15. JANUAR 2007 Strana 10

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT

Šípkarská a stolno–futbalová liga

Hráči 1. DC Brezno v plnom tempe

   Po maratóne turnajov počas vianočných sviatkov sa uskutočnili oficiálne republikové turnaje a Slovenská extraliga družstiev. V prvú januárovú nedeľu boli na programe zápasy Slovenskej extraligy družstiev a hráči 1. DC Brezno cestovali na stretnutia do Košíc, kde ich čakali dva najkvalitnejšie tímy  východu Slovenska Power Dart Košice a 3. DC Košice.

   V prvom zápase s Power Dartom Brezňania na domácej pôde vyhrali 9:7 a ani do Košíc nešli prehrať. Po prvej sérii viedli 3:1, po druhej bol stav 5:3 pre domácich, keď hráči dartu neuhrali ani bod. Pred posledným zápasom, na ktorý nastúpili Milan Nagy a Jaro Kostelný, viedli  8:7 Košice. Na radosť hostí vyhral Jaro, keď Milan zahodil 10 šípiek na double, čo Jaro využil a remízový bod mal hodnotu víťazstva. Body hráčov Brezna: Jaro Kostelný, Martin Škantár (po 3), Matej Putnok 1, Ivan Fiľo 1. V druhom zápase nastúpili proti 3. DC Košice. Zvíťazili rovnako ako doma 9:7. Body hráčov Brezna: Jaro Kostelný 2, Martin Škantár 3, Matej Putnok, Ivan Fiľo (po 2). 1. DC Brezno s 15 bodmi vedie tabuľku, nájdete ju na www.slovakiadart.sk.
   T
ento víkend bol na programe štvrtý Master tejto sezóny v Dartka Pube v Banskej Bystrici. Z Brezňanov sa najviac darilo paradoxne najmladšiemu z výpravy Martinovi Macuľovi, ktorý v turnaji juniorov vyhral len jediný zápas. No medzi mužmi narobil celkom dobrý vietor, keď obsadil štvrté miesto. Na piatom mieste skončil ďalší z hráčov 1. DC Brezno Ivan Fiľo a Milan Dudáš zo Scorpions Martin. V ženskom turnaji si opäť na výbornú počínala Eva Sitarčíková, ktorá vyhrala  suverénne so stratou len jediného legu. Na druhom mieste sa umiestnila Danka Krnáčová zo Zvolena a prvú trojku uzavrela Breznianka Mirka Faráriková. V juniorskom turnaji muziku tvrdili chlapci z Novák, trofej za tretí stupienok ostala v Banskej Bystrici.
  V doplnkovom turnaji dvojíc vo finále hrali Peter Pocklan a Filip Škrteľ proti Maťovi Putnokovi a Martinovi Škantárovi. Víťazmi sa napokon stali Pocklan - Škrteľ, na druhom mieste skončili Škantár - Putnok a na treťom juniori Štverák - Haraga.
   V Brezne sa v Dart clube v sobotu konalo 3. kolo Krajského pohára v stolnom futbale. Výbornú formu potvrdil Ján Ambrós, ktorý v turnaji získal double. S Heňom Košom vyhral v turnaji dvojíc, zvíťazil aj medzi jednotlivcami. Na druhom mieste   skončili Peter Marček a Martin Šulek. Prvú trojku doplnili Tomáš Pompura a Mária Giertlová. V turnaji jednotiek kraľoval Ján Ambrós, na druhom mieste skončil Matej Šramko a na treťom Henrich Koša z Prievidze.
   Barbot Slovakia v nedeľu 3. februára organizuje 1. Bowlingový turnaj v Brezne. Začiatok je naplánovaný na 15.  hodinu v herni Barbot, štartovné do turnaja je 150 korún, hry sú zadarmo. Do turnaja sa môžete prihlásiť do stredy 30. januára na č. tel.: 0905 801138 alebo priamo v herni Barbot u obsluhy.

(pp)

 Spod vysokej siete

Po dramatickom boji Podbrezová podľahla majstrovi zo Senice 2:3

   Volejbalistky ŽP Šport Podbrezová v prvom tohtoročnom domácom extraligovom zápase nastúpili proti úradujúcemu majstrovi zo Senice. Už predchádzajúce zápasy boli vyrovnané, čo sa predpovedalo i zápasu 2. kola nadstavbovej časti. Predpovede sa naplnili a diváci videli dramatické a bojovné stretnutie. Družstvá sa striedali vo vedení a všetko vyvrcholilo v piatom rozhodujúcom sete. Domáca Podbrezová napriek tomu, že viedla 8:3 a mala v závere dva mečbaly, nešťastne podľahla 16:18 a prehrala zápas 2:3.

   ŽP Šport Podbrezová - VK Senica 2:3 (15, -17, 23, -18, -16), zostava ŽP: Dobrovičová, Beňová, Luptáková, Krajkovičová, Vestfálová, Tužinská (Vaníková, Múková, Michelčíková, Bendíková). Pred 175 divákmi rozhodovali Ivanka a Kováčik, 110 minút.
   Vstup domácich volejbalistiek bol vynikajúci. Od začiatku si vynútili tlak a viedli 4:1. Nielenže toto vedenie udržiavali po celý prvý set, ale postupne ho dokázali zvýšiť a set vyhrali 25:15. Železiarky nerobili zbytočné chyby, a to rozhodlo. V družstve hostiek prvýkrát po zranení nastupuje členka reprezentačného družstva - Rosenbergerová. Prináša to zvrat, ale pričinia sa i domáce hráčky, keď po sérii vlastných chýb umožňujú Senici vedenie 1:4 a 6:11. To sa už úradujúci majster Slovenska „vrátil do zápasu“, kontroluje vývoj a po víťaznom sete 17:25 vyrovnáva stav na 1:1. To, že sú volejbalistky ŽP Šport veľké bojovníčky, dokazujú v treťom sete. Set je veľmi vyrovnaný, do stavu 13:13 sa družstvá striedajú vo vedení, pričom nikto nevedie viac ako o jeden bod. A sledujme ďalší vývoj skóre: 13:15, 15:15, 15:17 - Seničanky dvakrát viedli o dva body, Podbrezová vyrovnala a ide do vedenia 19:17, 20:18, 21:19, 23:21. Seničanky v koncovke síce vyrovnajú na 23:23, Horehronky výborne odpovedajú 25:23 a stav zápasu sa nakláňa na domácu stranu - 2:1. Štvrtý set však opäť patrí Senici, ktorá rýchlo vedie 0:4 i 5:10. V hale je teplo, náročný zápas stojí hráčky množstvo síl a začína sa prejavovať únava. Tréner domácich reaguje striedaním štyroch hráčok základnej zostavy. Senica vyhráva štvrtý set 18:25, všetko sa pripravuje na rozhodujúce piate dejstvo. Železiarky začínajú vynikajúco, vedú 4:1, strany sa menia za stavu 8:3. Výborne rozohraný set na víťazstvo. Výmena strán a nasledujú chyby na domácej strane - neúspešný blok, útok mimo ihriska, pokazená prihrávka. Senica znižuje na 8:7 a začína sa od začiatku. Podbrezovčanky kontrujú a stále vedú 10:7, 11:9 a 12:10. Senica vyrovnáva, ŽP Šport pridáva bodík na 13:12. Prichádza vyrovnanie, Horehronky však dobrým útokom získavajú prvý mečbal - 14:13. Opäť je vyrovnané, ale útok domácich a druhý mečbal - 15:14. Senica sa nevzdáva, vyrovnáva a ide do vedenia 15:16. Železiarky zrovnajú stav na 16:16, ale útok Rosenbergerovej znamená vedenie Senice 16:17. Nevydarený útok železiarok znamená posledný bod v zápase - 16:18. Nováčik z Horehronia tak už po druhýkrát prehráva s úradujúcim majstrom Slovenska 2:3, pričom v piatom sete to bolo v základnej časti 13:15 a teraz 16:18. Vyhralo šťastnejšie družstvo. Železiarky znovu predviedli divákom dobrý a bojovný výkon. Svojou hrou pozývajú do svojej športovej haly čoraz viac divákov.   
   Milan Múka, tréner ŽP
: „Opäť sme podali dobrý a bojovný výkon. Smútime, chceli sme vyhrať, v závere sme však urobili viac chýb ako súper. Musím poďakovať všetkým hráčkam za predvedený výkon, opäť predviedli divákom pekné športové divadlo. Prehrať s majstrom, v ktorého družstve štartujú štyri reprezentantky Viestová, Kleskeňová, Krišková, Rosenbergerová i česká legionárka Fialová, nie je pre nováčika hanbou. Prehra však mrzí a bolí, hlavne keď sme boli k víťazstvu tak blízko.“
   Volejbalistky ŽP Šport hrajú v stredu odvetu semifinále Slovenského pohára v Bratislave so Sláviou UK. Extraliga pokračuje budúci víkend dvojkolom. V sobotu 19. januára nastúpia železiarky v Nitre s ŠG a v nedeľu 20. januára tiež v Nitre s UKF. Doma hrajú 26. januára s lídrom extraligy Sláviou UK Kúpele Dudince.
   Skupina o 1. - 6. miesto: UKF - OŠG Nitra 0:3 (-18, -25, -21), Slávia UK - Doprastav 1:3 (19, -26, -20, -23).

 

1. Sl. UK BA             20        18        2          57:17     38

2. Senica                  20        16        4          53:21     36

3. Doprastav              20        16        4          53:24     36

4. OŠG Nitra             20        10        10        36:38     30

5. ŽP                        20         9         11        40:42     29

6. UKF Nitra              20         8         12        30:43    28

(mm)

Vydarený výstup

   Klub slovenských turistov (KST) Heľpa usporiadal 31. decembra už 22. ročník Silvestrovského výstupu na Veľkú Vápenicu (1691 m n. m., Nízke Tatry). Na slávnostnom otvorení sa zišli turisti z Heľpy, ale aj z ďalších častí Horehronia.

   Súčasťou slávnostného otvorenia bol aj krst „tretieho dieťaťa“ Jozefa Pupiša - knihy Zo slovenských prísloví, porekadiel a úsloví. Knihu pokrstil predseda KST Heľpa Jozef Fiľo, a to vodou z Hrona, pretože autor prežil takmer štyridsať
rokov v Heľpe, Brezne, Banskej Bystrici a vo Zvolene, a vodou z rieky Cirocha, ktorá preteká Sninou, kde J. Pupiš už vyše pätnásť rokov pôsobí v tamojšom gymnáziu.
   Potom sa účastníci vydali na samotný výstup. Aj keď počasie spočiatku turistom neprialo, na vrchole sa vyjasnilo a otvorili sa nádherné panorámy z hrebeňa Nízkych Tatier na všetky strany. Slávnostné ukončenie podujatia sa už tradične uskutočnilo v chatke pri konečnej stanici lyžiarského vleku na Dolinkách pri dobrom čaji a ľudovej hudbe harmonikára V. Hrončeka. Tak sa turisti rozlúčili so starým rokom a popriali si veľa zdravia do roku 2008.

(jp)

Mrazivý Silvestrovský beh

   zažili účastníci tradičných cezpoľných pretekov v Michalovej a Pohronskej Polhore. Slnečné počasie s teplotou mínus desať stupňov Celzia najlepšie využili víťazi jednotlivých kategórií: muži do 40 r.: R. Vais (B. Bystrica), od 41 do 50 r.: P. Faško (Bardejov), od 51 do 55 r.: P. Slanina (V. Krtíš), od 56 do 60 r.: V. Bartko (B. Bystrica), od 61 do 65 r.: J. Demeter (Zvolen), nad 65 r.: J. Babka (Jasenie), ženy do 35 r.: J. Hudáková (Trenčín), od 36 do 40 r.: Z. Temniaková (Brezno), od 41 do 45 r.: J. Slobodová (P. Polhora), od 46 do 50 r.: A. Klimentová (Michalová), juniori: Ľ. Ridzoň (Brezno), starší žiaci: R. Smugala (P. Polhora), mladší žiaci: E. Ďurčiak (P. Polhora), staršie žiačky: P. Temniaková a mladšie žiačky: M. Temniaková (obe z Brezna).

(ľš)

V Lome zápolili psie záprahy

    Lokalita Roveň v katastri obce Lom nad Rimavicou bola miestom štartu I. kola Slovenského pohára Royal Canin Cup v pretekoch psích záprahov sane šprint s medzinárodnou účasťou, ktoré sa konalo v dňoch 5. – 6. januára. Zúčastnilo sa na nich štyridsaťdva mašérov z rôznych oblastí Slovenska i pretekári z Českej republiky a Maďarska. Medzi súťažiacimi nechýbali niektorí majstri a vicemajstri Európy i sveta. Svoje sily v tomto športe si zmeral aj Marcel Matanin z Bardejova, ktorý reprezentoval Slovenskú republiku v maratónskom behu na olympijských hrách v Aténach.

   V prvom súťažnom dni boli tieto preteky (nazvané aj Lomský okruh 2008) za účasti asi dvetisícpäťsto divákov chudobné na snehovú pokrývku, no v druhý deň museli psie záprahy na deväťkilometrovej trati zápoliť za silného sneženia a vetra.
   Spestrením podujatia boli vystúpenia betlehemcov z Valaskej a Detvianskej Huty, Troch kráľov z tamojšej obce, koledníkov s hadom zo Sihly a ľudovej hudby Bartošovci z Čierneho Balogu. Nechýbali koníky Hucul klubu a tí najmenší sa mohli povoziť aj na psích záprahoch.
   Víťazi I. kola Slovenského pohára podľa kategórií: SKJ: Martin Benda – Ružomberok (35:50), SKJ1: Roman Reisteter – ŠK Donly Donovaly (42:27), A: Tomáš Hübner – Hlučín – ČR (33:27), A1 + B1: Pavol Mlynár – ŠK Donly Donovaly (36:07), C: Branislav Spišák – MK Humenné (40:09), C1: Lukáš Dučák – KPZ Poprad (34:08), C2 + B2: Peter Marcin – SHT Haniska (46:10), D1: Lukáš Ragaly – KPZ Obnova Bardejov (52:30), D2: Jaroslav Banoci – SHT Haniska (50:41). Zo žien si najlepšie počínali: C: Eva Hűbnerová – Hlučín (48:19), C1: Liana Pilcerová – Royal Canin LC (46:55), D2: Veronika Bibková – SHT Haniska (1:04:04) – všetky mašérky obsadili druhé miesta.

Daniel Rakyta Foto: Peter Berčík


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT