Týždenník pre mesto Brezno  a obce okresu Brezno
       ROČNÍK  15 

 ČÍSLO  6

19.februar 2008

 CENA  9,- SK

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Do Brezna prišli ministri rozhodnúť o budúcnosti regiónu

 

   Druhýkrát za štvrť roka sa v regióne Horehronia uskutočnilo výjazdové zasadnutie vlády Slovenskej republiky. Predstavitelia mesta a samosprávy na čele s primátorom Brezna Ing. Jaroslavom Demianom v stredu 13. februára privítali vládnu návštevu na pôde mestského úradu (fotografia č. 1). Primátor mesta vyzdvihol fakt, že predseda vlády veľmi pružne reagoval na list  Regionálneho združenia miest a obcí Horehronia a Stredného rudohoria, v ktorom predstavitelia mesta a obcí žiadali o riešenie problémov tohto regiónu. Je to len prvý reálny krok pre zlepšenie existujúceho stavu, pretože bude treba ešte veľa urobiť pre naplnenie zámerov mesta a regiónu. Primátor mesta podal krátku informáciu o meste a regióne ale aj potrebe riešenia základných oblastí jeho ďalšieho rozvoja. Ani hodinové meškanie nezabránilo predsedovi vlády Robertovi Ficovi a ministrom vládneho kabinetu (2), aby v sále hotela Ďumbier prerokovali a schválili pre Brezno najdôležitejší bod programu: analýzu sociálno-ekonomickej situácie okresu Brezno a návrhy na zlepšenie v sociálnej a hospodárskej oblasti, a to najmä s podporou štátu - realizáciu rekonštrukcie a výstavby cesty I/66, realizáciu prípravy  priemyselnej zóny v Rohoznej, podpory konkrétnych návrhov v oblasti cestovného ruchu na Chopku, na rozhraní katastrálnych území Brezna a Michalovej, v Lome nad Rimavicou a Mazorníkove, kde by malo vzniknúť športovo-relaxačné centrum.

V rámci riešenia vysokej a dlhodobej nezamestnanosti najmä marginalizovaných komunít podporovať projekty tvorby sociálnych podnikov s využitím vnútorných kapacít regiónu najmä v oblasti remeselných zručností, poľnohospodárskej prvovýroby, výroby energetických obnoviteľných zdrojov a pod.

Hoci rozšírenie cesty I/66 z krajského do okresného mesta je „hudbou vzdialenej budúcnosti“, na základe prísľubu vlády začne rekonštrukcia cesty na úseku z Brezna do Polomky do konca roka 2009, aby do 30. júna 2010 začala druhá etapa výstavby od Polomky po Červenú Skalu. Asi 50 miliónov korún uvoľní Slovenská správa ciest na opravu cesty 530/1 z Brezna do Tisovca.

   Program premiéra po obede pokračoval polhodinovou návštevou súkromnej spoločnosti v Závadke nad Hronom, ktorá sa zaoberá výrobou a predajom bezšvíkových potrubných súčastí. Robert Fico si prezrel výrobnú halu a po rozhovore s majiteľom spoločnosti sa vrátil do Brezna, aby sa spolu s ministrami zúčastnil na pietnom akte kladenia vencov k pamätníku gen. M. R. Štefánika na námestí, ktoré nesie jeho meno (3). Príhovory predsedu vlády a primátora Brezna si so záujmom vypočulo približne päťsto ľudí. Po oficiálnej časti programu obaja venovali niekoľko minút rozhovoru s občanmi, aby sa vzápätí presunuli do priestorov Zimného štadióna L. Horského v Brezne (4). Na dokončenie štadióna prisľúbil premiér z rezervného fondu vlády vyčleniť 15 miliónov korún. Napriek tejto pomoci bude treba nájsť ďalších 40 miliónov korún z iných zdrojov, aby mohol štadión začať slúžiť ako všešportová hala. Druhú menšiu finančnú injekciu v objeme 600 000 korún dostane mestská knižnica.

 

(pl)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT