19. FEBRUAR  2008 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Čím ich pohostili?

   O tom, že v Brezne sa v stredu 13. februára uskutočnilo výjazdové zasadnutie vlády, iste viete. My sme zistili aj to, čím ministrov a pracovníkov Úradu vlády Slovenskej republiky pohostili v hoteli Ďumbier. Menu zostavili z jedál, ktoré sa nachádzajú v ponuke reštaurácie a môže si ich objednať ktorýkoľvek návštevník. Pracovníci mestského hotela majú mnohoročné skúsenosti s prípravou jedál pre významné návštevy. Premiér Robert Fico ocenil ich snahu o vytvorenie príjemného prostredia počas rokovania. Pracovný obed pozostával z predjedla – hydinového kokteilu, zeleninovej polievky a hlavným chodom bola roláda z kuracieho mäsa a panenky, plnená syrom Niva, s varenými zemiakmi a oblohou z čerstvej zeleniny. Ako zákusok podával šéfkuchár špecialitu hotela Ďumbier – kokosovú štrúdľu. Pri príprave a servírovaní jedál významným spôsobom pomohli študenti Hotelovej akadémie v Brezne. Pod odborným dohľadom pedagógov sa veľkou mierou podieľali na plynulom zabezpečení programu zasadania. Pracovníci Úradu vlády SR sa starali o servis v mieste rokovania a podľa platného protokolu ako jediní mali prístup do rokovacej sály. Oni dohliadali na prípravu päťdesiatich piatich porcií obeda pre vládnu návštevu i predstaviteľov samosprávy, a zabezpečili personál, ktorý poverili obsluhou rokujúcich počas zasadnutia vlády vo veľkej sále hotela Ďumbier v Brezne.

(r)

 Rozhodujú výsledky zo strednej školy

   Vedenie Materiálovotechnologickej fakulty Slovenskej technickej univerzity od akademického roka 2008/2009 rozšírilo ponuku o ďalší študijný program. Na detašovanom pracovisku MTF STU v Brezne majú uchádzači o vysokoškolské štúdium v mieste bydliska možnosť výberu zo štyroch študijných programov: aplikovaná informatika a automatizácia v priemysle; priemyselné manažérstvo; technické materiály; výrobné technológie. Prijatí budú bez prijímacej skúšky na základe dosiahnutých výsledkov v strednej škole.

   Uvádzame stručné charakteristiky profilu absolventov každého študijného programu:
   Absolvent študijného programu Aplikovaná informatika a automatizácia v priemysle získa základné teoreticko-metodologické vedomosti z automatizácie a informatiky, ktoré bude vedieť použiť pri realizácii systémov, ktorých základom je počítač. Ďalej získa poznatky z prírodných vied v rozsahu prvého stupňa univerzitného  štúdia, automatizácie a informatizácie, základov diagnostiky systémov, základov zberu, spracovania a prenosu údajov v riadiacich a informačných systémoch. Nájde uplatnenie pri zavádzaní, prevádzkovaní a údržbe riadiacich a informačných systémov pre potreby riadenia technologických procesov a spracovania údajov v podnikoch, ale aj v rámci ostatných odvetví priemyslu a  v mimopriemyselnej sfére. Uplatní sa v pozíciách pracovníkov prevádzkujúcich systémy na báze informačnej a riadiacej techniky.
   Absolvent Priemyselného manažérstva bude vybavený vedomosťami z oblasti sociálno-technických systémov integrujúcich ľudské zdroje, informácie, materiály, zaradenia a procesy v rámci komplexného životného cyklu výrobkov a služieb. Získa znalosti z prírodovedných, technických, technologických a humanitných disciplín, zo základov informatiky. Bude sa vedieť orientovať v oblasti priemyslového inžinierstva so zameraním na podnikové hospodárstvo, manažment podniku, výrobu, marketing a účtovníctvo a získané vedomosti dokáže aplikovať v praxi. Uplatní  sa ako člen, resp. vedúci tvorivého kolektívu v organizáciách rôznych odvetví priemyslu, ich riadiacich útvarov nižších stupňov. Bude schopný zakladať a viesť malé firmy a spoločnosti, alebo zaradiť sa do manažmentu väčších spoločností.
   V študijnom programe Technické materiály získa absolvent vedomosti o technických materiáloch, technológii výroby, aplikácie, spracovania a recyklácie materiálov, zo základov elektrotechniky, konštruovania, informatiky a manažmentu priemyselného podniku. Uplatní sa v podniku so zameraním na výrobu technických materiálov, ich spracovanie na polotovary a výrobky, ako aj v oblasti kontroly kvality produkcie, nákupu, predaja, servisu a údržby. Program je určený predovšetkým maturantom príslušných stredných odborných škôl.
   V študijnom programe Výrobné technológie absolvent bude rozumieť širším technicko-praktickým poznatkom z technológie obrábania, tvárnenia, zlievania a zvárania. Získa vedomosti z náuky  o materiáloch, technickej mechaniky, elektrotechniky, ekológie priemyslu, metalurgie, informatiky, marketingu, v oblasti obrábania, montáže, technickej prípravy výroby, spracovania materiálov atď.  Nájde uplatnenie ako samostatný technológ alebo člen pracovného tímu v rôznych oblastiach priemyslu vo verejnom i súkromnom sektore. Aj v tomto štúdiu sa požaduje stredné odborné vzdelanie príslušného smeru.
  Informácie o výberovom konaní sú k dispozícii v stredných školách a v detašovanom pracovisku MTF STU.

(r)

 Súťaž o knihu

Tapas sú malé pikantné chuťovky

    V Španielsku sa už po stáročia podávajú k poháru sherry, vína alebo piva jedlá nazývané tapas. Sú to malé pikantné chuťovky s rybou a mäsom, zeleninou alebo šalátom. Tvoria solídny základ a robia chuť na niečo ďalšie. Tapas znamená „veľa malého“ a slovom tapas sa pôvodne označovali všetky malé jedlá, ktoré sa konzumujú medzi obedom a večerou. Existuje viacero vysvetlení ich pôvodu. Hovorí sa napríklad, že ich vynašiel španielsky kráľ Alfonz X. v 13. storočí. Raz ochorel tak, že dokázal jesť k vínu iba drobné kúsky jedla. Keď vyzdravel, vydal rozkaz, ktorým sa v celom Španielsku nesmelo podávať víno bez nejakých drobností na zahryznutie. Iné zdroje tvrdia, že prvé tapas jedávali roľníci a vôbec jednoduchí ľudia. Tí počas ťažkej práce jedávali viac menších porcií namiesto jedného hlavného jedla. Kultúra podávania tapas vznikla však asi pod vplyvom Maurov, pretože aj v severoafrickej gastronomickej kultúre je zvyk podávať drobné jedlá, ktoré sa konzumujú spoločne.
   Veľa druhov chutných tapasových jedál sa dá pripraviť z vajec. Patrí k nim aj klasická španielska tortilla, čo je vlastne chutne korenená omeleta. Základom mnohých vynikajúcich malých tapas je kôš plný pestrofarebných šalátov, k tomu paprika, rajčiny, artičoky a huby. Pri príprave mäsových tapas rozhodne nesmie chýbať cesnak, cibuľa, rajčiny a bylinky, no a, samozrejme, olivy. Hydinové mäso mimoriadne dobre harmonizuje s typickými španielskymi surovinami , ako sú olivy, oregano, citrón, olivový olej, cesnak, sherry. K obľúbeným zložkám tapas patria morské raky, sušená treska a sardinky. Chlieb a syr sa ideálne hodia k vínu. Chlebík, či už opečený alebo neopečený, potretý cesnakom alebo namočený v salse (hustá korenistá omáčka) a syr pekne nakrájaný na kocky alebo marinovaný, chutí v každej podobe.
   A keď už sme vám zrejme narobili chute, ponúkame vám aj jeden veľmi jednoduchý, ľahko a rýchlo realizovateľný recept na vajcovo-cesnakový chlieb: Na 4 porcie potrebujeme 6 – 8 krajcov bieleho chleba, 2 strúčky cesnaku, 4 vajcia, soľ, čierne korenie, olivový olej na pečenie. Postup: Krajce chleba rozpojíme alebo rozštvrtíme, cesnak ošúpeme a pokrájame na tenké plátky. Vajcia vyšľaháme, osolíme, ochutíme čiernym korením a pridáme cesnak. V panvici rozpálime trochu oleja, krajce chleba obalené vo vajcovej zmesi zo všetkých strán vyprážame v horúcom oleji z oboch strán do zlatohneda. Chlieb vyberieme, necháme odkvapkať a podávame teplý.
Tento a ďalších takmer 170 receptov nájdete v knihe Tapas, ktorú môžete vyhrať v našej súťaži. Vaše lístky s kupónom, odpoveďou a telefónnym číslom čakáme v redakcii do 28. februára. Meno vyžrebovaného výhercu uverejníme 4. marca.

(ag)

   Lenka Vybíralová je autorkou ilustrácií v knihe Riekanky, pesničky a rozprávky – to bola správna odpoveď, ktorú ste nám mali zaslať na korešpondenčnom lístku. O túto a ďalšie tri knihy na prázdniny ste súťažili a šťastie sa tentokrát pri žrebovaní usmialo na Z. Mũllnerovú z Čierneho Balogu, K. Maruškinovú zo Závadky, H. Matúškovú z Predajnej a G. Amtmannovú z Brezna. Blahoželáme.

Otázka: Čo znamená slovo tapas?

 KUPÓN – TAPAS


Domáca lekáreň

Obličkové kamene

     ● funkcia obličiek ● podstata vzniku obličkových kameňov a príznaky tohto ochorenia

    Obličky patria k najdôležitejším orgánom v ľudskom organizme, čo vedeli už Číňania pred štyritisíc rokmi. Súčasná generácia, hlavne v Európe a Severnej Amerike, si tento orgán nevie vážiť. Správa sa k nemu, napr. aj svojim životným štýlom, veľmi macošsky. Obličky filtrujú a odstraňujú z tela všetky nežiadúce produkty metabolizmu – hlavne jedy, ktoré by spôsobili, nebyť tohto orgánu, celkovú otravu organizmu a neskôr smrť.
   Najčastejším ochorením obličiek sú močové kamene (nefrolitiáza). Môžu vznikať kdekoľvek v močovom systéme, ale obličky sú najčastejším miestom ich vzniku. Ich veľkosť sa pohybuje od veľkosti zrnka piesku po veľkosť citróna. Vyskytujú sa medzi tridsiatym až šesťdesiatym rokom života, častejšie u mužov a podľa zloženia sa delia na niekoľko druhov. Existuje spojenie s ukladaním nerozpustných látok – väčšinou solí vápnika, ktoré súvisí so zmenami v kyslom alebo zásaditom moči. Svojou prítomnosťou kamene môžu znemožniť odtok moču, poraniť steny močových ciest a vyvolať zápal. Navonok sa tento stav prejavuje kolikovými bolesťami v oblasti obličiek. Je lepšie, ak vtedy kameň postupne klesá a odchádza von, pretože pri jeho zaseknutí na jednom mieste vznikajú niekedy aj dlhodobé následky. Ak je povrch kameňa ostrý alebo drsný, môže byť moč sfarbený krvou, močenie je zväčša bolestivé a často s malým množstvom vymočenej tekutiny. Cesta niektorých menších kamienkov alebo piesku z obličiek do močového mechúra trvá hodiny, dni, niekedy aj týždne a sprevádzajú ju silné bolesti, ktoré sa utíšia hneď, ako sa ich telo zbaví. U niektorých ľudí je možné nečakané vytvorenie drobného kamienka, ktorý sám „odíde“, a človek nemusí nič zistiť. Častejší je ale výskyt u ľudí s vrodenými predpokladmi a dlhodobou nesprávnou životosprávou.
   Hlavné príznaky: pocit prítomnosti piesku pri močení, vo vážnejších prípadoch krv v moči, bolesť medzi bedrami a slabinou, nutkanie na vracanie a vracanie, bolesť pri močení a v niektorých prípadoch aj horúčka.

(Pokračovanie)

Bača Šperka

Cesta obličkového kameňa močovou sústavou
 


 Š k o l o v i n k y

 Váš syn sa neučí, ešte aj ťaháky si požičiava.

...

- Ako sa volá základná objemová miera?

- Liter.

- A vedel by si povedať aj väčšiu?

- Demižón.

...

Žiadam vás, aby váš syn nenosil do školy budík, lebo následkom jeho zvonenia som ukončil hodinu o desať minút skôr.

...

- Prečo nečítaš?

- Nemôžem, lebo sa mi bridia knihy.

- A to už prečo?

- Raz som v jednej našiel vlas.

...

Upozornite svoju dcéru, aby v škole na seba toľko neupozorňovala.

...

- Prečo máš, Ferko, celú slohovú prácu v úvodzovkách?

- Pretože citujem Marienkin zošit.

...

Váš syn zjedol spolužiačke desiatu, a to už o deviatej.

...

Žiak píše na tabuľu a škrípe kriedou. Učiteľka sa ho pýta:

- To robíš náročky?

- Nie, ide to zľahka.

...

Nech váš syn, keď sa s ním rozprávam, čuší!

...

Kružnica je geometrické miesto bodov, ktoré majú rovnakú vzdialenosť od stredoveku.

 

- Písali ste písomku?

- Áno.

- Koľko otázok si vedel?

- Dve.

- Aké?

- Meno a priezvisko.

...

Učiteľka sa pýta žiakov, kto jej ukradol sto korún. Julko sa prihlási a povie:

- Chcel som si zobrať len na žuvačku, ale nemali ste drobné.

...

Potoky a rieky boli kedysi znečistené zlatom.

...

Pani učiteľka sa pýta Mirka:

- Mirko, vedel by si mi povedať, ako vzniká rosa?

- Áno prosím. Zemeguľa sa tak rýchlo točí, že sa až spotí.

Zozbieral: J. Pupiš



STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT