27. MAJ  2008 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Pohárom od piva utŕžil v motoreste v Zadných Halnoch 54-ročný muž z Brezna vo sviatočný deň 8. mája. Úderom do tváre mu násilník uštedril zranenia, z ktorých sa liečil dva týždne. Polícia začala trestné stíhanie a ak páchateľa vypátra, hrozí mu trest odňatia slobody až na dva roky.

   Rodinný dom na Hornej ulici v Osrblí navštívil nezvaný hosť niekedy od nedele 11. do pondelka 19. mája. Po streche prístrešku v zadnej časti domu sa cez vylomené okno dostal dnu, našiel kľúče od garáže a pokračoval v „prehliadke“ tam. Výpočet ukradnutých vecí, ktoré odcudzil majiteľovi domu z Banskej Bystrice, je rozsiahly – pneumatiky, motorová kosačka, gola sada kľúčov, priamočiara píla, príklepová vŕtačka a ďalšie náradie v hodnote približne 55 000 korún. Poškodenie zariadenia majiteľ vyčíslil na 2500 korún.

   Majiteľka rekreačnej chaty vo Filipove, ktorá žije v Bratislave, zistila začiatkom uplynulého týždňa, že u nej bašoval „dlhoprstý“. V týždni od nedele 11. do pondelka 19. mája sa dostal do chaty po tom, čo vylomil okno vo vstupnej hale. Zo zariadenia odcudzil modré svietidlo, termostat plynového kotla, aku-uťahovačku značky Bosch a pracovné náradie dovedna v hodnote 20 000 korún.

   Personál predajne potravín na Ulici ČSA v Brezne obťažoval v pondelok 19. mája podnapitý muž z Gašparova. Hliadka mestskej polície situáciu vyriešila, no o pár hodín neskôr tohto muža preberala z alkoholického spánku na autobusovej zastávke v blízkosti spomínaného obchodu.

   V utorok 20. mája polícii v Brezne oznámil majiteľ chaty v záhradkárskej oblasti Kuľbová, že ju našiel vylomenú. Zo zariadenia chaty mu zmizli sklenené poháre a soška koňa. Zrejme to nebola jediná chata, do ktorej vlamač vošiel, pretože o niekoľko hodín neskôr sa ozval majiteľ inej rekreačnej chaty v Kuľbovej a oznámil, že vstupné dvere do chaty boli rozbité. Navyše chýbalo niekoľko kusov pracovného náradia. Kým v prvom prípade vlamač spôsobil škodu za 2200 korún, v druhom prípade dovedna za 3000 korún. 

   Anonymný oznamovateľ upozornil mestských policajtov na to, že na Stromovej ulici sa mlátia dvaja nie práve triezvi Brezňania. Muži vo veku 48 a 22 rokov sa do seba pustili o desiatej večer v utorok 20. mája a po predvolaní ich počínanie policajti „ohodnotia“ blokovou pokutou za prečin výtržníctvo.     

   V obave o svoj život políciu zavolala v stredu popoludní 21. mája žena z Čierneho Balogu, ktorej vulgárne nadával a vyhrážal sa zabitím aj podpálením domu 69-ročný manžel. Pretože sa takéhoto priestupku už v minulosti dopustil, hrozí mu trest odňatia slobody až na tri roky.

   Hodinu po polnoci vo štvrtok 22. mája volala hliadku mestských policajtov čašníčka z baru na breznianskom námestí, pretože jeden zo zákazníkov odmietal zaplatiť trovy. Po príchode policajtov sa muž z Michalovej rozhodol vybrať peniaze z bankomatu a po zaplatení účtu podnik opustil.

   V noci na piatok 23. mája v Hronci vylomil ktosi garážové dvere na turistickej ubytovni a ukradol majiteľovi z Brezna dve štvorkolky v hodnote 400 000 korún.

   Hliadku mestských policajtov zavolala na breznianske námestie dve hodiny po polnoci v sobotu 24. mája žena, ktorá zahliadla muža, sexuálne sa ukájajúceho v jednom z podchodov meštianskych domov. Pre podozrenie z prečinu výtržníctva prípad postúpili obvodnému oddeleniu Policajného zboru.

   Nedeľné ráno 25. mája si vybral zlodej na to, aby v penzióne v Polomke – Hámri vošiel do nezamknutej izby a z ruksakov ukradol fotoaparát s bleskom za 41 000 korún, 30 eur a prenosný počítač za 50 000 korún. Počítač patril spoločnosti z Bratislavy, fotoaparát a peniaze turistovi z Bratislavy.

   Zelený Nissan Patrol s breznianskym evidenčným číslom zmizol z Podkoreňovej v piatok popoludní 23. mája majiteľovi z Filipova, ktorému krádežou vznikla polmiliónová škoda. O pol jednej v ten istý deň na Sládkovičovej ulici v Brezne pri kvetinárstve za zelený Nissan Patrol zapojili prívesný vozík, na ktorom bolo Suzuki Samurai bez evidenčných čísel a odviezli preč. Suzuki iba deň predtým priviezli zo Švajčiarska a jeho hodnota sa pohybovala okolo 120 000 korún. Majiteľovi krádežou auta a prívesného vozíka vznikla škoda za 180 000 korún. Vyšetrovateľ z Brezna obvinil z krádeže formou spolupáchateľstva 35-ročného Polomčana a 27-ročného Čiernobaločana. Hrozí im trest odňatia slobody do dvoch rokov.

(mf, pa, pb)


Cena Kvet kultúry a umenia breznianskym divadelníkom

   Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Milan Murgaš v stredu 21. mája odovzdával ocenenia Kvet kultúry a umenia. V Divadle Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene cenu prevzal jeden umelecký kolektív a desať osobností kultúry a umenia z kraja.
   Zámerom Dňa kultúry a umenia Banskobystrického samosprávneho kraja je morálno-spoločenské ocenenie práce a výnimočných tvorivých výkonov nositeľov kultúry a umenia z regiónu v oblasti umeleckej tvorby, záujmovo-umeleckej činnosti, kultúrno-výchovnej práce, ľudovo-umeleckej tvorby a ochrany kultúrneho dedičstva, ktorí obetavo a spravidla bez finančného ohodnotenia pôsobia v miestnej kultúre. 
   S potešením môžeme konštatovať, že spomenutým oceneným kolektívom je Divadelný súbor Jána Chalupku z Brezna, ktorého členovia Alžbeta Vagadayová a Jozef Prepletaný prevzali Kvet kultúry a umenia za vynikajúce výsledky v oblasti ochotníckeho divadla a za reprezentáciu kraja doma i v zahraničí.

(šv) Foto: Miroslav Zaťko

 Demografické údaje okresu Brezno

   Podľa údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky žilo ku koncu roka 2007 na území okresu Brezno 64 397 obyvateľov, pričom viac ako polovicu tvorili ženy. V porovnaní s rokom 2006 klesol počet obyvateľov okresu o 250. Počet zomrelých výrazne presiahol počet narodených, výsledkom čoho bol prirodzený úbytok obyvateľstva o 107. Od roku 2000 v okrese stále vykazovali prirodzený úbytok, ktorý bol najvýraznejší v roku 2001. Zároveň sťahovaním ubudlo 143 obyvateľov, čo ovplyvnilo aj celkový úbytok obyvateľstva. Vlani uzavrelo manželstvo 279 párov a rozviedlo sa 131 manželstiev. Počet uzavretých manželstiev bol rovnaký ako v predchádzajúcom roku.

(is)

Mestský spevokol do Zvolena a Ciechanówa

   Spevácky zbor mesta Brezna prijal pozvanie Speváckeho zboru mesta Zvolen, ktorý oslavuje 125. výročie založenia. V piatok 23. mája vystúpil s kyticou piesní a pozdravil partnerský spevokol. Vo štvrtok 29. mája odchádza na pozvanie do Ciechanówa na piate Medzinárodné stretnutie zborov. Toto partnerské mesto členovia zboru navštívili už dvakrát. Návštevu opätoval spevokol Sine Nomine, naposledy na ôsmych Horehronských slávnostiach zborového spevu. Dirigent prof. M. Pazúrik pripravil skladby na dva sakrálne koncerty a jeden svetský.

(mh)

Jablko alebo citrón

   Jablko alebo citrón mohli od 19. do 25. mája dostať vodiči v rámci 8. ročníka dopravno-preventívnej akcie vo všetkých krajských a okresných mestách na Slovensku. Akcia Jablko - citrón je so svojimi detskými hliadkami zameraná na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky, hlavne predpísanej rýchlosti.
   Spolu s dopravnými policajtmi sa na akcii zúčastnili žiaci základných škôl s pedagogickým dozorom. Zámerom akcie bolo atraktívnym spôsobom upriamiť pozornosť vodičov, detí, ale aj širokej verejnosti na problém nerešpektovania dopravných predpisov.
   V Brezne pri Banisku pozorných vodičov jabĺčkom a nedisciplinovaných citrónom obdarúvali v stredu 21. mája.

(r) Foto: Štefan Vozár

 

Podporia projekty z Pohorelej a z Čierneho Balogu 

   Do štvrtého ročníka programu Šanca pre váš región, ktorý Konto Orange vyhlásilo po prvýkrát v rámci jednej etapy určenej pre všetky kraje Slovenska, sa zapojilo tristošesťdesiatjeden záujemcov o grantový príspevok. Z nich najviac, až sedemdesiatštyri, bolo z Banskobystrického kraja, pričom podporu získalo trinásť projektov.

   Dvoma je zastúpený aj Brezniansky okres – projektami z Pohorelej a z Čierneho Balogu. Vďaka zvýšeniu celkového objemu podpory zo štyroch na šesť miliónov korún vzrástla aj maximálna suma určená pre jeden projekt zo 70 000 na 100 000 korún. Podpora grantového programu je opäť zameraná na rozvoj komunitného života v regiónoch, obnovu miestnych kultúrnych tradícií, výstavbu oddychových zón, prehĺbenie regionálneho cestovného ruchu, podporu sociálneho života ako aj na výstavbu detských a športových ihrísk.
   Obec Pohorelá poslala projekt s názvom Vstupná brána do našej školy. Deti z tunajšej základnej školy vytvoria návrh novej zastávky autobusu pri ich škole. Architekt detské návrhy spracuje a konečný architektonický návrh sa bude realizovať. V priestoroch zastávky umiestnená informačná tabuľa bude cestujúcich informovať o histórii obce a o jej aktuálnych kultúrnych podujatiach. V rámci projektu upravia aj okolie zastávky tak, aby sa na frekventovanej cestnej komunikácii zvýšila bezpečnosť detí.
   Realizáciou projektu
Oprášime poklady starých Baločanov chcú jeho predkladatelia (občianske združenie Vydra) sprostredkovať súčasníkom historické momenty a atmosféru života starých rodičov a prarodičov z Čierneho Balogu. V rámci aktivít projektu za pomoci mladých dobrovoľníkov zozbierajú od starších spoluobčanov staré fotografie, dokumenty, miestne legendy a informácie s historickou hodnotou. Získané informácie spracujú do elektronickej podoby a dataprojektorom budú prezentovať v školách, kluboch dôchodcov, na verejných podujatiach v obci. Počas letnej turistickej sezóny bude prezentácia spustená v turistickej informačnej kancelárii, ktorú vyhľadá väčšina návštevníkov obce.  

(ib)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT