25. JANUAR 2000 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

na niektorych miestach nebolo veru lahke. Nie vsetci totiz respektuju upozornenie komisie pre spravu miestnych komunikacii, dopravu a verejnoprospesnych sluzieb pri mestskom zastupitelstve. Okrem ineho sa v nom pise, ze "mesto Brezno ako cestny spravny organ zabezpecuje udrzbu miestnych komunikacii a chodnikov prostrednictvom technickych sluzieb, udrzbu statnych komunikacii zabezpecuje Slovenska sprava ciest, povinnost udrziavat chodniky v jednotlivych pripadoch plati aj pre fyzicke a pravnicke osoby". Situaciu sme mapovali aj v nasej ankete, ked sme sa pytali: Ako sa vam kraca?

S anketovym mikrofonom


Ako sa vam kraca?

Neznamy pan:

- Malo chodim, ale podla mna to nie je najhorsie. Zvlhlo to, potom zamrzlo, aj ked sa budu starat, bude klzko. Ak bude menej, to je uz druha vec.

Manzelia Jozef a Emilia Bulikovci, Podbrezova:

- Sami vidite, ze to nie je bohvieco. Chodniky by mohli byt aj cistejsie, pretoze ludia padaju a mozu si zlomit nohu. Bezbecnost nie je bohvieako zaistena. Zle sa chodi najma po Kuzmanyho ulici. Tecie zo striech, potom to zamrzne. Teraz sme tade sli a je to tam na zabitie.

Andrea Cunderlikova, administrativna pracovnicka, Brezno:

- Niekde je to dobre, niekde nie. Viete co, zle je to na Ulici CSA smerom od poziarnej zbrojnice do mesta. Chodievam tadial, takze viem to posudit zo svojho hladiska. Nie vsade je lad, ale tam kde je, tam sa smyka.

Marta Kvietkova, na materskej dovolenke, Brezno:

- Chodit s kocikom je utrpenie. Udrzba by mohla byt aj lepsia. Byvam na Ulici CSA, ale poviem vam, biedne je to s tymito cestami. Mali by sa o ne starat trosku viac.

Jozef Bartosik, straznik, Zavadka nad Hronom:

- Zatial s tym nemam velke problemy, ale myslim si, ze by to mohlo byt aj lepsie, hlavne kvoli detom. Ked idete do obchodov, na schodoch sa zvykne dost smykat. Mali by sa o to starat. U nas v Zavadke nie su chodniky take mokre, su viac zamrznute a zasnezene

Jana Romancikova, ucitelka, Brezno:

- No tak, je to dost hrozne aj na tejto ulici okolo namestia. Vobec sa mi to nepaci, obchodnici by mali viacej dbat na to, aby vycistili priestory pred obchodmi. Akurat minuly tyzden sa predo mnou posmykla a spadla jedna pani. Cencule padaju zo striech, je to slabe. Nepaci sa mi udrzba mesta.

(ng, sv)


hcitpisu.jpg (8894 bytes)

 

Anonym

Mnohi spoluobcania svoje myslienky, domnienky, "zistenia" riesia zverejnenim anonymnych oznameni mestskemu uradu alebo priamo primatorovi mesta. Zrejme sa tieto praktiky pouzivaju aj v obciach.

Anonymne podanie nic neriesi, ved aj v § 8 zakona 152/1998 Zb. o staznostiach sa uvadza, ze sa vybavuje, ak obsahuje konkretne udaje, ktore nasvedcuju, ze bol poruseny pravny predpis.
Rozhodnutie o tom, ci sa anonymna staznost presetri, alebo odlozi patri organu verejnej spravy. Co je podstatne, "rozhodnutie nema formu rozhodnutia v spravnom konani."

Vazeni citatelia, ak mate dojem, ze bol poruseny pravny predpis v zmysle zakona c. 152/98 Zb., oznamte porusenie organu verejnej spravy, t. j. okresnemu, mestskemu ci obecnemu uradu, kde sa staznost zaeviduje, presetri a vysledok setrenia oznami.
Podnetom k tomuto clanku bol list podany 31. decembra 1999 na poste v Brezne. Tyka sa vyuzivania, ci nevyuzivania prideleneho bytu na MPCL 13, Brezno - Mazornikovo. Setrenim sme zistili, ze osoba uvedena v staznosti od 10. aprila 1997 nie je prihlasena na uvedenej adrese, ale ma zmenu trvaleho bydliska. Islo o byt v sprave BDO. Opytanim sa priamo u spravcu bytu je informacia rychlejsia a lacnejsia.

Teda, kazdu staznost podpiste, presetrime, priamo oznamime.

(vf)


Reakcia na clanok

Nesuhlasim


Vazena pani Kvackajova.

Triedenie domoveho odpadu v stvrti rodinnych domov, kde patri aj Jesenskeho ulica, prebieha uz dva roky. Odvoz zabezpecujeme kazdy druhy tyzden v utorok, tzn. ze 26-krat za rok. Vlani sme vzhladom na prerokuvanie spravy o triedeni odpadu v mestskom zastupitelstve hodnotili obdobie do 2. novembra, dokedy bolo uskutocnenych dvadsatdva odvozov.

Vase tvrdenia o vasej aktivite pri triedeni su zial len v rovine teoretickej. Ak ma samotne triedenie domoveho odpadu priniest ocakavany vysledok, kvoli ktoremu sa organizuje, je potrebne, aby sa z kazdej nadoby, tzn. minimalne raz za dva tyzdne vytriedili aspon tie zlozky, ktore sa daju dalej vyuzit. Sam byvam v rodinnom dome, kde sme spolu piati. Ak sa mi stane, ze niektory utorok zabudnem vylozit vrece s papierom, za dalsie dva tyzdne sa mi uz do toho jedneho vreca nezmesti. Takze vase uvahy o vykladani prazdnych vriec su ciste teoreticke.

Co je to za spolupraca obyvatelov pri triedeni domoveho odpadu, ked zo 153 zapojenych rodinnych domov, len 16 domov vytriedilo viac ako patkrat za rok? Ked sme chceli zvyhodnit tie rodinne domy, ktore sa zapojili aspon na 50 percent, vyslo nam zo 153 domov, len 7 domov, tzn. 4,5 percenta! Ale ulavu z poplatku za odvoz domoveho odpadu za to, ze triedia, chcu vsetci!

Mate pravdu v jednom: Vase hodnotenie s hodnotenim nasich pracovnikov, ktori tu zber osobne zabezpecuju, absolutne nesuhlasi. Ti nasi pracovnici nevyhodnocuju teoreticke moznosti, ale prakticky vysledok.

Co sa tyka platenia za odvoz domoveho odpadu: ziadny obyvatel mesta neplati za pocet odvezenych nadob. Poslanci mestskeho zastupitelstva stanovili poplatok za kazdeho trvale prihlaseneho obyvatela mesta, v bytovych domoch 180 Sk/osobu/rok, v rodinnych domoch bud 180 alebo 90 Sk/osobu/rok. Tieto sumy vobec nepokryvaju skutocne naklady na odvoz domoveho odpadu. Pokryvaju 38 percent, zvysnych 62 percent doplaca mesto. Porozpravajte sa so znamymi z inych miest. Kolko ich stoji odvoz odpadu? Napriklad v Liptovskom Mikulasi vyjde rocny odvoz jednej kukanadoby na 190 Sk, v Presove za jednu kukanadobu rocne 1138 Sk, k comu este za kazdu nadobu a rok doplaca mesto 489 Sk. Vas je na Jesenskeho ulici c. 12 prihlasenych pat obyvatelov, cize pri odvoze raz za tyzden zaplatite 900 Sk, pri odvoze raz za dva tyzdne zaplatite 450 Sk. Zvysok hradi mesto. Preto, ked pojdete po namesti v Liptovskom Mikulasi alebo Presove a budete porovnavat, preco tam na namesti maju to i ono a my to nemame, pozrite sa do smetnych nadob po meste Brezne a cast odpovede bude jasna. Nasim obyvatelom sa nechce ani triedit, ani platit. "...ved my platime dane, nech sa mesto stara...". Lenze tie dane nestacia pokryt ani spotrebu elektrickej energie vo verejnom osvetleni!

Ing. Tomas Gabon,
riaditel Technickych sluzieb v Brezne

Len sedem z nich ...

Vianoce su dni, ked sa rodina stretava pri vianocnom stromceku. Najviac sa na ne tesia deti. Su vsak aj take, ktore nie su pri svojich rodicoch. Ale aj tieto sa tesia na Vianoce. V Odbornom ucilisti vo Valaskej ich zije patdesiatjeden.

Ake budu Vianoce? Kto pojde domov? To boli najcastejsie vyslovene i nevyslovene otazky. Len sedem deti malo stastie byt doma s rodicmi, tri si zobrali dobri ludia do rodiny. A ako prezili Vianoce ti, ktori ostali?

Na Stedry den prisiel medzi ne riaditel odborneho ucilista Mgr. Juraj Hlavac, ktory spolu s veducou VMV Evou Bartakovou rozdal detom tuzobne ocakavane darceky a balicky so sladkostami, ktore najviac potesili najmensich skolkarov. Vdaka sponzorom a zamestnancom skoly dostali deti hracky, hokejky, stolno-tenisove rakety, kozmetiku a ine malickosti. Deti sa odvdacili zaspievanim kolied a vlastnorucne zhotovenymi darcekmi. A pretoze k sviatkom patrili i volne dni, tie vyuzili na oddych a sport. Venovali sa korculovaniu, sankovaniu a roznym zimnym hram.

Ake boli Vianoce v Odbornom ucilisti vo Valaskej? Ked pominul prvy naval smutku za mamou, ktora neprisla, deti svorne tvrdia, ze take, ake si priali. Vlastne skoro take. Lebo mama nech je kdekolvek a akakolvek, je len mama. Esteze ziju medzi nami dobri ludia, ktori pomohli zahnat smutok, poslali darceky, sladkosti, hry. Patria medzi nich: Slovenska sporitelna Podbrezova, Harmanecke papierne v Harmanci. V Brezne: Stavhron s.r.o., Gruntstav s.r.o., Isu-sport, Ramie s.r.o., Belamo a.s. Vo Valaskej pan Badinka a pan Hladaj a mnohi dalsi.

Deti z Odborneho ucilista vo Valaskej dakuju.


Pozdrav z Kanady

Vela krajanskych pozdravov vam zasielam na Horehronie zaciatkom noveho roka. Cirkus je za nami. Cirkus, lebo aj vitanie roku 2000 bolo vlastne venovane zlatemu telatu (zisku).

Velmi ma potesila sprava o beneficnych koncertoch na zachranu Ciernohronskej zeleznice. Chcel by som vam vyslovit uznanie za to, ze o zeleznicke pisete. Treba ju zachovat pre buducnost. Prinasa turistov, aj zahranicnych, vytvara pracovne miesta, pomaha obchodnikom, celemu kraju, propaguje Horehronie. Viete, bez vetra sa ani listok nepohne. Kazdy clanok, zmienka, robi ten ziaduci vietor. Verim, ze so slovenskou mladezou to nie je az take zle a raz sa nasyti tej pseudokultury, ktora sa exportuje zo Zapadu. Verme, ze zeleznicka zacne uz deviatu sezonu. Potesila ma aj vianocna pohladnica z mojho rodiska od exstarostu Cierneho Balogu.

Tak ako obycajne, u mna sa na Silvestra zisli Slovaci a tema bola slovenska. Pospominali sme sucastnost i minulost, rec bola v slovencine. Vianoce maju caro aj tu, no nikde inde by som nemenil za Vianoce na Horehroni. Zazil som ich tam par. Tu pravu atmosferu citit aj vo vzduchu. Biela krajina, k tomu este predvianocna zabijacka dava tu pravu naladu. Polnocna omsa, sneh vrzga pod nohami, preplneny kostol. Cestou z kostola vinsujeme sviatky rodine, znamym, susedom a vo vzduchu citit vonu ihlicia z hory, z kominov vonu dymu. V oblokoch svetla, zo sporaka rozvoniava hriate, zabijackove dobroty. To nenajdete nikde vo svete. Ked sused susedovi poda ruku, zmieria sa po hnevani, vtedy je pravy cas a prave caro Vianoc. Dokazu to nasi ludia udrzat? Prepadnu biznisu, mamonu zisku? Verim, ze Horehronie i cele Slovensko sa v tom neprepadne.

Vas internetovy citatel
Pavol Datko, Windsor



Odpovedzte prosim!

Dakujem panovi Milanovi Gondovi za vysvetlenie a oboznamenie ludi s cinnostou obcianskeho zdruzenia Vrcharik v Lome nad Rimavicou. Som rad, ze vykonal napravu v informacnom sredisku. Len som sklamany v tom, ze neobjasnil, ako je mozne, ze byva v skolskom byte. Dozvedel som sa, ze o skolske byty maju zaujem aj zamestnanci skoly v Lome nad Rimaviciou.

Bol by som rad, keby som dostal odpoved aj na tuto otazku.

Jan Racak, Poltar

Vysvetlenie z odboru skolstva, mladeze a telesnej kultury Okresneho uradu v Brezne:

Bytova komisia odboru skolstva a kultury pri Okresnom urade v Brezne dna 20. oktobra 1997 rozhodla o prideleni jednoizboveho skolskeho bytu panovi Milanovi Gondovi, vtedy bytom v Bratislave. Clenovia komisie to zdovodnili lekarskym osvedcenim (astma deti) a odporucanim vtedajsej riaditelky skoly v Lome nad Rimavicou Mgr. Ludmily Surovej. Pretoze byt bol v tom case volny a nebol iny zaujemca, veduca odboru skolstva a kultury Mgr. Veronika Marosova dnom 1. november 1997 na zaklade rozhodnutia bytovej komisie byt pridelila panovi Gondovi.

Mgr. Ivan Stehlik,
veduci OSMaTK OU Brezno


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT