20. NOVEMBER  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Pod Horkou v Brezne sa niekto vlamal do odstaveneho nakladneho auta Daewoo Lublin od soboty 10. do nedele rana 11. novembra. Zaujimal ho ulozny priestor, odkial vzal osem baleni keramickej dlazby, malu brusku, rezaci stroj cliper a priklepovu vrtacku. Majitelovi poskodeneho auta sposobil skodu 500 korun a vlastnikovi ukradnutych veci skodu takmer za 10 000 korun.

   V nedelu poobede 11. novembra skaredo nadaval svojej matke v Pohronskej Polhore 54-rocny muz z Roznavy za to, ze ho udala policii. Do hadky zakrocil jeho 52-rocny brat, ale od starsieho surodenca utrzil zranenia na tvari. Hadka pokracovala a utocnik pytal od matky pattisic korun. Odmietla mu ich dat, preto sa jej vyhrazal zabitim. Policia Roznavcana umiestnila do cely s navrhom na vzatie do vazby pre trestny cin nebezpecne vyhrazanie.

   Motorovu pilu odcudzil kmin niekedy od stredy 7. do pondelka 12. novembra z pivnice rodinneho domu na Laskomerskeho ulici v Brezne. Majitelovi sposobil skodu za 8100 korun. Kradez na rovnakej ulici zaznamenali aj cez vikend z 9. na 10. novembra. Do neobyvaneho domu sa kmin dostal tak, ze vylomil vchodove dvere v oblasti zamku a ukradol radiator a tri termostaty. Majitelovi z Michalovej sposobil skodu dovedna za 23 100 korun.

  Neznamy automechanik „vyzul“ Volkswagen Touran na Partizanskej ulici vo Valaskej v pondelok 12. novembra. Vecer niekedy od siedmej do stvrt na jedenast odmontoval vsetky styri kolesa s letnymi pneumatikami a hlinikovymi diskami. Zimnych pneumatik sa uz vozidlo nedockalo. Majitelovi z Ceskej republiky pripravil zlodej prekvapenie v podobe skody za 36 000 korun.

   Iba trinastrocny Helpan v utorok 13. novembra vecer o tristvrte na osem vosiel do dvora rodinneho domu v Helpe. Neprisiel na navstevu. Po tom, co vstupil do domu, z kocika ukradol damsku penazenku. Boli v nej osobne doklady majitelky a peniaze. Kradezou penazenky sposobil skodu za 1000 korun.

   Pocas dvanastich hodin od utornajsieho vecera 13. novembra do stredajsieho rana 14. novembra ktosi ozbijal traktor v Myte pod Dumbierom. Zetoru, ktory stal v objekte prevadzkarni, rano chybali dve spodne tiahla, hydraulicky valec, dve napinacie matice, zadne aj predne vystuhy a dalsie suciastky. Zlodej takto sposobil skodu obecnemu podniku priblizne za 23 000 korun.

   Zo stvrtka 15. na piatok 16. novembra sa v Sumiaci vlamal do pohostinstva zlodej. Vylomil dvere na sklade a ukradol odtial alkohol a cigarety. Majitelke pohostinstva sposobil skodu dovedna za 16 000 korun.

(Podla informacii hovorkyne KR PZ B. Bystrica npor. PhDr. Marie Faltaniovej)


Novembrova kvapka krvi

   V Krajskom riaditelstve Policajneho zboru v Banskej Bystrici v stredu 14. novembra zorganizovali Novembrovu kvapku krvi pri prilezitosti pripomenutia si tragickej udalosti v Polomke, pri ktorej prave pred rokom bol vazne zraneny ppor. Jiři Krcmařik z Obvodneho oddelenia Policajneho zboru v Brezne. Bola to uz tretia dobrovolna akcia, ktorou policajti pomohli Ustrednej vojenskej nemocnici v Ruzomberku a zaroven sa aj podakovali za zachranu zivota svojho kolegu. S iniciativou prisli breznianski policajti v case, ked v tejto nemocnici liecili tazko zraneneho J. Krcmařika. Dalsia akcia bola v juni tohto roka. Novembrova kvapka krvi urcite nebola posledna.

(mf)

 Dialog so zastupcami mesta

   Od 6. do 16. novembra primator Brezna Ing. Jaroslav Demian absolvoval stretnutia s obcanmi, kde ich spolu so zastupcami mesta informoval o tom, co za rok volebneho obdobia zrealizovali a co pripravuju na buduci rok. Pochvalil ucast a zaujem obcanov hlavne z casti mesta, ako su Podkorenova a Bujakovo.
   Na stretnutiach hovorili o aktivitach z oblasti skolstva, socialnych veci, kultury a sportu. Diskutovali aj o projektoch Europskej unie, kde na prvom mieste je rekonstrukcia ciest a chodnikov, subezne s tym je vypracovana aj studia rozsirenia parkovacich miest na sidliskach a realizacia novych odstavnych ploch pre smetne kose. Dalsou prioritou je dostavba zimneho stadiona v rokoch 2008 - 2009, ktory ako viacucelova hala bude patrit do prvej sedmicky stadionov na Slovensku. Na dalsom mieste je otvorene kupalisko na Mazornikove, ktore poskytne podmienky na primestsku letnu rekreaciu. Velmi diskutovanou temou bola rekonstrukcia namestia, ktoreho studia bola na verejnom pripomienkovani. Hovorilo sa aj o obchvate mesta, ktory podla vyjadreni zo strany Slovenskej spravy ciest a ministerstva dopravy by sa mal zacat budovat v roku 2010.
   Vsetky pripomienky a podnety zo stretnuti vyhodnotia, v ramci moznosti vyriesia, alebo postupia prislusnym organom statnej spravy.

(r) Foto: Stefan Vozar


Zo zapisnika mestskej policie vyberame

Sviatkovali aj zlodeji
   Zvyseny dohlad na cintorinoch v meste a v Bujakove zabezpecovala mestska policia od pondelka 29. oktobra do nedele 4. novembra. Mozno to bol dovod, ze pocas Sviatku vsetkych svatych a Pamiatky zosnulych im obcania nenahlasili ziadny podnet, ani samotne hliadky nezistili priestupok proti verejnemu poriadku.

Kratko pred polnocou
   v stredu 31. oktobra dvaja Breznania privolali hliadku po tom, co ich na Ulici B. Němcovej fyzicky napadla skupina mladikov. Policajti prezreli okolie miesta incidentu spolu s napadnutymi muzmi a zabezpecili im lekarske osetrenie. Pripad prevzalo Obvodne oddelenie Policajneho zboru v Brezne.

Ulakomil sa na karu
   Z Prednych Halan dostali oznamenie v sobotu 2. novembra podvecer, ze spred tunajsieho obchodu ktosi ukradol karu s rebrikom a naradim. Mestski policajti kradez riesia ako priestupok proti majetku.

Priatelia ci nasilnici?
  
V nedelu 4. novembra popoludni na Krculovej ulici fyzicky napadol zenu jej byvaly priatel. Oznamila to mestskym policajtom, ti ju odviezli do nemocnice na osetrenie a pripad prenechali statnym policajtom. Opat v nedelu, ale o tyzden neskor 11. novembra o stvrt na sedem vecer hliadku privolala zena z MPCL, ktoru fyzicky napadol priatel. Po osetreni zranenia jej policajti odporucili podat trestne oznamenie v obvodnom oddeleni Policajneho zboru.

Vyrubovali stromy
   Vyrub vacsieho rozsahu zistili pri kontrolnej cinnosti clenovia mestskej policie na Polnej ulici v utorok 6. novembra. Oznamili to referatu zivotneho prostredia mestskeho uradu a Povodiu Hrona. Pripad nepovoleneho vyrubu stromov je v rieseni.

Cnelo sa im za skolou
  Sedemclenna skupina maloletych deti sa potulovala vo stvrtok 8. novembra po areali byvalej zakladnej skoly na Skolskej ulici. Vsimol si ich obyvatel nedalekeho cinziaka a o pol tretej zavolal na cislo 159. Mestski policajti deti vyviedli z arealu skoly a vysvetlili im, ze sa tam zdrziavali neopravnene.

Bezdomovci hladaju pristresie
  
Prichadzajuca zima nuti ludi z ulice hladat miesto, kde by preckali mrazivu noc bez strachu o svoj zivot. Mnozia sa preto pripady, kedy hliadku mestskych policajtov privolaju obyvatelia domov, ktori nestoja o noclaznikov. V pondelok 12. novembra po siestej vecer vyviedli policajti bezdomovca z vchodu domu na Razusovej ulici. Do utornajsieho rana zasahovali este dvakrat, majitel neobyvaneho domu na Nabrezi duklianskych hrdinov mal podozrenie, ze sa k nemu nastahoval bezdomovec s priatelkou. Z domu „podnajomnikov“ odviedli o pol jedenastej vecer, aj tristvrte hodinu po polnoci.

(pa)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT