20. NOVEMBER 2007 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Aky rok sme prezili, co nas potesilo a co zarmutilo, zvykneme hodnotit pocas vianocnych a novorocnych sviatkov. Zaciatok zimy nas zaroven donuti porozmyslat, ci v bilancii odchadzajuceho roka budu prevazovat nase dobre, alebo naopak zle skutky. Prilezitost, ako si skore vylepsit, prichadza v podobe charitativnych podujati, financnych zbierok, prispevkov ci darov nadaciam, ktore vytazok prerozdeluju socialne znevyhodnenym ludom. Prispievate im aj vy na konci roka? - chceli sme vediet od ucastnikov nasej ankety.


S anketovym mikrofonom


Anketa o penaznych daroch

Eva Rolkova, vychovavatelka, Zavadka nad Hronom:
- Neprispievam pravidelne, zavisi to od momentalnej situacie. Napriklad aj dnes som prispela v nemocnici. Jednemu cloveku, ktory bol v nudzi, som dala peniaze priamo do ruky. Nepytal pomoc, bol skor taky „hrdy“. Chodil po bufete a videla som podla oblecenia, ze je odkazany na pomoc. Spytala som sa ho, ako je na tom, ci vychadza so svojim prijmom. Povedal mi, ze mesacne plati devatsto korun za ubytovanie na Mazornikove a sto korun za polievku, ktoru dostava od charity. Na zivobytie mu ostane patsto korun. Robim v domove socialnych sluzieb, mam k pomahaniu blizko. Ti, ktori pocitili nudzu na vlastnej kozi a vedia sa vzit do situacie socialne slabych, prispeju.

Jan Cupka, technicko-hospodarsky pracovnik, Pohorela:
- Nepamatam si, kedy som naposledy prispel. Nebola prilezitost. Clovek si povie: Aj by som prispel, ale ponahlam sa a nestihnem to. Ak by to bola akcia, ktora by si to zasluzila, urcite by som sa do zbierky zapojil. Drobnymi sumami som v minulosti prispieval, ale na vyznamnejsie dary si momentalne nedokazem spomenut.

Renata Kokavcova, predavacka, Michalova:
- Ten, kto na to ma, moze si dovolit prispiet na charitativne zbierky. Bohuzial, nasa rodina na tom nie je tak dobre, aby mohla financne pomahat druhym. Myslim si, ze takato pomoc ma vyznam, ale zatial som este neprispela do ziadnej zbierky.

Zdenek Svikruha, dochodca, Brezno:
- Z casu na cas, ked je takato akcia v televizii, prispejem. Aj teraz som posielal peniaze na ucet jednej nadacie. Ked staci poslat SMS-ku, je to jednoduchsie. O beneficnom koncerte pre Veroniku som vedel, ale nebol som na nom. Neviem o inom podujati v Brezne, ktore by bolo treba podporit. Do Vianoc je casu dost, este bude moznost pomoct. Sledujem celoslovenske akcie, ktore byvaju pravidelne na konci roka.

Radoslav Mitterpach, manazer, Banska Bystrica:
- Ano, prispievam. Kazdorocne venujem posledny hodinovy zarobok detom. Sporadicky posielam prispevky aj inym nadaciam. Napriklad formou SMS-ky alebo prispevok posle moj zamestnavatel stiahnutim zo mzdy. Vyberam si take zbierky, ktore idu na konkretny ucel a ktore ma casovo nezatazia.

Mgr. Anna Veverkova, ucitelka, Pohronska Polhora:
-
Zvyknem to robit pravidelne, kazdy rok posielam peniaze na onkologiu, venujem percenta z dane... Niektori ludia maju potrebu prispiet a nezalezi na tom, akou formou to urobia. Nezatazuje ich to. Som presvedcena, ze to ma vyznam. Je dobre, ze sa taketo zbierky organizuju.

(ng, pl)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Vzacna navsteva

   V stredu 7. novembra navstivil Brezno pater Jozef Ruppert z Generalneho domu piaristov v Rime so sprievodom a provincial Piaristov na Slovensku pater Jan Kovac z Nitry.
   Na fare, kde ich privital dekan Jozef Hrtus, si pozreli cennu Piaristicku kniznicu, potom sa pomodlili v Piaristickej kaplnke a pozreli si pamatnu tabulu venovanu posobeniu ich predchodcov. V obvodnom urade, ktory je v priestoroch ich byvaleho klastora, ich prijal prednosta Ing. Jan Medved. Tam si prezreli zrekonstruovanu budovu a panel pripominajuci reholu, ktory nafotografoval Mgr. Jaroslav Surina prave v ich generalnom dome sv. Pantaleona v Rime a ktory pritom tlmocil pozvanie J. Ruppertovi do Brezna.
   Pri obede na fare, ktory by sa dal nazvat nielen pracovnym, ale aj velmi druznym, J. Ruppert usmevne poznamenal, ze ked bol v Brezne za totality, nasiel jedinu pamiatku po piaristoch - restauraciu. Preto podakoval prednostovi obvodneho uradu a prostrednictvom neho i primatorovi, ktory sa pre chorobu nemohol na stretnuti zucastnit, za zviditelnovanie diela piaristov v Brezne pri akciach venovanych ich posobeniu v meste pri prilezitosti 450. vyrocia narodenia ich zakladatela sv. Jozefa Kalazanskeho.
   Po obede, pri prezerani vystavy o piaristoch v priestoroch muzea, nezabudol vzacny host podakovat miestnemu odboru Matice slovenskej i Horehronskemu muzeu za instalaciu peknej vystavy, ktorej gestorom bol student historie Marek Locek. Vsetci zucastneni vyjadrili nadej, ze toto stretnutie nebolo posledne a ze prehlbia svoje kontakty.

(hr)

Stretnutie k novemu skolskemu zakonu

   Dna 5. novembra navstivila Brezno poslankyna Narodnej rady SR Tatiana Rosova ( SDKU-DS). Ucelom jej navstevy  bolo cerpanie informacii z terenu pre tvorbu noveho  skolskeho zakona z cinnosti zakladnych a strednych skol v nasom regione. 

   Riaditel Spojenej skoly (Stredna priemyselna skola a Stredna skola podnikania) v Brezne Mgr. Karol Műller poslankynu oboznamil so sucinnostou oboch skol, ich fungovanim a uplatnenim absolventov na trhu prace. O cinnosti a existencnych problemoch detasovaneho pracoviska Materialovotechnologickej fakulty Slovenskej technickej univerzity so sidlom v Trnave s poslankynou hovoril jeho veduci Ing. Milan Kovacik. Poslankyna sa potom v Zakladnej skole s materskou skolou Pionierska 2 stretla so zastupcami zakladnych skol v Brezne. Na tomto stretnuti preberali problematiku sucinnosti zakladnej skoly s materskymi skolami. Zaroven jej predostreli najpalcivejsi problem skolstva - urychlenie schvalenia noveho skolskeho zakona a jeho zavedenie do praxe, na ktory skoly cakaju. Pani poslankyna slubila, ze vsetky podnety zo skol v Brezne postupi vyboru skolstva a kultury pri Narodnej rade SR a bude napomocna pri ich rieseni. Dufajme, ze toto nebola posledna navsteva pani poslankyne v Brezne.
   Okrem tychto akcii v meste sa zucastnila na otvoreni poslaneckej kancelarie Magdy Vasaryovej na Namesti gen. M. R. Stefanika c. 49. Poslanecka kancelaria je teda v nasom meste. Zalezi len od nas - obcanov mesta a celeho regionu, ako ju budeme vyuzivat, ci uz ako zdroj informacii pri hladani pomoci alebo pri rieseni problemov rozneho charakteru. M. Vasaryovej zelame prijemnu pracovnu atmosferu, mnoho navstev nasich obcanov a este viac pozitivne vyriesenych otazok, ale aj prijemnych posedeni. Dufame, ze sa do nasho regionu bude velmi rada a casto vracat.

Bc. Ivana Kvietkova

T. Rosova (vpravo) a M. Vasaryova 

Foto: Ing. M. Kvietok

 

Nezamestnanost, hlad a bieda v Sumiaci v minulosti a teraz

 

   V roku 1935 zilo v Sumiaci 109 rodin s 336 rodinnymi prislusnikmi. Ako pise veduci notar na Okresny urad v Brezne: „... vystavene su nebezpeciu hladu a trpia podvyzivou.“

   Kazda obec v case hospodarskej krizy dostavala potravinove listky, ktore ludia volali zobracenky. Zenati muzi dostali listky v hodnote 20 korun, slobodni 10 korun. Prislo sa vsak na to, ze potravinove listky dostavali aj taki, ktori si ich nezasluzili a neboli na ne odkazani. Listkom totiz platili vstupne v hodnote 3 koruny na zabavu a 7 korun si pytali vydat. Bolo z toho velke „halo“. Neskor nezamestnanym zacali vydavat balicky v cene 20 korun, na zaklade coho obcania v Sumiaci dostali 250 balikov.

   V sucasnosti je v Sumiaci 199 nezamestnanych. Hladom netrpia, ved mesacne sa im vyplati aj na pridavkoch 772 800 korun, co rocne predstavuje 14 683 200 korun. Ako dobre, ze nedostavaju balicky, pretoze balicek sa neda predat inemu. A tak v case vyplat robia hromadne nakupy v obchodoch a peniaze minaju nielen na potraviny, ale aj na „ohnivu vodu“ a cigarety, ktorych sa v Sumiaci minie velke mnozstvo. Jeden velmi mlady, mi na otazku, preco fajci, odpovedal: „Aj vy fajcite.“ „Ja som uz stary,“ odpovedam. „Tak ja kot sa najem, ta musim aj fajcit.“

 

Vladimir Cupka


Text pod fotku:

V dnoch 8. - 10. novembra sa v Hronci uskutocnilo uz tradicne stretnutie predstavitelov organizacii Demokratickeho zvazu Slovakov (DZS) v Madarsku. Vyse osemdesiat ucastnikov privitalo velvyslancov oboch krajin. S ucastnikmi stretnutia telefonicky hovoril aj predseda Narodnej rady SR Pavol Paska, ktory bol v tom case na oficialnej navsteve v Madarsku. Na fotografii vpravo je predsednicka DZS v Madarsku Ruzena Egyedova – Baranekova v spolocnosti Ing. Vladimira Faska a predsednicky Miestnej organizacie DFZ v Bekesskej Cabe Heleny Somogyovej.

(ih)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT