11. APRIL  2000 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Minulotyzdnove pocasie nasim telam i dusiam dalo poriadne zabrat. Aj ked podla kalendara uz vladne pani Jar, dazd, silny vietor a ochladenie na dobrej nalade veru nepridali. Prejavilo sa to aj pocas nasej ankety, ked akosi menej ludi bolo ochotnych odpovedat na nase otazky. Zaujimalo nas, ako na vas vplyva chladne pocasie a ako bojujete s jarnou unavou.

S anketovym mikrofonom


"Proti tomu sa neda bojovat"

Jana Gondova, dochodkyna, Raztoka:

- Na cloveka to velmi vplyva. Sledujem to na svojej nalade a uz je toho velmi vela, je to neobvykle v takomto case. Tesim sa, ked sa otepli a bude slniecko. Snazim sa proti tomu trosku bojovat tak, ze chodim na dlhsie vychadzky so psom. Snazim sa citat nieco vesele a trosku sa odreagovat, dako to prekonat. Ale hovorim, je to uz velmi dlho a vplyva to na prirodu aj na ludi. Musime vydrzat a verim tomu, ze v maji by to uz malo prepuknut.

Neznamy pan:

- Pocasie je hrozne. Dostal som chripku, do toho alergiu z liekov, prave idem zo "spitala". Takze na tuto jar nezabudnem.

V. P., nezamestnana, Brezno:

- Volako sa nestiham venovat jarnej unave, clovek je zaneprazdneny rychlym zivotom. Zatial to nevnimam, nedolahlo to na mna. Cela rodina kompletne sa dopujeme "megaceckom". Som optimistka a co uz v dnesnom svete, len optimizmus nam treba.

Anna Skladana, servirka, Helpa:

- Pocasie ma ovplyvnuje, ked vyjde slniecko, je to krajsie. Ked stale prsi, detom sa nechce vstavat do skoly. Treba sa rano cim skor prebudit, dat si kavu, ta trochu preberie a ked som v robote, nemyslim na to. Doma je to skor unavnejsie, ako ked sa clovek dostane medzi ludi do spolocnosti.

Maria Kalmanova, nezamestnana, Pohorela:

- S jarnou unavou a zlym pocasim nic nezmozeme, proti tomu sa neda bojovat. Na mna to vplyva dost, lebo mam potiaze s chrbticou, viac ma boli a potom musim uzivat vela liekov. Ale psychicky to musim zvladat, musime nieco aj pretrpiet.

Zdena Drstakova, zdravotna sestra, Brezno:

- Proti jarnej unave sa asi neda bojovat, tomu sa treba len poddat a orientovat sa na vyzivu, vitaminy. Pocasie je skarede, ale pokial neprsi, neutopime sa v dazdi, nejako mi to neprekaza. Neda sa povedat, ze by to na mna vplyvalo. Myslim si, ze su este horsie vplyvy tejto spolocnosti, tak hadam od pocasia sa nedame nejako ovplyvnit.

Maria Sojkova, dochodkyna, Lom nad Rimavicou:

- Mam reumu, a tak ma bolia klby. Akurat som si bola pre lieky. Ked je zle pocasie, clovek nevladze tak, ako ked svieti slniecko.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Preco ste ich dovolili vyrezat?

Chcel by som sa so spoluobcanmi mesta Brezna podelit so svojimi pocitmi.
Byvam na Nalepkovej ulici c. 2. Do polovice marca sme mali pred vchodom zasadene dva strieborne smreky, ktore boli zdrave. Jedneho dna prisli pracovnici technickych sluzieb, jeden strom obkliesnili, no pretoze tam mala hniezdo hrdlicka, nevyrezali ho. O tyzden zrezali druhy. Ked ten strom padol, prislo mi velmi tazko, lebo ked som sa v roku 1966 nastahoval do bytu, sam som tieto dva stromy zasadil, aby sme mali krajsie prostredie. Doteraz sa neviem uspokojit s tym, ze tie stromy vyrezali. S nimi akoby odisiel kus mojho zivota.
Chcem sa opytat panov z magistratu a zo zivotneho prostredia, preco ste dovolili vyrezat tie dva krasne stromy? Vravi sa, ze si mame chranit zivotne prostredie, no kym tam budu sediet taki ludia, ktori to dovolia, pretoze to urcitym spoluobcanom prekaza a zaclana, budu stromy vyrezavat.
Vy, vazeni spoluobcania, ktorym tieto stromy prekazali, by ste mali chodit viac do prirody a nie sediet doma, kde vam vsetko cloni a zavadzia.
Cakam na vyjadrenie magistratu a spoluobcanov.

Stanislav Belko

Vazeny pan Belko!

Vsetky poziadavky obyvatelov Brezna na upravu drevin pocas roka su zhromazdovane v technickych sluzbach. Vzdy v oktobri, za ucasti pracovnikov technickych sluzieb, odboru zivotneho prostredia pri mestskom urade a okresnom urade, su osobne priamo na mieste posudene vsetky ziadosti. V oktobri ´99 sme posudzovali 38 ziadosti, v ktorych islo dovedna o 69 drevin. Len tie ziadosti, ktore boli uznane za odovodnene, boli zahrnute do rozhodnutia, vydaneho odborom zivotneho prostredia pri okresnom urade. Na zaklade tohto potom pracovnici technickych sluzieb vykonali upravu drevin.
Ziadost, ktoru poslali najomnici Nalepkovej c. 2, bola posudena ako odovodnena.
Vela problemov vznika z toho dovodu, ze obyvatelia pri svojpomocnej vysadbe drevin posadia tieto na nevhodnych miestach, kde potom prekazaju pri riadnom uzivani bytov.

Ing. Tomas Gabon,
riaditel technickych sluzieb

 Rozdavali pohodu

Dna 29. marca pri prilezitosti Dna ucitelov usporiadal OV SDL v spolupraci s Klubom lavicovo orientovanych ucitelov oslavy tohto sviatku v restauracii Omega.
Slavnostny prihovor predniesol predseda OV SDL Ing. Jaroslav Demian. Odzneli v nom aj niektore naozaj pozoruhodne myslienky velkeho myslitela Jana Amosa Komenskeho, ako aj zvyraznenie nie vzdy prave docenenej prace radovych ucitelov.
Z pritomnych ucastnikov tohto stretnutia ma obzvlast potesil ucitel a spisovatel, historik, pan Frantisek Kreutz, s ktorym som sa tesne pred zaciatkom stihla este aspon zvitat, ved dlho sme sa nevideli.
Program na velmi vysokej urovni pripravila Bc. Anka Ridzonova so studentmi SOU v Podbrezovej. Na profesionalnej urovni vystupila spevacka s vlastnym sprievodom na harmonike, ktora osviezila atmosferu krasnymi ludovymi piesnami. A prisiel aj "kuzelnik", ktory k svojim kuzlam potreboval len sikovneho chlapca, stol a plachtu. Zdvihanie, zotrvanie v roznych polohach, divala som sa na to priam v nemom uzase. No, sikovny, vysportovany chlapec v bielom svetri zisiel sice zo stola cerveny od namahy, ale odmenou mu bol velky, ale zasluzeny potlesk, ba priam aplauz pritomnych. Obdivovali sme tiez dokonalu koordinaciu pohybov dievcat, ktore nam predviedli pomerne narocnu zostavu v style aerobic. No, vsetka cest! Je vidiet, ze tieto devy maju tanec nielen v tele, ale aj v srdci, ved ich cvicitelka pani Ridzonova je tiez typ modernej zeny a svoju ulohu - pripravu programu bravurne zvladla. V podani studenta tretieho rocnika Miroslava Banika, ktory nielen "kuzlil", ale aj recitoval, sme si vypoculi prekrasnu Rufusovu basen Kral casu. Velmi intenzivne som ju prezivala, ved svojho casu ako ucitelka jazyka slovenskeho som ju tiez nacvicila so ziakom, ktory bol uspesny aj v krajskom kole Sladkovicovej Radvane. Spomienky ozili.
Tesi ma vsak skutocnost, ze studenti SOU hutnickeho v Podbrezovej svoj volny cas orientuju aj tymto smerom. Je to dokaz, ze ked je mladez spravne podchytena a vedena, dokaze vydat zo seba priam maximum. Verim, ze tak ako mna, zaujali studenti vsetkych ucastnikov tejto slavnosti. Bola spojena aj s obcerstvenim a odovzdanim kvetov pritomnym ucitelom.
A zrazu - akurat predo mnou - s cervenym karafiatom stal prave ten sikovny student, ktory predviedol na kuzelnikovom stole ten obdivuhodny vykon. Nezdrzala som sa udivu a povedala som mu: "Boze, chlapec, ten tvoj vykon!"
Milo sa na mna usmial ocividne poteseny tym, co som mu povedala. Ved i slova vedia povzbudit, to ucitelia velmi dobre vedia. A priam zboznym zelanim vari vsetkych ucastnikov podujatia bolo, aby takych im podobnych chlapcov a dievcat bolo viac. Jednoznacne je tym snad povedane vsetko, ved nasa generacia by rada videla mladez veselu, zivotaschopnu, stastnu.

Mgr. Maria Samekova

Kde zmizli telefonne automaty z namestia?

Pred rekonstrukciou terajsej budovy okresneho uradu sa tam nachadzalo vedla seba niekolko budok s telefonnymi automatmi. Predpokladal som, ze tieto budu premiestnene, alebo po ukonceni rekonstrukcie vratene spat na povodne miesto. Zial na skodu nas, obyvatelov a navstevnikov mesta Brezna, sa tak doposial nestalo. Vysledkom je stav, ze pokial nemam mobil, z namestia mozem pouzit dva automaty - mincovy automat na obchodnom dome (ktory je ale casto plny), pripadne kartovy automat blizko predajne kvetov Saint - Paulia (tento je ale uz pomerne dlhy cas pokazeny). Ziadam preto zastupcov mesta a Slovenskych telekomunikacii, a.s., aby tento stav riesili.

Stanislav Kester


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT