Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 8

CISLO

15

11. APRIL  2000 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

NABYTOK

Vyrobna firma LOMI ponuka nabytok za vyrobne ceny:
- celocalunenu manzelsku postel od 8800
- valandu s uloznym priestorom od 2990
- kompletnu spalnu od 15 700
- obyvaciu stenu s. 3,2 m od 12 990
Adresa: Dom textilu, Nam. SNP 20, B. Bystrica, tel.: 088/4152106.
Nakupujte za vyrobne ceny, usetrite az 20% penaznych prostriedkov.

Den narcisov

Kazdy treti obcan je potencialne ohrozeny rakovinou a kazdy rok na tuto zhubnu chorobu ochorie na Slovensku takmer 20 000 ludi. Aj tieto varujuce cisla su dovodom, preco Liga proti rakovine uz od roku 1997 organizuje Den narcisov. Cielom je upozornit verejnost na problematiku nadorovych ochoreni a vyzbierat financne prostriedky na vychovu, prevenciu a vyskum rakoviny. V tomto roku Den narcisov pripadol na 7. aprila a patronat nad nim prebrala manzelka prezidenta republiky .
V Brezne a v okolitych obciach den, ktorym vyjadrujeme nadej a ludsku vzajomnost, uz po druhykrat zorganizovalo oddelenie vychovy ku zdraviu s pomocou dobrovolnikov. Na niekolkych stanovistiach ich pricinenim zaziarila zlta farba narcisov. Do specialnych pokladniciek zbierali financie na podporu programov prevencie, vcasnej diagnostiky a liecby rakoviny. V Brezne boj proti tejto zakernej chorobe podporili ludia sumou 18 533, 30 korun.

 

h0015e.jpg (18723 bytes)

V bohatom programe clenov francuzskeho Spolku rodakov a priatelov ceskych krajin, Moravy a Slovenska bolo aj prijatie u primatora Brezna v stredu podvecer. Pocas takmer tyzdnoveho pobytu navstivili nielen Brezno, ale aj prirodne, historicke a kulturne atraktivity Horehronia. Vecery im sprijemnovali svojim umenim umelecke subory a skupiny.

 

h0015a.jpg (19404 bytes)

Pilotne testy aj v breznianskom gymnaziu

Gymnazium Jana Chalupku v Brezne je jednym zo 175 gymnazii a 64 strednych odbornych skol Slovenska, ktore sa 6. a 7. aprila zapojili do projektu Monitor 2000 - celoslovenskeho pilotneho testovania maturantov. Ako nas informovala zastupkyna riaditela breznianskeho gymnazia a koordinatorka tohto projektu Mgr. Janka Ponicka, slovenskym maturantom zadali dovedna 19 170 testov zo slovenskeho jazyka a literatury, 27 891 z matematiky, 8779 z anglickeho jazyka a 3881 testov z dejepisu. V Brezne sa v styroch triedach "trapilo" nad harkami z matematiky vsetkych 103 maturantov, dalsie testy z matematiky pridelili 41 studentom maturujucim z tohto predmetu, 53 z anglickeho jazyka a 20 z dejepisu. To vsetko pod prisnou kontrolou inspekcneho organu a administratora a pomocneho dozoru v kazdej triede. Vsetky harky (okrem maturantov z matematiky) postupili ministerstvu skolstva, kde ich opravia, vyhodnotia a vysledky budu zname az 2. maja. Podla slov Mgr. J. Ponickej cvicne maturity planuju aj pre buducorocnych absolventov a o dva roky by sa mal projekt rozbehnut naplno.

Chalupkovo Brezno o tyzden skor

Na svojom pravidelnom zasadnuti sa v utorok zisiel v priestoroch mestskeho uradu organizacny vybor 33. rocnika Chalupkovho Brezna. Najdolezitejsim bodom programu bola zmena terminu podujatia na 6. - 8. oktober. Zamerom bolo zosuladenie konania Dni mesta Brezna a pripravovanych oslav 735. vyrocia Prvej pisomnej zbierky s 33. rocnikom tohto celoslovenskeho podujatia ucitelov. Je na organizatoroch, aby obe aktivity nestratili nic zo svojej jedinecnosti a zaujimavosti, ale naopak aby vhodnou formou vyzdvihli Brezno medzi svojimi obcanmi i jeho navstevnikmi.

h0015d.jpg (16608 bytes)

Stromy na ceste a kolajniciach

Vyciny pocasia v noci z 5. na 6. aprila zanechali za sebou nemale stopy. Ako nam povedal riaditel Lesov mesta Brezna Ing. Jan Longauer, najvacsie skody su vo Vagnari (na snimke Viktora Sajgalika), kde po druhej v noci pod vplyvom silneho vetra a zhluku nepriaznivych poveternostnych podmienok spadli na cestu stromy. Podobna situacia bola aj v Mlynnej doline a na hlavnej ceste v smere z Myta pod Dumbierom do Jarabej, kde znicilo droty elektrickeho vedenia. Podla prvych odhadov vietor zvalil okolo 10 000 kubikov drevnej hmoty v porastoch. V piatok monitorovali situaciu aj v dalsich oblastiach, v mensom rozsahu hlasili skody aj v Michalovej.
Spadnute stromy rano po piatej hodine zapricinili na zeleznicnej trati pri Bujakove vykolajenie motoroveho vozna smerujuceho z Cervenej Skaly do Brezna. Nastastie sa nikto nezranil, vozen sa neprevratil, ale zostal stat na zeleznicnom zvrsku. Nahradnu dopravu zabezpecovali autobusy a do pol dvanastej, kedy uz mohol prejst rychlik Horehronec z Bratislavy do Kosic, sa podarilo zdvihnut stroj na kolaje.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT