15. JANUAR  2007 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

SME NABLÍZKU

„Keď som deťom niečo zakázal, moja žena im to dovolila“
   Nešťastný otec hľadá príčiny terajšieho synovho nezvládnuteľného správania. Nemám pocit, že chce hádzať zodpovednosť na niekoho iného. Problém bol v tom, že nedokázali byť s manželkou pri výchove jednotní. On bol prísnejší a chcel byť dôsledný. Jeho manželka sa preto stavala na stranu detí a poza jeho chrbát proti nemu. „Povedala, že jej pílili uši a nemohla to s nimi vydržať, tak ich pustila von.“ 
   Dokážem si predstaviť, že žene - matke je často ťažké odopierať niečo dieťaťu. Viem si predstaviť deti, ktoré nedajú pokoj, kým sa im nevyhovie a použijú všetky spôsoby, ako spracovať rodiča. Viem, že to ani táto matka nemala ľahké. Stačilo však jedno – odvolať sa na manžela: „Oco povedal, že máte zákaz, ja ho zrušiť nemôžem.“ Keď dieťa vie, že proti zákazu jedného rodiča u druhého nič nezmôže, bude sa búriť, ale nebude „lámať“ matku (väčšinou je tým prísnejším otec, matka je tá, s ktorou sa dá vyjednávať alebo manipulovať). Aj malé dieťa potrebuje mať určité hranice pre svoje správanie, musí vedieť reagovať na „nesmieš“. Minule mi opisovala klientka – stará mama, ako pekne, s použitím pokojného tónu jej nevesta docielila, aby vnuk odložil nebezpečnú hračku. Len mi potvrdila, že príkazy a zákazy nemusia znamenať používanie kriku a nátlaku. Dieťa sa naučí reagovať na pevný tón v hlase. Chce to iba jednu vec – rodič musí byť vnútorne stotožnený s tým, čo od dieťaťa žiada a musí byť dôsledný. Dieťa potrebuje pevné hranice, určované rodičmi, aby bolo chránené pred zlými následkami vlastného správania. A potrebuje mať rešpekt pred oboma rodičmi.
   Rodičia spomínaného chlapca sa rozviedli, deti zostali pri matke. Chlapec sa naučil, že nie matka jemu, ale on matke rozkazuje. Vždy bolo tak, ako on chcel a v jeho štrnástich rokoch sa to už zmeniť nedalo. Nebol naučený poslúchať, nebol naučený zodpovednosti, nebol naučený niečo si odoprieť. Školu nahradila partia, plnenie školských povinností trestná činnosť. Skončil v nápravno-výchovnom zariadení a nad celým jeho životom visí veľký otáznik.

Mgr. Marcela Škultétyová, psychologička

 

SÚŤAŽ

Jednoducho, káva!

   V knižnej súťaži, ktorú pre vás pravidelne pripravujeme v spolupráci s vydavateľstvom Ikar, dnes prinášame skutočnú lahôdku. Rovných päťdesiat kartičiek s receptami a farebnými fotografiami každej špeciality v úhľadnej plechovej škatuľke. Také niečo iste ulahodí každému labužníkovi a znalcovi kávy. Medzi množstvom receptov na všetky možné druhy kávy sú aj recepty na rôzne pochúťky ku káve. Nájdete tu napríklad recept na čokoládové tiramisu, kávovo-čokoládové magdalénky, cappuccinové vafle, korenisté mafiny s čokoládou, kávovo-čokoládové kopčeky a ďalšie. Z receptov na kávu sme pre vás, ako inšpiráciu, vybrali menej známy recept.

Západoindická káva

   Na jednu šálku tejto kávy potrebujeme: 2 polievkové lyžice mletej kávy, 2 čajové lyžičky cukru, 1 klinček, pol čajovej lyžičky strúhanej pomarančovej kôry, 3 kvapky rumovej arómy, trošku šľahačky a 2 tyčinky škorice. Postup: Pripravíme šálku silnej kávy. Pridáme cukor, klinček, postrúhanú pomarančovú kôru a rumovú arómu. Korenistú kávu ozdobíme šľahačkou. Tyčinka škoricovej kôry nahradí pri miešaní lyžičku.
   Kávu si môžete vychutnať pri čítaní legendy, ktorá pochádza z Orientu a je o tom, ako prorok Mohamed objavil kávu a ktorú tiež nájdete na kartičke Západoindickej kávy. Raz bol Mohamed smrteľne chorý, bezvládne ležal v posteli a bál sa, že zomrie. Vtom mu Alah zoslal Archanjela s nádobou pariacej sa čiernej tekutiny. Len čo sa Mohamed napil tohto liečivého nápoja, vliala sa mu do žíl životná sila a on tak omladol, že za jeden jediný deň sám porazil štyridsať ozbrojených jazdcov a miloval sa s rovnakým počtom žien...
   Nuž, táto stará legenda tiež dokazuje, že dobrá káva nám môže urobiť len dobre. Ak sa zapojíte do našej súťaže, môžete si dobrú kávu variť aj celý mesiac každý deň inú. Vaše lístky s kupónom, odpoveďou na otázku a telefónnym číslom čakáme v redakcii do 24. januára. Meno vyžrebovaného výhercu uverejníme 29. januára.
   Korešpondenčné lístky čitateľov, ktorí prejavili záujem o knihu Príručka domáceho majstra a odpovedali, že príručka z nich urobí zručného remeselníka, sme zaradili do žrebovania. Či to kniha naozaj dokáže, presvedčí sa na vlastnej koži Slavomír Jančo z Brezna. V súťaži o dve knihy Nepýtaj sa, kde som dostali šancu všetci, ktorí uviedli, že je to štvrtý román Petry Nagyovej – Džerengovej. Najväčšie šťastie pri žrebovaní mali Mária Murgašová a Kvetoslava Rusinková z Brezna.

(gudz)

Otázka: Koľko receptov káv a pochúťok ku káve ukrýva v sebe škatuľka Káva?

 KUPÓN – KÁVA


 

 

Novoročné ráno pri prameni Hrona

Foto: Vojtech Majling

 


 Ochorenie prostaty

  PROSTA – prostata

2.      URETRA – močová trubica

3.      ESFINTER – zvierač

4.      VEJIGA – močový mechúr

5.      CUELLO VEJIGA

Čo je prostata ·príznaky ochorenia prostaty ·pomocná liečba domácimi prostriedkami·

    Prostata (predstojnica) je žľaza veľká ako vlašský orech a majú ju len muži. Obopína močovú trubicu pod mechúrom a produkuje tekutinu, ktorá pomáha prenášať spermie. Okolo štyridsiateho roku života sa začne u polovice mužov výrazne zväčšovať, čo vo väčšine prípadov spôsobuje jej zápal. Po päťdesiatom roku života je to už 75 %, ale menej ako polovica z nich nepociťuje znaky ochorenia tohto orgánu. Zväčšenie zo začiatku má zhubný charakter len vo výnimočných prípadoch a tlačí na močovú trubicu, čím výrazne ovplyvňuje prietok moču. Aké sú príznaky tohto ochorenia? Časté, niekedy bolestivé nutkanie na močenie, oslabený prúd moču, prípadne len odkvapkávanie, jeho mimovoľný únik. Ďalej to môže byť pocit neúplného vyprázdnenia močového mechúra a zväčšenie intervalov medzi jednotlivými močeniami. V tomto štádiu choroby je už potrebná návšteva lekára, ktorý určí, či sa dá choroba liečiť pasívnym spôsobom – liečivými bylinkami a extraktmi z nich vyrobenými, životosprávou a cvičeniami (niektoré uverejníme v ďalšej časti článku). Pokiaľ by nepomohla pasívna liečba, treba sa podrobiť chirurgickému zákroku, ktorého sa netreba obávať. Toto štádium ešte nemôže byť príčinou vzniku rakoviny prostaty, no ďalšie zanedbávanie tohto stavu môže viesť k poškodeniu obličiek, zníženiu, prípadne strate pohlavnej aktivity a nakoniec v niektorých prípadoch aj ku vzniku zhubného nádoru.
   Lekár pri vyšetrení (ktoré by sa malo absolvovať raz do roka) cez análny otvor prehmatá prostatu, či je zväčšená alebo nezvyčajne tvrdá, prípadne pri podozrení na existujúci nádor urobí testy a určí jeho charakter. Zhubný nádor v prostate môže byť prítomný mnoho rokov bez akýchkoľvek príznakov, kým nenarastie tak, že začne vyvolávať bolesť, ktorá sa šíri do panvy, bedier a stehien. Rakovina postupuje pomaly, ale pri včasnom zistení sa zvyčajne úspešne vylieči. Neliečená sa môže šíriť aj do ostatných orgánov vrátane kostí. Výrazným znakom je aj chudnutie.
   Vznik choroby prostaty, ktorá je vlastne civilizačnou chorobou, veda nevie objektívne vysvetliť. Podporuje ju však nesprávne stravovanie, časté prechladnutia, infekcie močových ciest a sedavé zamestnanie. Číňania už pred dvoma tisícročiami poznali funkciu aj ochorenie prostaty a v súvislosti so sexuálnym životom muža ju pokladali za oveľa dôležitejší orgán ako súčasní európski lekári.

(Pokračovanie nabudúce)
Bača Šperka


Psychoviny

Aj biele víno môže vohnať červeň do tváre.

...

Urážajú sa dve ženy. Prvá hovorí:

- Ty máš také krivé nohy, že by pomedzi ne prešla aj sviňa.

Druhá:

- Tak prejdi!

...

Moja sestra je hudobný antitalent. Každého dokáže rozladiť.

...

- Tak čo Marka, aký je ten tvoj nový priateľ?

- Ach, jaj! No, pokiaľ ide o financie, tak je v najlepších rokoch.

...

Kto druhému jamu kope, nemusí mať živnosť.

...

- Vnúčik môj, nemal by si tak túžiť po peniazoch. Neprinášajú šťastie.

- Ale stará mama, ja ti predsa nehovorím, že chcem byť s nimi šťastný.

...

Mal obchodného ducha, vždy sa vedel predať.

...

Hovorí lekár pacientovi:

- Je fakt, že vo víne je pravda, ale dobre vám radím, až nabudúce pôjdete hľadať pravdu, nechajte auto doma.

...

Niekto si nahovára ženy, niekto choroby.

...

Ide babka po chodníku domov, spoza rohu vyskočí exhibicionista a roztiahne kabát. Babka sa chytí za hlavu a hovorí:

- Zabudla som kúpiť vajcia!

...

Dnes ma stretlo šťastie. Ale nepristavilo sa.

...

Fotograf hovorí po skupinovom fotografovaní na svadbe:

- A teraz uvoľnite miesto, budeme fotiť najšťastnejší pár dnešného dňa – nevestu a matku.

...

Aj múza má svoje neplodné dni.

...

Vo víne je ten druh pravdy, ktorý obyčajne nevíťazí.

 

Motorisťáky

Mnohé autá majú nízku spotrebu len preto, že sú takmer vždy pokazené.
...
Dvaja pod parou sedia v aute.
- Už sme v meste?
- Myslím, že áno, lebo zrážame stále viac chodcov!
- Prepánajána! Tak spomaľ!
- Ako môžem spomaliť, človeče? Veď ty šoféruješ!
...

Už máme viac plných parkovísk ako plných nádrží áut.
...
Vraví inštruktor autoškoly:
- Slečna, dnes vás naučím zahýbať.
...
Na našich cestách sa každý vodič cíti ako tankista. Pripomínajú totiž tankodromy.
...
- Aj vy cestujete načierno?
- Ja nemusím, ja som revízor!
...
Kúpil si auto, aby spoznal druhý svet.
...
- Viete, čo je najväčšia slušnosť?
- Keď vodič autobusu uvoľní miesto babičke.
...
Kedy už budú opravy ciest na dobrej ceste?
...
- Prečo vám tak smrdí v garáži?
- Ale, pred dvoma týždňami mi zdochol motor.
...
Zelený výbeh neznamená dať hydine možnosť prebehnúť križovatku na zelenú.
...

- Oci, vyskúšal som tvoju novú motorku.
- A čo?
- Mám ti to porozprávať, alebo si to zajtra prečítaš v novinách?
...
Chcete sa dostať do raja? Jazdite pekelne rýchlo!
...
Susedka sa pýta susedky:
- Ako sa darí manželovi pri oprave auta?
- Ani sa nepýtajte, už je celkom zachrípnutý.
...
Automobilky dávajú tisícom ľudí prácu a autá tisícom ľudí smrť.
...
- Viete, prečo majú autá vyhrievané zadné sklá?
- Aby v zime tlačiacim nemrzli ruky.
...
Žena vždy dá prednosť mužovi, ktorému ukradli auto, pred tým, ktorému ukradli len bicykel.
J. Pupiš


- Že prečo mám peniaze v chladničke?! To som len pred Vianocami dal zmraziť manželkino konto...!

Kresba: Pavol M. Kubiš

 


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT