19. februar  2008 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Kuchynský riad a koberec zo spálne rekreačného domu zmizol v Telgárte niekedy od nedele 10. do utorka 12. februára. Majiteľovi domu vznikla škoda za 3000 korún.

   Polícia v Brezne v utorok 12. februára v skorých ranných hodinách zadržala 51-ročného Mariána Ch. z Nemeckej.  Dôvodom jeho predvedenia na políciu bolo to, že opakovane nerešpektoval zákaz viesť motorové vozidlo. Polícia ho obvinila z prečinu marenia výkonu úradného rozhodnutia. Muž sa v minulosti viackrát dopustil trestných činov, za spáchanie ktorých bol právoplatne odsúdený. Navyše má na konte viaceré priestupky, vo väčšine prípadov sa týkali chovu hovädzeho dobytka a výroby mliekarenských výrobkov. Hrozí mu trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.  

   Niekedy od 13. januára do 13. februára neznámy páchateľ poškodil trafostanicu pod hotelom na Táľoch. Po odstránení visiacich zámkov vzal káble, poistky a ďalšie súčiastky, poškodil deón a na zariadení spôsobil škodu za 100 000 korún. Ani dva zruby vedľa hotela neušli jeho pozornosti. Poškodil vchodové dvere do zrubov a ohrievače vody v nich, z elektrických pecí vzal zbernice a elektrické vedenie. V zruboch zanechal škodu za 150 000 korún. Polícia po ňom pátra.

   Hostinec v Krpačove navštívil noci na stredu 13. februára zlodej, ktorý sa tam zásobil alkoholom rôznych značiek, cigaretami, potravinami a majiteľovi z Dolnej Lehoty vzal mobilný telefón. Spôsobil mu škodu dovedna za 15 000 korún.

   Za smoliarsky deň môže považovať 56-ročný Brezňan 13. február, kedy ho hodinu po polnoci na Štúrovej ulici v Brezne napadol neznámy muž. Udrel ho zozadu v oblasti krížov a keď spadol na kolená a tvárou na chodník, z vrecka mu vzal peňaženku. V nej bolo 4800 korún. Pri útoku utrpel zranenia, z ktorých sa bude týždeň liečiť.

   V minulosti šesťkrát súdne trestaného 34-ročného Erika F. z Brezna obvinil vyšetrovateľ v stredu 13. februára zo zločinu nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami, z prečinov porušovanie domovej slobody, krádež a poškodzovanie cudzej veci. Polícia po ňom intenzívne pátrala, pretože sa v januári vlámal do dvoch rodinných domov v Čiernom Balogu a do jedného v Zlatne, pri ktorých majiteľom spôsobil škodu približne za štvrť milióna korún. Erika F. zadržali v pondelok 11. feburára u jeho družky v Zadných Halnoch a po vznesení obvinenia ho umiestnili do policajnej cely. Hrozí mu trest odňatia slobody na tri až osem rokov.

   Vo štvrtok 14. februára mestská polícia na Lichardovej ulici v Brezne zadržala dvoch maloletých Brezňanov, ktorí rozbíjali sklenené výplne okien a dvier. Chlapci museli ulicu vyčistiť od úlomkov skla a policajti dohovorili ich rodičom, ktorí bývajú v Predných Halnoch.

   Dopravná nehoda, ktorá sa stala vo štvrtok 14. februára, si vyžiadala jeden ľudský život. V Heľpe spoza pohýnajúceho sa autobusu vykročila 37-ročná žena z Heľpy. Prechádzala cez cestu z ľavej strany mimo priechodu pre chodcov a náhle vošla do jazdnej dráhy Renaulta Megane, za volantom ktorého sedela 31-ročná vodička z Heľpy. Tá v snahe zabrániť zrážke strhla vozidlo doprava a skončila s ním v priekope. Chodkyňa pri zrážke utrpela zranenia, ktorým o 18.15 v breznianskej nemocnici podľahla. Na aute, ktoré patrilo spoločnosti z Bratislavy, vznikla škoda za 150 000 korún.

    Dvoch mužov zo Šumiaca, 24- a 42-ročného obvinili v piatok 15. februára zo zločinu lúpeže a prečinu porušovanie domovej slobody formou spolupáchateľstva. V rodinnom dome na Stromovej ulici v Brezne napadli v piatok doobeda ženu, ktorej zaklopali na dvere. Keď im otvorila, sotili ju na zem a pýtali od nej peniaze a satelitný prijímač. Odmietla a jeden z mužov ju dvakrát udrel do tváre, druhý zatiaľ mlátil latou po kuchynskej linke. Satelit z kuchyne ukradli a ušli. Žene spôsobili škodu za 25 000 korún. Vyšetrovateľ z Brezna ich umiestnil do policajnej cely s návrhom na väzbu. V sobotu 16. februára ich sudca okresného súdu vzal do väzby, hrozí im trest odňatia slobody na tri až osem rokov.


Pohorelský bľancár opäť s medzinárodnou účasťou

   Za treskúceho mrazu a silného nárazového vetra, ktorý víril čerstvo napadaný sneh v bielych chuchvalcoch, sa v sobotu 16. februára v Pohorelej uskutočnil piaty ročník súťaže furmanov
Pohorelský bľancár 2008. Podujatie sa začalo veľkolepým sprievodom dedinou, učupenou pod Orlovou hoľou. Pätnásť párov nádherne vystrojených koní bolo tou najlepšou pozvánkou pre obyvateľov obce, aby prišli povzbudiť súťažiacich. Čestným hosťom podujatia bol štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Ing. Vladimír Palša. Súťažilo sa v troch disciplínach – slalom so žrďovinou, ťahanie klátov v páre a ťahanie klátov jednotlivo. Spomedzi trinástich súťažiacich, ktorí boli z Pohorelej, Heľpy, Šumiaca, Brezna a z Poľska, sa celkovým víťazom stal Š. Gigac zo Šumiaca. Zároveň bol najlepší v slalome. Na druhom mieste skončil K. Hudák z PD Agropohorelá, ktorý vyhral disciplínu ťahanie v páre, a na treťom sa umiestnil J. Jonas z Heľpy, víťaz disciplíny ťahanie jednotlivo.
Spestrením programu bolo vystúpenie folklórnych súborov Mladosť Pohorelá a Šumiačan.

Jozef Tlučák Foto: Pavol Brenčič 


Sobotňajšie mrazivé a veterné ráno 16. februára privítalo pred Motorstopom v Zadných Halnoch tridsaťtri posádok „nažhavených“ na tieto adrenalínové preteky. Obrovské úsilie organizátorov – občianskeho združenia Jasienok, Lesov mesta Brezna, Mestského kultúrneho strediska a Mestského športového klubu v Brezne - nebolo márne. Ich odmenou bol perfektne pripravený terén a spokojní pretekári, o ktorých bolo postarané od rána do večera. Spokojní boli aj početní diváci, ktorých neodradilo ani „psie“ počasie hlavne v priestore štartu, kde si vietor ani na chvíľu neoddýchol. Snežné skútre, jazda na bicykloch, vyparádené koníky, ľudové muziky, stánky a koliba so špecialitami – taká bola sobota vo Vagnári. Viac sa dočítate na strane 15.

Text a foto: Peter Berčík


Opýtali sme sa za vás

vedúceho oddelenia daní a poplatkov Mestského úradu v Brezne Ing. Víta Villima

Ako sa podľa nového Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o miestnom poplatku za komunálne odpady rozlišujú občania, ktorí vzorne separujú odpad, od tých, ktorí túto povinnosť plnia čiastočne, alebo vôbec neplnia?
  - Zákon 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v zmysle neskorších predpisov nerieši triedenie odpadov. Povinnosť triediť komunálne odpady občanom mesta stanovuje Všeobecne záväzné nariadenie mesta č.104/2004 o nakladaní s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi. Vo VZN č. 6/2007 o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady nie je pre rok 2008 úľava za triedenie odpadov. Dôvodom na zrušenie tejto úľavy bolo, že v bytových domoch na území mesta nebolo možné spravodlivo vyhodnotiť triedenie jednotlivých druhov odpadov podľa vchodov. Stačilo, aby jeden z obyvateľov hodil do príslušného kontajnera netriedený odpad a celú snahu ostatných obyvateľov, ktorí odpad poctivo triedili, zničil. V bytových domoch, ktoré majú kontajnery na triedený odpad pre viac ako jeden vchod, nemožno rozlíšiť, ktorí obyvatelia si plnia vzorne túto povinnosť, ktorí len povrchne a  ktorí nie. Obyvatelia menej husto obývaných lokalít (ulice sa uvádzajú v § 6 ods. 2 platného VZN č. 6/2007) majú sadzbu poplatku zníženú na 0,80 Sk za  osobu a kalendárny deň.

Aké podmienky musia splniť tí, ktorí žiadajú o zľavu z poplatku?
   - Mesto poplatok zníži o 30 % ľuďom, ktorí sú poplatníkmi a majú viac ako 62 rokov. O túto úľavu netreba žiadať. Mesto ako správca tohto poplatku ju poskytne všetkým fyzickým osobám, ktoré podmienku spĺňajú. O 50 % menej zaplatia študenti strednej alebo vysokej školy, ak prechodne bývajú mimo mesta. Potvrdenia o návšteve školy v inom meste je poplatník povinný dokladať každoročne počas celého štúdia. V prípade, že študent navštevuje prvý ročník od septembra kalendárneho roka a do septembra sa zdržiaval v mieste trvalého pobytu, táto úľava sa neposkytne. Zľavu 30 % mesto poskytne aj držiteľom preukazu s ťažkým zdravotným postihnutím. Nárok na zníženie doloží poplatník fotokópiou platného preukazu ZŤP, ZŤP/S. Ďalej o 50 % menej platia ľudia, ktorí sa nezdržujú v meste na adrese trvalého pobytu a sú prechodne ubytovaní v inej obci na území SR. Nárok na zníženie poplatku musí poplatník dokladovať do 31. januára kalendárneho roka. Ak im vydali preukaz ZŤP, ZŤP/S po 31. januári, majú nárok na zníženie poplatku až v nasledujúcom kalendárnom roku. Správca dane poskytne len jeden druh zľavy. Mesto poplatok odpustí za obdobie, za ktoré poplatník preukáže, že sa v určenom období dlhodobo, najmenej šesť mesiacov nasledujúcich po sebe zdržiava alebo zdržiaval v zahraničí, prípadne svoju neprítomnosť v meste odôvodní výkonom trestu. Ako preukazné podklady mesto určuje potvrdenie od zamestnávateľa, školy, iných štátnych orgánov, obecných úradov, ubytovacieho zariadenia a pod., preukazujúce neprítomnosť v SR či meste z dôvodu zamestnania v inej obci. Skutočnosti oprávňujúce odpustiť poplatok občan doloží spolu s tlačivom do tridsiatich dní odo dňa, kedy nastala skutočnosť, pre ktorú žiada poplatok odpustiť. Správca dane neposkytne zníženie a odpustenie poplatku podľa tohto nariadenia v prípade, ak zistí, že daňovník má nedoplatky v dani z nehnuteľností, miestnych daniach a v miestnom poplatku za komunálne a drobné stavebné odpady, alebo zistí, že daňovník nemá priznanú niektorú z miestnych daní.

 

 Vyzbierali takmer päťdesiattisíc korún

   Verejná finančná zbierka, ktorú v rámci vianočného projektu Pomôžte spolu s nami organizovala vlani po piatykrát v spolupráci so Slovenskou humanitnou radou spoločnosť Tesco, v Brezne počas troch adventných víkendov priniesla 47 173 korún. Vo štvrtok 14. februára zbierku slávnostne vyhodnotili v sále Mestského úradu v Brezne.Trojica dobrovoľníkov v špeciálne označených vestách s názvom zbierky a jej tradičným logom, žltou hviezdičkou, chodila s prenosnou urnou a v priestoroch hypermarketu predávala návštevníkom vianočné ozdoby. Ozdoby nechal vyrobiť organizátor verejnej zbierky v chránenej dielni Maják v Zlatých Moravciach. Výťažok zbierky pribudne na konto občianskeho združenia DSS pre deti a mládež v Brezne.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT