27. MAJ  2008 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Preukázali svoje vedomosti

   Okresná organizácia Slovenského poľovníckeho zväzu v Brezne v spolupráci s poľovníckym združením Dobroč Čierny Balog v sobotu 17. mája v objektoch chaty na Boldiške zorganizovala okresné kolo súťaže krúžkov mladých priateľov poľovníctva. Pod zodpovedným dohľadom skúšajúcich rozhodcov mladí priatelia poľovníctva súťažili v disciplínach: písomné testy, strelectvo, biológia zveri, poznávanie rastlín a krov, názvoslovie a pomenovanie častí zbraní, stopy zveri, kynológia, odhad vzdialeností a azimut a chodenie na chodúľoch.
   Zvíťazilo družstvo žiakov pri poľovníckom združení Dobroč pod vedením dlhoročného obetavého vedúceho krúžku Jána Ťažkého v zložení: Silvia Tokárová, Eva Ťažká, Kristína Medveďová s 504 bodmi. Druhé miesto obsadilo družstvo poľovníckeho združenia Homôlka Polomka v zložení: Miroslav Cesnak, Martin Švidraň, Ján Buvala (484,5). Tretie miesto získali žiaci z družstva poľovníckeho združenia Čertovica Brezno v zložení: Juraj Romančík, Adam Giertli, Dominik Gutta (479). V súťaži jednotlivcov zvíťazila Silvia Tokárová (179), druhé miesto obsadila Eva Ťažká (171), obidve z poľovníckeho združenia Dobroč, tretie miesto patrí Jurajovi Romančíkovi (168,5) z poľovníckeho združenia Čertovica. Títo traja najlepší jednotlivci 22. júna budú reprezentovať OKO SPZ Brezno na celoslovenskom kole v Čadci na súťaži krúžkov mladých priateľov poľovníctva O putovnú trofej prezidenta SPZ. Tri najlepšie družstvá a traja jednotlivci z rúk predsedu OKO SPZ Mirka Oberhausera prevzali vecné ceny.  
   Poďakovanie za dôstojne pripravené okresné kolo patrí všetkým organizátorom, ale hlavne domácim poľovníkom z poľovníckeho združenia Dobroč, ktorí sa nezištne podieľali aj na výbornom guľáši a dobrej nálade s muzikou.

Juraj CibulaFoto: Ing. Karol Chvála

 Najlepší jednotlivci: zľava Eva Ťažká, Silvia Tokárová a Juraj Romančík.

 

 Celoštátne kolo geografickej olympiády

   V prvej polovici mája sa žiak Základnej školy s materskou školou Pionierska 2 v Brezne Peter Horváth zúčastnil na celoštátnom kole geografickej olympiády. Tentokrát sa súťažiaci zišli v prekrásnom prostredí Strečna.

   V sobotu doobeda vypracovávali testy teoretickej a praktickej časti. Teoretická časť preverila ich vedomosti zo zemepisu získané počas štyroch rokov, praktická časť bola zameraná na prácu s atlasom a mapou. Po dvoch hodinách maximálneho sústredenia sa na testy žiaci dostali možnosť previezť sa na plti po Váhu a navštívili hrad Strečno. V nedeľu ráno nastala očakávaná chvíľa vyhlásenia výsledkov. V kategórii žiakov 9. ročníka sa Peter Horváth umiestnil na výbornom 4. mieste, keď ho od 3. miesta delil len jeden bod. K tomuto peknému výsledku mu gratulujeme. Pre Petra Horvátha bol tento školský rok veľmi úspešný, keď popri zemepise vyhral aj okresné kolo fyzikálnej a chemickej olympiády. V krajskom kole chemickej olympiády sa umiestnil na 5. mieste a v krajskom kole fyzikálnej olympiády na 7. mieste. Veríme, že aj naďalej bude zbierať úspechy v súťažiach, hoci už ako študent Gymnázia J. Chalupku.

(dj)


„Ďakujeme“

   Touto formou chceme vysloviť veľké „Ďakujeme“ sprejerovi, ktorý nám popísal stenu na obnovenom činžiaku Hradby 1 - 7 v Brezne. Ešte jedno „Ďakujeme“ jeho rodičom, ktorí ho tak vychovali, že si nevie vážiť hodnoty okolo seba, za ktoré ľudia platia nemalé sumy.
   Pán sprejer, čo teraz s tou stenou? Kto ju dá do pôvodného stavu a zaplatí? Čo sa vám na nej nepáčilo, keď ste ju popísali?

Obyvatelia Hradieb 1 – 7


Pozor súťaž

Čítanie pre deti

    Tri knihy pre deti máte možnosť vyhrať v našej dnešnej knižnej súťaži. Všetky vám ich teraz predstavíme. Valentínska princezná & Perfektná princezná je ďalším pokračovaním príbehov princeznej Mii od autorky Meg Cabotovej. Keď ste princezná, nič sa nedeje tak ako zvyčajne. Po prvé, Grandmére sa práve v deň sv. Valentína rozhodla dokázať, že Miin chlapec Michael si nezaslúži srdce budúcej vládkyne Genovie. Po druhé, Mii sa nedarí dokázať opak. Michael je totiž povestný tým, že je zásadne proti komercionalizácii sviatkov, t. j. proti kvetom, čokoláde a večeri pri sviečkach na Valentína!

   V ďalšej knihe nájdete pokračovanie príbehov pána Tragáčika. Zbygniew Nienacki tento príbeh nazval Pán Tragáčik a čudné šachovnice. Na niekdajších majetkoch Haubitzovcov sú na rôznych stavbách zobrazené šachovnice, ktoré údajne vedú k miestu, kde bola na konci vojny ukrytá „najcennejšia vec“. Bude to vzácny poklad? Alebo denník so zápismi dôstojníka Konráda Haubitza, ktorý slúžil v nemeckej armáde? O tom sa dozviete v tomto záhadnom príbehu, ktorý pánovi Tragáčikovi opäť pomáhajú riešiť mladí priatelia Tell, Sokolie oko, Veverička a Kasia.

   Poznáte Spiderwikovcov? Pravdepodobne ste sa s nimi zoznámili už v kine, pretože svetový bestseller Kronika rodu Spiderwikovcov bol sfilmovaný. Teraz sa k nám Spiderwikovci dostávajú v knižnej podobe. Prvá kniha má podtitul Praktický sprievodca – o tú dnes súťažíte, nasledovať bude Kameň videnia, Tajomstvo tety Lucindy, Železný strom a Mulgarath sa hnevá. Kroniku rodu Spiderwikovcov napísali Tony DiTerlizzi a Holly Blacková. Dom prastrýka Spiderwicka, do ktorého sa súrodenci Jared, Simon a Mallory práve nasťahovali, vyzerá už na prvý pohľad veľmi záhadne. Jared nájde v jednej izbe knihu, na ktorej je rukou napísané, aby sa ju nikto nikdy neopovážil čítať. Autor, jeho strýko Arthur Spiderwick, v nej popisuje magické bytosti, ktoré žijú v okolí jeho trochu strašidelného sídla. Súrodenci vytušia, že ich na tejto čudnej adrese čaká najväčšie dobrodružstvo ich života...

   Do žrebovania o knihy o valentínskej princeznej, pánovi Tragáčikovi a Spiderwikovcoch vás zaradíme, ak najneskôr do 5. júna do našej redakcie doručíte lístky s kupónom a správnou odpoveďou na otázku (nezabunite napísať svoje telefónne číslo!). Mená výhercov uverejníme 10. júna.

   V súťaži o dve „anjelské“ knihy sa ocitli všetky korešpondenčné lístky, na ktorých bola správna odpoveď: Dvanáste výročie partnerského života nazývame hodvábne. Anjeli stáli po boku dvoch čitateliek z Brezna, ktorých lístky sme vyžrebovali. Knihu Anjelské požehnanie prisúdili Margite Majerovej a myšlienky na každý deň Anjel po vašom boku si bude môcť prečítať Mária Fašková. Obom blahoželáme.

 Otázka: Ako sa volá strýko súrodencov Jareda, Simona a Mallory?

 KUPÓN – KNIHY PRE DETI

 

Čitatelia nám píšu

 Náš „trip“ alebo výlet do Anglicka      

    Na začiatku všetkého bol krúžok Dreams & Teams v Gymnáziu Jána Chalupku v Brezne, ktorý je zameraný na organizovanie rôznych športových dní a festivalov pre žiakov nižších, ale aj vyšších ročníkov a spoluprácu s partnerskou školou Glenburn Sports College v Anglicku.

   Žiaci z Anglicka prišli na Slovensko 13. februára. Počas týždňa stráveného u nás sme študentom ukázali našu školu, okolie Brezna a krásy prírody. Týždeň pre niekoho možno neznamená dlhé obdobie, ale aj napriek tomu sa medzi nami vytvorili silné priateľstvá, ktoré sa ďalej rozvíjali počas nášho pobytu vo Veľkej Británii.
   Dvadsiateho deviateho apríla konečne nadišiel náš deň „D“. Dopoludnie strávené v autobuse vystriedal nádherný pohľad z okna lietadla. Pre mnohých z nás to bol prvý let v živote. Niektorí si ho užívali, iní sedeli kŕčovito na sedadlách, ale všetci sme to prežili a po dvoch hodinách šťastne pristáli v Manchestri. Po všetkých vybavovačkách na letisku sme sa dopravili do krásneho hotela v Skelmersdale, ktorý sa na chvíľu stal naším „prechodným bydliskom“.
   Únava z cestovania sa stratila hneď, ako sme uvideli našich anglických kamošov na uvítacej večeri. Nasledujúce dni nás čakal zaujímavý program a mnohé aktivity, ktoré by sme možno nikdy nevyskúšali, napr. základy juda, boxu, wheelchair basketball (basketbal na vozíčkoch), kayaking, lezenie po umelej stene, zlaňovanie, istý čas sme strávili v zábavnom parku Blackpool, kde sme vyskúšali takmer všetky atrakcie, zážitkom bola aj krasokorčuliarska šou Hot Ice,...
   Aj keď to na prvý pohľad môže vyzerať, že sme prišli len kvôli zábave a oddychu, hlavným cieľom nášho výmenného pobytu bola spolupráca na projekte proti násiliu v školách. Jeho predbežnú koncepciu sme už dávnejšie zaslali do súťaže Global Gateway a na naše veľké prekvapenie sme obsadili prvé miesto. V Anglicku nás čakalo jeho rozpracovanie a vytýčenie ďalších cieľov.
   Najdôležitejšou prioritou pre slovenskú časť Dreams & Teams sa stala spolupráca s PhDr. Oľgou Jorčíkovou, vypracovanie dotazníka pre žiakov základných škôl v Brezne o násilí, jeho vyhodnotenie a realizácia výchovného koncertu kapely The Elements v júni. Časť z týchto cieľov sa nám už podarilo splniť, časť je len v prípravnom štádiu.

Žiaci Dreams & Teams


P s y ch o v i n y

Muž stojí na osobnej váhe a vťahuje brucho. Žena sa ho pýta:

- Myslíš, že ti to pomôže?

- To vieš, že pomôže, inak by som nevidel na ručičku.

...

- Vždy, keď sa na mňa vyšpiní holub, ďakujem Bohu, že nedal krídla aj krave...

...

Rozprávajú sa dve kamarátky:

- Päťkrát ma prosil, aby som sa vydala.

- To je úžasné! A kto to bol?

- Môj otec!

...

- Sexuálny súlad po štyridsiatke? To bolí hlava nie len ju, ale aj mňa...

...

- Prečo nášmu dedovi hovorili národný buditeľ?

- Lebo, keď išiel z krčmy, zobudil tri dediny.

...

- Moju manželku som si zobral, pretože protiklady priťahujú. Ona bola tehotná a ja nie...

...

Muž sa pýta v luxusnej reštaurácii:

- Dá sa u vás platiť perlami?

- Samozrejme.

- Tak mi doneste dvadsať ustríc a držte mi palce.

...

- Skutočná depresia je stav, keď sa už aj pri skupinovom sexe stále cítiš akosi osamelý...

...

- S čím sa hrajú deti medzi koľajnicami?

- So životom.

...

- Každý muž potrebuje k životu tri ženy: matku, manželku a aspoň jednu, ktorá ho považuje za muža...

...

Príde chlapík do tetovacieho štúdia a pýta sa:

- Môžete mi na chrbát vytetovať tank?

- Jasné, môžem.

Po dvoch minútach hovorí:

- Hotovo.

- Tak rýchlo?

- Ale áno, veď to boli len štyri písmená.

...

- Do čerta aj s týmto stredným vekom! Dôchodok mi nedajú, pretože som príliš mladý a ženy mi nedajú, pretože som príliš starý...

...

Letí bocian a nesie v zobáku 80-ročného dedka.

- Počuj, keď sme to doteraz nenašli, nevykašleme sa na to?

...

- Peniaze prichádzajú a odchádzajú..., a odchádzajú..., a odchádzajú..., a odchádzajú...

...

- Gejza, vieš čo je to in flagranti?

- No presne to neviem, viem len, že pri tom môžem dostať po papuli.

...

- Vždy, keď som vstúpil do tajných dverí s nápisom „Ženy“, našiel som tam iba WC...

...

Biblia učí:

- Miluj blížneho svojho. Kamasutra zas vysvetľuje ako.

...

- V živote každý čosi hrá, ale málokto veľkú úlohu.

J. Pupiš


Kresba: Peter Zifčák


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT