne pozyvaju na prirodopisnu vystavu

ZIVOT V TERARIU

zostavenu zo sukromnej zbierky Vladimira Raksaniho z Martina a Michala Zachara z Prievidze.

    Vystava predstavuje rozne celade motylov z radu hmyzu,

zijuce v oblastiach tropickych dazdovych pralesov, az po mierne pasmo. Vystavene su aj niektore exemplare bezstavovcov a pavukovcov – skorpiony, bicikovce, pavuky.

Nechybaju ani zive exemplare z tropickych oblasti, zijuce v zajati.

   Vystava je vhodnou prilezitostou pre studentov a ziakov prehlbit si vedomosti z prirodopisu, a preto vam jej navstevu srdecne odporucame.  Na vystave sa predavaju aj rozmanite dekorativne predmety z prirody.

   Vystava Zivot v terariu, instalovana v budove Horehronskeho muzea na Namesti gen. M. R. Stefanika 13 (Mestiansky dom) v Brezne je spristupnena

od 6. novembra do 1. decembra. Navstevne hodiny su v pondelok az piatok od 8.00 do 17.00, v sobotu od 8.00 do 12.00.

   Vstupne pre deti do 6 rokov je 5 korun, pre studujucu mladez 10 korun a pre dospelych 20 korun.

 

. . .

CIVILNA OCHRANA INFORMUJE
Preskusanie prevadzkyschopnosti systemov varovania obyvatelstva
   Podla § 3a ods. 4 zakona NR SR cislo 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane obyvatelstva v  zneni  neskorsich  predpisov  stanovil  Urad  CO MV SR
v piatok 9. novembra o 12. h dvojminutovym stalym tonom preskusanie prevadzkyschopnosti siete elektrickych siren na uzemi Slovenskej republiky.

 . . .

November v Zakladnej umeleckej skole v Brezne:

v koncertnej sale ZUS:

- 8. o 16.00 koncert byvalych absolventov,

- 15. o 17.00 stvrtrocny ziacky koncert,

- 22. o 17.00 verejny ziacky koncert z tvorby L. W. Beethovena;

v mestskom dome kultury:

- 28. o 16.00 repriza muzikalu Pernikova Chalupka

Na vsetky podujatia je vstupne dobrovolne.

 

. . .

 

KOSODREVINA BLUES FEST 2007

Kedy:v sobotu 10. novembra od 19.00

Kde: v chate Kosodrevina

Ucinkuju: ZVA 12 – 28 BAND, BONZO & REZONATORS, SECOND BAND, DUSAN DOBIAS – SONGY, RENE LACKO, DOWNTOWN, OCTOPUS

Informacie: www.chatakosodrevina.sk, 0905 516519

 

. . .

  Mesto Brezno, Mestsky urad v Brezne ako organizator 519.  ONDREJSKEHO JARMOKU, ktory bude od 29. novembra do 1. decembra (stvrtok – sobota) v priestoroch namestia, byvaleho autobusoveho nastupista a prilahlych ulic – B. Němcovej, cast ulic Malinovskeho, CSA (oproti OD Coop Jednota) oznamuje vsetkym organizaciam, statnym uradom, bankam, prevadzkovatelom obchodnych a vyrobnych jednotiek, obcanom mesta, ze v uvedenych dnoch bude obmedzena doprava, uzatvorena juzna cast namestia a Ulica B. Němcovej.
   Touto formou sa na vas obraciame s prosbou o pochopenie, trpezlivost a ustretovost pri organizovani tohto podujatia.
   Zaroven vas vsetkych srdecne pozyvame na Ondrejsky jarmok, ktory sprijemni kazdodenny bezny zivot v meste.

...

   Upozornenie pre navstevnikov Ondrejskeho jarmoku
   Policia upozornuje obcanov, ze medzi navstevnikmi  jarmoku sa pohybuju aj vreckovi zlodeji, ktori sa dopustaju kradezi penazeniek, penazi a osobnych veci z kabeliek, tasiek a z vreciek odevu.
   Vo vlastnom zaujme dbajte na to, aby ste mali neustale pod kontrolou penazenky, kabelky, a to hlavne pri prezerani, skusani tovaru a na miestach, kde dochadza k tlacenici. Hotovost, platobne karty a doklady si vlozte do vnutornych vreciek odevu.
   V pripade, ze ste boli okradnuti, alebo ste svedkami kradeze, neodkladne informujte najblizsiu policajnu hliadku, alebo telefonujte na linku 158.

. . .

 

Stretnutie s uspesnymi autormi

   S tromi uspesnymi slovenskymi autormi sa vo stvrtok 8. novembra mozete stretnut na citatelskej besede a autogramiade v Statnej vedeckej kniznici (SVK) v Banskej Bystrici. Emma Tekelyova, Peter Holka a Gustav Murin na stretnuti s citatelmi predstavia aj svoje nove knihy. Modry anjel Petra Holku je pribeh o laske a nenavisti, o mileneckych trojuholnikoch, nechcenych detoch a modrom anjelovi. Kniha Navod na manzelstvo od vtipneho a ostrielaneho spisovatela a publicistu Gustava Murina poradi, ako vydrzat vo vztahu po cely zivot. Emma Tekelyova vo svojej najnovsej proze Lesk na pery mimoriadne putavo riesi temy osobnych tuzob a ich konfrontacie s realitou, s ktorymi sa dnesne zeny stretavaju na kazdom kroku... Stretnutie so spisovatelmi v banskobystrickej SVK sa zacne o 15. hodine.

(ag)

. . .

Firma Brezno industry, s. r. .o., prijme okamzite do staleho pracovneho pomeru, na zivnost ako i na brigadu:

- zvaracov so statnymi skuskami W01, W03

- horizontkarov

Nutna prax.

Kontakt: p. Malikova 0907 149541

Ing. Ciston 0905 551911

 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT