15. JANUAR  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Posledný deň vlaňajšieho roka využil zlodej v Jarabej a z rekreačnej chaty ukradol štyri mobilné telefóny a tritisíc korún. Polícia začala trestné stíhanie pre prečin krádeže v hodnote 37 000 korún.

   V noci na utorok 1. januára sa do pekárne v Mýte pod Ďumbierom vlámal kmín. Poškodil nielen sieť na vchodových dverách, ale aj ďalšie troje dverí v budove. Majiteľovi pekárne spôsobil škodu za 6000 korún a na dôvažok sa vlámal do predajne potravín umiestnenej v rovnakom objekte. Ukradol alkohol, cigarety, potraviny a mince, čím spôsobil majiteľovi predajne škodu dovedna za 18 500 korún. 

   Dva dni po Novom roku zmenil majiteľa deväťmesačný býk žltohnedej farby, ktorého spolu s akumulátorom ktosi odcudzil z maštale v breznianskej Kiepke. Spôsobenú škodu vyčíslil majiteľ na 17 000 korún.

   Porušovanie domovej slobody, krádež a poškodzovanie cudzej veci má „na rováši“ ten, kto sa vo štvrtok 3. januára dopoludnia vlámal do rodinného domu na Lichardovej ulici v Brezne. Takto si „zadovážil“ dva notebooky a digitálnu minikameru. Majiteľa domu jeho návšteva stála približne 90 000 korún.

   Roľnícke družstvo v Telgárte prišlo o biely Citroën Jumper v hodnote trištvrte milióna korún, ktorý v noci z piatka 4. do soboty 5. januára parkoval pred rodinným domom v Telgárte. Po páchateľovi polícia pátra. 

   Neznámy páchateľ síce neukradol, ale poškodil traktor na Pestovateľskej ulici v Brezne niekedy počas prvého januárového týždňa. Majiteľovi vznikla škoda za 30 000 korún.

   Fiat odstavený na parkovisku v Lopeji mal v nedeľu ráno 6. januára rozbité sklo na ľavých zadných dverách. Vlamač ho nezbavil len skla, ale aj autorádia s CD-prehrávačom. Majiteľovi spôsobil škodu za 15 000 korún.

   Tri platobné karty získal z izby poľského turistu „dlhoprstý“ návštevník hotela v Bystrej v noci z 5. na 6. januára. Z bankomatu potom viackrát vybral peniaze a Poliaka na diaľku „ozbíjal“ o 18 000 korún.

  Na pondelňajšie ráno 7. januára nezabudne muž z Brezna, ktorého na autobusovej zastávke napadli dva vlčiaky. Brezňan sa preto neviezol do práce, ale s hliadkou mestskej polície na ošetrenie do nemocnice. Majiteľka psov dostala blokovú pokutu a policajti ju vyzvali, aby na mestskom úrade nahlásila svojich „miláčikov“ ako nebezpečné zvieratá.

    Pivnicu v Predných Halnoch vykradol niekto od utorka 8. do stredy 9. januára. Odniesol lopaty, čakany, bicykel a bukové drevo. Majiteľovi spôsobil škodu za 7000 korún.

   V stredu 9. januára dopoludnia z hotelovej haly na Chopku zmizli českému turistovi lyže zeleno-čiernej farby v hodnote 18 000 korún. Polícia pátra po zlodejovi.

  Rozbitý výklad v predajni Klenoty na Námestí gen. M. R. Štefánika v piatok 11. januára objavil a nahlásil mestskej polícii muž z Brezna. Pre podozrenie z trestného činu krádeže mestská polícia odovzdala prípad obvodnému oddeleniu Policajného zboru.

(pb, pa)


Motoskijőring na Lúčkach

 

  Zaujímavý relax v podobe motoskijőringu ponúkali v sobotu 12. januára v Brezne na Lúčkach, kde sa zhromaždilo množstvo priaznivcov tohto adrenalínového športu.
   Skijőring je športová lyžiarska disciplína, v ktorej je lyžiar ťahaný koňom, prípadne sobom, psami alebo motorkou. Vznikol v škandinávskych krajinách pred niekoľkými storočiami ako spôsob cestovania na dlhé vzdialenosti v zime.

Foto: Peter Berčík

 Jubilejný Matičný deň

 

  Prvá fašiangová nedeľa v Heľpe patrila jubilejnému Matičnému dňu. Heľpianski matičiari vedení Máriou Mešťanovou aj na 15. ročníku tohto podujatia rozdávali radosť a zohrievali srdcia. Do zaujímavého programového celku zapadla slávnostná svätá omša. Mládež na rebrináku, ťahanom koníkmi vycifrovanými spiežovcami, hostí i okoloidúcich pozvala na kultúrny program, v ktorom účinkovali škôlkari, školáci, folklórny súbor Heľpan a miešaný spevácky zbor.

Foto: Jozef Murín

 Opýtali sme sa za vás

vedúcej kancelárie primátora Mgr. Dany Kmeťovej

   o Poslanci mestského zastupiteľstva na svojom ostatnom rokovaní schválili návrhy všeobecne záväzných nariadení o miestnych daniach a poplatkoch. Aké zmeny prinášajú?

   - V nadväznosti na novelizáciu zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v znení neskorších predpisov, ktorý nadobudol účinnosť 1. decembra 2007, boli na decembrové zasadnutie mestského zastupiteľstva predložené návrhy všeobecne záväzných nariadení (VZN) o miestnych daniach a poplatkoch: VZN č. 5/2007 - o dani z nehnuteľností, VZN č. 6/2007 - o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady a VZN č. 7/2007 - o dani za psa, za užívanie verejného priestranstva, za ubytovanie, za predajné automaty a za nevýherné hracie prístroje.
   Vzhľadom na to, že od roku 2006 nedošlo k navýšeniu jednotlivých daní, v návrhoch boli vykonané aj úpravy sadzieb daní. Mestské zastupiteľstvo dňa 11. decembra 2007 predložené návrhy schválilo.  
   Všetky tieto VZN sú v plnom znení uvedené na internetovej adrese
www.brezno.sk/Dokumenty/VZN, aj tlačivá potrebné na vybavenie jednotlivých zliav miestnych daní a poplatkov (www.brezno.sk/Ako vybavíte/Dane a poplatky). Pre občanov je veľmi dôležitá informácia, že o úľavu treba požiadať do 31. januára 2008. Po tomto termíne žiadosti nebudú akceptované.
Tlačivá a úplné znenie všetkých uvedených všeobecne záväzných nariadení sú k dispozícii v oddelení financií, daní a poplatkov, ale aj v kancelárii prvého kontaktu Mestského úradu v Brezne (prízemie).  
   Skrátené znenie uvedených VZN je vložené aj v tomto čísle Horehronia.

 

 Balocké preteky odštartovali Veľkú cenu Horehronia 2008 v krnohách

   Prvý ročník pretekov s názvom Balockie krnohe sa v sobotu 12. januára uskutočnil na Urbanovom vrchu za účasti štyridsiatich siedmich posádok. Podľa prezidenta krnohovej asociácie Mgr. Branislava Seleša to bolo vydarené podujatie, na ktorom sa v jednotlivých kategóriách na stupňoch víťazov ocitli: muži 1. Martin Babiak – Ľubomír Hrčka (Zvolen), 2. Jozef Fajfer – Ján Majer (Strelníky), Branislav Seleš – Peter Onderuf (Zvolen), ženy 1. Jarka Drábová – Danka Selecká (Jakub), 2. Stanislava Romaňáková – Ľubica Beňová (Staré Hory), 3. Adriana Kysucká – Simona Hrončeková (Heľpa).

Foto: Peter Berčík


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT