25. JANUAR 2000 Strana 10

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Spod vysokej siete

Uplynuly vikend volejbalisti Petrochemy Dubova VTJ trenovali. Najblizsi zapas volejbalovej extraligy odohraju v piatok 28. januara o 19. hodine na palubovke Stavbara Zilina.

 

Preskolili a zdokonalili sa

Clenovia a cakatelia Horskej sluzby Nizke Tatry - juh, okrsok Kralova hola, sa v nedelu 16. januara zisli na vleku v Pohorelskej Masi, aby sa na pravidelnom zimnom vycvikovom tabore preskolili a zdokonalili v zvazani zranenych na kanadskych saniach, v poskytovani predlekarskej prvej pomoci, tiez v praci s vysielackami a spojenim s Rychlou zdravotnickou pomocou. Toto vsetko pod vedenim skusenych instruktorov profesionalnych clenov Horskej sluzby Nizke Tatry - juh, panov Kocura, Slivku a Nemcoka.

Ako vsade, aj na svahoch platia urcite pravidla. Jednym z nich je aj ohladuplnost. Lyziari by nemali zabudat na kvalitny vystroj, ale hlavne na spravnost nastavenia bezpecnostnych viazani, co dnes v mnohych vacsich strediskach ponukaju bezplatne.

Ako na zaver povedal nacelnik okrsku Kralova hola Jan Sulej "nech chlapi v cervenych vetrovkach robia len preventivu a prednasky, nech maju cim menej urazov a aby vsetci lyzovaniachtivi odchadzali z lyziarskych stredisk len s peknymi spomienkami a "zdravo" unaveni," vam tiez praje.

Marian Oberhauser

Breznianski sportovci v 20. storoci

KSP Pstruh Brezno

V roku 1979 vznika pri CZO Zvazarmu Mostaren Brezno KSP Pstruh Brezno. Uspechy dosiahnute plavcami v tomto plaveckom odvetvi si istotne zasluhuju pozornost. V rokoch 1979 - 1994 dosahovali uspechy u nas doma, ale aj v zahranici.

Kym si pripomenieme dosiahnute uspechy, v kratkosti citatelov oboznamim, o co ide. Jednoducho povedane, sportovci sutazili v plavani s plutvami. Sutazi sa vo dvoch zakladnych disciplinach. PP je plavanie s plutvami na hladine a plavci pouzivaju predlzene klasicke plutvy alebo monoplutvy. K vybave patri dychacia trubica (snorehel) a plavecke okuliare. RP je rychlostne potapanie a namiesto dychacej trubice ma plavec dychaci pristroj, ktory pri plavani drzi v rukach pred sebou. Pri discipline 25 m a 50 m RP sportovec musi plavat na jeden nadych. Dlzky disciplin su ako v klasickom plavani od 25 m az po 1500 m. Plavanie RP a PP je rychlejsie ako klasicke, ale o to narocnejsie. Ved zvladnut techniku plavania s monoplutvou nie je vobec jednoduche. V sucasnosti sa predlzene plutvy uz prakticky nepouzivaju. Kto chce byt najrychlejsi, musi pouzivat monoplutvu. Preteky v RP a PP su vzdy atraktivne a zaujimave. Ved pre ilustraciu, najlepsi plavu 25 m RP 7,3 - 7,8 sekundy a 50 m RP 13 - 14 sekund.

V roku 1980 sa plavci z KSP Pstruh Brezno dostavaju medzi najlepsie kluby na Slovensku. Po roku sutazenia sa Pstruh presadzuje na majstrovstvach Slovenskej socialistickej republiky, a to vo velkom style. Plavci ziskavaju tituly za titulom. Elena Petrova, Luba Vicanova, Marek Kacer, Robo Furdik, Martin Furdik, Michal Miklovic, Mira Furdikova, Boris Skalos, Peter Pobis, Vilo Vican, Stano Stancik, Rado Vican, Zuzana Libicova, Mira Ludikova, Dana Fedorova, Alena Zatkova a mnoho inych ziskavaju medaile na majstrovstvach Slovenskej socialistickej republiky.

Uspechy z majstrovstiev Ceskolovenskej socialistickej republiky nedali na seba dlho cakat. Elena Petrova, Luba Vicanova, Alena Zatkova, Rado Vican, Michal Miklovic, Michaela Bercikova sa dostavaju do reprezentacie CSSR.

Nasi pretekari uspesne reprezentuju kub na pretekoch u nas, ale aj v zahranici. Presadzuju sa v Prahe, Karlovych Varoch, Ceskych Budejoviciach, Liberci, Brne, Bratislave, Navirove... Polsku, Madarsku, v Rusku... Pocas patnastrocnej existencie plavci z KSP Pstruh Brezno ziskali stovky titulov majstrov Slovenskej socialistickej republiky a desiatky titulov majstrov Ceskoslovenskej socialistickej republiky. Presny pocet medaili sa prakticky neda zistit, len pre nazornost z jednych majstrovstiev CSSR doniesli napriklad L. Vicanova (dve prve, tri druhe a jedno tretie miesto), E. Petrova (1, 3, 1), R. Vican (1, 1, 1), A. Zatkova (2, 2, 1)... Samozrejme sa zucastnili na viacerych majstrovstvach CSSR. To iste plati aj o majstrovstvach SSR: M. Kacer (5,0, 0), R. Furdik (5, 0, 0), L. Vicanova (5, 0, 1), V. Vican (2, 1, 1), R. Vican (6, 0, 0), M. Miklovic (2, 2, 3), Z. Libicova (2, 2, 2), L. Sabakova (0, 3, 2), A. Zatkova (4, 0, 2), atd. Castokrat nasi plavci obsadili cely stupen vitazov. Presadzovali sa v sutaziach stafiet preto, ze na majstrovstvach SSR alebo CSSR vzdy dokazali postavit styroch kvalitnych pretekarov.

Ako vidite plavci z KSP Pstruh Brezno uspesne reprezentovali nase mesto a jednoznacne si zasluzia cestne miesto medzi sportami v Brezne.

 

Z hokejovych stadionov

Avizovany turnaj muzov, ktory mal byt v sobotu 22. januara, sa nekonal, pretoze z pozvanych ucastnikov najprv pre chorobu a zranenia v piatok odriekli ucast hraci Levic. Ked po viacerych marnych pokusoch zabezpecit nahradneho ucastnika bolo rozhodnute doplnit pocet ucastnikov muzstvom Brezna B, prisla uz v neskorych vecernych hodinach dalsia neprijemna sprava z Partizanskeho, ze v pocasi, ake vladlo v piatok vecer, nebudu riskovat pripadne problemy na ceste a teda nepricestuju. Za tychto okolnosti nezostalo nic ine, ako turnaj v planovanom termine zrusit. O jeho dalsom osude v tomto roku bude rozhodnute v najblizsich dnoch. V utorok 25. januara su pozvani na zasadnutie SZLH zastupcovia vsetkych ucastnikov II. slovenskej narodnej hokejovej ligy muzov, aby sa vyjadrili k svojej ucasti v dalsej casti sutaze. Aj o vysledkoch tohto zasadnutia bude vybor HK Brezno informovat verejnost. Tabulka prinasa postavenie muzstiev po skonceni prvej casti sutaze.

 

Stredoslovenska divizia seniorov

SK ZSNP Ziar nad Hronom - HK MSK VTJ Brezno B 2:2 (0:1, 1:0, 1:1), goly hosti: Rusnak, Matija.

Za jedinym z cezpolnych muzstiev, ktore nezmenilo svoje odhodlanie startovat na turnaji, keby sa konal, nakoniec v nedelu popoludni cestovali hraci Brezna B, aby tam odohrali majstrovsky zapas Stredoslovenskej divizie seniorov. V kvalitnom zapase dvoch vyrovnanych superov sa nakoniec podelili aj o zisk bodov. Pochvalu si zasluzi cele muzstvo pocinajuc brankarom Filipiakom.

 

II. liga starsich ziakov

HK MSK VTJ Brezno - HC Naftex Lucenec 5:2 (1:2, 1:0, 3:0), goly domacich: Jozefko 2, Pancik, Piliar, Sihelsky.

II. liga mladsich ziakov

HK MSK VTJ Brezno - HC Naftex Lucenec 5:2 (0:0, 2:2, 3:0), goly domacich: Stubniak 2, Pauliak, Kradlak, Turna.

Komentar k obom ziackym stretnutiam vynimocne prinasame v jednom celku. Nielen rovnaky vysledok, ale aj podobny priebeh k tomu dava podnet.

Starsi ziaci Brezna v prvej tretine hrali dost nesustredene a sotva vyrovnali jednogolovy naskok supera, o 10 sekund uz opat prehravali. Obrat nastal v druhej tretine, ktora priniesla vela dramatickych situacii a dalsie vyrovnanie skore zapasu. V zaverecnej tretine hraci doslednejsim plnenim trenerovych pokynov dosiahli jednoznacny naskok. Pred koncom sa super pokusil doplnenim siesteho hraca a odvolanim brankara o zvrat, ale nakoniec to prinieslo len piaty gol do jeho prazdnej branky.

Mladsi ziaci po bezgolovej prvej tretine v druhej stratili svoj dvojgolovy naskok. Po zmene stran v polovici tretej tretiny vsak prisiel razantny nastup strelcov a jeho vysledkom boli dva

goly domacich v priebehu polminuty. Mladsi ziaci tak potvrdili, ze minuly uspech nebol nahodny. Efektnou bodkou za zapasom bol posledny gol do branky hosti sest sekund pred koncom stretnutia. Len tak dalej, mili ziaci.

(jk)

Nadsencov hokeja ani piatkove pocasie neodradilo od chuti zahrat si vecerny (o 21. h) priatelsky zapas.

 

HK Cierny Balog - Old Boys Brezno 2:5 (1:1, 0:1, 1:3), goly: Giertli, Tazky - Konkolovsky, Pobozny, Danis, Giertli, Servej.

Derby zapas tychto dvoch superov mal v prvej a druhej tretine vyrovnany priebeh. Az v zavere sa podarilo prekonat dobre chytajuceho brankara domacich.

 

HK MSK VTJ Brezno B - Old Boys Brezno 7:4 (2:0, 0:3, 5:1), goly: Vselko 2, Neuzer 2, Dvorsky, Zivcak, S. Simko - Danis 2, Dvorsky st., Bilek.

Tento zapas odohrali v sobotu predpoludnim a mal pre Brezno B vyznam ako pripravny pred nedelnajsim majstrovskym v Ziari nad Hronom. V druhej tretine zlikvidovali "oldici" naskok Brezna B a vyhravali. V zavere vsak uz zrejme po piatkovom zapase chybali sily, a tak tentokrat vyhrali dorastenci.

(jg)

...

HK Rekon Halic - HC SK Sokol Telgart 2:20 (2:4, 0:3, 0:13), goly hosti: Valigura 5, Dilong 3, Polovka 3, Cernak 2, Milan Lunter 2, Kuchar 2, Miro Lunter, presilovky 0:2, oslabenie 0:0, vyluceni 4:5 (2 minuty), rozh. Lihotsky, Lacko, Klimko, 60 div.

Hostia nemali dostatok casu na rozcvicku, co sa odrazilo v hre pocas prvej tretiny. Tempo postupne zvysovali a v tretej tretine to bola jednostranna zalezitost hostujuceho kolektivneho muzstva. Novacik sutaze nestacil herne ani kondicne. Hokejisti Telgartu su takto i nadalej na cele Stredoslovenskej divizie seniorov. Rozhodcovia boli objektivni a neovyplyvnili konecny vysledok.

Mikulas Lunter

1. Trebisov 10 7 2 1 52:27 16
2. Bardejov 10 7 0 3 38:31 14
3. Detva       10 4 2 4 50:36 10
4. Brezno 10 4 1 5 40:40 9
6. Kezmarok 10 3 0 7 41:66 6
6. R. Sobota 10 2 1 7 28:49 5

Bedbezne tabulky a poradie jednotlivcov stolnotenisovej sutaze zdruzenych okresov B. Bystrica a Brezno (5. a 6. liga) rocnik 99/2000 po odohrati prvej polovice kol

Sutaz v sucasnosti pokracuje odvetnymi zapasmi I. triedy (5. liga), avsak s tou zmenou v porovnani s prvou castou, ze muzstvo Magenty B. Bystrica zostupilo do II. triedy, druzstva Podkonic a Podbrezovej C postupili do triedy I. (Lokomotiva D B. B. sa postupu vzdala). II. trieda (6. liga) zacina sutaz znova od zaciatku systemom "kazdy s kazdym" dvojkolovo.

 

I. trieda

1. Mostenica
2. Selce
3. Hronec
4. D. Lehota

5. Salkova
6. Podbrezova B
7. Lokomot. C
8. Lubietova B
9. Magenta
10Salkova !
8 7 1 0 90:54 23
8 6 0 2 88:56 20
8 4 1 3 82:62 17
8 3 3 2 81:63 17

8 4 2 2 81:63 17 +
8 4 1 3 75:69 17
8 1 2 5 60:84 12
8 1 1 6 50:94 11
8 0 1 7 41:103 9
1 bod za kontumaciu !

 

II. trieda

1. Lokomotiva
2. Podbrezova C
3. Podkonice
4. Medzibrod
5. Lubietova C
6. Priechod
7. Iskra B. B.
8. Riecka
7 7 0 0 97:29 21
7 6 0 1 78:48 19
7 4 1 2 77:49 16
7 4 0 3 64:62 15
7 2 2 3 63:63 13
7 1 2 4 52:74 11
7 1 0 6 38:88 9
7 0 0 7 35:91 7

- Lokomotiva D sa vzdala postupu, Podbrezova C postupila tim priamo, kvalifikacia o postup do prvej desiatky: Podkonice - Magenta 10:8, druzstvo Lubietova C sa vzdala sutaze!!!

Poradie jednotlivcov I. triedy: 3. Danco, Hronec (1370), 5. Pampurik, Hronec (1318), Klesken, D. Lehota (1128), 13. Belko, Podbrezova (1098), 16. Dien, D. Lehota (1024), 18. M. Nather, Hronec (927), 22. E. Nather, Hronec (654), 24. J. Kan D. Lehota (637), 25. Macula, Hronec (580), 27. Droppa, Podbrezova (559), 35. Suchy, D. Lehota (411), 36. V. Kosec, Podbrezova (234), 40. L. Kosec, Podbrezova (213), 44. S. Kan, D. Lehota (120), 47. B. Kosec, D. Lehota (86).

Poradie jednotlivcov II. triedy: 7. M. Kan, Podbrezova (684), 8. V. Kosec, Podbrezova (669), 17. I. Baliak, Podbrezova (379), 24. J. Baliak, Podbrezova (281), 27. L. Kosec, Podbrezova (231), 41. Turon, Podbrezova (18).

Ing. Slavomir Kucerak

Korculovanie pre verejnost

 

Od 10. januara do konca sezony: pondelok - volno, utorok 16.30 - 18.30, streda nekorculuje sa, stvrtok 17.00 - 19.00, piatok 17.00 - 19.00, sobota 14.00 - 16.00, 17.00 - 19.00, nedela 14.00 - 16.00, 16.30 - 18.30.

MSK Brezno

 

Vyhlasia najlepsich sportovcov a kolektivy

Z iniciativy Mestskeho sportoveho klubu a Komisie sportu a rekreacie pri Mestskom zastupitelstve v Brezne je na piatok 4. februara pripraveny slavnostny akt vyhlasovania najlepsich sportovcov a sportovych kolektivov okresu Brezno za rok 1999. Podujatie sa uskutocni v kinosale Domu kultury v Brezne so zaciatkom o 17. hodine.

Vylasia tu desat najlepsich jednotlivcov v kategorii dospelych i mladeze a tri najuspesnejsie kolektivy dospelych a mladeze. Vstup na vyhlasovanie najlepsich sportovcov a kolektivov je volny.

Organizatori pozyvaju preto vsetkych priaznivcov sportu v Brezne a v okoli, ktori budu mat moznost vidiet spickovych sportovcov, ucastnikov olympijskych hier, majstrovstiev sveta ci majstrovstiev Europy. Vyhlasovanie ankety je prestizna otazka a samotni akteri budu zvedavi, ci odborna komisia da svoje hlasy biatlonistom, cyklokrosarom, volejbalistom, futbalistom, kolkarom, motoristom ci atletom, ktori maju najvacsie sance obsadit v ankete popredne umiestnenia.

(ov)


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT