22. FEBRUAR 2000 Strana 10

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Breznianski sportovci v 20. storoci

BREZNIANSKY FUTBAL

(Pokracovanie)

Majstrovstva kraja sa tak stavaju novou sutazou futbalistov Brezna. Nic nove pod slnkom! Cim dalej tym viac sa ukazuje, ze uz nikdy (a to si i ja dovolim povedat) nebude sport v Brezne na takej urovni, ako za cias existencie Mostarne. Ani v tych rokoch, okrem Mostarne, nikomu nezalezalo na tom, ci sport prosperuje, ci je na pozadovanej urovni, ci je o aktivnych pretekarov postarane a podobne. Tvrdim to, pretoze cim viacej sa v tomto seriali clankov priblizujem k roku 2000, tym menej sa mi chce ustavicne pisat o jednom a tom istom. Z roka na rok to iste: hraju na majstrovstvach kraja, su v tabulke na dolnej polovici, rok co rok aj z radov sportovej verejnosti je mizivy zaujem o sportove dianie v Brezne. Vytvorenim Mestskeho sportoveho klubu v Brezne sa nic podstatneho neudialo. "Vdaka" tym predoslym funkcionarom su niektore sportove objekty v takom stave, ako keby ich bola "presla" druha svetova vojna. A nikoho to dnes v Brezne neboli! Tazko je napravat stare chyby.

Ale, aby som dokoncil uplynule roky cinnosti breznianskych futbalistov, prejdem ich aspon heslovito: muzi v rocniku 1982 hrali v zlozeni: Szabo, Fabry, Baka, Stubniak, Michalik, Danis, Slusniak, Homola, Benko, Stulajter, Istvan, Malus, Husenica. Trenerom bol Ing. Makusa, pomocnym trenerom Lehocky. Sutaz skoncili na druhom mieste. V dalsom rocniku muzstvo doplnili novi hraci: Kocur, Sramek, Ing. Novak. Sezonu ukoncili na 3. mieste. Aj v dalsich rokoch akoby si Brezno "osvojilo" sutaz majstrovstiev kraja. Na viac nebolo. Dokonca v rocniku 1991-92 doslo k zostupu do nizsej sutaze. Az sa konecne breznianski futbalisti ocitli vo IV. futbalovej lige, v ktorej zotrvali az doteraz. Ako nastavali zmeny v sutaziach, tak sa menili i hraci a treneri. Kazdy z nich priniesol do muzstva cosi potesujuce, ale i nevyhovujuce. S tymito zmenami sa menili (ako na beziacom pase) aj samotni treneri. Tych, ktori boli menovani v predoslych rokoch, bolo viac ako dost. A v poslednych rokoch? V rocniku 1983: Makusa, Lehocky, 1984-85: Tatar, Singer, Kostial, Ing. Pollak, 1985-86: Kostial, Ing. Pollak, Marko, 1986-87: Marko, Ing. Pollak, 1987-89: Deak, Ing. Pollak, 1990-91: Samel a v dalsich rocnikoch postupne: Cernak, Ing. Makusa, MUDr. Ivan Dubiny, Jozef Kupec st., Jan Gajdos, Ing. Pollak, Petrak, Ing. Pollak, Alexander Nagy, E. Svrcek, Jan Vanik, Drahoslav Svoboda.

Menovat vsetkych hracov, ktori hajili farby Brezna za posledne roky, by si vyziadalo vela miesta i v tyzdenniku Horehronie. Ale vsetkym vyslovujeme vdaku za to, ze sutazili aj v takych skromnych podmienkach, ake sa im v Brezne dostali a dostavaju. V neposlednom rade dakujeme aj tym, ktori brezniansky futbal dotiahli na lom tohto tisicrocia.

Samuel Pampurik

Karate klub MP Brezno

Pri Mestskom sportovom klube Brezno rozvija svoju cinnost aj Karate klub MP Brezno.

V roku 1992 zalozili Mgr. Jaroslav Kubar, Igor Chovanec a tragicky zosnuly Milan Piliar oddiel sebaobrany, v ktorom sa vyucovali zaklady bojovych umeni. Pre velky zaujem cvicencov sa povodna myslienka po niekolkych mesiacoch meni na rozhodnutie zalozit oddiel Karate, ktory aj vznikol riadnou zakladajucou schodzou a registraciou v Krajskom a Slovenskom zvaze karate.

Hned po vzniku Mestskeho sportoveho klubu Brezno, v roku 1997, prechadza Karate klub MP pod jeho spravu. Jednou z vyhod je poskytnutie telocvicne Sokolovna pre pravidelne treningy. Tvrda praca a dobre podmienky na trenovanie prinasaju od zaciatku svoje ovocie. To sa pravidelne prejavuje vo vybornych umiestneniach v najvyssich slovenskych sutaziach, o com je mozne sa presvedcit z vystavenych medaili, poharov a diplomov vo vyklade obchodneho domu na Namesti gen. M. R. Stefanika v Brezne. Medzi najuspesnejsich borcov patria: Peter Jenca, Peter Sitarcik, Dusan Sarik, Lubomir Husenica, Marek Sihelsky, Ivan Bercik, Miroslav Podmanicky, Monika Frgolcova a Dorotka Stavinova. Tito pretekari su pozyvane aj na medzinarodne sutaze v zahranici, ako napr. majstrovstva Europy a rozne poharove sutaze, na ktorych je ucast obmedzena pre nedostatok financnych prostriedkov.

Pretekari trenuju pod odbornym vedenim Petra Sitarcika a predsedu klubu Petra Jencu (1. dan), ktory je po zlozeni skusok na skusobneho komisara opravneny vykonavat aj preskusavanie cvicencov karate a udelovat technicke stupne (tzv. paskovanie).

Karate klub MP si vychovava aj novu generaciu mladych karatistov, ktori trenuju pod vedenim odbornych trenerov Ing. Jozefa Michalika a Stefana Nemetha.

Karate klub MP je vdacny za podmienky vytvarane Mestskym sportovym klubom Brezno a je rozhodnuty i nadalej dobre reprezentovat mesto Brezno.

Zo zapisnika stolnych tenistov

V Cinobani sa uz po niekolkykrat uskutocnil tradicny stolnotenisovy turnaj dvojic. Nechybali na nom ani hraci stolnotenisoveho oddielu ZP Sport, a.s. V islnej konkurencii dvadsiatich dvojic si M. Plecho a J. Spac vybojovali vitazstvo.

Tretia liga pokracovala dalsimi zapasmi, v ktorych podbrezovske A-druzstvo remizovalo s Visnovym 9:9, body: Plecho 2, Spac 3, Lamper 3 a jedna stvorhra. ZP Sport A prehral so Zilinou 7:11, body: Plecho 2, Spac 2, Lamper 2 a jedna stvorhra.

Piata liga pokracovala dalsimi zapasmi, v ktorych si stolnotenisovy oddiel ZP Sport B pocinal striedmo, ked prehral prve tri kola: Selce - ZP Podbrezova B 10:8, body: Belko 3, Danco 2, Klein 1, obidve stvorhry. ZP Sport B - Zdravotechnika Salkova 8:10, body: Droppa 3, Danco 2, Klein 2, jedna stvorhra. Vepor Lubietova B - ZP Sport B 11:7, body: Belko 3, Danco 2, Klein 1, jedna stvorhra. ZP Sport C - ZP Sport B 7:11, body: V. Kosec 4 - Danco 3, Droppa 3, Belko 3, Klein 3, obidve stvorhry. Podkonice - ZP Sport B 2:16, body: Belko, Danco 4, Klein 2, obidve stvorhry. Lokomotiva B. Bystrica C - ZP Sport B 3:15, body: Droppa 4, Belko 4, Danco 3, Klein 2, obidve stvorhry.

Druzstvo ZP Sport C sa prebojovalo do prvej triedy piatej ligy, kde sa im vsak zatial nepodarilo v druhej casti sutaze bodovat.

P. Klein ml.

Vyborna lyzovacka v Polomke
V sobotu 19. februara sa na lyziarskom vleku Tatra Poma - Bucnik v Polomke uskutocnili Majstrovstva obce Polomka v zjazdovom lyzovani pre rok 2000. Zucastnilo sa na nich az stotri pretekarov z radov deti aj "dospelakov". Vyborne pripravena trat preverila fyzicke aj technicke znalosti zjazdoveho lyzovania a pretekarov.

Vysledky: prve miesta obsadili: D-1: Veronika Vernarska, CH-1: Martin Suchan, D-2: Greta Maruskinova, CH - 2: Roman Svidran, D- 3: Marianna Jagercikova, CH-3: Jakub Pisar, Z-1 (zeny do 35 rokov): Lucia Gordulicova, Z-2 (zeny nad 35 rokov): Jana Jagercikova, M-1 (muzi do 35 rokov): Daniel Gordulic, M-2 (muzi nad 35 rokov): Miroslav Jambrich.

O vybornu atmosferu sa postaral vybor rodicovskeho zdruzenia pri Zakladnej skole v Polomke pod vedenim Anny Vojtkovej. Podakovanie patri aj sponzorovi celej akcie Ivanovi Predajnovi - firma Tchibo, Jozefovi Pohancanikovi - predajna Dorex, riaditelovi Agrospolu, a.s., Janovi Buvalovi a zamestnancom lyziarskeho vleku Tatra Poma-Bucnik pod vedenim Jozefa Majercika.

Pavel Navoy

Sipkarska liga

Uplynuly tyzden zacal v Dart clube ako tradicne sutazou Split Score. Najviac sa darilo Martinovi Skantarovi, ktory si vo finale poradil s Ivanom Tschampom, treti skoncil Jaroslav Jergel. V stredu sa hralo o zajazd do Chorvatska, kde zvitazil Rasim Cupar, na druhom mieste sa umiestnil Zdeno Pampurik st. a na tretom Miro Mucha. Vo stvrtok v lige dvojic sa najviac darilo Petrovi Pocklanovi - Ivanovi Svantnerovi pred Rasimom Cuparom - Milanom Majerom, treti skoncili Jan Vojtko - Michal Gajdos. V piatok v lige zien sa vo finale stretli Iveta Mozerova so Zuzanou Revayovou, ktora zvitazila, tretia skoncila Eva Sitarcikova. Medzi muzmi si prve miesto vybojoval Milan Kapusta, na druhom mieste skoncil Peter Pocklan a na tretom Robo Mozer.

V sobotu sa v Bravacove uskutocnil turnaj o Pohar starostu obce, kde hrali nezaregistrovani hraci. Z vitazstva sa tesil Milan Sajgalik, druhy bol Jan Gadosa a treti Radoslav Radoc. V extralige muzov sa 1. Dart clubu dari a po stvrtom kole je s 31 bodmi na prvom mieste, druhy skoncil Power Dart Kosice s 29 bodmi a treti Panter Martin s 28 bodmi.

Tento tyzden sa hra podla harmonogramu. V sobotu o 11. hodine sa v Dart clube uskutocni Master - stredne Slovensko.

Pozvanka

MUMF v Brezne pozyva veducich druzstiev (zastupcov) mestskej ligy na druhe mimoriadne zasadnutie, ktore sa uskutocni vo stvrtok 24. februara o 16. hodine v restauracii Autoservisu Brezno.

Program: zhodnotenie jesennej casti sutazneho rocnika 1999/2000, oboznamenie ucastnikov s novym casopisom Slovensky maly futbal, priprava konferencie MUMF v Brezne, navrh na terminy a miesto pokracovania mestskej ligy (po nezhodach s Mestskym uradom v Brezne navrh na odohratie vsetkych dalsich rocnikov v telocvicni plavarne na Mazornikove).

Pripravte si mena kandidatov do noveho vedenia MUMF, navrh na riesenie problemu rozhodcov! Ziadame o dochvilnost a stopercentnu ucast! V opacnom pripade MUMF v Brezne zanika!


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT