18. MAREC  2008 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Celý arzenál strelných zbraní a nábojov, pochádzajúcich z krádeží v Čiernom Balogu (v januári 2008) a v Jasení (v marci 2006) našli policajti v pondelok 3. marca v Bánovciach nad Bebravou. V súvislosti s týmito krádežami vyšetrovateľ obvinil už vo februári 34-ročného Brezňana zo zločinu nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami, aj z prečinov porušovanie domovej slobody, krádež a poškodzovanie cudzej veci. Prípad je v štádiu vyšetrovania a zaistené zbrane policajti poslali na expertízu. Nevylučujú, že vznesú obvinenie voči ďalším ľuďom.   

  Vyšetrovateľ z Banskej Bystrice obvinil v pondelok 10. marca 25-ročného Dušana F. z Brezna z trestného činu nedovolená výroba omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi. V novembri minulého roka Dušana kontrolovala pohotovostná motorizovaná jednotka Policajného zboru a našla u neho omamné a psychotropné látky - igelitové vrecúško s časticami rastlín rodu konope s hmotnosťou 155 mg a igelitové vrecúško s obsahom zmesi metamfetamínu, kreatínu a malého množstva efedrínu s hmotnosťou 70,06 mg. Obsah oboch vrecúšok zodpovedá jednorazovej dávke drogy, ktorú chcel obvinený muž sám použiť. Hrozí mu až trojročné väzenie.

   Traja chlapci z Predných Halán v pondelok 10. marca na Ulici ČSA rozoberali staré chladničky a z veľkoobjemového kontajnera vyberali nebezpečný odpad. Mestskí policajti priestupok vyriešili blokovou pokutou.

   V stredu 12. marca o piatej popoludní hliadku mestskej polície volali do obchodného domu na Námestí gen. M. R. Štefánika, kde sa neoprávnene zdržiavala bezdomovkyňa. Obťažovala nakupujúcich a policajti ju odviedli preč. Vo štvrtok o jednej popoludní ju odtiaľ z rovnakého dôvodu vyviedli znova.

   Pred bytom na ŠLN v stredu podvečer 12. marca zaspal „spoločensky unavený“ podnájomník a zobudil ho až príchod mestských policajtov. Pomohli mu trafiť domov.

   Niekedy od štvrť na dvanásť v noci zo stredy 12. marca na štvrtok 13. marca do štvrť na päť sa dostal vlamač do obecnej garáže v Lome nad Rimavicou po tom, čo vypáčil visiaci zámok. Z linkového autobusu, na ktorom rozbil okno, ukradol mince, dévedečka, osobné doklady a bankomatové karty. Majiteľovi dokladov a kariet spôsobil zlodej škodu za 8800 korún. Spoločnosti SAD Banská Bystrica vznikla škoda približne za 1000 korún.

   Sudca Okresného súdu v Brezne vzal v piatok 14. marca do väzby 43-ročného Juraja R. z Čierneho Balogu (dvanásťkrát súdne trestaný). Polícia ho obvinila z prečinu krádeže. V čase od 13. februára do 14. marca sa vlámal na rôznych miestach okresu Brezno do niekoľkých objektov.

   Presne o druhej popoludní v sobotu 15. marca z telefónnej búdky na Švermovej ulici a o dve minúty neskôr z búdky na Námestí gen. M. R. Štefánika v Brezne zavolal ktosi na linku 155, že v budove nemocnice je bomba. Polícia urobila bezpečnostné opatrenia aj s prehliadkou objektu psom vycvičeným na vyhľadávanie výbušnín, ale nič nenašla. Pacientov ani personál neevakuovala, no začala trestné stíhanie pre prečin šírenie poplašnej správy.

(mf, pa)


Najlepšej lesoochranárskej škole roka zahrá Desmod

   Základné a stredné školy, ktoré sa zapoja do šiesteho ročníka celoslovenskej súťaže o Lesoochranársku školu roka, majú možnosť vyhrať živý koncert skupiny Desmod na nádvorí svojej školy.

   Súťaž organizuje nadácia Zelená nádej v spolupráci s Lesoochranárskym zoskupením VLK. Partnerom v tomto ročníku je aj Občianske združenie Tatry. Do súťaže sa môže zapojiť každá škola, ktorej študenti a pedagógovia v období od marca do 18. mája prispejú zaujímavými a inšpiratívnymi aktivitami k ochrane lesov a ich lepšiemu poznaniu. Cieľom organizátorov súťaže je, aby čo najviac mladých ľudí získavalo pozitívny vzťah k nášmu zelenému bohatstvu, aby chodili v lesoch s otvorenými očami a všímali si ich krásu, ale aj upozorňovali na problémy, ktoré sa týkajú nás všetkých. Doposiaľ sa do súťaže zapojilo takmer dvesto škôl. Školy môžu požiadať o zaslanie letákov o súťaži poštou, alebo si ich môžu stiahnuť z internetovej stránky nadácie Zelená nádej www.gpf.sk. Posledný deň na zaslanie popisu aktivít na adresu Nadácia Zelená nádej, 082 13 Tulčík 27 je 20. máj. O víťazoch bude rozhodovať porota zložená zo zástupcov nadácie Zelená nádej, LZ VLK, OZ Tatry a štátneho podniku Lesy SR.

(mh)

Medzi ocenenými knihovníčkami aj M. Šulejová z Pohorelej

    Krajská pobočka Spolku slovenských knihovníkov a Krajská knižnica Ľudovíta Štúra (KKĽŠ) vo Zvolene v utorok 11. marca zorganizovali Deň knihovníkov Banskobystrického samosprávneho kraja.

   Záštitu nad akciou prevzal predseda BBSK Milan Murgaš, ktorý pamätné listy za dlhoročnú prácu odovzdal ôsmim zástupcom knižníc. Z okresu Brezno ocenenie získala Mária Šulejová - dobrovoľná knihovníčka v obci Pohorelá.
   Deň knihovníkov bol jednou z akcií počas tradičného Týždňa slovenských knižníc. V tomto týždni uskutočnili besedy o tvorbe najvýznamnejšieho slovenského rozprávkara Pavla Dobšinského, oddelenie literatúry pre deti a mládež pripravilo podujatie s názvom Ja sa z tých detí zbláznim! Týždeň v KKĽŠ bol navyše výhodný aj pre všetkých, ktorí z nejakých dôvodov zabudli včas vrátiť vypožičané dokumenty. Všetky sankcie im boli totiž odpustené.
   V piatok 14. marca vyvrcholil Týždeň slovenských knižníc v KKĽŠ už tradičnou korunováciou kráľovnej detských čitateľov.
KKĽŠ disponuje v súčasnosti 188 tisíc knihami a časopismi, zaregistrovaných má viac ako 13 tisíc čitateľov.

(js)

Bezmála 150 miliónov korún na údržbu ciest

   Banskobystrická regionálna správa ciest (BBRSC) na zimnú údržbu ciest v Banskobystrickom kraji vynaložila bezmála 150 miliónov korún. Cestári prepluhovali takmer 54 500 km ciest a posypali necelých 45 500 km inertným a 163 500 km vozoviek chemickým materiálom, pri čom minuli 19 870 t inertného a 8420 t chemického materiálu. Banskobystrický samosprávny kraj rok 2008 vyhlásil za rok dopravy. V správe má cesty druhej a tretej triedy, do ktorých investuje takmer miliardu korún. Vlani do cestnej siete vložil 400 miliónov korún, tohtoročné výdavky na dopravu dosiahnu 2,5-násobok minuloročných nákladov.

(vc)

Očarený Telgártom

   Kraj na hornom toku Hrona sa stal v minulom storočí zdrojom inšpirácie mnohým výtvarným umelcom. Motívy z Horehronia nájdeme v dielach Benku, Bazovského, Hložníka, Palugyaya, Klimkoviča, Švabinského, Vodrážku, Želibského a ďalších maliarov zvučných mien.

   V roku 1943 tento kraj očaril aj maliara Emila Makovického, a preto sa sem vrátil o rok neskôr na dlhší letný tvorivý pobyt. Zamiloval si Telgárt. Nadšene a neúnavne zakresľoval všetko, čo práve vzbudilo jeho pozornosť. Exteriéry a interiéry, stodoly a kôlne, stajne a dvory... a predovšetkým ľudí. Akoby bol tušil, že to, čo mu Telgárt ponúkal, vidí prvý, ale aj poslednýkrát. Dedina o niekoľko mesiacov totiž do tla vyhorela.
   Sté výročie narodenia Emila Makovického (1908 - 1986) si kultúrna verejnosť pripomenula viacerými podujatiami. Prispelo medzi ne aj Horehronské múzeum otvorením výstavy, predstavujúcej tvorbu autora práve zo spomínaného pobytu v Telgárte. Popri pôvodných kresbách z leta roku 1944, zachytávajúcich detailne autentickosť dedinského prostredia, sú vystavené aj diela neskoršieho dáta, pretože Emil Makovický si Horehronie a Telgárt navždy zamiloval a neustále sa k nemu vo svojich spomienkach a prostredníctvom tvorby vracal. Toto prostredie zvečňoval naďalej vo svojich kresbách a knižných ilustráciách. Na ďalší študijný pobyt sem však už nikdy neprišiel.
   Výstavu zostavenú zo zbierkového fondu Horehronského múzea, Slovenskej národnej knižnice v Martine a súkromnej zbierky môžete navštíviť do konca marca vo výstavných priestoroch múzea v Meštianskom dome č. 13.

I. Krištofová

 Navštívili Nový Bydžov

   V rámci družobných priateľských vzťahov s mestom Nový Bydžov sa Brezno zapojilo do veľkého medzinárodného projektu zameraného na vytvorenie siete partnerských miest z Českej republiky, Slovenska, Poľska, Lotyšska a Talianska. K podpísaniu zmluvy o vytvorení partnerstva došlo ešte v polovici novembra minulého roka, kedy česká strana na uvedený projekt podala žiadosť o poskytnutie finančných prostriedkov z fondov Európskej únie. 
   Pri tejto príležitosti preto do Nového Bydžova v pondelok 10. marca odcestovali vedúca kancelárie primátora Dana Kmeťová, riaditeľ MŠK Peter Lupták a riaditeľ mestského kultúrneho strediska Július Obernauer.
Cieľom stretnutia bolo prerokovanie prípravy veľkej konferencie za účasti týchto členských štátov, ale aj pracovných dielní, v rámci ktorých si budú účastníci vymieňať svoje skúsenosti v oblastiach verejnej správy, verejných a sociálnych službách, ale aj v oblasti športu a kultúry. Predpokladaná účasť na týchto dielňach a konferencii je zhruba stotridsať účastníkov. Celé podujatie sa uskutoční začiatkom mája.

(dk)

 Neodporujte lúpežníkom

   Obeťou lúpežníka sa môže stať ktokoľvek, kdekoľvek a kedykoľvek. Vo väčšine prípadov k lúpežnému prepadnutiu dochádza vo večerných či neskorých večerných hodinách. Je to druh trestnej činnosti, pri ktorej obetiam hrozí vážne nebezpečenstvo, a preto je nevyhnutné, aby ste sami toto nebezpečenstvo nezvyšovali a vyhli sa možnosti stať sa obeťou lúpežného prepadnutia. 

   „Lúpežník chce zväčša od obete peniaze, pričom sa ich domáha pod hrozbou použitia násilia alebo samotným násilím. Ak sa stanete obeťou lúpežníka, veľmi dôležité je zachovať pokoj a konať rozvážne. V takejto situácii treba poslúchnuť príkazy páchateľa,“ povedala nám zástupkyňa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru B. Bystrica npor. PhDr. Petra Babulicová. „Život a zdravie pre človeka znamená neporovnateľne viac ako peniaze. Nesnažte sa páchateľovi odporovať a zneškodniť ho, nechajte túto prácu profesionálom.  Úlohou obete lupiča je aj napriek pochopiteľnému strachu zapamätať si čo najviac z podoby a detailov (vlasy, oči, postava, oblečenie, prípadné okuliare, prikrývka hlavy, tetovanie či zbraň), ktoré dokážu pomôcť pri usvedčení páchateľa,“ dodala P. Babulicová.
   Ponúkame niekoľko rád, ako predísť lúpežnému prepadnutiu: neukazujte na verejnosti, že máte pri sebe veľa peňazí; nechodievajte tmavými a opustenými uličkami, vyhľadávajte radšej frekventovanejšie miesta a ulice s väčším pohybom ľudí; pri vchádzaní do vchodov, domov či výťahov buďte obozretní; majte pripravený kľúč, aby ste sa rýchlo dostali dovnútra; nedávajte sa na ulici do reči s cudzím človekom. Nepodceňujte nebezpečenstvo tejto zločinnosti a v čo najväčšej možnej miere sa jej snažte aj vlastným pričinením predchádzať. Pri tom vám pomôžu aj tieto odporúčania.

(r)

 Chrípkové prázdniny nehrozia

   V jedenástom kalendárnom týždni sa podľa informácií Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici zvýšil výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) o 5,3 percenta v porovnaní s predchádzajúcim týždňom. Predstavuje to 1233 prípadov ARO na 100 000 obyvateľov. Výskyt chrípke podobných ochorení (CHPO) sa zväčšil až o 27,8 percenta a lokálne epidémie zaznamenali v okrese Lučenec. Sporadický výskyt CHPO evidujú v okresoch B. Štiavnica, R. Sobota, Žarnovica a Žiar nad Hronom. Okres Brezno je zatiaľ bez aktivity.

(ar)


Mesto Brezno začalo v marci realizovať investičnú akciu Úprava javiska na Námestí gen. M. R. Štefánika. Spevnenú časť javiska vybudovalo v rámci druhej etapy rekonštrukcie námestia už v predchádzajúcom období. V súčasnosti sa realizuje prestrešenie javiska oceľovou konštrukciou. Nosnú konštrukciu nad javiskom tvoria dve trojice lomených oceľových oblúkov osadených na štyri železobetónové základové pätky. Na prestrešenie zvolili polykarbonátové dosky, ktoré budú klásť na uhlopriečky. Súčasťou stavby je aj úprava podlahy na javisku, na ktorú použijú prírodný materiál s povrchovou úpravou pre exteriér. Javisko bude plniť funkciu pódia pri kultúrno–spoločenských akciách. Investičnú akciu plánujú ukončiť ešte pred začatím podujatia Dni mesta Brezno - do konca mája.

Foto: Štefan Vozár   


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT