18. MAREC  2008 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Šváby prežijú a zjedia všetko

   Podľa výskumov epidemiológov v humánnej medicíne šváby dokážu prežiť aj výbuch atómovej bomby. Ide o veľmi prispôsobivý hmyz. S ľuďmi žije od nepamäti. Stačí si spomenúť na známe príslovie, že sa niekto „fláka“, ako keď idú šváby na pivo, ktoré im fakt chutí. Pravdou je, že konzumujú všeličo ako správny všežravec. Cukor, med, čokoládu, cukrovinky, cestoviny, chlieb, pečivo, mlieko, ale i tuky, mäso, údeniny, ovocie, zeleninu či kožu, kožušiny, papier a textil. Šváb obyčajný (Blatta orientalis) je hnedočiernej farby a rus domový (Blattella germanica) zasa špinavo žltého odtieňa. Ide o najrozšírenejší hmyz po muche v ľudských obydliach a v prevádzkach s potravinami.

Doma v strúhanke

   Naposledy vo februári objavili inšpektori Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy SR šváby v rôznej fáze vývoja v supermarkete v bratislavskom Poluse, ale môžu sa vyskytovať kdekoľvek. Vajíčka a dospelé jedince si tam našli zdroj potravy v strúhanke. Okamžite zavreli pekáreň a odborníci odobrali vzorky z už vyrobených výrobkov na sledovanie do laboratórií. Inšpektori požiadali o spoluprácu Úrad verejného zdravotníctva SR, pod ktorého kompetenciu patria prevádzky verejného stravovania nachádzajúce sa v Poluse. Keď sa vyskytnú šváby v jednom obchode v budove, väčšinou sa rozšíria epidemiologicky ďalej.

Šíria choroby
   Aj keď šváby sú hmyzom, ktorý sprevádza vývoj ľudského rodu po tisícročia, nejde o planý poplach. Sú totiž schopné zapríčiniť mnohé nebezpečné ochorenia. Dokážu prenášať cysty črevných cudzopasných prvokov a vajíčok cudzopasných červov. Navyše šváby okrem črevných ochorení môžu šíriť bacily antraxu, tetanu, záškrtu, tuberkulózy, aj cholery. Prípadne zamoria potraviny plesňami, ale môžu spôsobiť aj skrat v elektrickom vedení či poruchu počítačových systémov. Podľa MVDr. Martina Chudého zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR zariadenia môžeme znova používať až po odstránení hmyzu a splnení opatrení uložených od inšpektorov. V Poluse museli preto použiť dezinsekciu.

Ochrana spotrebiteľa
   Na otázku, čo má robiť spotrebiteľ, ak objaví v potravinách švábov, či už doma alebo v obchode, MVDr. Martin Chudý zdôraznil: „Nikdy nekonzumovať takéto výrobky. Takýto tovar treba reklamovať a formou podania prípadné zistenia postúpiť kompetentným orgánom, ktoré zistenia preveria v rámci svojich kompetencií v oblasti úradných kontrol, teda v stredisku regionálnej veterinárnej a potravinovej správy či v Úrade verejného zdravotníctva SR. V prípade pozitívnych zistení zodpovedným uložia opatrenia alebo sankcie.“

Množia sa celý rok
   Medzi zaujímavosti patrí fakt, že šváby obyčajné sú síce hmyzom, ale nedokážu sa šplhať po hladkých stenách. Využívajú cestičky najmä popri vykurovacom potrubí. Naopak, rus domový šplhá po hladkom podklade úplne v pohode. Spôsobom života sa však podobajú. Vyhľadávajú miesta s vyššou teplotou a vlhkosťou. Samičky kladú vajíčka do ootéky – do puzdra, v ktorom sú do vyliahnutia šváby aj päťdesiat dní, kým rusi len dvadsať dní. Tento chitínový kokon majú istý čas samičky prilepený na zadočkoch. Potom ho nechajú v nejakej štrbine, čím sa ich starostlivosť o mláďatá končí. Po vyliahnutí z vajíčka sú ešte nymfami, ktoré sa niekoľkokrát zvlečú, kým sa z nich za mesiac až dva stanú dospelé jedince schopné rozmnožovania po celý rok.

Firma to vyrieši

   Vyliezajú zo skrýš väčšinou v noci a hoci sú teplomilné tvory, za potravou vlezú aj do chladničky. Obľubujú aj byty, v ktorých sa dbá na hygienu. Pritom sú schopné živiť sa i vlastným trusom. Mladšie jedince požierajú trus starších. Dorastajú do dĺžky dvoch až troch centimetrov. Medzi ďalšie druhy patrí šváb americký (Periplaneta americana) a šváb hnedopásy (Supella longipalpa), ktorého však nenájdeme v kuchyniach, ale len v izbách. Šváby sa likvidujú pomocou návnad, ale pri silnom zamorení je najistejšie zavolať asanačnú firmu.

Stanislav Háber

Súťaž o knihy

Ešte stále je marec, mesiac knihy...

   Dvaja hlavní hrdinovia románu Moji priatelia, moje lásky (Marc Levy), Francúzi Antoine a Mathias, žijú v Londýne, vo francúzskej časti, obklopení skupinkou svojich priateľov. Obaja sú rozvedení, Antoine je architekt, Mathias kníhkupec. Zvláštni sú už tým, že žijú so svojimi deťmi - Antoine so synom, Mathias s dcérou, a najzvláštnejšie je, že sa podujmú bývať v jednom dome ako rodina. To im prinesie veľa problémov, ale aj veľa úsmevných situácií, ktoré autor opisuje s výnimočným teplým ľudským humorom. Ako plynie hlavný príbeh, postupne sa doň zapájajú nezvyčajné osudy ďalších ľudí, svojráznej majiteľky bistra Yvonny, kvetinárky Sophie, tajne zaľúbenej do jedného z hrdinov príbehu, aj originálneho predchádzajúceho majiteľa kníhkupectva Johna Glovera, ktorý pre svoju milovanú vypestuje na dôchodku novú odrodu ruže...

   Úryvok z knihy: Plachta ju zahaľovala až po boky. Mathias sa pohrával s jej vlasmi. Položila si mu hlavu na hruď. „Máš cigarety?“ - spýtala sa Audrey.

   „Nefajčím.“

   Sklonila sa, pobozkala ho na šiju a otvorila zásuvku na nočnom stolíku. Strčila do nej ruku a končekmi prstov zachytila starý pokrčený balíček a zapaľovač. Audreina dlhá silueta pristúpila k oknu. Priložila si cigaretu k ústam a mihol sa plamienok zo zapaľovača.

   „Na čo sa pozeráš?“ - spýtala sa s tvárou pritisnutou na okennú tabuľu.

   „Na kolieska dymu.“

   „Prečo?“

   „Pre nič.“

   Audrey sa vrátila do postele, ľahla si k Mathiasovi a prstom mu hladkala obrysy  pier.

   „Na konci mihalnice máš slzu,“ povedala a utrela mu ju jazykom.

   „Si taká krásna,“ šepkal Mathias.

   Nielen román Moji priatelia, moje lásky môžete vyhrať v našej knižnej súťaži. Pretože ešte stále je marec a marec, ako je všeobecne známe, je mesiacom knihy, v súťaži dnes máme aj ďalšie zaujímavé knihy. Je to eroticky ladený Učiteľ lásky (Robin Schoneová), napínavý román z lekárskeho prostredia Kríza (Robin Cook), nemenej napínavý Thotov tieň (Michael Peinkofer), zábavný príbeh Miliardár (Vikas Swarup) a čarovný Coelhov Alchymista. Spolu teda šesť kníh pre šesť výhercov. Do žrebovania zaradíme všetkých, ktorí najneskôr do 27. marca do našej redakcie doručia lístky s kupónom, odpoveďou na otázku a telefónnym číslom. Mená vyžrebovaných výhercov uverejníme 1. apríla.
   Pri žrebovaní spomedzi záujemcov o exkluzívnu trilógiu Temné hmoty sa šťastena usmiala na Slavomíra Janču z Brezna, ktorý napísal správnu odpoveď: Trilógia Temné hmoty pozostáva z kníh Zlatý kompas, Magický nôž a Jantárový ďalekohľad. Blahoželáme.

Otázka: Čo pre svoju milovanú vypestoval John Glover?

 KUPÓN – MESIAC KNIHY


Začiatkom marca navštívil Brezno poslanec NR SR Ivan Štefanec, ktorý pracuje vo výbore pre európske záležitosti (overovateľ) a vo výbore pre financie, rozpočet a menu (člen).
Na úvod návštevy sa I. Štefanec stretol s primátorom Ing. Jaroslavom Demianom, ktorý ho podrobne informoval o  situácii v okrese, o výsledkoch, úlohách, plánoch a zámeroch mesta. Stretnutie so študentmi sa uskutočnilo v Spojenej škole Brezno, ktorej riaditeľ Mgr. Karol Műller poslanca oboznámil so zámermi školy, s problémami, ale aj príjemnými udalosťami v škole.  Hosť študentom podrobne vysvetlil postup, ktorým sa bude riadiť zavedenie eura na Slovensku, hovoril o výhodách novej meny, o načasovaní celej akcie a o prínosoch pre občanov. Stretnutie  ekonómov s poslancom sa uskutočnilo v priestoroch spoločnosti Hronstav s rovnakým programom. V domove dôchodcov a domove sociálnych služieb Luna sa snažil prekonať obavy starších občanov z nových peňazí aj z toho, že si nebudú vedieť spočítať peniaze. Upozornil ich na   vysokú hodnotu kovových mincí v porovnaní so súčasnými. Riaditeľka domova Ing. Jana Grlická informovala o zámeroch s dobudovaním domova v spolupráci so štátnymi orgánmi, o  problémoch, ale aj radostiach našich starších občanov.

Foto: Ing. Milan Kvietok


Zápcha

podstata problému ● príznaky ● príčiny vzniku zápchy ●

   Zápcha alebo tiež obstipácia je veľmi častým javom medzi „civilizovane sa stravujúcim“ obyvateľstvom a častejšie postihuje ženy. Ako problém sa definuje už vtedy, keď dôjde k vylučovaniu stolice raz za tri dni, pričom jej množstvo neváži viac ako 80 g. Takto trpí podstatná časť súčasnej populácie a iba málokto vie, že normálne a zdravé je mať stolicu minimálne jedenkrát denne, nemala by ani ona, ani vetry zapáchať a nemala by byť tuhá a suchá.
   Spomalenie prechodu tráveniny črevom spôsobuje porušenie normálnych funkcií čreva. Vznikajú hnilobné procesy vyvolané nadmerným prívodom množstva hnilobných baktérií v mäse, v mliečnych výrobkoch a kvasné procesy spôsobené vysokým prívodom jednoduchých cukrov a nevhodnou kombináciou potravín. Toto všetko má za následok nielen potlačenie významu prirodzených mikroorganizmov pre hrubé črevo priaznivých, ale aj vznik škodlivých, prudko jedovatých látok, ktoré prestupujú stenou čreva priamo do krvi a zaplavujú celý organizmus. Vedci tvrdia, že väčšinu chronických chorôb (bolesti hlavy, niektoré nádorové ochorenia, zápaly všetkých orgánov), ale aj akútnych ochorení (napr. zápaly horných dýchacích ciest) spôsobuje choré črevo.
   Okrem charakteristicky tvrdej a suchej stolice sa zápcha prejavuje bolesťami hlavy, brušnými ťažkosťami, nedostatkom energie, zlou chuťou do jedla, ale aj bolesťami v chrbte, nafukovaním, plynatosťou a pocitom nedostatočného vyprázdňovania čriev.
   Rôzne výskumy na afrických kmeňoch, ktorých strava obsahovala vysoké percento vlákniny, ukázali, že majú minimálne päťkrát väčšiu hmotnosť dennej stolice ako priemerný Európan a že čas od zjedenia potravy po jej vylúčenie je polovičný v porovnaní s časom u človeka „na civilizovanej strave“. Mnoho vedeckých autorít sa domnieva, že pravidelná stolica v určitý čas dňa je vhodnejšia ako nepravidelná stolica. Najpríhodnejší čas na vyprázdnenie je pred raňajkami alebo tesne po nich. Sú však ľudia, ktorí majú stolicu po každom jedle, trikrát za deň a môže to byť normálne.
   Hlavné faktory zodpovedné za vznik zápchy sú: nedostatok vlákniny; málo tekutín; málo telesnej aktivity; emočné napätie; nevhodné zloženie stravy; obezita; nevhodné mediciálne liečenie iných chorôb čreva, napr. časté používanie liekov na vyvolávanie a vyprázdňovanie stolice, ale aj na odstránenie zápchy.
   Zápchu môžu spôsobovať aj hormonálne poruchy či upchatie čreva z rôznych dôvodov (nádor, kŕč a pod.). Vtedy sa k zápche pridružuje celý rad iných príznakov, ktoré umožnia diagnostikovať ochorenie a liečiť ho.

(Pokračovanie nabudúce)

Bača Šperka


Niečo veselé pre kúpačov

Vyčíta žena mužovi:
- Stále len vysedávaš pri kartách, dni - noci. Keď to takto pôjde ďalej, nájdem si milenca!
- Mám iba jednu podmienku, nesmie to byť nikto z mojich spoluhráčov...!

...

- Mami, je nejaký liek na lásku na prvý pohľad?
- Je, milá dcérka, je. Druhý pohľad.

...

Manžel hovorí svojej žene:
- Tak som prestal fajčiť a skončil som i s pitím a mám dojem, že o chvíľu prídeš na rad ty!

...

Dcéra číta dievčenský román:
- Oco, - pýta sa konečne, - čo sú to tie okovy lásky?
- Okovy lásky? - nahlas uvažuje rodič. - Asi snubné prstene.

...

Sluha pomáha rozjarenému lordovi z kabáta a pretože lord je nahluchlý, neodpustí si poznámku:
- Zasa si bol chľastať niekde za ľahkými slečnami, ty starý smilník, že?
- Vôbec nie, Jean! - odpovie prekvapivo lord, - dnes som si bol kúpiť nový osobný zosilňovač zvuku!

...

- Ja mám strašnú smolu. Kedykoľvek sa chcem vydať z lásky, ukáže sa, že nemá ani halier...“ – posťažovala sa kamarátka Hana kamarátke.

...

V bare pri poháriku debatujú dve krásky:
- To je zaujímavé, že súd pri rozvode prisúdil všetky tri deti manželovi, hoci ani jedno nie je od neho...!

(pmk)

Kresby: Pavol M. Kubiš


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT