18. MAREC 2008 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Veľká noc je najstarším a najdôležitejším kresťanským sviatkom. Predchádza mu dlhé obdobie príprav - štyridsaťdňový pôst, ktorý sa nevzťahoval len na jedlo, ale na celý spôsob života. Veľkonočné sviatky - sviatky jari, v prenesenom zmysle slova víťazstvo života nad smrťou - pripadajú na prvú nedeľu po prvom jarnom splne mesiaca po 21. marci. Tohtoročné veľkonočné sviatky budú 21. - 24. marca. Keďže ich termín sa blíži, v našej ankete sme vyzvedali, akej obľube sa sviatky jari tešia.


S anketovym mikrofonom


o veľkonočných sviatkoch

 Zuzana Weissová, na materskej dovolenke, Hronec:
- Veľkonočné sviatky mám rada hlavne kvôli tomu, že predznamenávajú začiatok jari. Kúpačku nemusím, ale rada sa na ňu pripravím. Napečiem koláčiky pre blízkych z rodiny, ktorí ma prídu okúpať. Veľkonočné sviatky sú skôr pre chlapcov, aj mne vyrastá malý kúpač. Máme totiž malého syna a dedo sa už teší, že s ním pôjde na kúpačku.

Anna Putnoková, čašníčka, Brezno:
- Cez sviatky má človek k tomu druhému o niečo bližšie. Veľkonočné sviatky sú viac-menej pre deti, tie sa z nich ešte dokážu tešiť. Dnes je to už väčšinou o prestíži a o obchodníkoch: kto najviac zarobí. Predtým išlo skôr o sladkosti, teraz o peniaze. V podstate sa každý teší, lebo stále vidí v sebe dieťa. Oblievačku som mala rada, kým som bola malá, teraz už nie.

Anna Parašínová, gazdiná - vychovávateľka, Brezno:
- Kúpačku nemám rada, ale na sviatky sa rada pripravujem. Teším sa, že sa stretne rodina. Akt oblievania neznášam, no strpím ho. Darmo sa bránim, nevyhnem sa tomu.

Štefan Černák, kuchár, Závadka nad Hronom:
- Chodievam po kúpaní, ale väčšinou v rodine. Pochádzam z ôsmich detí, takže mám koho kúpať. Veľká noc je Veľká noc, patrí sa. Veď je to kresťanský sviatok. Som z Telgártu, kde sa kúpalo aj v potoku. Ja som slušný kúpač, ale aj vodou treba ženu okúpať, aby bola pekná, a to v studenej, nie v teplej. Mám desaťmesačnú vnučku, ale vraj deti do jedného roka sa nesmú kúpať, takže ju okúpem až o rok.

Július Tušil, zámočník, Brezno:
- Veľkonočné sviatky mám rád hlavne preto, že je voľno a oddýchnem si. Teraz už kúpať nechodievam, ale za mladi bývala riadna oblievačka, najskôr vodou, až potom voňavkou.

Marek Komora, živnostník, Brezno:
- Ja po kúpaní nechodím, okúpem manželku a tým to končí. Počas veľkonočných sviatkov relaxujem doma. Myslím si, že veľkonočné zvyky už v meste zanikajú, udržiavajú ich skôr na dedinách.

 

(ng, pl)

 hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Policajti v škôlke

  Vo februári učiteľky Materskej školy v Michalovej v rámci témy Bezpečnosť na ceste hravou formou deťom priblížili základné pravidlá bezpečnosti cestnej premávky. Keďže zážitkové učenie je pre deti najprirodzenejšie, pozvali sme príslušníkov Policajného zboru v Brezne, nadpráporčíka Juraja Bošanského a podpráporčíka Vladimíra Lehotského, na ktorých sa deti nesmierne tešili. Policajti ich  oboznámili s náplňou svojej práce, porozprávali o zážitkoch z cestnej premávky, poučili o základných pravidlách správania sa na ulici. Najväčšiu radosť urobilo deťom policajné auto, ktoré si mohli pozrieť zvnútra i zvonka a vypočuť si jeho sirénu a vysielačku. Za ich priateľský prístup a ochotu im ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

(dš)

 Desiate výročie Breznianskeho ženského klubu

    Náš Klub Združenia žien Slovenska ako po iné roky sa na stretnutiach venoval problematike rodinnej, kultúrnej, výchovno – vzdelávacej, ale najmä sociálnej.

   Pre svoje členky sme napríklad v minulom roku zabezpečili v spolupráci s BBSK až tri tematické výchovnovzdelávacie autobusové zájazdy po trasách Horehronia, Banskej Bystrice i Zvolena. Počet členiek Breznianskeho ženského klubu od založenia v roku 1998 sa menil. Klub mal päťdesiat členiek a osemnásť sympatizantiek. Z činnosti prednáškovej, z oblasti sociálnej i spoločenskej angažovanosti členky uprednostňovali vzájomné stretnutia a rozhovory, týkajúce sa ich každodenného života, radostí i starostí o rodinu. Zmysel našli aj v príprave jedál, zákuskov a výmene receptov. Zúčasňovali sa na sedeniach s predstaviteľmi – zástupcami mestského úradu a pravidelne každý rok sa zúčastňujú na spoločnom dialógu so zástupcami mesta, ako aj s primátorom Brezna.
   Plánujeme aj v tomto roku pokračovať v našej činnosti a poďakovať sa najaktívnejším členkám za ich nie ľahkú prácu, ktorá ich baví a robia ju s radosťou. V súčasnosti má náš Brezniansky ženský klub, ktorého členkami sú aj pedagogické pracovníčky z Breznianskeho klubu učiteľov, dvadsaťpäť členov a ďalších dvadsať sympatizantov. Veríme, že sa k nám pridajú aj ďalší. Spolupracujeme so Zvolenským a Banskobystrickým ženským klubom. Podporujú nás poslanci VÚC, v tejto oblasti sú však ešte rezervy.
   Keďže ZŽS je dobrovoľná organizácia, združujúca ženy bez rozdielu rasy, národnosti a náboženského vyznania, hlavnou činnosťou nášho Breznianskeho ženského klubu bude aj naďalej formou besied a rozhovorov obhajovať rovnoprávne postavenie svojich členiek v rôznych oblastiach života a ochraňovať ľudské práva.

PaedDr. J. Zacharovová predsedníčka Klubu ZŽS – okres Brezno

 

 Novej jari

    Poľom vetrík pofukuje, jari cestu ukazuje. Slnko lúčom prírodu hladí, život nový a silu jej podať hľadí. Aby púčik lístkom ožil, potôčik bystrý zem jarnú zvlažil, kvietočky jarné ju prikryli, aby sme tú krásu znova zažili. Spievaj vtáčik pieseň jari, oslavu Zeme, prírody a človeka, čo túžbou je pre všetko živé, túžba odveká. Bože tebe patrí sláva, že tvoje dielo všetkým na zemi tú krásu znovu dáva. Preto váž si človek tieto dary – otvor svoje srdce, prichádzajúcej novej jari.

Milan Kováčik

 

Dôchodcovia z Valaskej hodnotili

   Výbor Základnej organizácie Jednoty dôchodcov vo Valaskej zvolal na 26. februára zhodnocovaciu schôdzu. Z 297 členov sa na schôdzi zúčastnilo 69 členov. Predsedníčka Eva Kúdelková ich informovala o práci a akciách, ktoré uskutočnili vlani. Členovia si v pamäti osviežili, čo všetko za ten rok prežili.

   Spomeniem len niektoré v skratke. Zúčastnili sme sa na rôznych zdravotníckych prednáškach, na športových súťažiach, na speváckych súťažiach a niekoľkokrát sme navštívili divadlo v Banskej Bystrici. Oslávili sme MDŽ, Deň matiek a v mesiaci Úcty starším sme pozdravili jubilujúcich členov. Na všetkých podujatiach nám kultúrnym programom prispievajú so svojimi žiakmi a učiteľkami všetky školy vo Valaskej. V júni sme zorganizovali za pomoci obecného úradu, DHZ a sponzorov zraz turistov seniorov z okolitých obcí okresu, na ktorom sa zúčastnili dôchodcovia v hojnom počte. Po túre sme sa stretli na futbalovom ihrisku pri hudbe a guľáši. V letných mesiacoch sme absolvovali výlet do prírody spojený s opekaním. Členky sa zúčastnili aj na súťaží o najlepšiu haruľu vo Valaskej. Mali sme predvianočné posedenie pri stromčeku s kapustnicou. Chodievame na relaxačný pobyt do soľnej jaskyne. To sú len niektoré naše akcie.
   Starosta Ing. Emil Grőne v príhovore ocenil našu prácu a povzbudil nás k ďalším činnostiam, v ktorých nás obecný úrad finančne, ale aj materiálne podporil a bude podporovať, za čo ďakujeme.
   Po prečítaní a schválení plánu práce na rok 2008 a po podaní malého množstva občerstvenia sa schôdza skončila. Škoda, že nemáme k dispozícii väčšiu miestnosť, v ktorej by sa mohlo stretnúť viac členov, a tak rozšíriť ďalšie aktivity.

Elena Krejčiová


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT