Týždenník pre mesto Brezno  a obce okresu Brezno
       ROČNÍK  15 

 ČÍSLO  10

18.marec 2008

 CENA  9,- SK

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

 

tretia marcová nedeľa, detský folklórny súbor Šťastné detstvo

 

 


Hovoríme s riaditeľkou Hotelovej a Obchodnej akadémie Brezno Mgr. Evou Dočekalovou

Hotelová a Obchodná akadémia Brezno - dve úspešné školy, ktoré pre náš región znamenajú veľa: vzdelanie a následné istoty mladých manažérov, ktorí v živote už niečo dokázali...

 Môžete sa pochváliť víťazstvom v prestížnej ankete TOP seven Brezna, Cenou primátora Brezna za osobnú iniciatívu a výsledky dosiahnuté pri propagácii a reprezentácii mesta a mnohými ďalšími oceneniami. V čom spočíva tajomstvo úspechu „vašich“ škôl a vášho manažmentu?

   - V práci, v práci a len v práci. Musíte byť s ňou zžitý. Nesmiete ju vnímať ako vrásku či bremeno. Práca musí človeka vnútorne napĺňať, prinášať vám radosť, má byť akýmsi prirodzeným hnacím motorom za novými vedomosťami a skúsenosťami, ktoré neuplatňujete len na pracovisku, ale v živote vôbec.

Vaším úspechom sú nepochybne aj absolventi školy - pochváľte sa:
   - Obidve školy pripravujú a vychovávajú absolventa so širokým odborným profilom a možnosťou uplatnenia sa na pracovnom trhu. Trvalo by určite dlho, ak by som mala spomenúť všetkých tých, ktorí nám robia dobré meno a v živote vďaka svojmu úsiliu a kvalitnej príprave v škole dosiahli výborné uplatnenie a úspech. Našich hotelákov nájdete na všetkých kontinentoch. Pracujú v špičkových hotelových zariadeniach či leteckých spoločnostiach, napríklad v austrálskom Melbourne alebo v atraktívnom Dubaji, Ameriku a Európu nevynímajúc. Doma, čo nás zvlášť teší, pracujú ako manažéri vo významných hoteloch, kúpeľných zariadeniach, samostatne prevádzkujú rôzne stravovacie a ubytovacie prevádzky. Obchoďáci, ako ich u nás v škole voláme, získali uplatnenie vo firmách rôzneho zamerania, bankových inštitúciách, ale i v štátnej správe. Niektorí z našich absolventov pracujú v diplomatických a protokolárnych službách a mnohí po úspešnom ukončení vysokoškolského štúdia pôsobia ako právnici, stredoškolskí a vysokoškolskí pedagógovia.

A čo neúspechy? Boli nejaké?
   - Isteže. Nikto nie je dokonalý. Ani my. Robíme aj chyby, ktoré neobchádzame, sú pre nás vážnym mementom. Ale neúspech či chyba v živote nemusí znamenať vždy istú prehru. V mnohých prípadoch je to realita, prirodzená súčasť nášho života, ktorá nás pozitívne usmerňuje. Len netreba hneď zúfať a vzdávať sa.

Už štyrikrát ste získali ocenenie verejnosti, ktoré vás posunulo na najvyššiu priečku, priečku vavrínov, ktorá môže človeka aj „zaslepiť“. Ako je to s vami?
   - Je veľmi dôležité rozlišovať - byť zaslepený a byť hrdý. Áno, sme hrdí na naše akadémie, na skúsených pedagógov, na žiakov i absolventov, ktorí spropagovali naše školy nielen doma, ale i v ďalekom svete. Viete, človek sa rád pochváli aj je pochválený, ale nesmieme pritom zabúdať, že dobro sa chváli „samo“. Ak je tvrdá systematická práca, potom sú aj výsledky. A tie sú rozhodujúce, hmatateľné v samotnej realite, teda aj verejnosti. Chcem ešte raz poďakovať všetkým, ktorí nás podporovali a podporujú v úsilí napredovať. Našou odvetou bude snaha, aby brány hotelovej a obchodnej akadémie opúšťali žiaci s kvalitnými vedomosťami, dostatočne uvedomelí, humánni, pripravení vstúpiť do života s reálnou perspektívou.

Otvárate nový študijný odbor - manažment cestovného ruchu. Prečo, veď štúdium na vašich školách sa považuje stále za atraktívne?
   - To je síce pravda, ale povedzme, že chceme byť ešte atraktívnejší. Prečo nie? Máme na to vytvorené ideálne podmienky. V našom regióne sa cestovný ruch priam pýta na svet. A pokiaľ v tejto oblasti nebudú pracovať odborníci na slovo vzatí, jednoducho ujde nám vlak. A preto sme doň nastúpili.

Koľko žiakov sa hlási na tento odbor?
   - To je dnes ešte priskoro predvídať, o aké číslo ide. Počty sa menia priebežne, žiak má ešte stále čas rozhodnúť  o svojej prihláške na strednú školu. Isteže, nové veci prinášajú so sebou i veľa otáznikov, zo strany rodičovskej verejnosti i viacej opatrnosti. Som presvedčená, že cestovný ruch má u nás zelenú a stáva sa stredobodom pozornosti, celoštátneho záujmu, ktorý na jeho úspešnom rozvoji participuje.

Kde všade nájdu absolventi tohto študijného odboru uplatnenie?
   - Samozrejme v oblasti cestovného ruchu, v cestovných kanceláriách, v turistických informačných centrách, v marketingových útvaroch samosprávy, ale i v sprievodcovských a iných službách cestovného ruchu. Profil absolventa študijného odboru manažment regionálneho cestovného ruchu sme už viackrát zverejnili na pútačoch i v tlači. Našou snahou bolo i je podať verejnosti informácie o spomínanom študijnom odbore v čo najširšom zábere.

Čo vám osobne v živote prekáža najviac?
   - Ľudská hlúposť.

Máte svoje životné krédo?
   - Áno. „Žiť skromne, to ešte neznamená prikrčiť sa a vzdať to ...“

Čo by ste zaželali vašim kolegom, žiakom?
   - Všetkým skalopevné zdravie, kolegom naviac výborných žiakov a žiakom, aby prežili tie najkrajšie chvíle svojej mladosti práve u nás „v školskej lavici“.

(ev)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT