27. MAJ 2008 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Opýtali sme sa za vás

manažéra medzinárodnej súťaže kresleného humoru a satiry O Bomburovu šabľu Daniela Rakytu:

Do 15. mája mohli kresliari na adresu Mestského kultúrneho strediska v Brezne poslať svoje kresby na tému Peniaze, peníze, peneži - euro, aby boli zaradení do 13. ročníka súťaže O Bomburovu šabľu.

 Prezraďte nám niečo „z kuchyne“ tohto podujatia.
   - S potešením môžeme konštatovať, že do tohto ročníka súťaže prišlo dovedna 267 prác od 146 autorov (vlani na tému Alkohol - metla ľudstva súťažilo o 24 autorov menej). Kresby sme dostali napríklad od 35 študentov strednej školy s umeleckým zameraním z kanadského mesta Leamington, od žiakov základnej školy a gymnázia v poľskom Krosne, od študentov Gymnázia Jána Chalupku v Brezne, od žiakov troch základných škôl s materskou školou v Brezne. V kategórii nad 15 rokov prišli kresby zo Srbska, Nemecka, Českej republiky a nechýbajú ani práce popredných slovenských karikaturistov, ako je napr. Ľubomír Kotrha z Trenčína, Pavol Švancár zo Svrčinovca, Marcel Krištofovič z Nitry, Mgr. František Bojničan z Hlohovca, Oľga Pazerini z Bratislavy, Pavol M. Kubiš z Banskej Bystrice.

Prečo ste v tomto roku zvolili tému o peniazoch?
   - Táto téma je mimoriadne aktuálna, pretože 1. januára 2009 na Slovensku začne platiť nová mena. Euro v našich peňaženkách nahradí slovenské koruny. Zaiste potrvá nejaký čas, kým si Slováci na euro zvyknú. Organizátori Bomburovej šable chcú preto aj formou kresleného humoru prispieť k tomu, aby sa ľudia čo najskôr preorientovali a stotožnili s touto novou situáciou (v mnohých kresbách sa objavujú už mešce na euromince). O tom, či sa im to aspoň trošku podarilo, sa môžu presvedčiť aj návštevníci výstavy najúspešnejších prác súťaže, ktorej vernisáž bude v sobotu 7. júna o 16. hodine v synagóge v rámci Dní mesta Brezna, kde bude i slávnostné vyhodnotenie Bomburovej šable (najúspešnejší autori dostanú mešce na euromince z keramiky). Spestrením podujatia bude vystúpenie Speváckeho zboru mesta Brezna s programovým blokom ľudových i žartovných piesní.

 

Tohtoročné Horehronské dni spevu a tanca v Heľpe s novinkami

   Blíži sa 43. ročník Horehronských dní spevu a tanca, ktorý do Heľpy „zavíta“ v dňoch 27. - 29. júna. O tom, aký bude, nám porozprávala vedúca odboru školstva a kultúry Obecného úradu v Heľpe Mária Kemková:

   „Ako každý rok, aj tohto roku sa nám predstaví takmer 2000 účinkujúcich zo všetkých kútov Slovenska, ale aj zo zahraničia. Záštitu nad týmto ročníkom prevzali predseda vlády Robert Fico a predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Milan Murgaš. Hlavnými organizátormi sú Stredoslovenské osvetové stredisko v Banskej Bystrici a obec Heľpa. Podujatie sa uskutočňuje s finančným prispením Banskobystrického samosprávneho kraja a Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.“
   Okrem vystúpení folklórnych súborov sa diváci môžu tešiť aj na množstvo sprievodných podujatí na námestí obce.
Festival začne tradične privítankou domácich folklórnych kolektívov z Heľpy. Po nich nastúpi Brnenský rozhlasový orchester ľudových nástrojov so svojimi sólistami Milanom Križom, Máriou Macuškovou a Františkom Černým. V ďalšom programe sa predstavia folklórne skupiny z oblasti Hontu a Novohradu. Večerný program uzatvoria jubilanti - folklórny súbor Partizán a folklórna skupina Kýčera. Sobotný program začína od predpoludňajších hodín na námestí obce tradičným jarmokom, kuchyňou, kúdeľnou izbou a prezentáciou remesiel. Od 13. hodiny budú účinkovať folklórne súbory, skupiny a zoskupenia z celého Slovenska. V prírodnom amfiteátri sa začne program o 18. hodine, v scénickom programe Ľudia spod Vepra sa budú prezentovať obce Ľubietová, Strelníky a Povrazník. V ďalšom bloku sa môžeme tešiť na súbory z Horehronia. Javorom, Javorom - medailón najznámejšieho speváka a jubilanta Jána Ambróza bude ďalšou čerešničkou na torte Horehronských dní. Večerný program uzavrú tanečníci, speváci a muzikanti z Bratislavy a Košíc - Muzička, Dragúni a KMAF. Noc bude patriť ľudovej hudbe Bartošovcov z Čierneho Balogu, ktorí budú zabávať hostí na námestí obce od 23.30 hodiny. A už je tu nedeľa, privítanka na námestí obce, tradičný jarmok, ochutnávka miestnych špecialít,  program v prírodnom amfiteátri od 13.30 hodiny otvoria  najmenší. Štyridsiaty tretí ročník HDSaT uzatvorí galaprogram s poprednými súbormi zo Slovenska - Podpoľanec, Marína, Vatra, Skorušiná-Liesek a domáci Heľpan.
   Mária Kemková nám prezradila aj novinky festivalu:
„Diváci sa ocitnú v prírodnom amfiteátri, ktorý dostal nový šat vďaka nášmu rodákovi Milanovi Fiľovi. Na záver snáď by som ešte dodala, že tohtoročné slávnosti spestrí a obohatí slávnosť svätého birmovania v sobotu o 10. hodine. Všetkých vás srdečne pozývame.“

(r)


 

Do konca mája v Horehronskom múzeu „na trinástke“ potrvá výstava, ktorá prezentuje 25-ročnú činnosť breznianskej country skupiny Vodopád. Jej ťažiskom je fotodokumentácia z vystúpení skupiny na domácej pôde, ale aj v zahraničí. Obohatená je o videoprojekciu a zvukovú kulisu, hudobné nástroje, odevné doplnky a ocenenia z rôznych festivalov. Návštevník má možnosť aj voľne nahliadnuť do niektorej z kroník skupiny.

Foto: Štefan Vozár 


Od 19. mája do 6. júna vyše 60 000 stredoškolákov absolvuje ústnu formu internej časti maturít. Študenti si v deň skúšok žrebujú schválené maturitné zadania a svoje vedomosti musia prezentovať v určenom čase pred trojčlennou predmetovou komisiou. Žiak zmaturuje, ak za ústnu odpoveď dostane jednotku, dvojku alebo trojku. V prípade, že ho ohodnotia štvorkou, prihliada sa na percentá získané v externej časti maturitnej skúšky. Ak by zlyhal, zohľadnia výsledky jeho celého štúdia. Fotografia Štefana Vozára zachytáva breznianskych gymnazistov, ktorí to už majú za sebou.

 


Čo je nové v obciach

   Vyzerá to tak, že do konca roka sa v Pohorelej nezastavia. Zmeny pripravujú najmä v oblasti ochrany životného prostredia. Posúďte sami: „Práve rozbiehame realizáciu kanalizácie. Táto etapa sa bude financovať z prostiedkov, ktoré sme získali z Envirofondu, na rozdiel od predchádzajúcej, ktorú Pohorelá realizovala z úveru. Okrem toho v dohľadnom čase vybudujeme v našom chotári kompostovisko na spracovanie a uloženie záhradného odpadu, ktorý neraz končieval v potoku alebo v okolí obce. Financie prisľúbené zo Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) použijeme na zlepšenie vzhľadu námestia a verejných priestranstiev,“ hovorí starosta Pohorelej Ing. Jozef Kalman. Pri realizácii námestia budú vychádzať zo štúdie, na ktorú finančne prispela SAŽP. Cez občianske združenie Opora Pohorelá z Ekopolisu získali dotáciu na jeho výstavbu, hoci najmenej raz toľko peňazí budú musieť doložiť z obecného rozpočtu. Na nedávnom verejnom zhromaždení obyvatelia tejto obce určili, čo na novom námestí nesmie chýbať: autobusová zastávka, trhovisko, chodníky, zeleň a stromček, ktorý v decembri ozdobia, aby im spríjemňoval adventné týždne. Námestie v Pohorelej sa začne meniť už budúci mesiac. Zároveň pracujú na dvoch základných dokumentoch obce - územnom pláne aj pláne hospodárskeho a sociálneho rozvoja, na základe ktorých môžu žiadať o dotácie na rôzne projekty zo štrukturálnych fondov. Napríklad aj na ďalšie etapy kanalizácie, na ktoré už projekty prichystali. Odkanalizovať chcú celú obec, ale z vlastných zdrojov je to nereálne (predpokladané náklady sú 72 miliónov korún). V Pohorelskej Maši sa dočkajú nového asfaltového koberca na ceste od fabriky k bytovým domom pod vlekom. Viac pozornosti v nasledujúcich mesiacoch venujú školským zariadeniam. „Robíme realizačný projekt na rekonštrukciu školy, ktorý vyrieši zateplenie budov a výmenu okien,“ vysvetľuje starosta. „Schválili nám projekt na vybavenie školskej kuchyne a jedálne základnej a materskej školy. Ak nám prejdú ďalšie projekty, škola zmodernizuje telocvičňu, školskú knižnicu a otvorí novú jazykovú učebňu.“

(r)


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT