11. MAREC 2000 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Nastupili novacikovia

V utorok 4. aprila nastupilo na vojensku zakladnu sluzbu do breznianskych kasarni vyse sto odvedencov. V sucasnosti su novacikovia zaradeni do zakladneho vycviku. Slavnostnu vojensku prisahu zlozia v kasarnach pod novym velenim z Topolcian pravdepodobne 28. aprila o 10. hodine.

Seminar k oslobodeniu

V stredu 5. aprila sa v Muzeu SNP v Banskej Bystrici uskutocnil seminar k 55. vyrociu oslobodenia Slovenska a vitazstva nad fasizmom, na ktory organizatori pozvali ucitelov dejepisu a clenov historicko-osvetovych komisii z celeho kraja. Medzi jeho ucastnikmi, ktori si vypoculi kvalitne prednasky odbornikov, nechybali ani zastupcovia Breznianskeho okresu.

Hudba v srdciach

V piatok 31. marca pripravilo Centrum vychovnej a psychologickej prevencie netradicnu akciu pre ziakov zakladnych skol okresu Brezno. Koncert folkoveho spevaka Slavka Janouska. Preco netradicnu? Na Slovensku je, co sa tyka popularity, folkova hudba kdesi na okraji zaujmu verejnosti. Mnohi sice poznaju mena ako Bob Dylan, Joan Baezova, Leonard Cohen, Paul Simon, Nedvedi, Nohavica..., malokto si vsak uvedomi, ze ide o folkovych pesnickarov. Dalsou neobvyklostou bolo uzasne, akusticky skvele a zaroven dostojne miesto predstavenia - rimskokatolicky kostol na Mazornikove. Vdaka ochote miestneho pana farara si mladez nielen z tejto casti mesta mohla vychutnat koncert, v ktorom bolo majstrovsky sklbene hovorene slovo, piesne, vazne zamyslenia nad podstatou a zmyslom zivota i humorne pribehy. A posluchaci? Napriek tomu, ze ani jeden text nebol v slovencine (anglictina a cestina), dokazali uputat svojou vnimavostou a schopnostou porozumiet tomu, co sa skryva kdesi v hlbke folkovych piesni. Snad nielen v piesnach, ale aj v sebe objavili kusky dobra, lasky, pochopenia i chuti urobit nieco pre to, aby bol svet krajsi.

Dvakrat v celoslovenskom kole

Centrum volneho casu Junior v Banskej Bystrici usporiadalo v uplynulych dnoch krajske kolo olympiady ruskeho jazyka ziakov strednych skol. Zo Stredneho odborneho ucilista hutnickeho v Podbrezovej - Lopeji sa na krajskom kole zucastnil a do celoslovenskeho kola uz druhykrat postupil student Sergej Kuprijanov.

Geografi okresu opat uspesni

V marci sa v Banskej Bystrici v Zakladnej skole Podlavice uskutocnilo krajske kolo geografickej olympiady ziakov zakladnych skol a osemrocnych gymnazii. Sutaz pozostavala z teoretickej a praktickej casti. V teoretickej casti, ktora preveruje vedomosti z uciva v jednotlivych rocnikoch, bolo mozne ziskat 50 bodov. Prakticka cast preveruje schopnosti v praci s atlasom a mapou, aj v nej mohli ziskat 50 bodov. V krajskom kole sutazili ziaci 6.-9.rocnika. Umiestnenie: 6.rocnik: 1.D. Nemcok, Zvolen, (92b.), 3.V.Strmen, Gymnazium Brezno, (89), 22.M.Baka, Valaska, (68), 7.rocnik: 1.M.Pupalova, Lucenec, (92), 6.D.Simanova, Pionierska 2, (91), 7.A.Figlusova, Pionierska 4, (91), 8.rocnik: 1.S.Kyselova, Detva, (95), 3.L.Svacina, (93), 6.Z.Kacmarova, obaja Pionierska 2, (91), 9.rocnik: 1.R.Stoklasa, B.Bystrica, (95), 6.T.Banik, Valaska, (83), 8.J.Petko, Podbrezova, (80),Do celostatneho kola postupuju prvi traja ziaci 7.-9.rocnika. Z nasho okresu postupuje osmak Lubos Svacina zo Zakladnej skoly na Pionierskej 2 v Brezne. Celostatne kolo sa uskutocni 13.aprila vo Vrabloch.

Opytali sme sa za vas

primarky oddelenia hematologie a transfuziologie Nemocnice s poliklinikou v Brezne MUDr. Anny Maruskovej

- Aka je sucasna situacia v darcovstve krvi?

- Transfuziologicke oddelenia na celom Slovensku postihuje boj s nedostatkom ekonomickych prostriedkov na zabezpecenie fungovania jednotlivych oddeleni. Tyka sa to aj nas, pretoze vyroba krvi ako lieciva nie je lacna. Okrem toho, ze od darcu odoberieme krv, musime ju velmi dokonale pripravit, aby mohla byt pouzita ako liecivo. Na to su potrebne diagnosticke sera, ktore su velmi drahe a bohuzial sme limitovani urcitymi financnymi prostriedkami. Odbery krvi musime preto regulovat a prisposobovat sa aj potrebam nemocnice a jednotlivym oddeleniam, ktore od nas rozne krvne skupiny ziadaju. Druhym limitujucim faktorom je mnozstvo vakov, ktore su tiez velmi drahe a nemocnice sa musia vpratat do svojho ekonomickeho balicka. Nemozeme teda zobrat viacej krvi, ako sme schopni spracovat a pripravit ako liecivo a podat, pretoze krv ma expiraciu tridsatpat dni a dovtedy musi byt podana. Dalsim limitujucim faktorom je odsun a spracovanie plazmy, ktoru pri priprave erytrocytovych mas, ktore podavame pacientovi, ziskavame. U nas je totiz jediny monopolny podnik na spracovanie a on aj v sucasnosti limituje a urcuje mnozstvo plazmy, ktoru je schopny spracovat a z jednotlivych transfuziologickych odeleni zobrat. Za ziadnu cenu nemozeme dopustit, aby plna krv, erytrocytova masa alebo plazma boli znehodnocovane. Musime preto regulovat aj potrebu krvnych skupin aj ekonomicku situaciu. Snazime sa to tym, ze v uz pondelok sa pripravujeme na utorkovy odber. Rozhodujeme sa, ktore krvne skupiny potrebujeme. Je mozne, ze niektorych darcov posleme prec, ale zase je mozne, ze o tyzden ich budeme velmi potrebovat a prosit, aby k nam prisli. Dakujem im za pochopenie tejto situacie. Chcela by som vyjadrit, aby si nemysleli, ze nas postoj k nim sa zmenil, ze je to nevdacnost alebo nieco podobne. Prave naopak, este viacej si cenim ich obetu a obdivujem, ze dokazu tuto situaciu pochopit a opakovane k nam prist. Je to vdacnost, ktoru mozu potom pocitit len oni, ked pomozu krvou pacientom, ktori bohuzial aj v tejto dobe su chori a ich pomoc potrebuju. Myslim si, ze hovorim nielen za seba, ale aj za vsetkych pracovnikov nasho oddelenia. Pevne verim, ze darcovia pochopia, co tato situacia obnasa. Vsetci sa usilujeme o to, aby sa vyriesila a vratila do tych skorsich kolaji, ktore boli predsa len jednoduchsie ako teraz.

- Darcovia sa aj v nasich novinach stazovali na obcerstvenie. Zlepsilo sa to?

- Obcerstvenie darcov krvi bolo problematicke v januari a februari, kedy boli nuteni vyberat si stravu v bufete a nemali moznost skonzumovat ju v pohodlnych podmienkach. Bolo to vdaka tomu, ze v minulosti nam obcerstvenie zabezpecoval prenajimatel bufetu a stravu dovazal do nasho oddelenia, kde sme ju podavali a darcovia ju mohli zjest v hygienickych cistych podmienkach. Bohuzial v decembri minuleho roka sa menili zmluvne podmienky prenajimatela bufetu, ktory uz nesuhlasil s dovozom stravy do transfuzneho oddelenia a chcel, aby si ju darcovia vyberali v bufete. Z nasej strany to nebolo prijatelne riesenie, pretoze priestory v bufete nie su dostatocne vybavene ani zariadene tak, aby darcovia mohli po odbere v klude skonzumovat male obcerstvenie. Vedenie nemocnice sa touto otazkou hned zaoberalo a musim povedat, ze pomerne rychlo sa podarilo urobit napravu. Nadviazali sme spolupracu s Gastrom Zeleziarne Podbrezova, vdaka ktoremu prakticky od marca tohto roka obcerstvenie darcov prebieha v priestoroch transfuziologickeho oddelenia. Je to varena balickovana strava, ktoru si mozu ohriat v mikrovlnnej rure a posediet si. Komu to nevyhovuje, alebo ho suri cas, zoberie si balicek domov. Spolupraca je naozaj dobra, pracovnici Gastra nam vychadzaju v ustrety. Funguje to len mesiac a casom sa moze aj sortiment zmenit.

 

Zo zapisnika mestskej policie vyberame

Pristihnuti pri kradeziach
V cinskom obchode 17. marca desat minut pred desiatou hodinou prichytili M. K. z Helpy, ktory sa pokusal ukradnut tovar za 280 korun. Bez zaplatenia s tovarom za 78 korun z predajne Televizor chcel 22. marca o tristvrte na devat odist L. F. z Brezna. "Nepochodil" tu ani J. P., ktory sa v prvy aprilovy den popoludni ulakomil na tovar v hodnote 95 korun. P. V. z Pohronskej Polhory 23. marca o 19.15 vo Vecierke na Ulici CSA uchmatol keksik, na ktorom si vsak nepochutnal zasluhou bdelych predavaciek. Vsetci zlodeji zaplatili blokove pokuty.

Co narobi alkohol
O pol siedmej vecer 28. marca privolali hliadku do nemocnice, kde vystrajal alkoholom potrundzeny J. N. z Brezna. Utocil na lekarov a nechcel preukazat svoju totoznost. Pripad mal dohru az po jeho vytriezveni a predvolani na policiu.

Chytili ich
Pred polnocou 28. marca na policiu pribehol obcan, ktoreho na namesti prepadli mladi muzi, pytali od neho peniaze a jeden z nich aj utocil. Vytrznikov zadrzali prislusnici Policajneho zboru.

Pozor na "papuce"!
Na zaklade novelizacie zakona o mestskej policii maju hliadky opravnenie zakladat technicky prostriedok na zabranenie odjazdu motoroveho vozidla ("papucu") v pripadoch, ked vodici nerespektuju dopravne znacky. V nejednom pripade to uz uplatnili (na snimke).

Co s "fetakmi"?
V uplynulych dnoch na Rurach objavili "raj fetakov". Prevazne deti do 15 rokov a mladistvi znecistili dolinu pri studnicke a jej blizke okolie flasami od toluenu, riedidla, vinovymi flaskami a vrecuskami - vybavou tych, ktori sa omamuju vyparmi chemikalii. V stvrty aprilovy den tu mestski policajti so ziakmi osobitnej skoly vyzbierali az osem vriec odpadu. Musel sa k nim pridat aj mlady muz, ktory tu v tom case akurat fetoval. Vdaka riaditelke skoly, ktora vysla policii v ustrety, tak skolaci urobili dobry skutok, ktory snad zaposobil aj vychovne. Kazdemu, koho tu pristihnu fetovat, hrozi nielen pokuta, ale aj upratovanie neporiadku.

Co zistila "soika"

V dvanastom a trinastom tyzdni pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj kontrolovali aj v Breznianskom okrese. V Polovnickej krcme v Brezne im vo dvoch kontrolnych nakupoch v hodnote 48,20 koruny uctovali viac o 2,80 koruny. Dovodom bolo nedodrzanie miery capovaneho piva.Vodky jemnej a capovaneho piva menej ako mali im naliali v hostinci Metalika v Brezne, cim nakup za 52,90 koruny predrazili o 3,10 koruny.
Dovedna v kraji skontrolovali 145 prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali 86 kontrolnych nakupov. Zaznamenali 70 predrazeni, co predstavuje 81,4 percenta. Vyska predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov dosiahla 1,70 koruny. Na kvalitu a spravnost oznacovania sa zamerali v 86 prevadzkach, kde pre kvalitativne chyby, nedodrzanie casu spotreby a inych informacnych povinnosti pozastavili 527 druhov tovaru za 664 125 korun. V 21 prevadzkach dali prikaz na likvidaciu 47 druhov tovaru za 54 042 korun. Na mieste ulozili 135 blokovych pokut za 93 400 korun a spisali 21 oznameni o zacati spravneho konania.

h0015c.jpg (13207 bytes) Hudba je moj zivot - takyto nazov niesol koncert nevidiaceho Milana Kvietka z Brezna a hudobnej skupiny Blindman. Svojim priaznivcov sa v piatok 7. aprila popoludni predstavil v mestskom dome kultury v programe spojenom s krstom jeho cedecka.

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT