27. MAJ 2008 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

    Sviatkové právo zaručuje všetkým pracujúcim platené pracovné voľno vo sviatočné dni. Donedávna však existovali výnimky. Predavači nepoznali voľno počas Veľkonočnej nedele, Štedrého dňa popoludní, Prvého sviatku vianočného či Nového roka. Novela Zákonníka práce, ktorú schválil parlament v polovici mája, predavačov „zrovnoprávňuje“, aby mohli prežívať sviatky spoločne so svojimi rodinami a nemuseli pracovať v čase, keď ostatní „sviatkujú“. Čo vy na to, nebude vám prekážať, že obchody počas sviatočných dní zostanú zatvorené? - zaujímalo nás v dnešnej ankete.


S anketovym mikrofonom


o sviatkoch v obchodoch

Emília Pančíková, technicko-hospodárska pracovníčka, Brezno:
   - Počula som, že sa o tom práve rozhodlo a súhlasím. Je to výhodné pre ženy, ktoré pracujú v obchode, aj ony si potrebujú porobiť doma pred sviatkami. Mne obchody chýbať nebudú, keď sa pripravujem na Vianoce, vždy mám dopredu nakúpené, problém mi to nerobí. Kedysi bolo samozrejmé, že obchody zavreli v sobotu napoludnie a otvorili až v pondelok ráno.

Irena Mlynáriková, dôchodkyňa, Hronec:
   - Pravdaže nie, voľakedy bývali obchody zatvorené cez sviatky. Zvykli sme si na to, že treba myslieť dopredu. Každý si má robiť zásoby, v sobotu a v nedeľu nemusí nakupovať. Nie som z tých, ktorí, keď potrebujú rožok alebo soľ do polievky, hneď utekajú do obchodu.

Milan Demo, dôchodca, Brezno:
   - Nesledujem to, nemám s tým skúsenosti. Nepotrebujem toľko nakupovať. Cez sviatky bývam dosť zaneprázdnený, nemám vo zvyku chodiť do obchodov.

Andrea Máliková, študentka, Brezno:
   - Ja si myslím, že niektoré obchody by mali počas sviatkov ostať otvorené, dajme tomu veľké hypermarkety, a súhlasím s tým, aby menšie predajne boli zatvorené. Počas sviatkov ľuďom chýbajú určité veci, keď ich zabudnú pokúpiť. Nie je problém urobiť si zásoby dopredu, ale príjemnejšie je, že kedykoľvek môžem odbehnúť dokúpiť, čo treba.

Michal Bulla, živnostník, Brezno:
   - Nikdy nenakupujem v posledný deň, preto to nepovažujem za problém. Ale myslím si, že pre niektorých ľudí to problém bude. Hlavne pre tých, ktorí robia aj v posledný deň pred sviatkami a nakupovať môžu až po pracovnom čase. Mne osobne je to jedno, aj keď niekedy veci pochybia. Neobmedzuje ma to.

Mária Micháliková, dôchodkyňa, Brezno:
   - Už dávno to tak malo byť. Dakedy za „totality“ bývali cez sviatky obchody zatvorené a neprekážalo nám to. Aj predavačky potrebujú pokoj, tiež sú len ľudia. Dosť sa narobia po celý rok – a za akú mzdu! To, čo dostanú, je naozaj málo. Bez všetkého sa dokážem prispôsobiť. Nie som taká pohodlná, aby som potrebovala nonstop otvorené obchody. No niektorí ľudia vždy majú čo nakupovať.

(pl, ng)

  hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Deviaty máj netradične

   V rámci Dňa Európy spomedzi prihlásených štyridsiatich dvoch škôl vybrali pätnásť, z toho z nášho mesta ako jediná bola Spojená škola Brezno. Pre študentov sme pripravili rôzne podujatia a aktivity, ktorých cieľom bolo pripomenúť si význam EÚ.
   Študenti pracovali na projektoch o EÚ, ich práce boli vystavené vo vestibule školy a komisia ich ohodnotila takto: 1. - 2. miesto: študenti 2. B, 3. miesto: študenti 1. A. Ďalšou aktivitou bola beseda s poslancom NR SR a  BBSK Ing. Jozefom Mikušom, ktorý žiakom najskôr stručne pripomenul históriu vzniku EÚ, potom odpovedal na otázky týkajúce sa zavedenia eura a ekonomickej situácie na Horehroní. V aule školy prebiehal kvíz o EÚ, ktorý mapoval vedomosti študentov z tejto oblasti. Výsledky kvízu: 1. miesto: študentky 1. E, 1. F (Adameková, Herichová, Jagerčíková, Koštialová), 2. miesto: študentky 3. E (M. Popperová, Z. Popperová, Figľušová, Kováčiková), 3. miesto: študenti 3. A, 3. B (Juroš, Ťažký, Šimončič, Maruščák). V telocvični sa študenti zapojili do športovej činnosti, v turnaji chlapcov a dievčat vo florbale zvíťazil výber chlapcov 4. ročníka SPŠ pred 3. ročníkom SPŠ a výberom SŠP, v turnaji dievčat zvíťazila 2. E pred 1. E, v bedmintone dievčatá vo štvorhre: 3. E (Ridzoňová, Giertlová), 2. E (Herichová, Daxnerová), 1. E (Bútorová, Skubáková).
   Aj takto sa dá prežiť jeden zaujímavý májový deň.

(ve)

 Besiedka ku Dňu matiek

   Dieťa je ako nepopísaný čistý list. Prvý kontakt s umením mu sprostredkúva jeho mama. Spieva mu uspávanky, číta básničky, pozerá si s ním obrázky. Potom vstúpi do jeho duchovného zrenia učiteľ, ktorý zasadí semienko hlbšieho poznania a vnímania krásy do pôdy radosti a lásky k tvorbe, ktorú pre neho pripraví obetavá mama či otec.

   Najkrajší mesiac v roku je v breznianskej Základnej umeleckej škole venovaný najhlbšiemu a najsilnejšiemu ľudskému putu matka - dieťa alebo otec - dieťa. Odvážni rodičia, ktorí dokážu aj po rokoch zastať so svojou ratolesťou na pódium a rozdávať ich spoločnú radosť z hry všetkým, počnúc od dieťaťa cez učiteľa až po poslucháča, dostali priestor vo štvrtok 15. mája v sále ZUŠ-ky. Deťom žiarili veselé plamienky v očkách, keď obdarovali svoje mamičky pekným kvietkom. Zastúpené boli všetky nástroje. Rodičia si so svojimi deťmi zahrali štvorručne na klavíri, nechýbal akordeón, gitara či dychové nástroje. Zapojilo sa aj literárno-dramatické oddelenie, ktoré zostavilo sprievodné slovo, ale i pásmo, v ktorom recitovali a spievali žiaci za klavírneho sprievodu mamy jedného z nich. Zlatým klincom večera sa stala ľudová hudba rodiny Krnáčovcov, pri počúvaní ktorej nám ihrali všetky žilky v tele. Koncertné čísla rodičov a ich detí sa striedali s vystúpeniami víťazov súťaží v hre na husle, klavíri i na dvoch klavíroch.
   Známy ruský pedagóg Tanejev vyslovil dôležitú pravdu: „Povinnosťou každého človeka je, aby prispel k morálnemu zdokonaleniu ľudskej spoločnosti.“ Poslaním nádherného večera, plného tvorivého umenia, sa stalo presvedčenie, že je v našich rukách spoločným úsilím naplniť túto hlbokú múdrosť.

Mária Longauerová

 

Brezno, Bombura a jeho šabľa dobýja severoamerický kontinent

   Pre rôzne príčiny až 25. marca 2008 nastal čas odovzdať čestné uznanie medzinárodnej súťaže O Bomburovu šabľu v kategórii do pätnásť rokov žiakovi umeleckej triedy v Leamington District Secondary School v meste Leamington v Ontariu. Medzi mladými žiakmi školy som sa necítil až tak veľmi cudzo, pretože ich učiteľka pochádza z Bratislavy. Je to Slovenka, ktorá emigrovala do Kanady, kde žije s rodinou. Takže sme komunikovali v našej materinskej reči, v slovenčine.
   Svoje práce do Brezna poslalo dvadsaťštyri žiakov a pribudli aj ďalší. Na slávnostnom odovzdaní sa zúčastnili účastníci súťaže, riaditeľ školy Bill Toews, učiteľka Viera Polak, prítomná bola aj matka oceneného a redaktorka regionálnych novín Leamington Post. Prepojené stoly boli plné propagačného materiálu z Brezna, Horehronia a celého Slovenska. Mladí ľudia sa tak mohli bližšie zoznámiť so Slovenskom, jeho krásami, pamätihodnosťami a atrakciami. Ocenený Sam Abbott dostal diplom, krčiažok a materiál propagujúci Slovensko. Riaditeľ školy Bill Toews ocenil vysokú kultúru na Slovensku a nešetril chválou, že staré kráľovské mesto udržiava vysokú latku v oblasti kultúrneho života organizovaním medzinárodnej súťaže. Neskrýval radosť, že žiaci jeho školy uspeli v takomto podujatí. Obzvlášť vyzdvihol fakt, že takáto cena má veľký význam, keďže je zo starého kontinentu, kde je kultúra už pár tisícročí doma. Poďakoval sa organizátorom Bomburovej šable, mestu Brezno za možnosť zúčastniť sa na súťaži a poprial im veľa úspechov. Nasledovala  ešte exkurzia po škole, kde som mal možnosť bližšie spoznať celý systém jej fungovania, organizácie a života.
   Večer ma čakala hodinová cesta do mesta Windsor. V aute som myšlienkami zašiel do môjho pravého domova, pod vrchy Ďumbiera a do mesta Bomburu. Myslel som na vedenie mesta, poslancov, mestské kultúrne stredisko, organizátorov Bomburovej šable a na ľudí okolo tohto podujatia, ktorí možno ani nemajú čas ohodnotiť, oceniť svoju prácu. Bomburova šabľa nespôsobuje rany, bolesť, ale dvíha, povznáša, kultivuje, obohacuje a propaguje v tom najušľachtilejšom, čo robí život krajší a človečí. Doprial by som každému vidieť ten záujem mladých ľudí za morom o Brezno, Slovensko, ktorý som zažil v škole. Nikdy nezabúdajte na umenie, kultúru, doceňujte, rozvíjajte, zveľaďujte, vychovávajte a odovzdávajte ďalším to, čo viete, čo máte v krvi. Veru, takéto myšlienky mi chodili po rozume neskoro do noci. Bomburova šabľa, dobrý posol z Brezna, dobrá reprezentácia starého kontinentu.
   Touto formou sa chcem poďakovať učiteľke Viere Polak zo školy v Leamingtone a organizátorom súťaže. Vďaka za spoluprácu. Podarila sa nám zaiste dobrá vec. Užitočná, slúžiaca umeniu a propagácii mesta, Slovenska a súťaži samotnej. Jej výsledok nedal dlho na seba čakať. Keď píšem tieto riadky, na stole ma čaká zabaliť a zaslať do Brezna na tohtoročný - 13. ročník Bomburovej šable - práce žiakov. Takže v mene organizátorov aj v mene svojom pozývam čitateľov Horehronia na výstavu v Brezne v sobotu 7. júna.

Pavol Datko

 Rubrika pokračuje na 14. strane


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT