6. NOVEMBER 2007 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Kniha zo zivota furmanov

   Pockaj, furman, nesibaj - to je nazov novej knihy nestora slovenskej prozy, spisovatela Ladislava Tazkeho, ktora je ilustrovana perokresbami a fotografiami volskych zaprahov.

   Ide o vyber z tvorby autora s furmanskou tematikou, kde je uvedenych osemnast poviedok. Pribehy, ktore autor v knizke predklada, su zaznamenane na zaklade jeho osobnej zivotnej skusenosti a prezitych epizod. Autor nou vzdava hold furmanke a furmanceniu, pretoze tuto namahavu pracu doverne pozna a sam sa nou isty cas zivil. Vyznava sa zo svojej lasky k prirode a „nemym tvaram“. Svojim jemne lyrizujucim rozpravanim a baladicnostou oslavuje majestatnost a krasu „balockych ciernych hor“ a „udolia Ciernej rieky“.
   Kniha bola prezentovana na oslave posvatenia obecnych symbolov v Sihle, ktora je znama organizovanim jedineho podujatia svojho druhu na Slovensku, pretekmi volskych zaprahov Jarmo. Ich organizatori s potesenim prijali navrh Ladislava Tazkeho, aby pri prilezitosti tohto zapolenia vydali vyber jeho prac, v ktorych spracuva pribehy zo zivota furmanov.
   V uvode knihy autor okrem ineho uvadza: „Vrchy, ako my Ciernobalocania nazyvame Drabsko, Lom a Sihlu, ma vzdy, ked mam stastie nimi prechadzat, nadchnu, potesia dusu. Ale nadchla ma aj myslienka kazdorocne usporiadat na Sihle „furmanske preteky“, alebo sutaz volskych zaprahov. Tu je sport spojeny s oslavou prace, moznosti a spoluprace cloveka s uzitkovym i taznym, tisicrocia s clovekom zijucim, dobytkom. Sila, um, dovtip a porozumenie cloveka so zvieratom zabavaju stovky navstevnikov tohto podujatia a priblizuju im cloveka a jeho pracu s „nemymi tvarami“ na poli, v lese. Tu sa ukazuje, ze dobre je aj to stare, vekmi odskusane a iste.“
   Ciernobalocky rodak Ladislav Tazky debutoval zbierkami poviedok, neskor pisal novely a najma romany, pricom do svojich diel vklada i mnoho autentickych a autobiografickych prvkov. To sa odzrkadluje i v jeho novej zbierke poviedok o furmanoch. Jej vydavatel (Obecny urad v Sihle) veri, ze bude peknou spomienkou jednak na sihlianske Jarmo, ale najma na cloveka bytostne spateho s furmankou a ciernobalockymi horami - na Ladislava Tazkeho.

(DaRa)

 Obchodna akademia v Brezne predstavuje podnikatelsku spolocnost ENTER

    Organizacia Junior Achievement Slovensko – Mladez pre buducnost otvara mladym ludom dvere do zaujimaveho sveta ekonomiky a podnikania. 
   Studentska spolocnost je jednou z najpopularnejsich sucasti programu Aplikovana ekonomia. V tejto faze vyucby si studenti zakladaju skutocnu firmu, simulujucu akciovu spolocnost, a musia prejst vsetkymi krokmi podnikania od zalozenia, planovania cinnosti, cez marketingovy prieskum trhu, vlastnu cinnost az po likvidaciu firmy a rozdelenie zisku ku koncu skolskeho roka. Vdaka tejto praktickej skusenosti, ktora je medzi studentmi programu Aplikovana ekonomia velmi oblubena, ziskavaju moznost aplikovat teoreticky nadobudnute skusenosti o fungovani podnikatelskeho subjektu v praxi. Ucia sa tak nielen ekonomiu, ale aj  byt zodpovednymi, vediet sa rozhodovat a viest firmu.
   V oktobri sa konalo ustanovujuce valne zhromazdenie studentskej spolocnosti ENTER, ktora je v poradi siedmou studentskou spolocnostou pri Obchodnej akademii v Brezne. Na valnom zhromazdeni akcionari odsuhlasili navrh stanov a podnikatelskeho planu. Po prijati zakladacej listiny a zapise do simulovaneho obchodneho registra studentska spolocnost zacne podnikat. 
  
„Verime, ze sa nam v podnikani bude darit a nadviazeme na pomaly uz tradiciu predchadzajucich studentskych spolocnosti, ktore su pre nas vyzvou a inspiraciou,“  povedala nam prezidentka studentskej spolocnosti ENTER Ivana Slobodnikova.

(is)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT