17. JÚN  2008 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

      Do troch rekreačných chát v Drábsku sa niekedy v júni vlámal neznámy páchateľ. V prvej rozbil okno, cez ktoré vošiel dnu, ukradol rôzne druhy alkoholu a majiteľke chaty z Bratislavy spôsobil škodu za 600 korún. Druhá chata „obišla“ navlas rovnako, majiteľka z Bratislavy vyčíslila škodu za odcudzený alkohol na 600 korún. Na tretej chate kmín vytlačil okno aj s rámom a majiteľke z Brezna vzal alkohol v hodnote 700 korún. Polícia začala trestné stíhanie pre prečiny krádeže a porušovania domovej slobody, za čo páchateľovi hrozí trest odňatia slobody do dvoch rokov.

   V nedeľu 8. júna približne o 17. hodine v Brezne na Ulici Fraňa Kráľa niekto vo vchode do panelového domu ukradol zo stolíka mobilný telefón a stolnotenisovú raketu, čím ich majiteľovi spôsobil škodu za 10 000 korún.

   V nedeľu ráno 8. júna sa rozhodol 29-ročný muž z Predajnej vziať z dvora rodinného domu Kiu v hodnote 280 000 korún bez povolenia jej majiteľa a odísť do Hiadľa. Kľúče zobral z rodinného domu a ešte v ten istý deň popoludní o trištvrte na tri sa vrátil späť.

   Z Podkoreňovej zlodej ukradol niekedy od nedeľného popoludnia 8. do pondelka rána 9. júna dve autobatérie do nákladných áut Liaz a sto litrov nafty. Majiteľovi z Brezna spôsobil škodu za 20 000 korún.

    Muž, ktorý vystupoval ako zamestnanec elektrární, si prisvojil v obývacej izbe bytu na Sládkovičovej ulici v Brezne v pondelok dopoludnia 9. júna 10 000 korún. Ozbíjal majiteľku bytu, ktorou je 91-ročná starenka.

    Pár minút pred pol deviatou v pondelok večer 9. júna hliadka mestskej polície zasahovala v reštauračnom zariadení na Kuzmányho ulici, kde Brezňan hádzal poháre od piva do Košičanky. Po tom, ako sa „strelnica“ zmenila späť na reštauráciu, útočník uhradil škodu. Pretože žena naňho chcela podať trestné oznámenie, prípad prenechali Obvodnému oddeleniu Policajného zboru v Brezne.

   Niekedy od pol štvrtej popoludní v pondelok 9. júna do pol druhej v noci na utorok 10. júna sa ktosi pokúsil vykradnúť novinový stánok na Švermovej ulici v Brezne. Vyhol plech a poškodil drevenú pravú bočnú a zadnú stenu stánku, čím spoločnosti z Banskej Bystrice spôsobil škodu za 10 000 korún. Tovar však nezmizol.

   Na Ceste osloboditeľov v Brezne ležal v stredu 11. júna o pol jedenástej doobeda muž s poranenou rukou. Mestskí policajti, ktorých na muža upozornil telefonát, privolali k zranenému sanitku, aby ho ošetrili v breznianskej nemocnici.

   V stredu 11. a vo štvrtok 12. júna mestskí policajti kontrolovali dodržiavanie dopravného značenia na ŠLN. Zákaz vjazdu nákladným motorovým vozidlám nerešpektovali piati vodiči. Mestskí policajti im za to „venovali“ blokovú pokutu.

   Sedemnásť medených trolejových vedení s priemerom osem milimetrov a s dĺžkou trinásť metrov odcudzil kmín z výrobnej haly Železiarní Podbrezová niekedy od soboty 7. júna do štvrtka rána 12. júna. Spoločnosti spôsobil škodu za 14 400 korún.

   Svojmu o šesť rokov mladšiemu bratovi v sobotu 14. júna dopoludnia 36-ročný Brezňan ukradol z pivnice bicykel a z bytu fotoaparát, čím mu spôsobil škodu približne za 32 000 korún.

(mf, pa)  


Výborná úroveň okresnej prehliadky speváckych skupín seniorov

 

 

 

 

 

   Seniori Horehronia sa už pravidelne každý rok v júni chystajú na svoju malú kultúrnu slávnosť. Príprava na ňu ich zaväzuje, lebo sa chcú vždy predstaviť s novým programom. Iné to nebolo ani v sobotu 14. júna, kedy sa zišlo stotridsaťtri seniorov z deviatich základných organizácií Jednoty dôchodcov na Slovensku z okresu Brezno na 7. ročníku okresnej prehliadky speváckych skupín seniorov v Kultúrnom dome v Bacúchu.
   Privítala ich pekne vyzdobená sála, kde sa prezentovali svojimi zaujímavými ručnými prácami seniori z Brezna, Polomky, Nemeckej a Bacúcha. Program každej skupiny zložený z piesní, poézie, prózy, tanca i humorného vystúpenia dostal často do varu divákov, ktorí nešetrili potleskom. Seniori z Dolnej Lehoty, Jasenia, Hronca, Polomky, Bacúcha, Nemeckej, Brezna, Braväcova a Závadky nad Hronom splnili očakávania a vytvorili krásne sobotné popoludnie, ktorým ich sprevádzala moderátorka Mgr. Mária Cesnaková.
   Slávnostnú atmosféru prehliadky dotvorili vzácni hostia: štátny tajomník ministerstva dopravy a podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ing. Dušan Švantner, prednosta Obvodného úradu v Brezne Ing. Pavol Harňák, podpredseda OO Smer-SD Jozef Tokár, riaditeľ Mestského kultúrneho strediska v Brezne Július Obernauer a niekoľkí starostovia zúčastnených obcí. Na záver sa všetkým zúčastneným i organizátorom poďakoval predseda OO JDS Tibor Gilla a predsedom základných organizácií odovzdal ďakovné listy.

(mc) Foto: Štefan Vozár

 

Krajskí poslanci schválili zriadenie Fondu sociálneho a hospodárskeho rozvoja BBSK

   Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Milan Murgaš poslal ministerstvu školstva návrh na vyradenie Gymnázia na Gemerskej ceste v Lučenci zo siete škôl a školských zariadení k 30. júnu 2008. Ako nás informovala hovorkyňa BBSK Iveta Kureková, z programu 19. Zasadnutia BBSK stiahol vo štvrtok 12. júna návrh na zmenu uznesenia týkajúceho sa návrhu na vyradenie tejto školy zo siete škôl a školských zariadení. Namiesto neho mali poslanci hlasovať o podaní návrhu na zmenu zriaďovateľa osemročného gymnázia. Po kontrole hospodárenia školy útvarom hlavného kontrolóra BBSK a vzhľadom na výsledky inšpekčnej činnosti v tejto škole sa predseda M. Murgaš rozhodol poslať ministerstvu školstva návrh na vyradenie tzv. Gándiho gymnázia zo siete škôl a školských zariadení.
   Pred krajských poslancov predstúpil počas zasadnutia vedúci odboru regionálneho rozvoja, územného plánovania životného prostredia Úradu BBSK (ÚBBSK) Vladimír Laššák. Oboznámil ich s postupom prác súvisiacich s aktualizáciou Územného plánu veľkého územného celku BBSK. Banskobystrický kraj v súčasnosti spracováva a vyhodnocuje pripomienky a podnety k Územnému plánu. K 20. máju ich bolo ÚBBSK doručených 144. Kompletný materiál aj s  návrhom na ďalší postup bude predložený na augustové  zasadnutie ZBBSK. Krajskí poslanci odobrili aj tretiu zmenu rozpočtu. Ide o navýšenie o 102 miliónov korún. Tieto financie sa použijú na ukončenie transformácie Banskobystrickej regionálnej správy ciest, na zriadenie rozpočtových organizácií a oddlženie nemocníc, na riešenie problému vykrytia výpadku príjmov z dane z motorových vozidiel a na rekonštrukciu budovy bývalej školy, ktorú chce krajská samospráva zrekonštruovať pre potreby ÚBBSK. Zastupiteľstvo schválilo návrh na zrušenie Domova sociálnych služieb (DSS) Neporadza a výkon správy jeho majetku pre neziskovú organizáciu Hélia. Ide o pilotný projekt BBSK a jeho cieľom je zachovanie sociálnych služieb v zariadení. DSS v Neporadzi je v zlom technickom stave a BBSK nemá financie na jeho rekonštrukciu. Nezisková organizácia dostane do správy majetok DSS na dvadsať rokov a prevezme všetkých šesťdesiat klientov zariadenia a jeho zamestnancov. Zastupiteľstvo odsúhlasilo aj niekoľko návrhov na predaj a na vytvorenie verejno-súkromného partnerstva. Medzi nimi predaj stavby školy vo Valaskej, ktorá je v správe Spojenej školy Brezno. Poslanci odobrili aj kúpu a prenájom pozemkov v Brezne v súvislosti s prípravou a realizáciou rekonštrukcie mosta na ceste III/5294. Poslanci sa oboznámili s informatívnou správou o nakladaní s komunálnym odpadom v BBSK a schválili návrh na poskytovanie pomoci na podporu zamestnanosti a zamestnateľnosti formou grantov.
   Predseda BBSK M. Murgaš označil za najdôležitejší schválený bod programu návrh na zriadenie Fondu sociálneho a hospodárskeho rozvoja BBSK. Ten bude sústreďovať časť prostriedkov BBSK a ďalších verejných a súkromných zdrojov, ktoré budú poskytované žiadateľom formou návratnej a nenávratnej finančnej pomoci na spolufinancovanie projektov zameraných na zvyšovanie zamestnanosti a zmierňovanie regionálnych rozdielov. Poslanci odobrili, že BBSK vloží do fondu ako zakladajúci člen milión korún a ďalšie štyri milióny ako účelovú dotáciu. Krajské zastupiteľstvo sa zaoberalo aj správou o návrhu na rozšírenie šiestich kráľovských banských miest (na území BBSK) do Zoznamu svetového dedičstva - Unesco.

(ik)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT