17. JÚN 2008 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Priekopníkom kinematografie - najobľúbenejšej zábavy 20. storočia - sa stal Eadweard Muybridge, ktorý v roku 1877 nafotografoval sériu statických fotografií s použitím dvadsiatich štyroch fotoaparátov. Usporiadaním obrázkov v slede za sebou vytvoril koncepciu „pohyblivých obrázkov“ vo filme. Nápadu zostrojiť prístroj nazývaný kinetoskop umožňujúci 90-sekundové premietanie pohyblivých obrázkov sa ujal Thomas Alva Edison. Bratia Lumierovci posunuli vývoj o krok dopredu zostrojením prístroja, ktorý umožnil nasnímať zábery na celuloidový pás a zároveň ich premietať na bielu stenu. Premietanie filmov si obľúbili ľudia na celom svete. V našej ankete nás preto zaujímalo, či v dnešnom svete veľkoplošných LCD televízorov a DVD prehrávačov sa ľudia nevzdávajú návštevy kina. 


S anketovym mikrofonom


o návšteve kina

Erika Dolňanová, pracovníčka v cestovnom ruchu, Brezno:
- Za mladi som do kina chodievala často. Dávno som už veru nebola v kine, je to už asi desať rokov. Momentálne nemám čas. S manželom sa venujeme spoločenským tancom a radi chodíme na koncerty. Počula som, že ľudia teraz menej navštevujú kino. Myslím si, že dnes je to aj dosť drahé. Možno aj nová technika spôsobuje, že ľudia nechodia do kina. Požičajú si DVD, akýkoľvek film a na počítači si ho pustia.

Zuzana Šovčíková, pomocníčka v nemocnici, Brezno:
- Kedy som bola naposledy v kine? Je to už veľa rokov, bolo to s dcérou na film Sám doma 3. Teraz akosi na to nie je čas, no a lístky sú dosť drahé. Je to jedno s druhým. Zrejme sme pohodlnejší. Jednoduchšie je kúpiť DVD alebo si požičať videokazetu a dobrý film si pozrieť doma. V súčasnosti sú ľudia viac doma a málo idú medzi ľudí. Ešte možno tak na koncerty, ale do kina pomenej.

Jozef Flosník, podnikateľ, Brezno:
- Väčšinou na kino nemám čas. Keď sa však „zamocem“ v Banskej Bystrici, občas tam idem do Európy. Keď je v meste niečo dobré, občas zájdem do divadla. Kino ustupuje pred videom a DVD. Ceny sú podľa mňa primerané. Keď chceme, aby ľudia viac zarábali, musíme aj viac platiť. Inakšie to nejde.

Igor Brozman, šofér, Brezno:
- V kine som už veru dávno nebol. Naposledy asi pred tromi rokmi s chlapcom na rozprávku. V súčasnosti je to u mňa skôr otázka času, nie financií. Dnes ľudí skôr láka televízia, video. Radšej si dobrý film pozrieme doma. Ináč v kine má človek väčší zážitok. Keď sme boli mladší, radšej sme šli do kina, ako sedeli pred televízorom.

Libor Koleba, súkromná bezpečnostná služba, Brezno:
- Máme malé dieťa, preto nám čas na návštevu kina nevychádza. Ale do kina sme s manželkou chodievali radi. Dnes sú už dostupné DVD, lacné sú DVD prehrávače, takže človek má doma v súkromí väčšie pohodlie. Ale je jasné, že kino je kino. Keby som si mohol vybrať, radšej idem do kina.

Katarína Korytiaková, žiačka, Pohronská Polhora:
- Do kina chodím rada, vlastne vždy, keď premietajú dobrý film. Vstupné je ako-kedy, ale dá sa to zvládnuť, rodičia pomôžu. Naposledy, keď som bola, bolo poloprázdne kino, možno preto, že to bol film pre mládež. Ale keď hrajú „trháky“, býva plné kino.

(ng, pl)

  hcitpisu.jpg (8894 bytes)

 Deň dopravy a bezpečnosti

   V pondelok 9. júna bol úspešne dokončený projekt o dopravnej a zdravotnej výchove Pozor, červená!, ktorý podporila Nadácia SPP. Zároveň bolo oficiálne odovzdané do užívania dopravné ihrisko pre všetky deti vo Valaskej a blízkom okolí.
  Tešili sme sa na tento deň, aj sme mali troška obavy, ako to všetko dopadne. Už v nedeľu večer vyupratovali deti z internátu priestory okolo školy, aby bolo všetko tak, ako sa patrí. Keď po daždivej sobote a nedeli zasvietili do školských okien slnečné lúče, hneď sme pookriali na duši. Veď deti skladali skúšky zručnosti na dopravnom ihrisku, každý chcel byť najlepší a v daždi, čľapkanici by to nebolo ono.
   Deň dopravy a bezpečnosti slávnostne otvoril riaditeľ odborného učilišťa a špeciálnej základnej školy internátnej Mgr. J. Hlaváč za prítomnosti starostu Valaskej, dopravných policajtov, učiteľov a žiakov tamojších škôl. Potom sa deti zapojené do projektu rozdelili do troch skupín, aby všetkým ukázali, že aj napriek svojmu hendikepu sa dokážu popasovať a ak človek chce, dokáže veľa – aj keď je ešte malý a nebolo mu do vienka dopriate všetko...
   Prvú skupinu vyskúšala zdravotná sestra M. Bystrianska v obväzovaní rán, ako treba privolať pomoc k úrazu či nehode. Deti pomenovávali obsah lekárničky. V druhej skupine ich kpt. Ing. R. Čupka vyskúšal z dopravných testov (starší žiaci písali a mladší odpovedali na otázky, aby sa vystriedal každý). Každý samozrejme poznal dopravné značky, aj keď sa tam objavila značka Kruhový obväz, vedeli sme, o čo ide – veď pre škôlkarov a deti s viacnásobným postihnutím to boli náročné slová. Tretiu skupinu preveroval na dopravnom ihrisku kpt. Ing. V. Riapoš a veru ich poriadne vyobracal a udeľoval trestné body, ak sa niekto opovážil vojsť do protismeru. Záver patril psovodom. Žiaci, ale aj obyvatelia Valaskej mali možnosť vidieť výcvik policajných psov v reálnych situáciách.
   A to ticho hovorilo, že to bol pre deti veľký zážitok. A pre nás, ktoré sme realizovali tento projekt a organizačne pripravovali Deň dopravy a bezpečnosti, bol veľkým zadosťučinením, lebo sme presvedčené, že sme tieto deti pripravili. Uvedomujú si, že život je to najcennejšie, čo máme.

Emília Ďurčová a Mgr. Janka Slašťanová, realizátorky projektu a učiteľky ŠZŠI vo Valaskej

  

Kinderiáda 2008

   Krajské kolo atletických pretekov žiakov prvého stupňa malo svoje vyvrcholenie v utorok 27. mája v Banskej Bystrici. Zúčastnilo sa na ňom dvadsaťdva škôl z celého kraja, medzi štartujúcimi nechýbali ani pretekári zo Základnej školy s materskou školou, Pionierska 2 Brezno. V behoch na 60 m sme obsadili dve druhé miesta, v skoku z miesta tretiu priečku. Vcelku dobré, ale neuspokojivé. Veď vlani sme víťazili a hlavne postúpili ďalej. Ťažko sa vyhráva, keď hneď v prvých rozbehoch sa zrania dvaja pretekári. Našťastie to nevzdali a napriek bolesti bojovali ďalej. A potvrdilo sa, že nikdy nie je tak zle, aby sme to nemohli zvládnuť. Kým máme Macka Matulu, Maťka Stančíka, Miška Flocha, Kubka Koubeka, Natálku Danovú, Heňku Horvátovú, Simonku Cabanovú, Emku Choutkovú, Aničku Vlčkovú a ešte zopár detí z atletického krúžku, atletika u nás na prvom stupni žije. Veľká vďaka patrí mojim „veľkým“ pretekárom za vzornú reprezentáciu, rodičom za ochotu kedykoľvek nezištne pomáhať a samozrejme vedeniu školy za výborné podmienky.

Mgr. Renka Cipárová

Rytmus mladých

   Nádherná prehliadka aerobiku a moderného tanca sa uskutočnila vo štvrtok 29. mája už po siedmykrát v Nemeckej. Naša Základná škola s materskou školou, Pionierska 2 Brezno mala svoje zastúpenie v obidvoch kategóriách. Výborne zorganizované podujatie, z ktorého sme si priniesli krásny pohár a množstvo zážitkov.

Martinko Matula, IV. A

 

Športový deň zdravotne postihnutých okresu Brezno

    V sobotu 7. júna sa na starom športovom štadióne v Brezne stretli zdravotne postihnutí z celého Breznianskeho okresu na svoj „športový deň“ organizovaný Okresnou radou SZZP za pomoci Základnej organizácie Brezno.

   Aj keď počasie nám nie veľmi prialo a iste odradilo mnohých pozvaných, na akcii sa zúčastnilo viac ako osemdesiat členov z Tisovca, Závadky nad Hronom, Heľpy, Podbrezovej a Brezna.

   Po oficiálnom privítaní predsedníčkou OR SZZP A. Husenicovou prítomným zabezpečili hodnotnú ukážku požiarnej techniky spojenú s prednáškou členovia breznianskeho HaZZ páni Štulajter a Matuška. Potom účastníci absolvovali rôzne zábavno-športové disciplíny, ako napríklad zrážanie kolkov loptou, hod loptičkou na cieľ, hod diskom, nosenie loptičky na pingpongovej rakete na diaľku a podobné športové aktivity s loptami.

   Ani počasie nezmôže všetko, iste si povedali prítomní, keď si za sprievodu ústnej harmoniky pána Krupu z Tisovca a výdatného bubnovania dažďa zanôtili. Tak sa svorne premiešali piesne celého okresu a rozpútal sa družný rozhovor.

   Každý z účastníkov dostal za búrlivého potlesku ostatných Ďakovný list za účasť na športovom dni. Čas ubiehal a začínalo sa ozývať aj škvŕkanie v žalúdku, tomu však urobil rázny koniec príchod pána Krellu, ktorý so svojou spolupracovníčkou urobil rozruch. Výborný guláš všetkým chutil, čo dokazovalo i to, že niektoré mištičky sa pri varnici objavili viackrát.

   Veríme, že na toto podujatie aj napriek nepriaznivému počasiu budú všetci účastníci radi spomínať. Tešíme sa na ďalšie spoločné akcie.

(hr)

Žiaci zo SOU opäť zvíťazili

   V dňoch 29. až 30. mája bolo v  Červenom Kláštore vyhodnotenie 11. ročníka celoslovenskej a 8. ročníka medzinárodnej súťaže Spotrebiteľskej výchovy žiakov s názvom Spotreba pre život. Medzi organizátorov súťaže - okrem iných subjektov - patrí Ministerstvo školstva Slovenskej republiky a Asociácia spotrebiteľských subjektov Slovenska. Súťažia trojčlenné družstvá študentov škôl Slovenskej republiky a členských krajín Európskej únie. Tento ročník prebiehal pod gesciou poslankyne Európskeho parlamentu Zity Pleštinskej.
   Vyhlásená téma: Ako poznáme bezpečný a kvalitný výrobok inšpirovala aj žiakov zo SOU - členov novozaloženého Klubu spotrebiteľov pri SOU Brezno. Počas celého školského roka úzko spolupracovali so ŠOI a organizovali rôzne podujatia pre spolužiakov aj žiakov iných škôl v regióne Horehronia. Cieľom týchto aktivít bolo naučiť žiakov vedieť sa správne orientovať v oblasti zákonov, spotrebiteľského správania, ochrany či bezpečnosti výrobkov na trhoch v Európskej únii, vrátane Slovenska. Pomocou koordinátora projektu nadviazať kontakty s inštitúciami a organizáciami, ktoré sú kompetentné riešiť spotrebiteľskú problematiku a spolupracovať s nimi. Poznatky o svojej činnosti zhrnuli v časopise Mladý spotrebiteľ č. 2.  Dôkazom toho, že si počínali veľmi dobre, je opätovné získanie hlavnej ceny. Víťazné trojčlenné družstvo SOU tvorili dievčatá Lucia Bukovská a Lucia Holubeková (študijný odbor technicko-ekonomický pracovník), Lucia Vaisová (študijný odbor spoločné stravovanie). Srdcom celého projektu v minulom aj tomto školskom roku je vyučujúca odborných predmetov ekonomických Ing. Soňa Uhríková.
   Vedenie školy si vysoko cení kvalitnú prácu žiakov pod vedením obetavej vyučujúcej. Ďakuje im za vynikajúcu reprezentáciu školy a praje im veľa úspechov v nasledujúcom ročníku, veď zvykne sa hovoriť: Do tretice všetko dobré.

(az)        

Odvážny, mocný, spravodlivý...

   Keďže kniha v súčasnosti nie je lacná záležitosť, Mestská knižnica v Brezne vyhlásila vo februári 4. ročník literárnej súťaže pre deti základných škôl. Deťom sme dali možnosť zahrať sa na spisovateľov, ilustrátorov i vydavateľov súčasne.

   Téma 4. ročníka bol Juraj Jánošík. Prečo Jánošík? V roku 2008 si pripomíname 320. výročie jeho narodenia i 295 rokov od jeho popravy. A vari nie je Slovák, ktorý by čo-to nevedel o Jánošíkovi. Aj naše deti téma zaujala a do súťaže sme dostali tridsaťtri prác od jednotlivcov i triednych kolektívov.

Najčastejšie prívlastky Jánošíka boli: odvážny, mocný, statočný, dobrý, spravodlivý... Deti vo svojich originálnych prácach Jánošíka preniesli z histórie do súčasnosti a dali mu okúsiť slasti i strasti dnešného života. Neušetrili ho ani zubárskeho kresla, odtučňovacej kúry, dokonca mu dopriali výdobytok modernej doby, ktorému sme väčšina bez rozdielu veku podľahli, mobil. Naučili ho bicyklovať, lyžovať, cvičiť vo fitnes centre i tenis hrať popri zboji. Dokonca v jednom príbehu sa stal rušňovodičom. Zdá sa, že našim deťom fantázia nechýba.

   Úroveň súťažných prác bola vyrovnaná, preto sme sa snažili odmeniť čo najviac súťažiacich. Porota hodnotila v dvoch kategóriách: deti do desať rokov a deti od desať rokov. V kategórii do desať rokov 1. miesto obsadil kolektív 3. A zo ZŠ s MŠ MPČĽ a kolektív 4. A zo ZŠ s MŠ K. Rapoša na Pionierskej 4. Druhé miesto patrí Lukášovi Murínovi z 3. A, Alici Kramlovej a Terézii Holubovej z 2. B zo ZŠ s MŠ K. Rapoša na Pionierskej 4. Tretie miesto kolektívu 2. A a  4. A zo ŠZŠ v Brezne. V kategórii nad desať rokov bolo udelené len 3. miesto, a to kolektívu 6. A a kolektívu 5. A a D zo ZŠ s MŠ K. Rapoša na Pionierskej  4.

   Súťažiacim pekne ďakujeme, prajeme v ďalšej spisovateľskej práci veľa úspechov a tešíme sa na 5. ročník. Výstavku prác nádejných literátov si môžete pozrieť vo výklade obchodného domu COOP Jednota.

   A celkom na záver ukážka z tvorby 4. A zo ZŠ s MŠ K. Rapoša na Pionierskej 4: Jánošík bol zbojník švárny, skutkami bol veru slávny. Bral poklady bohatým, rozdával ich chudobným. Za toto bol potrestaný, za ľavé rebro zavesený. Jeho príbeh tým nekončí. Každý žiak sa o ňom učí. Ostane navždy v našich srdciach, básňach, piesňach, povestiach.

Kolektív Mestskej knižnice v  Brezne

         

Keď nestačia slová, nastupujú skutky

   Žiaci 2. B Gymnázia Jána Chalupku v Brezne spolu s transfúznym oddelením Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici zorganizovali akciu s názvom Krv pre Mišku, ktorá bola zameraná na pomoc našej spolužiačke.

   S týmto nápadom prišla naša triedna profesorka Sedláková a ako správni žiaci, vždy ochotní pomôcť, hlavne ak ide o takúto vec, sme ho samozrejme uvítali. Ona sa postarala o organizačné záležitosti a nám sa ušla úloha informátorov. Prostredníctvom plagátov sme sa snažili informovať verejnosť, ale aj žiakov nášho gymnázia či okolitých škôl, ktorí dovŕšili vek osemnásť rokov. Mestský rozhlas vyzýval taktiež všetkých, ktorí môžu, aby pomohli.

   Po dlhých prípravách nadišiel konečne tak dlho očakávaný deň - štvrtý jún. Ráno pred ôsmou hodinou na školskom dvore zaparkovala sanitka s veľkým nápisom Národná transfúzna služba SR. Na niekoľko hodín sa dve triedy našej školy premenili na transfúzne oddelenie. Bolo úžasné sledovať, koľko ľudí prichádzalo, aby pomohli našej Miške. Každý dostal pri vstupe dotazník, po vyplnení ktorého zistil, či je alebo nie je vhodným darcom. Aj malá nádcha či herpes zabránili niektorým dobrovoľníkom pomôcť. Napriek tomu pracovníci transfúznej stanice vykonali okolo sedemdesiat odberov z celkového počtu osemdesiatpäť osôb. Boli to študenti, profesori, občania, rôzneho veku či pohlavia, ale jedno mali spoločné. Prišli s úmyslom podať pomocnú ruku niekomu, kto to naozaj potrebuje. My ako Miškini spolužiaci sme nemohli darovať krv, keďže ešte nikto z nás nedovŕšil vek osemnásť rokov. Veľkým potešením pre nás všetkých bolo, keď sa Miška spolu so svojou mamkou objavila v škole.

   Mali sme teda dobrý pocit, že sme spravili niečo pre toho druhého a on nám to možno niekedy vráti, keď to budeme potrebovať zase my. Určite to nebolo poslednýkrát, čo sme niečo takéto zorganizovali, veď keď nestačia slová, nastupujú skutky...

   V úsilí pomôcť našej spolužiačke sme neboli jediní. Kresťanské spoločenstvo spolu s nadáciou Dobrý anjel v rímskokatolíckom kostole v Brezne v nedeľu 1. júna zorganizovalo benefičný koncert Požehnaj Pane všetky svoje dietky. Konal sa na počesť MDD a bol venovaný Miške. O bohatý program sa postarali spevácke zbory z Podbrezovej, Brezna, Hýb, Bratislavy, Prešova, Gréckokatolícky bohoslovecký zbor z Brezna, Rímskokatolícky spevácky zbor zo Svitu, Chrámový zbor apoštola Pavla z Brezna a sólista Štátnej opery v Banskej Bystrici Ivan Zvarík s dcérou Ivankou. Slovom sprevádzala Dagmar Mihoková. Veľkým prekvapením pre všetkých bolo, keď sa v závere koncertu v kostole objavila Miška.

Mária Mesarkinová

Detstvo a staroba

   Slovo detstvo v nás evokuje bezstarostné obdobie plné hier a krásnych chvíľ v kruhu súrodencov, rodičov. Svojou trpezlivosťou si lásku najmenších získajú starí rodičia, ktorí svojim vnukom a vnučkám dovolia a vysvetlia aj veci, na ktoré rodičia v tejto uponáhľanej dobe nemajú čas.
   Slovo staroba pôsobí deprimujúco, ale zákony života sú neúprosné. Múdrosť a celoživotné skúsenosti vieme často oceniť až vtedy, keď ich stratíme.
   Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb LUNA Brezno zabezpečuje starostlivosť o klientov v seniorskom veku. Slnko a radosť do života im vnáša aj dlhoročná spolupráca s Materskou školou pri Základnej škole na MPČĽ 35, Brezno - Mazorníkovo. Stretávajú sa spolu počas celého roka v čase rôznych sviatkov a na oslavách. Pri príležitosti ukončenia školského roka sme v stredu 11. júna zorganizovali v priestoroch Luny Pizza párty, kde pri hrách, kresbách na chodníku, občerstvení strávili deti, seniori, učiteľky a zamestnanci domova príjemné chvíle, plné letných zážitkov.

Ing. Jana Grlická, riaditeľka DD a DSS LUNA


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT