17. JÚN 2008 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Vo štvrtok 12. júna  v Dome kultúry Železiarní Podbrezová, a. s., vyvrcholila súťaž základných škôl v spoločenských tancoch, ktorej usporiadateľom bol známy tanečník Juraj Fáber. O Pohár Domu kultúry Železiarní Podbrezová, a. s., súťažilo tridsaťosem párov z Brusna, Beňuša, Pohorelej, Pohronskej Polhory, Podbrezovej, Brezna, Polomky, Čierneho Balogu, Ľubietovej, Mazorníkova, Valaskej a Banskej Bystrice v štandardných tancoch: waltz, tango a valčík a latinskoamerických tancoch: cha cha, jive a samba. Spomedzi žiakov deviatych ročníkov bol najúspešnejší pár J. Adamek a M. Hrablayová (ZŠ Podbrezová a Polomka), zo žiakov do dvanásť rokov J. Kupec a G. Skubáková (ZŠ Čierny Balog) a medzi žiakmi do šestnásť rokov zvíťazili tanečníci M. Kúr a K. Javorová (ZŠ Valaská).

Foto: Oľga Kleinová


 Nemocnica s kladným výsledkom

   Nemocnica s poliklinikou, n. o., Brezno sa vyprofilovala na všeobecnú nemocnicu so spádovým územím okresu Brezno. Jej hlavným predmetom činnosti je zabezpečenie akútnej a urgentnej zdravotníckej starostlivosti v regióne. Podľa slov predsedu správnej rady Nemocnice s poliklinikou, n. o., Brezno Ing. Jaroslava Demiana, nemocnica vlani hospodárila s kladným hospodárskym výsledkom 398 tisíc korún. V správe, ktorú poslanci na ostatnom rokovaní zastupiteľstva zobrali na vedomie, sa okrem iného konštatuje, že hospodársky výsledok roku 2007 potvrdzuje, že neziskové organizácie majú svoje miesto v systéme poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, že si pri rozumnom manažovaní vedia ustrážiť svoju komplexnosť, vrátane tzv. obslužných činností. Privítali by, keby sa štát prihlásil k ich neziskovej organizácii nielen ako jej zriaďovateľ, ale svojím majoritným zastúpením v správnej rade i riadiaci orgán.

(ot)

  Bývalý internát v „novom šate“

   V septembri, najneskoršie v októbri by mali byť odovzdané byty v štvorposchodovej budove zrekonštruovaného bývalého zdravotníckeho internátu na Ulici Fraňa Kráľa v Brezne. Poskytne tridsaťdeväť bytov, päť dvojizbových, zvyšok sú jednoizbové. Časť bytovky bola stavaná z dotácií, časť z vlastných prostriedkov a časť z úveru, ktorý zobralo mesto cez Štátny fond rozvoja bývania, a bude ho splácať tridsať rokov. Byty sú relatívne malé, preto sú vhodné pre bezdetné rodiny, rodiny s jedným dieťaťom, prípadne slobodných alebo dôchodcov. Ako zdôraznil primátor Brezna, komisia sociálnych vecí pri výbere záujemcov bude vychádzať z platného všeobecne záväzného nariadenia o hospodárení s bytmi.

(r)

 Impresie Rastislava Turňu

   Vernisážou v piatok 6. júna sa v Horehronskom múzeu „na trinástke“ začala výstava výtvarných diel Rastislava Turňu pod názvom Impresie, ktorá potrvá do konca júna. Už z názvu je zrejmé, že jej hlavnou náplňou sú pocity a dojmy, ktoré sa autor snaží zachytiť a výtvarne pretlmočiť divákovi, či už formou portrétu, klasickej, alebo fotografickej abstrakcie.

   V prípade portrétovej maľby sa autor zaoberá hľadaním a zaznamenávaním harmónie a vyrovnanosti v tvári človeka. V dnešných časoch plných hektiky a napätia sú, zdá sa, práve tieto dve „sestry pokoja“ čím ďalej tým vzácnejšie. Hľadaniu pokoja v tvári človeka sa autor snaží podriaďovať aj výber námetov - či už tvárí neznámych alebo tých zo svojho okolia. V tvorbe abstrakcie ide už o širší repertoár vnemov, pretože práve vďaka viac či menej výraznému napätiu a kontrastu sa divák môže ľahšie vžiť do hry tvarov, farieb a svetla odohrávajúcej sa pred jeho očami.
   Autor výstavy, Mgr. Rastislav Turňa, v súčasnosti žije v Brezne a pôsobí ako pedagóg výtvarnej výchovy v Základnej umeleckej škole vo Valaskej a Základnej škole v Predajnej, kde sa snaží svoj pozitívny vzťah k estetike a tvorbe odovzdávať ďalšej generácii.

(hm)

 Divadelný súbor Jána Chalupku na festival do Hradca Králové

   V dňoch 20. - 23. júna sa Divadelný súbor Jána Chalupku zúčastní na 14. ročníku medzinárodného divadelného festivalu Divadlo európskych regiónov v Hradci Králové.
   Festival patrí medzi najpozoruhodnejšie divadelné podujatia v strednej Európe s účasťou bezmála sedemdesiat súborov a vyše sto jednotlivcov bez obmedzenia (amatéri - profesionáli). Brezniansky súbor sa predstaví s inscenáciou F. Urbánka Pani richtárka, ktorú vyhodnotili ako jeden „z najpozoruhodnejších“ divadelných počinov v uplynulej divadelnej sezóne. Podľa slov predsedu občianskeho združenia Ladislava Vagadaya, účinkovanie na tomto festivale je pre súbor vysokým ocenením jeho práce a možnosťou nadviazania ďalších kontaktov i priamej konfrontácie...

(r)

 Čo je nové v obciach  

   S cieľom uspokojiť čo najširšiu skupinu obyvateľov vo Valaskej rozdelili realizáciu vlani navrhnutých akcií vo viacerých oblastiach na tento a nasledujúce dva roky.

   „Budujeme mostík pre peších cez rieku Hron, ktorý bude umiestnený pred futbalovým ihriskom, a tým budú bezpečne prístupné ihriská aj priestor na opačnej strane Hrona. Realizujeme úpravy verejných priestorov, ktoré slúžia na obchodné účely, upravili a vylepšili sme materskú školu, čiastočne aj základnú umeleckú školu, kde budeme pokračovať aj na jeseň úpravou fasády. V základnej škole dokončíme rekonštrukciu sociálnych zariadení v budove školského klubu a jedálne. Kosíme trávniky, odvážame pokosenú zeleň na miestne kompostovisko, sadíme kvetiny. Čo nám je veľmi ľúto, občas ich vandali vytrhajú,“ konštatuje starosta Valaskej Ing. Emil Grőne. Čistotu verejných priestranstiev pomáhajú udržiavať pracovníci na aktivačných prácach. V tomto roku budú pokračovať v asfaltovaní chodníkov a miestnych komunikácií. Plánujú aj rekonštrukciu a dobudovanie detských ihrísk na území obce.
   Pri organizovaní spoločenských obradov (svadieb a pohrebov) aktívne pomáhajú členovia speváckeho zboru Matice slovenskej, čím tieto akcie dosiahli lepšiu úroveň. Spevokol a Dychový orchester Valaská sú pravidelnými účastníkmi na oslavách, spoločenských udalostiach v obci, kladení vencov k pamätníkom a podobne. Spevokol zakrátko dostane nové oblečenie vo farbách obecných symbolov. „Spoločenským a občianskym združeniam sa snažíme poskytovať všestrannú podporu, napr. finančnou pomocou pri organizácii zájazdov alebo rôznych akcií. Podporili sme napríklad zájazd SZPB na pamätné miesta bojov v SNP a II. svetovej vojne,“ hovorí starosta.
   Vylepšujú systém separovaného zberu a boli by radi, keby získali podporu z environmentálneho fondu, čo by pomohlo pri ďalšom rozvoji a zbere biologických odpadov. Výraznou podporou sú dobrovoľní hasiči, ktorí aktívnou prácou s pomocou obce vylepšujú svoje priestory a aj technické vybavenie. V poslednom čase organizovali bohato obsadené okresné preteky hasičských družstiev, kde dosiahli aj dobré umiestnenie. Na 37. ročníku Festivalu dychových hudieb sa minulý víkend zúčastnilo osem dychových hudieb a vystupovali mažoretky. „Tešíme sa aj z pokračovania tradície pálenia Jánskych ohňov. V nedeľu 29. júna o 16. hodine v kinosále naša rodáčka MUDr. Lea Weberová predstaví svoju novú hru Ako valach Vladislav ku chotáru prišiel. Kultúrna jeseň začne tradične na konci septembra a bude trvať päť týždňov, v rámci ktorých sa predstavia domáce súbory ako aj súbory z blízkeho okolia. Na všetky akcie, o ktorých pravidelne informujeme v Horehroní, aj vo Valaštianskom hlásniku, vás pozývame. Uvítame každý dobrý nápad na zveľadenie Valaskej, ale aj pomoc, ktorou občania sami prispejú k tomu, aby sa v našej obci dobre cítili,“ uvádza na záver Ing. Emil Gröne.

(r) 


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT