19. FEBRUAR 2008 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Starostky hodnotia uplynulý rok a zamýšľajú sa nad rokom 2008

   Zuzana Vaníková, starostka Ráztoky:Prioritou bolo vyčistiť obec od rôzneho odpadu a vytvoriť kultúrnejšie prostredie v strede Ráztoky. Občania sa zapojili v jarnom období do čistenia Ráztockej doliny i potoka. V januári sme začali vydávať obecné noviny Čerešnička. Dôchodcovia si založili miestnu organizáciu Jednoty dôchodcov Slovenska a vysadili kríky okolo miestneho kostola. Obec podporila dobrovoľný hasičský zbor zakúpením potrebných hadíc a opravou strojov. Detský divadelný súbor Ráztočan s predstavením Berona úspešne vystúpil na krajskej súťažnej prehliadke v Žiari nad Hronom. Počas roka ochotnícky súbor Ráztočan získal s divadelným predstavením I. Bukovčana Surovô drevo niekoľko ocenení. Zúčastnil sa na celoštátnej prehliadke ochotníckych divadiel  v Trebišove a v Hronci z rúk umelca Ladislava Chudíka prebral cenu za najlepší herecký kolektív v rámci Hrončianskych ochotníckych dní. Pri príležitosti MDD sme po prvýkrát v Ráztoke pripravili Cestu rozprávkovým lesom. Ráztocký sviatok 30. júna a 1. júla sme oslávili športovým dňom pre malých aj veľkých, pripravili sme spoločenskú zábavu, divadelné predstavenie, výstavu Ráztoka včera a dnes a súťaž v pečení čerešňových zákuskov. V jesennom období sme s účasťou  Pozemkového spoločenstva Hrabníky Ráztoka v našom cintoríne vybudovali chodník a upravili prostredie v okolí domu smútku. Z príspevku š. p. Lesy SR, závod 01 Slovenská Ľupča sme opravili miestnu komunikáciu, ktorá bola najviac poškodená. V spoločenskom dome sme pripravili rekonštrukciu kotolne, ktorá je v havarijnom stave, a získali sme finančnú podporu z Úradu vlády SR. Pripravili sme rôzne kultúrne akcie a predstavenia počas celého roka pre dôchodcov, jubilantov a mamičky. V závere roka sme staré verejné osvetlenie nahradili úspornými svietidlami. Získali sme dotáciu z Banskobystrického samosprávneho kraja na dokončenie viacúčelového športového ihriska. Po prvýkrát sme svetelne vyzdobili stred obce a Mikuláš rozsvietil vianočný stromček. Ráztočan pri príležitosti Vianoc naštudoval novú divadelnú hru Ľuda Zelienku Žinčicou proti infarktom. V tomto roku plánujeme niekoľko rekonštrukcií - cesty tretej triedy na dolnom konci, kotolne a hasičskej garáže, dobudovanie viacúčelového športového ihriska. Zároveň chceme vyčleniť stavebné pozemky na rodinné domy a chaty, vytvoriť oddychovú zónu v strede obce s lavičkami a vysadiť zeleň. Ďalšou úlohou bude estetické dobudovanie časti miestneho cintorína. Veríme, že sa nám podarí uskutočniť majáles pre rodákov.

   Mgr. Hyacinta Tyčiaková, starostka Pohronskej Polhory: „Z môjho pohľadu bol rok 2007 pre Pohronskú Polhoru úspešný. Začiatkom roka sa nám podarilo zaviesť v obci digitálnu televíziu a kamerový systém, ktorý chráni centrum. Zrekonštruovali sme ďalšie sociálne zariadenia v základnej škole, upravili dvor materskej školy, vymaľovali dom smútku a oplotili objekt železničnej stanice, ktorý bol v tomto roku zapísaný do Zoznamu národných kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky. Podieľali sme sa na dokončení zateplenia a maľovania farského úradu. Našou najväčšou investíciou bola oprava miestnej komunikácie na Ulici Bány v sume 1,2 milióna korún. Po niekoľkých rokoch sa v Pohronskej Polhore obnovilo ochotnícke divadlo dospelých a zaktivizovala sa skupina mladých ľudí a detí, ktorá pracuje v oblasti duchovného a kultúrneho života. Na túto činnosť im poskytujeme zadarmo priestory. V tomto roku plánujeme pokračovať v rekonštrukcii miestnych komunikácií. Chceme plynofikovať materskú školu a dokončiť práce na novom obecnom vodovode. Všetko, samozrejme, závisí od finančných prostriedkov, ktoré budeme mať k dispozícii.“

(r)


Výstava Anna Franková za dvanásť rokov existencie prešla celý svet. Jej podtitul Odkaz dejín dnešku vystihuje poslanie: primeraným spôsobom priblížiť študentom cez osud ich rovesníčky Anny nezmyselnosť teórie čistej rasy, ktorá viedla k likvidácii ľudí rôznych etník, vierovyznaní a kultúr v čase pred a počas druhej svetovej vojny. Podkladom pre vznik putovnej výstavy je denník vtedy trinásťročnej Anny, ktorý si začala písať, keď sa jej rodina musela ukryť v zadnom dome za otcovou firmou, aby sa vyhla koncentračnému táboru, ktorý bol postrachom každej židovskej rodiny. Štvrtého augusta 1944 ich skrýšu odhalili a všetkých deportovali. Denník vyšiel v knižnej podobe vďaka otcovi Ottovi Frankovi, jedinému členovi rodiny, ktorý sa dožil oslobodenia. Dosiaľ sa predalo dvadsať miliónov výtlačkov tejto knihy. Anna a jej o tri roky staršia sestra Margot sa v tábore nakazili týfusom a doslova pár týždňov pred koncom vojny zomreli. Putovná výstava, ktorú vo štvrtok 7. februára otvorili v domove mládeže Obchodnej a Hotelovej akadémie v Brezne, uviedli študenti prezentáciou dojmov z vlaňajšej návštevy koncentračného tábora v Osvienčime. Inštaláciu výstavy zabezpečili pracovníci Múzea SNP z Banskej Bystrice. Sprievodcami výstavy sa stali devätnásti študenti viacerých ročníkov oboch akadémií po tom, čo sa zúčastnili na dvojdňovom workshope pod vedením pracovníčky Nadácie Milana Šimečku. Symbolickú pásku pri otvorení prestrihol pracovník odboru ľudských zdrojov a vzdelávania Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja RNDr. Miloš Novák za účasti predstaviteľov mesta, pracovníkov Horehronského múzea a členov Základnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov č. 2 v Brezne. Odbornou garantkou výstavy je učiteľka dejepisu Jana Hubáčeková. Výstava určená študentom aj verejnosti potrvá do konca februára v pracovných dňoch od 8.30 do 15.30.


V Brezne mu vrátili to, čo v Pohorelskej Maši stratil

   Dvojčlenná hliadka „dopravákov“ Policajného zboru z Brezna bola v nedeľu 10. februára popoludní v Pohorelskej Maši, keď spozorovala, že zo sivého auta idúceho v protismere odletel akýsi predmet a rozsypal sa po ceste. Policajti zastavili a zistili, že cesta je posypaná bankovkami a pokladničnými blokmi, ktoré vypadli z hnedej koženej peňaženky. V peňaženke boli aj platobné a klubové karty, no doklad totožnosti majiteľa chýbal. Rozsypané veci pozbierali a operačnému stredisku oznámili, aby vyslali policajnú hliadku do Zadných Halán, ktorá by zastavila sivé zahraničné auto, z ktorého peňaženka vypadla. Po tom, čo stredisko preverilo meno majiteľa platobných kariet, hliadka obvodného oddelenia Policajného zboru v posádke Volkswagenu Passat Combi s bratislavským evidenčným číslom našla muža, ktorému patrili. Vracal sa s deťmi z lyžovačky a na strechu auta položil peňaženku. Zabudol ju tam a vyštartoval domov. Jeho totožnosť po zastavení auta polícia overila prostredníctvom údajov o rodnom čísle a vzťahových údajov, ktoré eviduje v registri obyvateľstva. Muž podrobne popísal obsah peňaženky a policajti mu ju odovzdali. Obsahovala viac ako 37 000 korún, 360 eur a 8 platobných kariet s možnosťou výberu 1,6 milióna korún, pretože pri kartách sa nachádzal aj PIN kód. Riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici plukovník JUDr. Marian Slobodník odmení poctivých policajtov Okresného dopravného inštektorátu OR PZ v Brezne – nadpráporčíka Mariána Tomča a podpráporčíka Mareka Košičiara, ktorí tvorili spomínanú dvojčlennú hliadku.

(r)

O rokovaní regionálneho parlamentu informuje poslankyňa za okres Brezno Tatiana Štulrajterová

Súkromné školské zariadenia v Podbrezovej a v Lome nad Rimavicou dostanú dotáciu necelé dva milióny korún

   Sviatok všetkých zaľúbených - Valentín a program, ktorým sa prezentovala na úvod zasadnutia Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja Základná umelecká škola J. Cikkera z Banskej  Bystrice, ovplyvnili priebeh rokovania 17. zasadnutia Zastupiteľstva BBSK.

   Na úvod predseda BBSK predstavil novú vedúcu odboru zdravotníctva Úradu BBSK MUDr. Ľudmilu Lysinovú a povereného vedúceho odboru školstva Úradu BBSK Miroslava Martiša. Po bežných procedurálnych otázkach predseda  informoval o výsledkoch rokovania vlády SR v Brezne.
   Pri úprave rozpočtu BBSK poslanci venovali pozornosť normatívu na pokrytie nákladov v oblasti školstva pre zriaďovateľov neštátnych škôl a školských zariadení. V okrese Brezno sa to týka Domova mládeže pri Súkromnom SOU hutníckom Podbrezová a Súkromnej školy v prírode Lom nad Rimavicou. Na základe tohto normatívu by zariadenia mali  v tomto roku dostať dotáciu - Súkromné SOU hutnícke Podbrezová 1 514 180  korún a Súkromná  škola v prírode Lom nad Rimavicou 425 966 korún. Rozpočet na dopravu v tomto roku narastie o 25 miliónov korún, z ktorých sa bude financovať budovanie dopravnej infraštruktúry. Diskusii o doprave a jej problémoch sa poslanci venovali v ďalšom bode rokovania zastupiteľstva. BBSK ročne dotuje výkony dopravcov vo verejnom záujme v objeme 260 miliónov korún v celom kraji. Výkony vo verejnom záujme sú tie autobusové linky, ktorými dopravcovia zabezpečujú bežnú obslužnosť územia v kraji (čiže autobusové spoje, ktoré občania využívajú pri ceste do práce, k lekárovi alebo pri ceste do školy atď.). Pretože úplné pokrytie nákladov by si vyžadovalo oveľa väčšiu dotáciu, zastupiteľstvo poverilo komisiu dopravy a komunikácií vypracovať metodiku rozdeľovania dotácií a predložiť ju na rokovanie zastupiteľstva. 
V interpeláciách poslankyňa za náš okres a členka sociálnej komisie Janka Mihalovičová poukázala na problémy vo financovaní rekonštrukcie Domova sociálnych služieb v Hronci a problémy vyplývajúce zo zmeny vlastníka nehnuteľnosti Domova sociálnych služieb Hron Dubová. Požiadala predsedu BBSK, aby urýchlene začal rokovanie, ktorým by sa vyriešila situácia DSS Hron s novým vlastníkom nehnuteľnosti. Voľba hlavného kontrolóra Zastupiteľstva BBSK uzatvorila 17. zasadnutie regionálneho parlamentu.
   Za okres Brezno sa na rokovaní zúčastnili všetci poslanci zastupiteľstva. Na záver
Mgr. Tatiana Štulrajterová praje školákom príjemné a športovými aktivitami naplnené jarné prázdniny.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT