15. JANUAR 2007 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Po tom, ako parlament schválil návrh ministra zdravotníctva, podľa ktorého od januára 2008 pred odborným vyšetrením každý pacient potrebuje získať odporúčanie obvodného lekára, sa pravdepodobne čakárne zaplnia a čakajúci si možno pošomrú, že „odsedia“ rad u jedného lekára, aby im odobril čakanie u špecialistu. Čo vy na to, pýtali sme sa nádejných pacientov v uliciach mesta.


S anketovym mikrofonom


o čakaní u lekára

Kamila Krišková, dôchodkyňa, Brezno:
- Poznám to. Nepovažujem to za komplikáciu. Chodievam do Banskej Bystrice na reumatológiu, pretože v Brezne ma nemohli vyliečiť. Obvodného lekára mám tu. Ak treba, idem najskôr za ním, až potom k odbornému lekárovi. Kým ma môže odviezť manžel, nevidím v tom problém. Problém nastane, keď budem staršia.

Anna Šablatúrová, poštová doručovateľka, Valaská:
- Nie raz som to absolvovala a nie je to nič príjemné. Vystojím jeden rad u všeobecného doktora a potom idem stáť k odbornému, ja osobne nie som spokojná s touto zmenou. Zbytočne to komplikuje život.

Ľubomíra Gašperíková, predavačka, Brezno:
- Je to dosť veľké zdržiavanie. Najprv pýtať „papier“ od svojho lekára a potom zase čakať inde. Keby aspoň boli na jednom mieste, ale teraz sú „rozhádzaní“ po celom meste, tak pacienti musia behať od jedného k druhému. Zamestnaní ľudia neradi vystávajú pre nič za nič. Určite bolo jednoduchšie dohodnúť si termín vyšetrenia priamo v ambulancii odborného lekára.

Mikuláš Cambel, dôchodca, Brezno:
- Nie je to problém. Už dávno som nebol u lekára. Chodím k nemu len vtedy, keď potrebujem. Mám štyri bajpasy a nerád čakám. Pobytu v nemocnici som si užil dosť. Keď vás to zastihne, je jedno, či ste starý alebo mladý, žena či chlap... Musím si poklepkať, že momentálne nemám zdravotné problémy.

Marta Brečková, dôchodkyňa, Brezno:
- Každé dva - tri mesiace chodím k odborníkovi, som pacientka po cievnej príhode a zdržiava ma to, keď musím najprv čakať na vyjadrenie obvodného lekára. No beriem to tak, že to musí takto byť. Nie je to nič nové. Pravdaže pre tých, ktorí nechodia tak často k doktorovi, to bude trochu zložitejšie ako doteraz.

MUDr. Eva Kováčiková, stomatologička, Brezno:
- Viem, že ku stomatológovi odporúčanie ľudia nepotrebujú ani „po novom“. Som lekárka a na odborné vyšetrenie posielam svojich pacientov s odporúčaním. Myslím si, že takto to bolo aj predtým a nie je to nič naviac. Keď som pacientom ja a potrebujem zájsť na vyšetrenie napríklad k ortopédovi, vždy si pýtam odporúčanie od svojho lekára. Nepovažujem to za niečo nové alebo komplikované.

(pl, ng)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Čitatelia nám píšu

Lúčnica vo Valaskej 

   Prvá nedeľa v roku 2008 sa vo Valaskej neniesla len v duchu príchodu troch kráľov. K spríjemneniu sviatočnej atmosféry prispel svetoznámy štyridsaťčlenný spevácky súbor Lúčnica z Bratislavy. Hodinový koncert prilákal do kultúrneho domu takmer tristo divákov nielen z Valaskej, ale aj z blízkeho okolia.
   Svojím nádherným a príjemným vystúpením nás navnadil na nedávno minulé vianočné sviatky koledami a pastorále. Po neutíchajúcom potlesku sa poslucháčom ušiel prídavok v podobe Tichej noci. Piesne v jeho podaní v nás budú rezonovať ešte dlho a veríme, že sa podobný koncert podarí uskutočniť aj nabudúce.

Katka Králiková Foto: Ing. Albín Háber

 

Breznianski gymnazisti florbalovými vicemajstrami Slovenska

   V decembri sa tím Gymnázia Jána Chalupku v Brezne ako jediný zástupca Banskobystrického kraja vydal na florbalové Majstrovstvá Slovenska CANADIEN SŠ CUP 2007, ktorých dejiskom bola športová hala na Sihoti v Trenčíne.
   Na turnaji sa zúčastnilo deväť družstiev rozdelených do dvoch skupín. Nám sa ušla tá štvorčlenná. Slabší úvod a prehra 0:1 v prvom zápase s Púchovom nás takmer pochovali. Nevzdávali sme sa však a senzačné víťazstvo 4:1 v druhom zápase nad dovtedajším suverénom skupiny Sereďou nás vrátilo do hry. Pred posledným zápasom skupiny s Košicami bola situácia naozaj zamotaná. Prehra by pre nás znamenala koniec v turnaji a posledné miesto v skupine, remíza boj o tretie miesto a výhra postup do finále. Výsledok 1:2 päť minút pred koncom neveštil nič dobré. No potom sa ukázala naša veľká chuť po víťazstve. Sériou troch gólov sa nám podarilo zápas otočiť a predĺžiť si tak pobyt na turnaji až do samého záveru. Vo finále nás čakal Tvrdošín, mužstvo, ktoré prešlo svojou náročnou skupinou bez zaváhania. My sme išli do zápasu s tým, že nemáme čo stratiť. Sľubné vedenie 1:0 netrvalo dlho. Konečný výsledok 2:5 bol pomerne krutý. Bohužiaľ, nevyužili sme svoje šance a na druhej strane súper naše chyby tvrdo trestal. Z hry sa nám postupne vytratila ľahkosť a aj síl už ubúdalo. Jedným dychom ale treba priznať, že Tvrdošín nás herne prevýšil a vyhral zaslúžene. My sme však zo zápasu nevyšli ako porazení. Tiež sme dosiahli obrovský úspech, ktorý je o to cennejší, že sa s ním nepočítalo. Veď kto by to bol povedal pred pár rokmi, keď sa v našej škole s týmto stále viac a viac rozšíreným a veľmi atraktívnym športom začínalo? Kto by bol povedal, že vyslovene florbalové mestá ako Košice, Trenčín či Bratislava sa sklonia pred športovým umením chlapcov z Brezna?
   Na záver by som sa rád poďakoval v mene všetkých našich florbalistov organizátorom turnaja za bezchybný priebeh podujatia. Rovnako sa chcem poďakovať vedeniu školy za ústretový prístup k našej tréningovej príprave. Sami zisťujú (a podľa mňa ešte aj zistia), že robia dobre, lebo v našom gymnáziu florbal určite má svoju budúcnosť.

Slavomír Pôbiš

 Rubrika pokračuje na 4. strane


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT