Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 8

CISLO

04

25. JANUAR  2000 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Pocas navstevy Banskobystrickeho kraja premier

obdaroval malu Alicku

Blahozelam vam k narodeniu vasej krasnej Alicky. Zelam vam vsetko dobre, vela zdravia, stastia, aby ste vsetci boli vzdy taki stastni, ako ste teraz. Vasa dcera prisla na svet v novom roku 2000 v Banskobystrickom kraji ako prva. Pevne verim, ze aj vo svojom zivote bude vzdy patrit medzi prvych, pojde svojimi vlastnostami inym prikladom. Dovolte mi, aby som jej - podobne ako kedysi sudicky - daroval buducnost.
h0004a.jpg (36944 bytes)
V obradnej sieni mestskeho uradu

Do vienka jej davam vzdelanie, poznanie a mudrost, pretoze prave to su sily, ktore budu hybat svetom noveho tisicrocia. Preto jej darujem vkladnu knizku so sporenim zameranym na vzdelanie. Vdaka tomuto sporeniu ziska vo svojich osemnastich rokoch financny zaklad na vzdelanie. Ucet je vedeny v EURO, pretoze som presvedceny, ze v case, ked vasa dcera dosiahne plnoletost, bude Slovensko davno clenom Europskej unie a bude si moct vybrat Univerzitu Mateja Bela, Univerzitu Komenskeho, ci skolu v ktorejkolvek krajine Unie, v Parizi, Boloni alebo v druzobnom Meudone. Mudrost a vzdelanie boli, su a budu najvacsou deviziou kazdeho cloveka.

h0004b.jpg (39767 bytes)
Na ceste do hotela Dumbier

Ja verim, ze aj pomocou mojho daru sa podari vasej dcere dosiahnut ciele, ktore si v zivote vytyci a stane sa tak modernym vzdelanym obyvatelom Europy, novodobou obyvatelkou Slovenska.

Tymito slovami sa predseda vlady SR Mikulas Dzurinda v obradnej sieni Mestskeho uradu v Brezne prihovoril rodicom malej Alicky Kramlovej, ktora prisla na svet v prvej minute roka 2000 a stala sa tak prvym narodenym dietatom mesta, okresu i kraja.

Premier navstivilBanskobystricky kraj v piatok 21. januara a pred prichodom do Brezna si prezrel niektore prevadzky Zeleziarni Podbrezova a. s., podnikove muzeum, dom sportu a Ski centrum na Taloch. Po stretnuti s manazmentom okrem ineho zdoraznil, ze aj napriek svetovej recesii uz piaty rok vykazuju zisk, ocenil aj socialny program fabriky. Po slavnostnom akte odovzdania daru - vkladnej knizky so sumou 20 000 korun v EURO malej Alicke, sa v hoteli Dumbier stretol s primatorom mesta Ing. Vladimirom Faskom, prednostom okresneho uradu Ing. Jaroslavom Demianom a prezidentom Slovenskeho zvazu biatlonu Benjaminom Leitnerom. Potom jeho kroky smerovali do Banskej Bystrice na rokovanie s mons. Rudolfom Balazom.

h0004c.jpg (33276 bytes)
V Zeleziarnach a. s. Podbrezova

xxx

Redakcia Horehronia prijala ponuku na rozhovor s M. Dzurindom, v ktorom sme mu polozili tri otazky:

 

  • - Preco ste sa rozhodli v kazdom kraji obdarovat prve dietatko roku 2000?

- Tieto deti symbolizuju novy zaciatok. Symbolizuju novy zivot v novom tisicroci. Hlavny zdroj bohatstva v novom mileniu bude spocivat vo vzdelani. Nie v pozemkoch, nie v znamostiach, ale vo vzdelani. Vdaka vzdelaniu dokazu ludia v novom tisicroci hravo to, s cim my stale mame tazkosti. Preto som tieto deti obdaroval tym najlepsim, co mam k dispozicii. Obdaroval som ich moznostou dopracovat sa ku kvalitnemu vzdelaniu. Tanto dar - financny prispevok som im odovzdal v Euro. O osemnast rokov, kedy budu moct tieto deti zacat moj dar vyuzivat, uz Slovensko davno bude sucastou prosperujucej Europy.

 

  • - O Horehroni sa uz hovori ako o hladovej doline. Vidite nejake vychodisko z tejto situacie?

- Rozvoj kazdeho mesta, kazdej dediny zavisi na dvoch hlavnych veciach. Prvou je uvolnenie tvorivych sil kazdeho cloveka v regione. Urobili sme vela pre to, aby sme ulahcili ludom zacat podnikat a premenit svoje vlastne schopnosti na bohatstvo. Predovsetkym sme radikalne znizili dane z prijmov podnikania zo 40 na 29 percent. Navstivil som podnik v Podbrezovej. Ten ma jasne presvedcil, ze mame dost schopnych a poctivych ludi. Druhou zakladnou pricinou zlepsenia podmienok je vysoka medzinarodna prestiz Slovenska. Dobra zahranicna politika ma velmi obrovsky dopad na zivot v kazdom nasom regione. Len na tento rok sme ziskali z fondov EU asi 6 miliard korun na rozvoj regionov. Cim sa budeme viac priblizovat EU, tym vacsie zdroje ziskame. Tieto peniaze sa dostanu do regionov, a to najma do tych najchudobnejsich. Nezostanu v Bratislave. Vysoka medzinarodna prestiz tejto vlady je tiez klucom k prilevu investicii. Tentokrat uz naozaj vyznamnych investicii. Prichod vaznejsieho investora do niektoreho z chudobnejsich okresov moze znamenat takmer okamzity a mocny impulz rozvoja. Pre investorov, ktori chcu investovat v chudobnejsich regionoch Slovenska, sme vytvorili velmi lukrativne podmienky. Jedny z najlepsich v strednej Europe. Keby sme to, co sme v zahranicnej politike urobili, dosiahli pred dvoma rokmi, dnes by sme uz zili v jasne sa zlepsujucich podmienkach. Nas tohtorocny zahranicny uspech pride aj k nam. V podobe investicii a podpornych fondov EU. Pride. Nakoniec do kazdej dediny.

 

  • - Poculi ste uz o cyklotrasach v nasom regione? Pridete ich niekedy vyskusat?

- Samozrejme, pridem velmi rad. Pocul som o nich vela chvaly, a tak sa tesim, ze ich co najskor vyskusam. Dufam, ze su tu aj rovnako vynikajuce trasy na beh. Napokon, mohli by ste ma po nich niekedy povodit.

(r)
Snimky: Anna Nociarova, Viktor Sajgalik


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT